Sprzęt i przybory kuchenne: mały rondel lub chochla, łyżka stołowa, salaterka szklana lub fajansowa, mały talerz, lodówka.
Składniki
Składniki | Ilość |
Świeże mrożone gromadnik | 500 gramów |
Woda | ½ litra |
Sól | 1,5 ul. l. |
Cukier | 1 ul. l. |
Liść laurowy | 2-3 szt. |
Ziarna czarnego pieprzu | 7-8 szt. |
Cebula (do podania) | 1 szt. |
Olej roślinny (do serwowania) | 1 ul. l. |
Ważny! Aby gromadnik suszony w domu Cię nie zawiódł, musisz znać kilka ważnych punktów.
- Ostrożnie wybierz świeżo mrożonego gromadnika: jeśli ryba wygląda na pomarszczoną, złamaną, ma nienaturalny kolor lub jest pokryta grubą skorupą lodu, lepiej odmówić takiego zakupu. Wybierz brykiety z całą, srebrzystą rybą. Zwróć uwagę na integralność opakowania i datę ważności produktu, jeśli ryba jest zapakowana.
- Prawidłowo rozmrozić gromadnik, pozwalając mu rozmrozić się w warunkach naturalnych, unikając różnic temperatur. Aby to zrobić, około 10-12 godzin przed gotowaniem przenieś gromadnik z zamrażarki do głównej komory lodówki. Dzięki tej metodzie rozmrażania gromadnik zachowa swoją integralność, a mięso pozostanie soczyste i zdrowe. Nie używaj szybkich metod rozmrażania, takich jak mikrofala lub gorąca woda – spowoduje to, że ryby będą luźne, kruche i suche.
- Przed soleniem gromadnik należy umyć i lekko osuszyć serwetką. Nie jest wymagane patroszenie i czyszczenie gromadnika na filecie przed soleniem. Lepiej zrobić to już z soloną rybą przed podaniem. Ale jeśli zdecydujesz się wyczyścić gromadnika przed soleniem, pamiętaj, że czas solenia oczyszczonej ryby musi zostać skrócony.
Gotowanie krok po kroku
- Umyj odpowiednio rozmrożone całe gromadnik i pozwól wodzie spłynąć. Umieść gromadnika w dużej misce sałatkowej.
- Przygotujmy solankę: wlej wodę (0,5 litra) do małego rondla lub chochli. Do wody dodać sól (1,5 łyżki), cukier (1 łyżka), ziarna pieprzu (6-8 sztuk) i liść laurowy (2-3 sztuki).
- Włóż solankę do ognia, zagotuj i gotuj po gotowaniu przez 2-3 minuty.
- Usuń solankę z ognia i pozwól jej całkowicie ostygnąć.
- Zalej gromadnika schłodzoną solanką. Liść laurowy należy usunąć przed wylaniem.
- Przykryj rybę talerzem, aby całkowicie zanurzyła się w solance.
- Miskę odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Po chwili gromadnik jest gotowy i można go zjeść.
Opcje dekorowania i serwowania
Przed podaniem wskazane jest oczyszczenie gromadnika: usuń głowę i wnętrzności. Z góry lekko dopraw rybę nierafinowanym olejem roślinnym i udekoruj krążkami cebuli.
Podawać gotowane ziemniaki w całości z gromadnikiem lub zapiekane w kuchence mikrofalowej. Capelin może być również używany do kanapek. Aby to zrobić, należy go podzielić na filety, usuwając wszystkie kości. Rozłóż rybę w równych plasterkach na razowym chlebie, posmarowanym cienką warstwą masła lub majonezu. Udekoruj kanapki krążkiem cebuli, kawałkiem jajka, gałązką zieleni lub świeżym ogórkiem.
Przepis
Pyszny solony gromadnik domowej roboty jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Jak zrobić to poprawnie, możesz również spojrzeć.
Nauczyłeś się marynować gromadnik w domu. Przepis jest prosty i niedrogi. Jeśli chcesz bardziej pikantną soloną rybę, użyj więcej przypraw. Przygotuj i podziel się swoimi wynikami w komentarzach.
Inne przepisy rybne
Makrela wędzona na gorąco
Pieczony śledź w folii
Makrela solona w domu
Filet z dorsza w cieście
Dorsz w cieście
Smacznego!