Jak przechowywać banany w domu, aby się nie czerniły: dojrzałe i zielone

Jak przechowywać banany w domu: kiście i plastry

Trudno przecenić korzyści płynące z bananów dla organizmu. Produkt korzystnie wpływa na pracę serca i nerek, trawienie, wzmacnia kości oraz poprawia widzenie. Ponadto banany zawierają witaminy i minerały, a inhibitory proteazy są odporne na bakterie i wirusy. Plus tryptofan – ogólnie stymuluje manifestację hormonu radości zwanego serotoniną. Jeden owoc dziennie – i jesteś ubezpieczony nie tylko od depresji, ale nawet od złego nastroju.

Jeden problem – „egzotyczni goście” zachowują się raczej kapryśnie, nie lubią zmian temperatury, bardzo ostro reagują zarówno na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, jak i ostre zimno. Skąd więc te wszystkie trudności i wyobrażenia, jak najlepiej przechowywać banany, aby się nie zepsuły? W końcu świeże owoce można po prostu kupić codziennie w supermarkecie, gdzie technolodzy już zadbali o ich kondycję. Ale z różnych powodów nie zawsze jest to możliwe.

W dni powszednie ludzie są zajęci pracą i po prostu nie ma czasu na zakupy. Innym przykładem nie jest fakt, że najbliższy przyzwoity targ znajduje się w odległości spaceru, więc trzeba zaopatrzyć się w owoce na nadchodzący tydzień. W końcu wielu zna inną sytuację: krewni odwiedzili dziecko i przesadzili z prezentami z bananów …

skala przemysłowa

Jak dojrzewać banany w domu? Zbiory bananów z plantacji są zielone i niedojrzałe. Tylko takie owoce można naprawdę przechować przez 40 dni i przetransportować do miejsca przeznaczenia. Klastry dostarczane są do nas w specjalnie wyposażonych ładowniach statków, gdzie temperatura utrzymuje się w granicach 12-14°C przy wilgotności 85-90%. (Nawiasem mówiąc, w tej temperaturze dobrze jest przechowywać banany w domu. Takie parametry są latem na górnych stopniach wejścia do piwnicy, a zimą na przeszklonym balkonie).

Już w lokalnych magazynach owoce są „doprowadzane do gotowości”. Klastry są traktowane etylenem, gazem uważanym za „fitohormon” i przyspieszającym proces dojrzewania owoców. Pożółkłe pod wpływem napowietrzania owoce trafiają na półki sklepowe.

Jaki kolor i kształt powie

Przede wszystkim powinieneś zdecydować, w jakim celu kupujesz produkt:

  • jeść dzisiaj – wybieraj dojrzałe, żółte owoce o twardej skórce;
  • na wakacje – jeśli za kilka dni, weź lekko zielonkawe owoce;
  • do pieczenia – odpowiednie są przejrzałe, miękkie, z ciemnymi przeplatanymi okazami.

Kolor skórki i kształt banana to nie tylko pierwsze kryterium wyboru produktu, ale także wskazówka, jak go właściwie przechowywać.

  • Zielony, prążkowany. Prążkowany kształt i zielonkawy odcień są oznaką niedojrzałości bananów. Takiego owocu nie należy jeść od razu, chyba że pociąga nas smak trawy. Ale taki banan, przy odpowiednim podejściu, według opinii, może dojrzewać nawet tydzień u ciebie.
  • Z ciemnymi plamami. Sygnalizują, że termin się kończy. Środek może być już powolny, choć „miodowy” i z jasnym aromatem. Dzięki temu znajduje zastosowanie w kompozycji potraw. Taki – miałby czas na dostarczenie i natychmiast – w biznesie.
  • Żółty, o okrągłym przekroju i zielonym ogonie. Idealny banan. Słodko, bez problemu wytrzymuje do rana w misce z owocami. Ale dalej, aby taka wiązka nie pociemniała, należy o nią odpowiednio zadbać. Istnieją hacki na życie, które pozwalają uchronić produkt przed gniciem nawet przez trzy do czterech dni.

Co zrobić, gdy banany stają się czarne? Kupując, powinieneś zwrócić uwagę na szarawy odcień owoców – jest to oznaka przechowywania w lodówce przed sprzedażą. A w domu niczym nie można przedłużyć jego życia. A niewyraźny żółty odcień wskazuje na niewłaściwe dojrzewanie – taki banan będzie bez smaku. Nie kupuj owoców z popękaną lub uszkodzoną skórką. W tym przypadku nie mówimy nawet o problemach z przechowywaniem, ale o Twoim zdrowiu.

Jak przechowywać banany w domu?

Co zrobić, żeby banany nie pociemniały? Przedłużenie życia „egzotyków” zależy przede wszystkim od tego, jak zamierzasz je przechowywać: dojrzałe czy zielone, ze skórką lub bez. Każda sprawa ma swoje własne zasady.

Dojrzały ze skórą

Uwaga od razu: przechowywanie w gronach w przypadku dojrzałych owoców nie jest mile widziane. Oddziel banany od siebie. Pozwoli to uniknąć zwiększonej wymiany między owocami etylenu, który produkt uwalnia w sposób naturalny. Co zrobic nastepnie? Właściwe przechowywanie dojrzałych bananów zapewnia cztery zasady.

  • Owiń folią spożywczą. Zatem tylko odnóża bananów powinny być zamknięte. Możesz dodatkowo przykleić taśmę samoprzylepną na polietylenie, aby lepiej go utrzymać.
  • Nie używaj opakowań. Eksperci jednoznacznie zalecają trzymanie owoców bez torby: zamknięta przestrzeń prowadzi do gromadzenia się etylenu.
  • Włóż do lodówki. Dokładnie tak. Mimo wszelkich wątpliwości, czy banany można przechowywać w lodówce. Faktem jest, że w niskich temperaturach krążenie etylenu ulega spowolnieniu, a zatem również proces dojrzewania. W tym przypadku miazga zostaje zachowana, ale skórka brązowieje, co jednak nie wskazuje na proces gnicia, ale rozpad pigmentu. W żaden sposób nie wpłynie na smak.
  • Wybierz osobną półkę. Banany są przechowywane w suchym miejscu z dala od jagód, warzyw lub owoców. Ale dlaczego nie można przechowywać żółtych bananów obok np. jabłek? Powód jest ten sam: ryzyko gnicia wzrasta w wyniku uwalniania etylenu z innych dojrzałych produktów roślinnych.
  • Nie ma sensu zamrażać całych bananów. Jeśli nie usuniesz skóry, to po rozmrożeniu produktu zamieni się w bezkształtną i bez smaku owsiankę.

    Kobieta wybiera banany

    Zielony ze skórą

    Musisz przechowywać zielone banany dokładnie odwrotnie. Jeśli chcesz, aby owoce dojrzewały dłużej, nie musisz zostawiać ich jak pomidorów na parapecie. Powinny być wysłane do ciemnego, suchego, chłodnego miejsca. Papierowa torba i spiżarnia to właśnie to, co zalecił lekarz. Lodówka w tym przypadku jest po prostu przeciwwskazana. Zaleca się również trzymanie kiści w pionie, zawieszając je.

    Oddzielne „gałęzie” również nie powinny być. Jeśli chcesz przyspieszyć dojrzewanie, umieść kiść w tej samej torbie z innymi dojrzałymi owocami – w tym przypadku jabłka lub gruszki „dzielą się” etylenem, a banany szybciej żółkną.

    Oczyszczony

    O przechowywaniu obranych bananów mówi się np. po uroczystych kolacjach. Było cięcie owoców – nie wyrzucaj. Istnieje kilka sposobów na przedłużenie żywotności produktu.

    • Zamrażać. Aby zamrozić kręgi miazgi, umieść je w hermetycznym pojemniku i wyślij do zamrażarki. Dzięki temu możesz przechowywać banany bardzo długo, nawet do kilku miesięcy. A potem produkt trafi do ciast, koktajli, sosów owocowych.
    • Moczyć. Możesz zabezpieczyć miąższ przed ciemnieniem umieszczając je w pojemniku z roztworem octu i wody w proporcji 1:4 na trzy minuty. Następnie produkt umieszczany jest w pojemniku, zamykanym pokrywką i wysyłany w chłodne miejsce. Do jutra miąższ na pewno zachowa swój wygląd i smak.
    • rozpryskiwania. Plastry banana można zwilżyć sokiem z cytryny, pomarańczy lub jabłka. Działają jako konserwanty i spowalniają brązowienie. Możesz użyć pędzla do gotowania.

    Zaciemnionych owoców niestety nie da się już uratować. Tutaj możesz zaproponować przekształcenie ich w lody o smaku bananowym, koktajle lub pieczenie chleba bananowego.

    Aby znaleźć poprawną odpowiedź na pytanie, jak przechowywać banany w domu, będziesz musiał wypróbować w praktyce różne metody. A po drodze możesz poeksperymentować z liśćmi bananowca, którymi dziś modne stało się dekorowanie stołu, jako talerze na imprezie tematycznej i zamiast folii do pieczenia. Oczywiście nie można ich kupić w żadnym sklepie w pobliżu domu, ale można je zamówić przez Internet.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author