Jak krochmalić szydełkowaną serwetkę ze skrobią i bez?

Jak krochmalić szydełkowaną serwetkę: przepisy ze skrobią i bez

Jak krochmalić szydełkowane płatki śniegu, kołnierzyk lub kosz? Możesz nadać im sztywność za pomocą kleju PVA lub możesz użyć metody sprawdzonej przez nasze babcie, która do dziś nie straciła na aktualności – na skrobię. Czy pamiętasz w domu naszych babć wyprasowane i złożone w schludny stos w szafie, szydełkowane serwetki i obrusy, śnieżnobiałe, jak skrzydła łabędzia? Chcesz wiedzieć, jak osiągnięto tak niezrównany wynik? Przeczytaj nasz artykuł. A jeśli nie lubisz czytać, na końcu dowiesz się, gdzie nie tylko opowiedzą o procesie, ale także pokażą, co i jak robić.

Do produkcji serwetek stosuje się nici bawełniane, które mogą zawierać domieszki lureksu, jedwabiu lub wiskozy. Naturalnie miękkie włókna ulegają deformacji podczas pracy. A jeśli mówimy o produktach ażurowych, to bez dodatkowej obróbki, czyli krochmalenia, nie mogą one w ogóle zachować kształtu. Wynik będzie następujący:

  • włókna staną się gęstsze;
  • lekkie produkty staną się śnieżnobiałe;
  • powstaje rodzaj bariery, która nie pozwala zanieczyszczenia w głąb włókien.

Jak krochmalić serwetkę: klasyczny sposób

Najlepszą opcją krochmalenia szydełkowanej serwetki jest klasyczna metoda polegająca na użyciu skrobi ziemniaczanej. Narzędzie wyróżnia się skutecznością i niskim kosztem. Nasze prababcie z powodzeniem z niego korzystały, co budzi zaufanie.

Stężenie roztworu

W zależności od tego, jak sztywna ma być twoja serwetka, ważne jest, aby uzyskać odpowiednią koncentrację skrobi. Jak widać z poniższej tabeli, istnieją trzy stopnie sztywności włókien.

Tabela – Opcje stężenia roztworu skrobi

Rozwiązanie Ilość skrobi na litr wody Charakterystyka Po co
Miękki – Łyżeczka do herbaty – Nadaje tkaninie elastyczność – Serwetki, które powinny zwisać;
– obrusy;
– zasłony
Przeciętny – Łyżka – Nadaje tkaninie kształt, sprawia, że ​​jest chrupiąca – Sznurówka;
– mankiety i kołnierzyki
Twardy – 2 łyżki stołowe – Daje wytrzymałość tkaniny – Rzemiosło wolumetryczne (kwiaty, talerze, wazony), szydełkowane

Proporcje mogą się zmienić, jeśli zamiast skrobi ziemniaczanej użyjesz skrobi kukurydzianej. Ten ostatni będzie potrzebował o połowę mniej, ponieważ jego roztwór jest mniej lepki.

Algorytm skrobi

Skrobia powinna być wolna od zanieczyszczeń i gruzu. Jeśli stwierdzisz, że w produkcie znajdują się jakieś obce wtrącenia, napełnij go wodą i odstaw na kilka godzin. Czysty produkt osiądzie na dnie, a śmieci wypłyną na powierzchnię.

Etapy przygotowania roztworu

  • W osobnej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą z niewielką ilością wody. Masa powinna być jednorodna, bez grudek, podobna do płynnej śmietany.
  • Włóż resztę wody do ognia i zagotuj.
  • Cienkim strumieniem dodaj roztwór skrobi do wrzącej wody, cały czas mieszając.
  • Gdy pasta nabierze jednolitej konsystencji, zdejmij patelnię z ognia i ostudź kompozycję.
  • proces krochmalenia

  • Aby wykrochmalić serwetkę w domu, wlej gotową pastę do miski.
  • Zanurz produkt w płynie. Upewnij się, że rzecz jest całkowicie nasycona kompozycją.
  • Moczyć od pięciu minut do kwadransa (czas ustalany jest indywidualnie na podstawie grubości nitek).
  • Wyjmij produkt i delikatnie wyciśnij z niego nadmiar wilgoci.
  • Produkty syntetyczne, wełniane i jedwabne nie mogą być przetwarzane ze skrobią ziemniaczaną, ponieważ istnieje ryzyko uszkodzenia struktury materiału. Nie zaleca się również używania tego narzędzia do produktów ciemnych i kolorowych.

    Tabela dodatków

    Jeśli chcesz nadać swoim elementom dekoracyjnym jeszcze bardziej dramatyczny wygląd, sama skrobia może nie wystarczyć. Aby bawełniana serwetka błyszczała na biało i nabrała odpowiedniego kształtu, dodaj do przepisu kilka dodatków.

    Tabela – Najlepsze suplementy skrobiowe

    Przyłączeniowy Ilość na litr wody Podanie Zamiar
    Sól – szczypać – Dodaj do gotowej gorącej pasty – Nadaje włóknom lśniący połysk
    mleko – Pół szklanki – Zagotuj razem z wodą przed dodaniem skrobi -Nadaje produktom matowe wykończenie
    Cukier – 3 łyżki stołowe – Podgrzej wodę z cukrem, aż kryształki się rozpuszczą – Zwiększa sztywność

    metoda sucha

    Zdarza się, że w ogóle nie ma czasu na skomplikowane manipulacje. W takim przypadku możesz szybko wysuszyć serwetkę skrobią. Podejmij działanie w pięciu krokach.

  • Wyłóż deskę do prasowania papierem i połóż na niej serwetkę.
  • Posyp skrobię przez sito.
  • Spryskać wodą z butelki z rozpylaczem.
  • Gotowy produkt przykryj kartką papieru i wyprasuj żelazkiem.
  • Strząsnąć nadmiar skrobi.
  • Składana koronkowa serwetka

    Alternatywne sposoby

    Nie myśl, że nie można krochmalić kolorową szydełkowaną serwetką. Oczywiście skrobia nie jest odpowiednia, ponieważ na produkcie mogą pojawić się białe plamy. Dlatego będziesz musiał skorzystać z alternatywnych metod opisanych w tabeli.

    Tabela – Sposoby krochmalenia serwetki bez skrobi

    Znaczy Pogarszać Instrukcja Jak używać Notatka
    Cukier – 3 szklanki cukru;
    – 300 ml wody
    – Podłącz komponenty;
    – podgrzewać aż cukier się rozpuści
    – Namocz produkt w kompozycji na 3-5 minut – Przetworzona rzecz może stać się przysmakiem owadów
    Klej PVA – klej;
    – równa ilość wody
    – Blenduj do uzyskania gładkości – Namocz serwetkę i przykryj folią spożywczą – Pomaga w usztywnieniu produktów skrobiowych
    żelatyna – łyżka żelatyny;
    – pół szklanki wody
    – Podłącz komponenty;
    – po 10 minutach spęcznioną żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej
    – Impregnować produkt kompozycją – Nie kruszy się, nadaje się do produktów wielkogabarytowych

    Jeśli szukasz sposobu na krochmalenie serwetki z tkaniny, najlepszy jest klej PVA. Wyraźnie utrwali kształt produktu i nie zepsuje koloru. Jednak ta metoda krochmalenia nie jest odpowiednia dla produktów, które mają kontakt ze skórą lub żywnością.

    Funkcje suszenia i prasowania

    Aby prawidłowo wykrochmalić serwetkę, ważne jest nie tylko przygotowanie wysokiej jakości roztworu, ale także dobre wysuszenie produktu. Ten proces ma cztery kluczowe cechy.

  • Pozycja. Po impregnacji w roztworze serwetkę należy ułożyć na poziomej powierzchni. Zazwyczaj produkt suszy się na desce do prasowania przykrytej ręcznikiem.
  • Fiksacja. Jeśli po prostu wykrochmalisz serwetkę, a następnie ją wysuszysz, może się zdeformować. Aby temu zapobiec, wyprostuj i napraw krawędzie produktu. Można to zrobić za pomocą niewidocznych igieł.
  • Wysuszenie. Suszenie w bezpośrednim świetle słonecznym lub w dobrze wentylowanym pomieszczeniu jest idealne.
  • Prasowanie. Gdy serwetka jest prawie sucha, przykryj ją kilkoma warstwami gazy i podgrzej żelazkiem.
  • Chusteczki skrobiowe nie powinny być wystawiane na działanie wysokich temperatur, w przeciwnym razie włókna mogą żółknąć. Dlatego należy je prasować w delikatnym trybie.

    Jeśli lubisz udekorować swój dom oryginalnymi dzianinowymi dodatkami, wystarczy opanować technikę krochmalenia. Tak więc, jeśli wysuszysz przetworzoną serwetkę na wypukłej powierzchni, otrzymasz oryginalny ażurowy wazon. A wiedząc, jak krochmalić serwetkę z dzianiny bez skrobi, możesz wykonać rękodzieło nie tylko z białych, ale także z czarnych i kolorowych nici.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author