Otwieranie szampana to cała nauka. Podczas domowych biesiad często odkorkowuje się butelkę z głośnym „bumem” i uciekającą pianą. Kelnerzy w restauracji sprawiają, że jest znacznie ciszej: słychać tylko lekkie trzask i wyczuwalny dym. Zgodnie z etykietą ta opcja jest uważana za poprawną.
Jak otworzyć szampana, jeśli korek nie wyjdzie? „Jak otworzyć szampana dla dziewczyny z drewnianym korkiem?” „Jeśli szampan się nie otwiera, co mam zrobić?” Jak cicho otworzyć szampana? „Jak otworzyć szampana dla dziewczyny krok po kroku?” Jak otworzyć szampana, jeśli połowa korka jest zepsuta? „Jak otworzyć szampana, jeśli żelazko do szampana jest zepsute?” „Jak otworzyć zimnego szampana?” – to czasami niefikcyjne prośby o panikę, które pojawiają się w Internecie, gdy trzeba otworzyć szampana, a przy stole są tylko dziewczyny … Wniosek nasuwa się sam – pić dziecko. Ale poważnie… Spróbujmy jeszcze to rozgryźć.
4 wskazówki dotyczące przygotowania
Przed otwarciem butelki napój musi być odpowiednio przygotowany. Cztery wskazówki pomogą Ci z łatwością poradzić sobie z zadaniem, nawet jeśli robisz to po raz pierwszy.
Jeśli chcesz przyspieszyć proces schładzania szampana, dodaj kilka łyżek soli kuchennej do lodówki z lodem. I nie zapomnij o wodzie. Wsypując do wiadra tylko lód, wydłużysz czas chłodzenia kilkukrotnie.
5 metod
Istnieje kilka sposobów na otwarcie szampana. Oczywiście w oficjalnych kręgach rozpoznawany jest tylko jeden, cichy, co wskazuje na dobry ton otwieracza. Ale to wcale nie znaczy, że inne metody nie są warte uwagi. A jeśli chcesz poczuć się jak husarz? Albo wywrzeć trwałe wrażenie na innych?
Do otwierania szampana jest specjalny korkociąg. Mechanizm ten pozwala na łatwe i bezpieczne odkorkowanie butelki. Nie używaj do tej procedury zwykłego korkociągu, może to być bardzo niebezpieczne. Wkręcając korkociąg w korek, mimowolnie wpychasz go do środka. A to tworzy dodatkowe ciśnienie, które doprowadzi do pęknięcia butelki.
Klasyczny
Osobliwości. Ta metoda otwierania napoju jest stosowana w oficjalnych kręgach. Zgadza się, po cichu odkorkowują wino musujące w restauracjach. Musisz się uspokoić. Najczęściej butelka wymyka się z drżących rąk, korek wylatuje jak kula podczas przerażenia, a goście wylewa się gazowanym napojem. Więc zbierz się w garść i śmiało kontynuuj.
Instrukcja krok po kroku
Kiedy korek całkowicie wysunie się z szyi, usłyszysz bardzo cichy trzask. Teraz zdejmij ręcznik i z kamienną twarzą wlej gazowany napój do szklanek.
damski
Osobliwości. Zwykle to mężczyźni otwierają szampana. Ale zdarzają się sytuacje, kiedy dziewczyny muszą to zrobić. Na przykład na wieczorze panieńskim. Młode panie powinny otwierać butelkę elegancko i bez wystrzału.
Instrukcja krok po kroku
Teatralny
Osobliwości. Ta metoda jest odpowiednia, jeśli chcesz otworzyć szampana z głośnym hukiem i pieniącym się strumieniem wznoszącym się w niebo. To właśnie otwarcie kojarzy się z celebracją. Ale droga jest dość niebezpieczna. Dlatego przed rozpoczęciem akcji teatralnej pamiętaj o głównych warunkach. Takie otwieranie szampana jest zabronione w pomieszczeniach. Pamiętaj, aby wziąć pod uwagę trajektorię – w tym obszarze nie powinno być żadnych ludzi, urządzeń elektrycznych.
Instrukcja krok po kroku
Pożądane jest, aby szklanki były przygotowane wcześniej. Jak tylko korek wyleci, natychmiast zacznij nalewać spieniony napój. W przeciwnym razie cały szampan zamieni się w fontannę.
Huzar
Osobliwości. Inną spektakularną metodą jest husarska metoda otwierania. Ale jest to najtrudniejsze i wymaga dość starannego przygotowania. W tym przypadku szampana otwiera się nożem. Takie skupienie prawie nigdy nie jest osiągane za pierwszym razem. Z reguły nożem można otworzyć tylko piątą lub szóstą butelkę. Metoda husarska wymaga ścisłego przestrzegania środków bezpieczeństwa. Jeśli jesteś gotowy, uzbrój się w duży nóż kuchenny i możesz kontynuować.
Instrukcja krok po kroku
Jeśli bardzo martwisz się fragmentami, nie kończ całego napoju – pozostaw jeden lub dwa łyki w szklance. Odłamki nie będą pływać w szampanie. Opadną na dno.
Zapasowy
Osobliwości. Metoda awaryjna jest stosowana tylko wtedy, gdy coś poszło nie tak. Najczęstszym problemem jest pęknięty korek. Ta sytuacja może zmylić nawet profesjonalistę. W końcu nie da się wyciągnąć reszty korka z butelki „gołymi” rękami. Pomoże w tym metoda nieco przypominająca „teatralna”. Lekko wstrząśnij butelką. Po chwili sam korek wyleci z szyi. Unikaj rozpryskiwania napoju w tym przypadku nie zadziała. Możesz zastosować inną metodę. Aby to zrobić, musisz użyć zwykłego korkociągu.
Instrukcja krok po kroku
Warunki i metody przechowywania
Jeśli lubisz kupować szampana z wyprzedzeniem, ważne jest, aby pamiętać o kilku prostych zasadach, które zmniejszą prawdopodobieństwo „porażki” podczas jego otwierania. Ponadto po uroczystości mogą pozostać otwarte butelki drogiego napoju. Nie spiesz się, aby go wyrzucić. Zapisanie go na drugi dzień jest całkiem realistyczne.
zamknięta butelka
Właściwe przechowywanie napoju, utrzymujące się warunki temperaturowe pozwolą zachować wszystkie walory smakowe wina musującego. Kieruj się następującymi zasadami.
- Wyczucie czasu. Napój zamknięty korkiem może być przechowywany przez dwa lata od daty produkcji. A szampan z plastikiem ma dopiero 12 miesięcy.
- Temperatura. Zaleca się przechowywanie napoju w temperaturze 5-18°C.
- Pozycja. Butelka musi znajdować się w pozycji poziomej. W przeciwnym razie skórka wyschnie, a korek na pewno pęknie podczas otwierania. I chroń napój przed słońcem. Nawet w 15 minut jego promienie potrafią całkowicie zepsuć smak wina musującego.
otwarta butelka
Średnio eksperci podają następujące zalecenia.
- Warunki przechowywania. Jeśli napój nie jest całkowicie wypity, nie powinieneś trzymać go na stole przez długi czas. Konieczne jest ciasne zakorkowanie szyi korkiem. Aby chronić lodówkę przed nieprzewidywalnymi strzałami, użyj kagańca. W tej formie butelkę umieszcza się w lodówce.
- Wyczucie czasu. W każdych warunkach napój zachowa swój smak przez jeden dzień. Ale chodzi o smak, a nie o bąbelki. Dwutlenek węgla nie może być przechowywany.
Jeśli nie zdążyłeś zakorkować i schować szampana do lodówki, to nie ma znaczenia. Oczywiście nie powinieneś pić takiego napoju. Ale to wino jest idealne do marynowania mięsa lub robienia sosów.
Ściśle przestrzegaj zasad bezpieczeństwa. Nie ciągnij korka zębami! Nigdy nie pochylaj się nad butelką. Nawet jeśli wydaje ci się, że korek jest ciasno osadzony w szyi i nie chce wyjść.
Czysto kobiecy sposób: zdejmij folię, a jeśli (plastikowy korek) NIE USUWAJ DRUTU, odetnij wierzch korka ostrym nożem. Oczy wszystkich są nienaruszone, nic się nie rozlewa. Sprawdzane wielokrotnie.
Gość, http://www.woman.ru/psycho/medley6/thread/4136394/
Usuń drut, trzymając butelkę dłonią, ogólnie chwyć szyję i na wszelki wypadek przytrzymaj koniec korka kciukiem. Nie powinna strzelać. Następnie łapiesz korek dłonią, zaczynasz nim potrząsać i usuwać. Niedługo wyjedzie. Nie musisz się mylić, jeśli idzie ostro, ale trzymaj ją. Następnie otworzy się po prostu bawełną i dymem. Ogólnie rzecz biorąc, musisz działać zdecydowanie i stanowczo, a wszystko się ułoży. Szampan musi być wstępnie schłodzony i szczególnie nie przewracaj butelki. I oczywiście nie potrząsaj nim.
Malotika, http://kiev-mama.com.ua/forums/view_topic/17382
Mogę go otwierać od 10 roku życia i jako dziecko byłam z niego bardzo dumna, bo dorośli się boją. I jak się dowiedziałem, spróbowałem, odkryłem to przez całe życie później.
Trzeba trzymać korek podczas odkręcania i wyjmowania żelaznej ramy, że tak powiem. A potem, naciskając korek, powstrzymując się, powoli skręcając, by wyciągnąć, trzask, łatwo wyszła i jednocześnie była w dłoni i unosił się dym. Jeśli butelka nie zostanie wstrząśnięta, w ogóle się nie rozleje.Nastia Felico, https://mamapedia.com.ua/forum/dosug/obo-vsem/kak-pravilno-ot-1340.html