Jak posolić grzyby na zimę na ciepło i zimno: przepisy w słoikach, rondlu i beczce

Przepisy na solone grzyby na zimę: jak rozpoznać „sabotażystę” w koszu i jak pozbyć się nadmiaru soli

Od czasów starożytnych grzyby, w tym grzyby, uważane były na ziemiach rosyjskich za cenny produkt odżywczy. Stali się pełnoprawnym „zamiennikiem” ryb i mięsa dla tych, którzy pościli. Zbiór grzybów pozwolił przetrwać mroźne i ostre zimy, lata wojny i nieurodzaju.

Preludium do Ambasadora

Podobnie jak inne grzyby, grzyby nie lubią długo leżeć świeżo zebrane. Dlatego po ich zebraniu zaleca się natychmiastowe przystąpienie do przygotowania. Proces obejmuje dwa wymagane kroki.

  • Sortowanie. Przede wszystkim sortujemy grzyby i pozbywamy się robaczywych, przerośniętych, zaschniętych. Połamane owocniki są składane w osobnym stosie. Nie nadają się do solenia, ale można je wykorzystać do przygotowania kawioru. Zaleca się sortowanie pieczarek według wielkości. Małe i średnie pieczarki trafią do słoików, a duże do wiaderka, patelni lub beczki.
  • Czyszczenie. Z grzybów usuwa się brud, liście i inne zanieczyszczenia. W większości przypadków wystarczy niewielkie podrapanie nożem. Jeśli grzyby są mocno skażone, moczy się je w wodzie przez kilka godzin. Aby nie pociemniały, dodaj do nich trochę kwasu cytrynowego. Odetnij końce nóg. Spłucz dokładnie pod bieżącą wodą.
  • Powinieneś użyć tych grzybów, które zostały zebrane w lesie z dala od dróg. Owocniki rosnące w pobliżu osiedli, dróg i autostrad nie nadają się do solenia. „Wchłaniają” szkodliwe emisje jak gąbka i są niebezpieczne dla zdrowia.

    6 sposobów na posolenie grzybów na zimę

    Grzyby miodowe nie są zbierane w sposób suchy, jak grzyby i gołąbki. Chociaż niektórzy kucharze amatorzy twierdzą, że grzyby, volnushki, grzyby mleczne nadają się do solenia na sucho, w rzeczywistości grzyby te mają dość „żrący” mleczny sok, więc nie zaleca się ich zbierania bez wstępnego namaczania. W przeciwnym razie istnieje ryzyko popadnięcia w kłopoty związane z pracą przewodu pokarmowego.

    Grzyby miodowe można soloć na dwa inne sposoby – na zimno i na gorąco. W pierwszym przypadku pieczarki gotuje się bez gorącej solanki i bez gotowania. Oczyszczone, namoczone i solone. Dzięki gorącej technologii pieczarki są gotowane.

    Klasyczne gorące…

    Osobliwości. Po ponownym soleniu w gorący sposób na zimę gotowe grzyby można skosztować w ciągu dwóch do trzech tygodni. Ilość przypraw i przypraw dobierana jest indywidualnie. Zestaw „tradycyjny” to groszek czarny i ziele angielskie, liście laurowe, koperek zielony lub suszony, czosnek.

    Składniki:

    • 4 kg pieczarek miodowych;
    • 200 g soli;
    • przyprawy i zioła do wyboru.

    Technologia

  • Gotuj obrane i umyte grzyby przez 20 minut. Stale usuwamy pianę, ponieważ skupiają się w niej wszystkie szkodliwe „odpady”.
  • Owocniki wrzucamy do durszlaka. Pozbądź się nadmiaru płynu.
  • W przygotowanym pojemniku wkładamy część soli, przyprawy i przyprawy. Następnie napełnij go grzybami, posyp tą samą solą i dodaj resztę składników dla smaku i aromatu.
  • Przykryj serwetką. Obciążamy to.
  • Gdy grzyby opadną, możesz dodać kolejną porcję.
  • Po dwóch lub trzech dniach wychodzimy na zimno.
  • Zaleca się gotowanie pieczarek w porcjach. Zanurz każdą „partię” w czystej wodzie i wylej zużytą wrzącą wodę. Podczas przechowywania okresowo zmieniaj serwetkę lub gazę, opłucz pokrywkę lub kółko zakrywające pojemnik.

    Marynowane grzyby w szklanej misce

    …i metoda zimna

    Osobliwości. Na zimę grzyby można marynować na zimno w beczce lub patelni. Pojemniki są wstępnie przygotowane – umyte, sprawdzone pod kątem zewnętrznych uszkodzeń mechanicznych. Nie powinno być żadnych „dziur” ani smug rdzy. Prosty przepis na solone grzyby pozwala cieszyć się pachnącymi i smacznymi grzybami już po pięciu tygodniach od zniesienia.

    Składniki:

    • 10 kg pieczarek miodowych;
    • 500 g soli;
    • 10-20 liści laurowych;
    • 50-60 groszku ziela angielskiego;
    • parasole koperkowe.

    Technologia

  • Grzyby moczyć przez kilka godzin. Zmieniaj wodę okresowo.
  • Wlej trochę soli do rondla lub beczki. Połóż na nim grzyby nogami do góry. Powinieneś dostać dwie lub trzy warstwy.
  • Pojemnik napełniamy grzybami, posypując je solą, przyprawami i przyprawami.
  • Na wierzch kładziemy kawałek czystej szmatki, gazę. Naciskamy na wierzch drewnianym kółkiem lub dużym naczyniem. Miażdżymy uciskiem.
  • Po dwóch lub trzech dniach grzyby opadną i można dodać do nich kolejną porcję soli i dodatkowych składników.
  • Sprzątamy na mrozie, gdy grzyby zaczynają „wędrować”. Wskaże na to charakterystyczny aromat i kwaśny smak.
  • Do ucisku możesz wziąć zwykły trzylitrowy słoik wypełniony wodą. Wystarczy granit lub kilka cegieł owiniętych polietylenem. Okresowo musisz sprawdzać, jak dobrze grzyby uwalniają sok. Jeśli jest mało solanki, należy zwiększyć obciążenie. Na pieczarkach gotowanych bez podgotowania może pojawić się pleśń. Musi zostać natychmiast usunięty. Wymienia się również gazę lub kawałek materiału, krążek płucze się.

    Z olejem słonecznikowym

    Osobliwości. Możesz spróbować przekąski za trzy tygodnie. Pieczarki świetnie nadają się do sałatek. Najłatwiejszą opcją są grzyby miodowe, doprawione niewielką ilością octu, z krążkami cebulowymi.

    Składniki:

    • 5 kg świeżych grzybów;
    • 250 g soli;
    • dwie łyżeczki ziela angielskiego;
    • goździki, liście porzeczki;
    • 40 ml oleju słonecznikowego w każdym słoiku.

    Technologia

  • Ugotuj pieczarki w lekko osolonej wodzie.
  • Układamy w sterylnych pojemnikach, posypując solą, przyprawami i przyprawami.
  • Pozostawiamy go pod pokrywkami na dwa lub trzy dni, aby sok wypłynął.
  • Pieczarki sterylizuj w garnku z wodą przez co najmniej 30 minut.
  • Dodaj olej słonecznikowy do grzybów. Uszczelnij plastikowymi wieczkami.
  • Wyciągamy na zimno po całkowitym schłodzeniu.
  • Obrabiany przedmiot można przechowywać w pomieszczeniu, w którym panuje temperatura do 8°C. Grzyby mrożone nadają się również do gotowania, zwłaszcza jeśli jest to produkt wyrabiany ręcznie. Aby to zrobić, weź blachę do pieczenia lub tacę, rozłóż na niej grzyby w jednej warstwie. Po zamrożeniu układa się je w workach.

    Marynowane grzyby w misce

    Z octem

    Osobliwości. Nie bez powodu gospodynie domowe uważają ocet za jeden z najlepszych konserwantów. Znacząco zwiększa trwałość przedmiotu obrabianego. Jeśli prawidłowo posolisz grzyby w słoikach i trzymasz się przepisu, przystawka może wytrzymać od sześciu do siedmiu miesięcy.

    Składniki:

    • 4 kg pieczarek miodowych;
    • 200 g soli;
    • 0,5 l wody;
    • 60-75 ml octu;
    • liść laurowy, goździki, ziele angielskie wg uznania.

    Technologia

  • Gotuj pieczarki przez 20-25 minut. Spuść z nich płyn.
  • Gotuj marynatę z soli, przypraw przez pięć minut. Zdejmij z ognia i wlej do niego ocet.
  • Pieczarki rozprowadzamy do słoików, napełniamy solanką, korek z plastikowymi wieczkami.
  • Wyciągamy go na zimno w jeden dzień.
  • Nie każdy lubi smak octu stołowego, a dla niektórych płyn w ogóle nie powinien być spożywany. W takim przypadku grzyby miodowe można posolić w domu za pomocą produktów „zastępczych”. Ta kategoria obejmuje kwas cytrynowy, ocet jabłkowy, który jest znacznie łagodniejszy i ma niższe stężenie kwasu.

    W solance ogórkowej

    Osobliwości. Lepiej jest posolić grzyby na zimę w słoikach według tego przepisu pod nylonowymi pokrywkami, ponieważ grzyby będą stać tylko przez dwa do trzech miesięcy. W niezwykłej solance owocniki zachowują swoją gęstość i stają się chrupiące. Są gotowe za dwa lub trzy tygodnie.

    Składniki:

    • 2 kg pieczarek miodowych;
    • 1 l marynaty ogórkowej;
    • 100 g soli;
    • goździki, baldachy koperkowe, liść laurowy.

    Technologia

  • Po pierwszym zagotowaniu spuść płyn z grzybów. Zanurz je w czystej wodzie i ponownie gotuj przez około 40 minut.
  • Pieczarki schładzamy wrzucając je do sita lub durszlaka.
  • Na dno pojemnika kładziemy trochę przypraw. Napełnij go grzybami, okresowo posyp solą.
  • Napełnij solanką. Wyjeżdżamy pod uciskiem w chłodne miejsce na pięć dni.
  • Ułóż w słoikach i zamknij plastikowymi pokrywkami.
  • Przed użyciem pieczarek przygotowanych bez sterylizacji zaleca się namoczyć je w wodzie. Po odstawieniu w ten sposób przez 20-30 minut „pozbądź się” ostrości i nabiorą bardziej neutralnego smaku. Spośród nich możesz zrobić koreańską sałatkę, dodając startą marchewkę, zioła i ostrą paprykę.

    Marynowane pieczarki na półmisku

    „Syberyjski”

    Osobliwości. Lepiej jest posolić grzyby w rondlu pod uciskiem według tego przepisu, jeśli wszystkie składniki są dostępne. Nie zaleca się tutaj wymiany jednego elementu na inny. W przeciwnym razie grzyby „syberyjskie” stracą swój pierwotny smak i „leśny” aromat.

    Składniki:

    • 7 kg pieczarek miodowych;
    • 350 g soli;
    • po 15 liści wiśni i porzeczki;
    • pięć liści chrzanu i dębu;
    • pięć gałęzi jałowca.

    Technologia

  • Działamy krok po kroku: wkładamy gałązki jałowca do rondla. Zalej je wrzątkiem i pozostaw pod przykryciem na 30 minut.
  • Wyciągamy jałowiec i spuszczamy wodę. Układamy porzeczkę, liście wiśni, chrzan.
  • Pieczarki gotujemy partiami przez 20-25 minut. Odpoczywamy w durszlaku lub sicie.
  • Pojemnik napełniamy borowikami, naprzemiennie warstwami solą, liśćmi wiśni, porzeczki i dębu.
  • Przykryj gazą lub kawałkiem czystego materiału. Położyliśmy to pod presją.
  • Wyjeżdżamy w chłodne miejsce na półtora do dwóch miesięcy.
  • Pieczarki możemy włożyć do słoików, polać marynatą, zamknąć plastikowymi pokrywkami.
  • Nie używaj metalowych osłon jako podstawy do ucisku. Istnieje ryzyko wystąpienia procesu utleniania, w wyniku którego do pikli dostaną się szkodliwe substancje. Jeśli smak grzybów jest zbyt słony, nie stanowi to problemu. Gotowe grzyby można przed użyciem namoczyć w zimnej wodzie. Ale brak soli może być okrutnym żartem – część owocników na pewno się pogorszy.

    Przepisy na przygotowanie solonych grzybów na zimę są dość proste w użyciu. Nawet początkujący mogą je opanować. Dobrze, gdy w kulinarnych eksperymentach wykorzystuje się grzyby z lady sklepowej. W tej formie zostały już wyselekcjonowane, a nawet oczyszczone i umyte. Ale co, jeśli w kuchni jest kosz leśnych „mieszkańców”, którzy zostali zebrani własnymi rękami. Jak zrozumieć, że wszystkie z nich są jadalne, ponieważ często można znaleźć trujące fałszywe grzyby? Niejadalne grzyby wyróżniają się brakiem „pierścienia” na nodze. Mają też nieprzyjemny ziemisty zapach, nienaturalnie jasny kolor.

    Inne domowe przepisy

    Kiszenie ogórków w beczce
    Grecka przystawka z fasolą
    Cukinia jak grzyby mleczne
    Mrożona papryka na zimę
    Jak marynować russula

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author