Jak posolić pstrąga: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak posolić pstrąga - łatwy i smaczny przepis

Sprzęt i przybory kuchenne:  deska do krojenia, nóż, pęseta, ręczniki papierowe, folia spożywcza, młynek do soli.

Składniki

Produkt Ilość
Pstrąg 1 szt.
sól morska 1,5-2 łyżki. l.
skórki z cytryny 6 łyżeczek

Gotowanie krok po kroku

  • Przede wszystkim trzeba wyczyścić pstrągi. Przecinamy brzuch ryby, ostrożnie przechodząc między płetwami. Tak naprawdę nie ma znaczenia, gdzie zaczniesz ciąć: od głowy czy od ogona. Następnie zeskrobujemy wszystko w środku i myjemy rybę wewnątrz i na zewnątrz. Zmocz ją lekko jednorazowym ręcznikiem, aby ryba nie ześlizgnęła się podczas filetowania. Ponadto, aby deska nie krążyła wokół stołu, połóż pod nią wilgotny ręcznik.

    Pokrój brzuch pstrąga i wyjmij wnętrzności.

  • Aby odciąć głowę, unieś palcem płetwę przy głowie i obracając pod nią nóż, wykonaj nacięcie. Następnie odwróć rybę i wykonaj to samo nacięcie po drugiej stronie.

    Wykonujemy małe nacięcie na tuszy, ostrożnie oddzielając głowę.

  • Aby oddzielić filet, umieszczamy nóż bezpośrednio nad grzbietem i ostrożnie kroimy od głowy do ogona, dociskając nóż do grzbietu jak najbliżej. Nóż musi być ostry, aby mięso znajdowało się daleko za kośćmi.

    Ostrym nożem oddzielamy filet z ryby od grzbietu.

  • Odwracamy rybę, a z drugiej strony odcinamy mięso z kręgosłupa. Następnie ostrożnie odetnij rybie płetwy.

    Z drugiej strony oddzielamy również filet.

  • Aby uzyskać wysokiej jakości filet, odcinamy również część brzucha, w której kończą się kości żebrowe. Żebro pozostaje. Aby go wyjąć, trzymaj nóż płasko, lekko unosząc rączkę do góry, lekko dociśnij rybę i odetnij ją. Usuń pozostałe kości żebrowe za pomocą pęsety, kierując je wzdłuż włókien mięśniowych (aby nie uszkodzić fileta).

    Skórę należy również usunąć z fileta.

  • Aby skóra ryby była dobrze usunięta, należy ją lekko zamrozić. Następnie wyjmij z zamrażarki i podważając krawędź cienkim ostrym nożem, usuń skórę. Przed posoleniem ryby należy ją dobrze umyć i wysuszyć papierowymi ręcznikami.

    Przed soleniem filet należy umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

  • Bierzemy pierwszy filet, kładziemy go na desce do krojenia i każdy centymetr posypujemy solą morską, zmiażdżoną przez młyn. Posyp sól dobrą warstwą, aby wniknęła do środka, a pstrąg jest solony. W razie potrzeby po pięciu godzinach będzie można zjeść tę rybę.

    Posolić filet.

  • Bierzemy 1,5 łyżeczki. skórkę i posyp soloną stronę fileta. Delikatnie poklep powierzchnię ryby dłonią, aby sól i skórka lepiej się przykleiły.

    Filet posyp skórką z cytryny.

  • Odwróć się i zrób to samo po drugiej stronie. Następnie z boków należy również dodać sól i posypać skórką, która pozostała na desce do krojenia.

    Odwróć filet z pstrąga na drugą stronę i dopraw solą.

  • Bierzemy folię spożywczą i zawijamy marynowany filet ze wszystkich stron, mocno dociskając, aby nie było powietrza.

    Następnie kawałek fileta należy owinąć folią spożywczą.

  • Przed podaniem możesz strzepnąć nadmiar soli i skórki z cytryny lub zostawić. To samo robimy z drugim filetem. Jeśli nie planujesz posolić drugiego fileta w najbliższej przyszłości, ukryj go w zamrażarce.

    Teraz wiesz. jak posolić pstrąga

  • Sposób dekoracji i podawania

    Przed podaniem filet z pstrąga należy najpierw pokroić w cienkie plastry. Aby lepiej pokroić filet, należy go zamrozić.

    Opcje podawania i dekoracji mogą być bardzo różnorodne. Najprostszy: rozłóż plastry pstrąga w wachlarzu, lekko zachodzącym na siebie. Udekoruj podstawę „wachlarza” „różą” skręconą z kilku plastrów pstrąga i ozdobioną zielenią. Obok połóż plasterki cytryny.

    Kolejna opcja do podania z różami” od pstrąga. Posmaruj twarogiem z zieleniną na ciasteczkach krakersowych, a na wierzch połóż „róże” z pstrąga przybranego gałązkami kopru.

    Przepis

    To pokazuje, jak szybko i smacznie marynować pstrąga.

    W tym artykule dowiedziałeś się, jak rzeźnić i solonego pstrąga, a także jak pięknie go podawać. Czy masz swój własny „podpisowy” przepis na solenie? Jakie dodatkowe składniki w nim stosujesz? Napisz swoje i wskazówki w komentarzach.

    Inne przepisy rybne

    Dorsz w białej marynacie
    Dorsz z ziemniakami i śmietaną w piekarniku
    Tartlets z wątróbką z dorsza
    Pstrąg z ziemniakami w piekarniku
    Makaron z tuńczykiem i oliwkami w sosie pomidorowym

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author