Jak nauczyć się gotować pyszne ciasta z dynią

Ciasta dyniowe: przepis krok po kroku ze zdjęciami

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • łyżka;
  • zlewka;
  • drewniana deska;
  • nóż kuchenny;
  • ceramiczne naczynie do pieczenia;
  • głęboka miska;
  • śmigać;
  • ręcznik kuchenny;
  • sito;
  • plastikowy nóż;
  • wałek do ciasta;
  • pergamin;
  • Papier do pieczenia;
  • szczoteczka silikonowa;
  • naczynie do serwowania gotowych ciast.

Składniki

Dynia 500 gramów
Cukier 200 gramów
mleko 250-270 ml
Drożdże suszone lub surowe 1 saszetka/30g
Jajka 3 szt.
Sól 1 łyżeczka
Olej roślinny 110 ml
Mąka 500 gramów

Gotowanie krok po kroku

  • Aby przygotować nadzienie do ciast, potrzebujesz 500 g dyni. Zdejmij skórkę i pokrój w średniej wielkości kostkę. Do ciast można również użyć surowej dyni startej na drobnej lub średniej tarce.

    Aby przygotować placki z dyni, przygotuj składniki

  • Nasmaruj ceramiczne naczynie do pieczenia 10 ml oleju roślinnego, równomiernie rozprowadzając go na dnie formy i krawędziach. Dynię rozprowadzamy w formie i posypujemy 75 g cukru (to około 3 łyżki stołowe). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i na środkowym poziomie stawiamy formę z dynią. Piec nadzienie przez 35-40 minut, aż dynia będzie miękka.

    Aby zrobić placki z dyni, upiecz dynię

  • Zwracamy się do przygotowania ciasta na ciasta. Aby to zrobić, wlej 250 ml ciepłego mleka do głębokiej miski. Jego temperatura powinna wynosić 36-37 stopni. W ciepłym mleku dodaj 25 g cukru i 1 saszetkę suchych drożdży. Dobrze wymieszaj składniki łyżką stołową. Wstawiamy w ciepłe miejsce do zaparzenia przez kwadrans.

    Przygotuj drożdże do ciasta dyniowego

  • Po 15 minutach na cieście tworzy się czapeczka, co wskazuje na dobrą aktywność drożdży. Oddziel żółtka od 2 białek i dodaj je do ciasta. Do ciasta dodajemy również 100 g cukru i delikatnie mieszamy wszystkie składniki trzepaczką. Dodaj 1 łyżeczkę. sól, ponownie mieszając trzepaczką. Do ciasta stopniowo wsypać 250-300 g mąki, regularnie mieszając trzepaczką.

    Przesiej mąkę, aby zrobić placki z dyni

  • Po dodaniu około połowy mąki wlej 100 ml oleju roślinnego i wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj kolejne 100 g mąki i mieszaj, aż ciasto stanie się lepkie. Pozostałe 50 g mąki wylej na stół i przełóż ciasto. Nadal ugniatamy go rękami. Aby zapobiec przyklejaniu się do rąk, możesz posypać je odrobiną mąki.

    Aby przygotować ciasta z dynią, zagnieść ciasto

  • Ciasto przełożyć do głębokiej miski, posypać odrobiną mąki. Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto na ciasta zwiększa się 2-2,5 razy. Przesiej około 50 g mąki przez sito na stole, rozłóż powstałe ciasto i lekko zagniataj rękoma.

    Przesiej mąkę, aby zrobić placki z dyni

  • Aby ułatwić rozwałkowanie ciasta należy je podzielić na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na kiełbasę, którą dzielimy plastikowym nożem na 7 identycznych części.

    Podziel ciasto na placki z dyni

  • Każdy kawałek ciasta lekko zanurzać w mące i ugniatać rękoma, nadając mu kształt koła. Możliwe jest również rozwałkowanie kawałków ciasta za pomocą wałka do ciasta.

    Aby zrobić placki z dyni, zrób tortille

  • Na rozwałkowane ciasto posmarować nadzieniem dyniowym. Musi być dobrze schłodzone, bo nawet jeśli dynia jest lekko ciepła, to wpłynie to negatywnie na strukturę ciasta. Możliwe jest łączenie dyni z jabłkami, suszarkami i innymi składnikami według własnego gustu.

    Jak nauczyć się gotować pyszne ciasta z dyni

  • Po napełnieniu nadzieniem łączymy brzegi ciasta i kładziemy je na blasze do pieczenia szwem do dołu. Najpierw wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.

    Ciasta dyniowe: przepis krok po kroku ze zdjęciami

  • Podobnie robimy ciasta z 2 części ciasta. Zaleca się, aby wszystkie ciasta ułożone na blasze do pieczenia stały przez 30 minut, aby stały się bujne i bardziej przewiewne. W osobnej misce wymieszaj 1 żółtko i 15-20 ml mleka. Nasmaruj naparzone ciasta powstałą mieszanką za pomocą silikonowego pędzla. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, ustaw blachę do pieczenia z ciastami na środkowym poziomie i piecz przez 30 minut.

    placki z dyni są gotowe

  • Gotowe ciasta przenosimy do pięknego naczynia i podajemy z herbatą. Ciasta z dyni są puszyste, rumiane i mają piękną złotą skórkę.

    Ciasta dyniowe: przepis krok po kroku ze zdjęciami

  • Przepis

    Film przedstawia prosty przepis na pachnące i puszyste ciasta z nadzieniem dyniowym. Wszystkie składniki potrzebne do ciasta i nadzienia są wymienione. Cały proces gotowania jest szczegółowo wyjaśniony, więc nikt nie będzie miał trudności z pieczeniem ciast.

    Czy lubisz gotować domowe ciasta? Czy próbowałeś pieczenia ciast z dyni? Jakie inne składniki dodajesz, aby urozmaicić nadzienie dyniowe? Podziel się swoim ulubionym przepisem na ciasto z dyni w komentarzach.

    Inne przepisy warzywne

    Ragout z cukinią

    Gulasz w powolnej kuchence

    Ragout z mięsem

    Pieczarki Faszerowane

    nadziewane papryki

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author