Jak otworzyć szampana bez klaskania, z głośnym strzałem i jeśli korek pęknie, sposób dla dziewczynek, zasady przechowywania niedokończonego drinka +

Jak cicho, z głośnym hukiem otworzyć butelkę szampana i co zrobić, jeśli przy stole są tylko dziewczyny

Otwieranie szampana to cała nauka. Podczas domowych biesiad często odkorkowuje się butelkę z głośnym „bumem” i uciekającą pianą. Kelnerzy w restauracji sprawiają, że jest znacznie ciszej: słychać tylko lekkie trzask i wyczuwalny dym. Zgodnie z etykietą ta opcja jest uważana za poprawną.

Jak otworzyć szampana, jeśli korek nie wyjdzie? „Jak otworzyć szampana dla dziewczyny z drewnianym korkiem?” „Jeśli szampan się nie otwiera, co mam zrobić?” Jak cicho otworzyć szampana? „Jak otworzyć szampana dla dziewczyny krok po kroku?” Jak otworzyć szampana, jeśli połowa korka jest zepsuta? „Jak otworzyć szampana, jeśli żelazko do szampana jest zepsute?” „Jak otworzyć zimnego szampana?” – to czasami niefikcyjne prośby o panikę, które pojawiają się w Internecie, gdy trzeba otworzyć szampana, a przy stole są tylko dziewczyny … Wniosek nasuwa się sam – pić dziecko. Ale poważnie… Spróbujmy jeszcze to rozgryźć.

4 wskazówki dotyczące przygotowania

Przed otwarciem butelki napój musi być odpowiednio przygotowany. Cztery wskazówki pomogą Ci z łatwością poradzić sobie z zadaniem, nawet jeśli robisz to po raz pierwszy.

  • Przechowuj napój w lodówce. To znacznie poprawi jego smak i zmniejszy ilość gazów. Najlepszym i najszybszym sposobem jest użycie specjalnego wiadra (chłodnicy). Na dno wlewa się wodę, a butelkę posypuje się kostkami lodu. Ta metoda pozwoli schłodzić napój w 30-40 minut. Możesz skorzystać z lodówki. Ale w tym przypadku wysokiej jakości chłodzenie zajmie około sześciu godzin. Nie wkładaj wina musującego do zamrażarki. Tak więc szampan traci przyjemny smak, a ilość gazu spada na tyle, że napój całkowicie traci charakterystyczne bąbelki.
  • Przygotuj serwetkę. Schłodzona butelka w kontakcie z ciepłym powietrzem w pomieszczeniu z pewnością zaparuje. Utrzymanie takiego naczynia w rękach staje się trudne, a w połączeniu z ulatniającym się ciśnieniem z butelki jest to całkowicie niemożliwe. Dlatego, aby szampan nie wyślizgnął się z rąk, zaleca się owinąć butelkę ręcznikiem lub serwetką, zakrywając etykietę.
  • Nie potrząsaj butelką. Jeśli zamierzasz otworzyć szampana w zwykły, klasyczny sposób, nie powinieneś potrząsać napojem. Spowoduje to nadmierne rozszerzanie się gazu. W takim przypadku, bez względu na to, jak bardzo się starasz, korek głośno opuści szyję, a spieniony płyn niczym lawina wyrwie się z butelki.
  • Przechyl butelkę. Podczas otwierania szampan jest przechylany pod kątem 40°. Jeśli trzymasz butelkę pionowo, cała siła nacisku zostanie skoncentrowana na szyi. Aby go rozłożyć, a tym samym zmniejszyć w korku, zaleca się przechylenie statku. W ten sposób możesz kontrolować proces. Jednocześnie dokładnie sprawdź miejsce, w którym poleci korek, jeśli go nie przytrzymasz. Nigdy nie kieruj napoju na ludzi lub zwierzęta! Pożądane jest wykluczenie ryzyka dostania się korka do cennych przedmiotów.
  • Jeśli chcesz przyspieszyć proces schładzania szampana, dodaj kilka łyżek soli kuchennej do lodówki z lodem. I nie zapomnij o wodzie. Wsypując do wiadra tylko lód, wydłużysz czas chłodzenia kilkukrotnie.

    5 metod

    Istnieje kilka sposobów na otwarcie szampana. Oczywiście w oficjalnych kręgach rozpoznawany jest tylko jeden, cichy, co wskazuje na dobry ton otwieracza. Ale to wcale nie znaczy, że inne metody nie są warte uwagi. A jeśli chcesz poczuć się jak husarz? Albo wywrzeć trwałe wrażenie na innych?

    Do otwierania szampana jest specjalny korkociąg. Mechanizm ten pozwala na łatwe i bezpieczne odkorkowanie butelki. Nie używaj do tej procedury zwykłego korkociągu, może to być bardzo niebezpieczne. Wkręcając korkociąg w korek, mimowolnie wpychasz go do środka. A to tworzy dodatkowe ciśnienie, które doprowadzi do pęknięcia butelki.

    Facet otwiera butelkę szampana

    Klasyczny

    Osobliwości. Ta metoda otwierania napoju jest stosowana w oficjalnych kręgach. Zgadza się, po cichu odkorkowują wino musujące w restauracjach. Musisz się uspokoić. Najczęściej butelka wymyka się z drżących rąk, korek wylatuje jak kula podczas przerażenia, a goście wylewa się gazowanym napojem. Więc zbierz się w garść i śmiało kontynuuj.

    Instrukcja krok po kroku

  • Weź butelkę. Zawiń szampana w ręcznik i ostrożnie podnieś butelkę.
  • Usuń folię. Znajdź specjalny język i delikatnie go pociągnij. Jeśli nie możesz go znaleźć, użyj noża i ostrożnie podważ folię. Można to zrobić w dowolnym miejscu. Teraz zdejmij uformowaną foliową nasadkę.
  • Rozwiń muszlet. Przed twoimi oczami znajduje się drut ustalający zwany musele. Zabezpiecza korek przed przedwczesnym uwolnieniem podczas przechowywania lub transportu napoju. Ostrożnie odkręć zatrzask. W takim przypadku korek należy trzymać kciukiem. Zapobiegnie to niechcianemu strzałowi.
  • Użyj ręcznika. Przykryj szyję ręcznikiem, pozostawiając małą „rezerwę” na swobodny wypływ korka. W tym przypadku ten ostatni nie katapultuje się w nieprzewidywalnym kierunku. Jeśli masz do czynienia z plastikowym korkiem, trzymaj go tak ostrożnie, jak to możliwe. Napoje zakorkowane plastikiem zawierają odpowiednio dużo dwutlenku węgla, a ciśnienie w takim naczyniu jest silniejsze.
  • Odkręć korek. Przechyl butelkę i zacznij ostrożnie odkręcać korek. Początkowo będzie źle. Ale po chwili poczujesz, jak ona idzie do przodu. Działa to na ciśnienie gazu w butli. Nadal kontroluj wyjście korka i pamiętaj, że „kieszeń” utworzona z ręcznika na pewno go zatrzyma.
  • Kiedy korek całkowicie wysunie się z szyi, usłyszysz bardzo cichy trzask. Teraz zdejmij ręcznik i z kamienną twarzą wlej gazowany napój do szklanek.

    damski

    Osobliwości. Zwykle to mężczyźni otwierają szampana. Ale zdarzają się sytuacje, kiedy dziewczyny muszą to zrobić. Na przykład na wieczorze panieńskim. Młode panie powinny otwierać butelkę elegancko i bez wystrzału.

    Instrukcja krok po kroku

  • Połóż butelkę na stole. Jest mało prawdopodobne, że będziesz w stanie utrzymać go w dłoni, a nawet zawinięty w ręcznik.
  • Przygotuj korek. Najpierw musisz usunąć folię. Następnie ostrożnie rozwiń muszlet.
  • Nałóż serwetkę. Owiń butelkę i mocno trzymaj tuż pod szyją.
  • Odkręć korek. Teraz przykryj korek ręcznikiem i zacznij go ostrożnie odkręcać.
  • Wyeliminuj gaz. Kiedy poczujesz, że korek jest prawie całkowicie wyjęty, przytrzymaj go w tej pozycji przez kilka sekund. Pozwoli to na ucieczkę nadmiaru gazu z naczynia.
  • Teatralny

    Osobliwości. Ta metoda jest odpowiednia, jeśli chcesz otworzyć szampana z głośnym hukiem i pieniącym się strumieniem wznoszącym się w niebo. To właśnie otwarcie kojarzy się z celebracją. Ale droga jest dość niebezpieczna. Dlatego przed rozpoczęciem akcji teatralnej pamiętaj o głównych warunkach. Takie otwieranie szampana jest zabronione w pomieszczeniach. Pamiętaj, aby wziąć pod uwagę trajektorię – w tym obszarze nie powinno być żadnych ludzi, urządzeń elektrycznych.

    Instrukcja krok po kroku

  • Przygotuj szampana. Początkowo konieczne jest zdjęcie folii i wyjęcie uchwytu lufy. Zrób to bardzo ostrożnie, trzymając korek dłonią.
  • Wstrząsnąć butelką. Ta metoda odkrywania implikuje odstępstwo od niektórych z powyższych zasad. A jeśli zabroniono potrząsać butelką w celu cichego otwarcia, teraz możesz nią wstrząsnąć dokładnie. Ale jednocześnie trzeba mocno trzymać korek dłonią!
  • Niech korek pęknie. Skieruj butelkę we wcześniej wybrane bezpieczne miejsce. Zdejmij dłoń i pozwól, aby korek wyskoczył z głośnym trzaskiem.
  • Pożądane jest, aby szklanki były przygotowane wcześniej. Jak tylko korek wyleci, natychmiast zacznij nalewać spieniony napój. W przeciwnym razie cały szampan zamieni się w fontannę.

    Huzar

    Osobliwości. Inną spektakularną metodą jest husarska metoda otwierania. Ale jest to najtrudniejsze i wymaga dość starannego przygotowania. W tym przypadku szampana otwiera się nożem. Takie skupienie prawie nigdy nie jest osiągane za pierwszym razem. Z reguły nożem można otworzyć tylko piątą lub szóstą butelkę. Metoda husarska wymaga ścisłego przestrzegania środków bezpieczeństwa. Jeśli jesteś gotowy, uzbrój się w duży nóż kuchenny i możesz kontynuować.

    Instrukcja krok po kroku

  • Przygotuj butelkę. Usuń folię z korka i szyi. Ostrożnie rozwiń kaganiec i zdejmij go.
  • Weź butelkę. Weź szampana w lewą rękę i przechyl go pod kątem 40-45°. Korek może sam wylecieć, więc upewnij się, że nikomu nie zaszkodzi. Skieruj butelkę w stronę, w której nie ma ludzi, żadnych wartościowych przedmiotów.
  • Zaznacz szwy. Każda butelka posiada szwy wzdłużne. Wybierz jeden z nich. Trzymaj nóż tak, aby tępy koniec ostrza dotykał szyi. Przeciągnij nóż kilka razy wzdłuż szwu i wizualnie zaznacz obszar do uderzenia.
  • Odetnij szyję. Ostrym, mocnym ruchem uderzyć tępą powierzchnią ostrza w wybrane miejsce. Ale nie uderzaj prostopadle. Ustaw nóż pod takim kątem, aby twoje uderzenie było widoczne. Powinien przypominać wióry. Jeśli za pierwszym razem nie udało Ci się „otworzyć” szampana, powtórz cios. A szyja wraz z korkiem na pewno się odbije.
  • Odcedź szampana. Idąc za szyjką, z butelki ucieknie musujący napój. Bardzo ważne jest, aby część płynu została spuszczona. To wyeliminuje małe fragmenty z „cięcia”.
  • Jeśli bardzo martwisz się fragmentami, nie kończ całego napoju – pozostaw jeden lub dwa łyki w szklance. Odłamki nie będą pływać w szampanie. Opadną na dno.

    Zapasowy

    Osobliwości. Metoda awaryjna jest stosowana tylko wtedy, gdy coś poszło nie tak. Najczęstszym problemem jest pęknięty korek. Ta sytuacja może zmylić nawet profesjonalistę. W końcu nie da się wyciągnąć reszty korka z butelki „gołymi” rękami. Pomoże w tym metoda nieco przypominająca „teatralna”. Lekko wstrząśnij butelką. Po chwili sam korek wyleci z szyi. Unikaj rozpryskiwania napoju w tym przypadku nie zadziała. Możesz zastosować inną metodę. Aby to zrobić, musisz użyć zwykłego korkociągu.

    Instrukcja krok po kroku

  • Wypuść trochę gazu. Nie zapominaj, że wkręcanie korkociągu może się bardzo źle skończyć. W najlepszym przypadku korek wyleci z dyszą. A w najgorszym przypadku butelka rozpadnie się na małe kawałki. Dlatego konieczne jest uwolnienie części gazu. Aby to zrobić, weź strzykawkę medyczną i delikatnie włóż igłę do korka. Natychmiast usłyszysz syk. Sama strzykawka jest usuwana, a igła pozostaje w korku.
  • Wkręć korkociąg. Po wypuszczeniu części gazu możesz zacząć przekręcać korkociąg. Jeśli nie ma korkociągu, skorzystaj ze zwykłej śruby i szczypiec.
  • Wyciągnij korek. Teraz delikatnie pociągnij za korkociąg. Jeśli korek nie wyjdzie, nie ciągnij go z całej siły. Nagły ruch może spowodować silne pęknięcie i pęknięcie szyi. Lepiej spróbuj poluzować go z jednej strony na drugą. A następnie ostrożnie wyciągnij.
  • Warunki i metody przechowywania

    Jeśli lubisz kupować szampana z wyprzedzeniem, ważne jest, aby pamiętać o kilku prostych zasadach, które zmniejszą prawdopodobieństwo „porażki” podczas jego otwierania. Ponadto po uroczystości mogą pozostać otwarte butelki drogiego napoju. Nie spiesz się, aby go wyrzucić. Zapisanie go na drugi dzień jest całkiem realistyczne.

    zamknięta butelka

    Właściwe przechowywanie napoju, utrzymujące się warunki temperaturowe pozwolą zachować wszystkie walory smakowe wina musującego. Kieruj się następującymi zasadami.

    • Wyczucie czasu. Napój zamknięty korkiem może być przechowywany przez dwa lata od daty produkcji. A szampan z plastikiem ma dopiero 12 miesięcy.
    • Temperatura. Zaleca się przechowywanie napoju w temperaturze 5-18°C.
    • Pozycja. Butelka musi znajdować się w pozycji poziomej. W przeciwnym razie skórka wyschnie, a korek na pewno pęknie podczas otwierania. I chroń napój przed słońcem. Nawet w 15 minut jego promienie potrafią całkowicie zepsuć smak wina musującego.

    otwarta butelka

    Średnio eksperci podają następujące zalecenia.

    • Warunki przechowywania. Jeśli napój nie jest całkowicie wypity, nie powinieneś trzymać go na stole przez długi czas. Konieczne jest ciasne zakorkowanie szyi korkiem. Aby chronić lodówkę przed nieprzewidywalnymi strzałami, użyj kagańca. W tej formie butelkę umieszcza się w lodówce.
    • Wyczucie czasu. W każdych warunkach napój zachowa swój smak przez jeden dzień. Ale chodzi o smak, a nie o bąbelki. Dwutlenek węgla nie może być przechowywany.

    Jeśli nie zdążyłeś zakorkować i schować szampana do lodówki, to nie ma znaczenia. Oczywiście nie powinieneś pić takiego napoju. Ale to wino jest idealne do marynowania mięsa lub robienia sosów.

    Ściśle przestrzegaj zasad bezpieczeństwa. Nie ciągnij korka zębami! Nigdy nie pochylaj się nad butelką. Nawet jeśli wydaje ci się, że korek jest ciasno osadzony w szyi i nie chce wyjść.

    Młoda para pije szampana

    Czysto kobiecy sposób: zdejmij folię, a jeśli (plastikowy korek) NIE USUWAJ DRUTU, odetnij wierzch korka ostrym nożem. Oczy wszystkich są nienaruszone, nic się nie rozlewa. Sprawdzane wielokrotnie.

    Gość, http://www.woman.ru/psycho/medley6/thread/4136394/

    Usuń drut, trzymając butelkę dłonią, ogólnie chwyć szyję i na wszelki wypadek przytrzymaj koniec korka kciukiem. Nie powinna strzelać. Następnie łapiesz korek dłonią, zaczynasz nim potrząsać i usuwać. Niedługo wyjedzie. Nie musisz się mylić, jeśli idzie ostro, ale trzymaj ją. Następnie otworzy się po prostu bawełną i dymem. Ogólnie rzecz biorąc, musisz działać zdecydowanie i stanowczo, a wszystko się ułoży. Szampan musi być wstępnie schłodzony i szczególnie nie przewracaj butelki. I oczywiście nie potrząsaj nim.

    Malotika, http://kiev-mama.com.ua/forums/view_topic/17382

    Mogę go otwierać od 10 roku życia i jako dziecko byłam z niego bardzo dumna, bo dorośli się boją. I jak się dowiedziałem, spróbowałem, odkryłem to przez całe życie później.
    Trzeba trzymać korek podczas odkręcania i wyjmowania żelaznej ramy, że tak powiem. A potem, naciskając korek, powstrzymując się, powoli skręcając, by wyciągnąć, trzask, łatwo wyszła i jednocześnie była w dłoni i unosił się dym. Jeśli butelka nie zostanie wstrząśnięta, w ogóle się nie rozleje.

    Nastia Felico, https://mamapedia.com.ua/forum/dosug/obo-vsem/kak-pravilno-ot-1340.html

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author