
Sprzęt i przybory kuchenne: miska głęboka, mikser, pergamin, folia spożywcza, worek cukierniczy z dyszami, blacha do pieczenia, piekarnik.
Składniki
Białko jajka | 100 gramów |
Cukier | 170 gramów |
Cukier puder | 30 gramów |
barwnik spożywczy | 1 gram |
Gotowanie krok po kroku
Wlej 100 g białek do głębokiej, wygodnej miski i wlej 170 g cukru. Gotujemy w kąpieli wodnej. Stawiamy garnek z wodą na ogniu, na wierzch kładziemy miskę białka i cukru. Ważne jest, aby miska nie dotykała wody na patelni. Białka z cukrem podgrzewamy do temperatury 40-50 stopni. Nie zapomnij cały czas mieszać, aby cukier się rozpuścił. 
Usuń białka z cukrem z ognia, przelej do innej miski i od razu zacznij ubijać mikserem. Na początku pracujemy z minimalną prędkością miksera i stopniowo ją zwiększamy. Zwracamy uwagę, że miska, w której ubijamy białka i trzepaczka, musi być absolutnie sucha i nietłusta. A podczas oddzielania jajek do białka nie powinien dostać się ani gram żółtka. Białka ubić na sztywną pianę. Z czasem proces ubijania trwa 7-12 minut. 
Do gotowej białej masy dodać 30 g cukru pudru – bezę i ponownie ubijać mikserem przez około minutę. Cukier puder pomoże bezie zachować jej kształt. Beza jest gotowa, może być już używana zgodnie z jej przeznaczeniem lub barwiona na dowolny kolor barwnikiem spożywczym. Bezę dzielimy na dwie części. Do jednej z części dodawaj w małych porcjach barwnik spożywczy i mieszaj masę łyżką. Doprowadzamy miksturę do pożądanego koloru, mamy ją różową. Druga część jest pomalowana na żółto. Barwniki mogą używać dowolnej żywności. 
Teraz podzielimy się z Tobą jedną z ciekawych opcji stworzenia pięknej dwukolorowej bezy. Aby to zrobić, rozprowadzamy folię spożywczą na powierzchni roboczej. Połóż różową bezę na wierzchu w małym prostokącie. Połóż żółtą bezę na różowym. 
Folię zwijamy wzdłuż i usuwamy powietrze, które pozostało między folią a bezą. Przekręcamy końce filmu po bokach. Odetnij jeden koniec nożyczkami. Włóż adapter i dyszę do torebki na ciasto. Odciętą stroną włóż śmietankę do folii do torebki cukierniczej. Do dżigowania bezy używamy dyszy „zamkniętej gwiazdy”. Blachę do pieczenia przykrywamy pergaminem, kładziemy na nią bezę. Najpierw robimy dużą bezę. Wkładamy do nich drewniane patyczki. W wolnej przestrzeni między dużymi sadzimy małe bezy.
Wysyłamy do piekarnika i suszymy w temperaturze 70-90 stopni. Lepiej suszyć w niższej temperaturze, ponieważ jest mniejsze prawdopodobieństwo, że beza pęknie. Pieczemy w 90 stopniach przez półtorej godziny. Zalecamy jednak stosowanie niższej temperatury, ponieważ nasze bezy są trochę popękane. 
Przepis
Jeśli chcesz przyjrzeć się procesowi robienia kolorowych bezów i posłuchać przydatnych wskazówek doświadczonego szefa kuchni, obejrzyj to. Dowiesz się, w jakim stanie ubić mieszankę białkową, jaki kształt nadać półfabrykatom, jak wypada gotowa beza.
Podobał Ci się przepis na kolorową bezę na patyku? Napisz w komentarzach, czy wszystko ci się udało, czy beza pękła podczas pieczenia. Czy przygotowałeś go do leczenia dzieci, czy udekorował tort?