
Sprzęt i przybory kuchenne:
- piekarnik;
- łyżka;
- zlewka;
- drewniana deska;
- nóż kuchenny;
- ceramiczne naczynie do pieczenia;
- głęboka miska;
- śmigać;
- ręcznik kuchenny;
- sito;
- plastikowy nóż;
- wałek do ciasta;
- pergamin;
- Papier do pieczenia;
- szczoteczka silikonowa;
- naczynie do serwowania gotowych ciast.
Składniki
Dynia | 500 gramów |
Cukier | 200 gramów |
mleko | 250-270 ml |
Drożdże suszone lub surowe | 1 saszetka/30g |
Jajka | 3 szt. |
Sól | 1 łyżeczka |
Olej roślinny | 110 ml |
Mąka | 500 gramów |
Gotowanie krok po kroku
Aby przygotować nadzienie do ciast, potrzebujesz 500 g dyni. Zdejmij skórkę i pokrój w średniej wielkości kostkę. Do ciast można również użyć surowej dyni startej na drobnej lub średniej tarce. 
Nasmaruj ceramiczne naczynie do pieczenia 10 ml oleju roślinnego, równomiernie rozprowadzając go na dnie formy i krawędziach. Dynię rozprowadzamy w formie i posypujemy 75 g cukru (to około 3 łyżki stołowe). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i na środkowym poziomie stawiamy formę z dynią. Piec nadzienie przez 35-40 minut, aż dynia będzie miękka. 
Zwracamy się do przygotowania ciasta na ciasta. Aby to zrobić, wlej 250 ml ciepłego mleka do głębokiej miski. Jego temperatura powinna wynosić 36-37 stopni. W ciepłym mleku dodaj 25 g cukru i 1 saszetkę suchych drożdży. Dobrze wymieszaj składniki łyżką stołową. Wstawiamy w ciepłe miejsce do zaparzenia przez kwadrans. 
Po 15 minutach na cieście tworzy się czapeczka, co wskazuje na dobrą aktywność drożdży. Oddziel żółtka od 2 białek i dodaj je do ciasta. Do ciasta dodajemy również 100 g cukru i delikatnie mieszamy wszystkie składniki trzepaczką. Dodaj 1 łyżeczkę. sól, ponownie mieszając trzepaczką. Do ciasta stopniowo wsypać 250-300 g mąki, regularnie mieszając trzepaczką. 
Po dodaniu około połowy mąki wlej 100 ml oleju roślinnego i wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj kolejne 100 g mąki i mieszaj, aż ciasto stanie się lepkie. Pozostałe 50 g mąki wylej na stół i przełóż ciasto. Nadal ugniatamy go rękami. Aby zapobiec przyklejaniu się do rąk, możesz posypać je odrobiną mąki. 
Ciasto przełożyć do głębokiej miski, posypać odrobiną mąki. Miskę z ciastem przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce. Po godzinie ciasto na ciasta zwiększa się 2-2,5 razy. Przesiej około 50 g mąki przez sito na stole, rozłóż powstałe ciasto i lekko zagniataj rękoma. 
Aby ułatwić rozwałkowanie ciasta należy je podzielić na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na kiełbasę, którą dzielimy plastikowym nożem na 7 identycznych części. 
Każdy kawałek ciasta lekko zanurzać w mące i ugniatać rękoma, nadając mu kształt koła. Możliwe jest również rozwałkowanie kawałków ciasta za pomocą wałka do ciasta. 
Na rozwałkowane ciasto posmarować nadzieniem dyniowym. Musi być dobrze schłodzone, bo nawet jeśli dynia jest lekko ciepła, to wpłynie to negatywnie na strukturę ciasta. Możliwe jest łączenie dyni z jabłkami, suszarkami i innymi składnikami według własnego gustu. 
Po napełnieniu nadzieniem łączymy brzegi ciasta i kładziemy je na blasze do pieczenia szwem do dołu. Najpierw wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. 
Podobnie robimy ciasta z 2 części ciasta. Zaleca się, aby wszystkie ciasta ułożone na blasze do pieczenia stały przez 30 minut, aby stały się bujne i bardziej przewiewne. W osobnej misce wymieszaj 1 żółtko i 15-20 ml mleka. Nasmaruj naparzone ciasta powstałą mieszanką za pomocą silikonowego pędzla. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, ustaw blachę do pieczenia z ciastami na środkowym poziomie i piecz przez 30 minut. 
Gotowe ciasta przenosimy do pięknego naczynia i podajemy z herbatą. Ciasta z dyni są puszyste, rumiane i mają piękną złotą skórkę. 
Przepis
Film przedstawia prosty przepis na pachnące i puszyste ciasta z nadzieniem dyniowym. Wszystkie składniki potrzebne do ciasta i nadzienia są wymienione. Cały proces gotowania jest szczegółowo wyjaśniony, więc nikt nie będzie miał trudności z pieczeniem ciast.
Czy lubisz gotować domowe ciasta? Czy próbowałeś pieczenia ciast z dyni? Jakie inne składniki dodajesz, aby urozmaicić nadzienie dyniowe? Podziel się swoim ulubionym przepisem na ciasto z dyni w komentarzach.
Inne przepisy warzywne
Ragout z cukinią
Gulasz w powolnej kuchence
Ragout z mięsem
Pieczarki Faszerowane
nadziewane papryki
Miłego czytania!