Jak przechowywać suszone owoce w domu: daktyle, suszone morele, suszone śliwki, jabłka, figi

Jak wybrać i przechowywać suszone owoce: czy można je przechowywać w lodówce, myć i zamrażać?

Jabłka, melony, banany, śliwki, morele – suszenie tych i wielu innych owoców jest łatwe do samodzielnego wykonania. Ale nie zawsze jest na to wystarczająco dużo czasu, dlatego coraz częściej kupujemy gotowy produkt. Należy tutaj zrozumieć, że na skalę przemysłową przetwory owocowe są wytwarzane przy użyciu specjalnych technologii. Przyspiesza to i upraszcza przetwarzanie, ale wpływa na jakość i trwałość suszonych owoców.

funkcje suszenia. Jak długo go przechowywać?

Dla porównania, oto jak różne metody suszenia wpływają na produkt końcowy:

  • w cieniu – to długa, ale idealna droga, gdy woda z owoców odparowuje stopniowo i równomiernie;
  • na słońcu – owoce wysychają szybciej, ale nie wszystkie składniki odżywcze, takie jak ciepło (na przykład witamina A i C są częściowo tracone tą metodą);
  • piece przemysłowe – wymuszone suszenie zabija połowę pierwiastków śladowych i witamin.

Poniższa tabela opisuje zewnętrzne właściwości produktów, które zostały odpowiednio wysuszone.

Tabela – Jak rozpoznać „dobre” suszone owoce za pomocą znaków zewnętrznych

Produkt Charakterystyka
czarna rodzynka – Niebiesko-czarny;
– matowy
Kiszmisz – Brązowy;
– matowy
Suszone Morele i Morele – Brązowy (czasami szarawy);
– brak połysku
suszone śliwki – Czarny;
— matowy,
— nieprzezroczysty;
– pomarszczony
gruszki, jabłka – żółty brązowy
Banany – Ciemny brąz;
– matowy
figi – spłaszczony;
– szary lub beżowy;
– możliwa biała powłoka
Żurawina – Bordowy;
– brak połysku
wiśnia – Brązowo-bordowy;
– brak połysku

Według rodziców dzieci, którym zamiast słodyczy podaje się słodkie suszone owoce, rzadziej chorują na przeziębienie.

Którego produktu nie warto kupować

Wybierając między pięknymi pomarańczowymi morelami a szarymi, wyblakłymi morelami, trudno wsłuchać się w głos rozsądku – owoce w przedsprzedaży wyglądają zbyt kusząco. Jednak zawsze, gdy Twoja ręka sięga po pyszne, błyszczące śliwki lub jaskrawoczerwone wiśnie, pamiętaj – nienaturalne piękno jest niebezpieczne. W jaki sposób producenci osiągają takie zewnętrzne cechy produktu?

  • Kolorowanie. Suszone morele bursztynowe lub pomarańczowe można barwić nieszkodliwą kurkuminą lub traktować fosforanem ryboflawiny, toksycznym alkanem i tartazyną. Nie da się odróżnić wzrokiem, w jaki sposób owoc nabrał jasnego koloru.
  • Moczenie. Jeśli np. na figach widoczne są głębokie pęknięcia, to znak, że produkt został nasączony sodą kaustyczną.
  • Tarcie. Połysk suszonych owoców nie może być naturalny. Wilgoć odparowuje, a producenci przywracają piękno gliceryną lub olejem sojowym z tłuszczami trans.
  • Leczenie dymu. Jeśli suszone morele lub suszone śliwki mają ostry „wędzony” smak, użyto „płynnego dymu”, znanego z tego, że zawiera substancje rakotwórcze.

Kupuj miękkie i niezbyt apetycznie wyglądające suszone owoce. Wygląd „niezbywalny” sugeruje, że owoce były suszone w sposób naturalny, a nie przetworzone. Nie będą szkodzić zdrowiu, a przy odpowiednim przechowywaniu dobroczynne w nich substancje nie znikną przez wiele miesięcy.

Jak przechowywać suszone owoce: przygotowanie, wybór miejsca i pojemnika

„Gdzie przechowywać suszone owoce w domu?” to pierwsze pytanie, które pojawia się po zakupie. W idealnym przypadku suszarkę należy umieścić w dobrze wentylowanym, ciemnym miejscu o wilgotności powietrza do 65-75% i temperaturze 2-10°C. Trudno jest stworzyć takie warunki w mieszkaniu, dlatego wybierz miejsce, w którym będzie jak najbardziej ciemno i sucho. Być może będzie to odległa szafka kuchenna lub spiżarnia. Ważne jest, aby w pobliżu nie było pieców ani grzejników. Aby kontrolować wilgotność w wybranym miejscu, zawinąć w szmatkę sól lub ryż i umieścić sorbent na półkach z suszonymi owocami.

Czy suszone owoce można przechowywać w lodówce? Ta metoda ma zastosowanie tylko do produktów „mokrych”, takich jak suszone śliwki czy rodzynki. A potem, jeśli nie liczysz na długoterminowe przechowywanie i planujesz skorzystać z suszenia w najbliższej przyszłości. Dlaczego? Na przykład w standardowych jednostkach ociekowych wilgotność powietrza sięga 90%, co jest szkodliwe dla większości suszarek.

Pyszny półmisek obudził się z torby

Przetwarzanie wstępne

Aby suszone owoce mogły być dłużej przechowywane, natychmiast po zakupie należy otworzyć opakowanie i przeprowadzić kontrolę jakości: owoce nadające się do długiego przechowywania nie sklejają się po ściśnięciu w dłoni. Ale to nie wszystko. Następujące manipulacje przedłużą okres przydatności do spożycia.

  • Dosuszka. Wybierz mokre owoce, ułóż je warstwowo na papierze i wysusz w cieniu na podwórku lub bez światła w mieszkaniu.
  • Zapobieganie pleśni i owadom. Dodatkowo suszone owoce suszone są w piekarniku w temperaturze 60-80°C przez półtorej godziny.
  • Neutralizacja „barwników”. Jeśli kupiłeś jasne owoce potraktowane smarami i barwnikami, będziesz musiał zanurzyć produkt w chłodnej wodzie na kilka godzin. Więc częściowo pozbywasz się wewnętrznej „chemii” i zmywasz glicerynę i olej z powierzchni. Następnie suszone owoce należy wysuszyć i podgrzać w piekarniku.

Przeciętny okres przechowywania suszonych owoców (bez zamrażania) wynosi rok. Podczas przechowywania nie mieszaj owoców: figi będą dzielić wilgoć i aromat z suszonymi wiśniami, śliwki z melonami, daktyle z jabłkami. W rezultacie otrzymasz różne produkty nienadające się nawet do pieczenia.

Temperatura

Kwaśne owoce w warunkach niskiej wilgotności są przechowywane dłużej niż owoce słodkie i mięsiste. Wyjaśnia to fakt, że woda i cukier są sprzyjającym środowiskiem dla rozwoju pleśni i drobnoustrojów, które czynią żywność bezużyteczną.

Idealna temperatura dla suszonych owoców nie przekracza 10°C. Gdy termometr wskazuje powyżej 17°C, wszystkie procesy chemiczne ulegają przyspieszeniu, a suszone owoce szybciej się psują. Poniższa tabela pomoże określić optymalną temperaturę przechowywania suszonych owoców.

Tabela – Okres trwałości suszonych owoców i suszonych jagód w różnych temperaturach (wilgotność 65-75%)

Suszone owoce 2-10°C 10-17°С 18-24°С
rodzynki 18 miesięcy 12 miesięcy 6 miesięcy
Suszone Morele, Morele, Śliwki 12 miesięcy 6 miesięcy 3 miesiące
Jabłka, gruszki 18 miesięcy 12 miesięcy 6 miesięcy
Banany, figi, daktyle 10 miesięcy 6 miesięcy 3 miesiące
Żurawina, Wiśnia 18 miesięcy 12 miesięcy 10 miesięcy
Dzika róża 3 lata 18 miesięcy 12 miesięcy

W stałej temperaturze do -20°C (w zamrażarce) okres przydatności do spożycia jest praktycznie nieograniczony, jeśli owoce nie są rozmrażane.

Przy najmniejszym pojawieniu się pleśni suszone owoce należy wyrzucić. Spożywanie ich jest niezwykle niebezpieczne – wszystkie rodzaje pleśni zawierają rakotwórcze aflatoksyny, które gromadzą się w organizmie i powodują poważne problemy zdrowotne.

Różne suszone owoce w plastikowej misce

Odpowiednie pojemniki

Przechowywanie suszenia w workach polietylenowych jest proste i wygodne, ale dzięki tej metodzie nie ma gwarancji, że szkodniki nie dostaną się pod folię. Są bardziej niezawodne sposoby.

  • Szklane słoiki. Lub plastikowe tacki na żywność. Służy głównie do przechowywania bardzo suchych i nieklejących się owoców, takich jak suszone jabłka, czereśnie czy dzika róża. Ważne jest, aby pojemniki były szczelnie zamknięte. Okresowo sprawdzaj zawartość słoików pod kątem pleśni lub robaków.
  • Torby papierowe lub płócienne. Są odpowiednie dla prawie wszystkich owoców. Przed użyciem zaleca się dalszą obróbkę worków z tkaniny: namoczyć je w mocnym roztworze soli fizjologicznej (100 g na półtora litra wody). Następnie bez spłukiwania dobrze wysuszyć. Sól zgromadzona we włóknach zatrzyma owady i wyreguluje wilgotność wewnątrz torby.
  • Worki próżniowe. Wszelkie suszone owoce świetnie czują się w próżni, ale dla „lepkich” (śliwki, melony, figi) jest to najlepsza opcja.

Suszone owoce kupowane na wagę należy myć zawsze bezpośrednio przed użyciem. Możesz go nawet zalać wrzątkiem. I lepiej upiec obrane orzechy.

Ochrona przed owadami

Jeśli znajdziesz robaki w słoiku lub torbie do suszarki, nie spiesz się, aby wyrzucić wszystko na raz. Być może owady nie miały jeszcze czasu na rozmnażanie. Sortuj i podgrzewaj nieuszkodzone owoce przez godzinę w temperaturze 80 ° C. A małe domowe sztuczki pomogą chronić suszone owoce przed ciemami i innymi owadami:

  • mięta – na dno suszarki położyć pergamin i kilka listków suchej mięty;
  • ocet – przed użyciem opłucz słoiki roztworem octu i wody (1:2), osusz, nie spłukuj;
  • skórka – owady nie lubią zapachu cytryny, mandarynki, pomarańczy i nie atakują suszonych owoców cytrusowych, dlatego odłóż skórkę na półkę z suszonymi owocami (zmieniaj skórki raz w miesiącu).

Wskazówki dotyczące przechowywania „kapryśnych” owoców

Suszone owoce o niskiej zawartości wilgoci, takie jak jabłka, pigwa czy gruszki, są przechowywane bez problemów. Trudniej jest zapobiec psuciu się soczystych owoców, które nawet po wysuszeniu zachowują dość wysoką wilgotność. W przypadku takich owoców rozważ kilka zaleceń.

  • Śliwki. Dobrze wysuszone śliwki przechowuje się do trzech miesięcy w ciemnym miejscu w temperaturze nawet około 20°C. Ale jeśli w domu jest za ciepło, lepiej przechowywać suszone śliwki w zamrażarce. Przechowywać produkt w pojemnikach papierowych, próżniowych lub szklanych (plastikowych).
  • Suszone Morele, Morele. Łatwiej jest przechowywać domowe suszone morele, ponieważ są one zwykle dobrze wysuszone. Suszone morele umieść w zamkniętym pojemniku lub w lnianej torbie i wyślij w ciemne miejsce. Ale jeśli przechowujesz morele przez długi czas w opakowaniu chusteczek, wyschną i pokryją się białą powłoką. Okres przydatności do spożycia można przedłużyć zamrażając: w ten sposób suszone morele można przechowywać do dwóch lat. Przed jedzeniem owoce rozmraża się w temperaturze pokojowej.
  • Rodzynki. Rodzynki lepiej przechowywać bez lodówki. Produkt uwielbia powietrze, dlatego suszone jagody należy sortować i wsypywać do bawełnianej torby. Szklane lub plastikowe pojemniki przykrywa się papierem, nie szczelnymi wieczkami i umieszcza w suchym i chłodnym miejscu. Suszone rodzynki posyp wodą przed użyciem i podgrzej przez minutę w kuchence mikrofalowej.
  • Daktyle i figi. Takie owoce nie przechowują się dobrze w temperaturze pokojowej. Aby zaopatrzyć się na zimę, suszone słodycze włóż do słoika z pokrywką lub do pojemnika próżniowego i połóż na półce lodówki. W temperaturze do 5 ° C owoce nie stracą smaku i przydatnych właściwości przez kilka miesięcy. Nie można przechowywać tych owoców w zwykłych plastikowych torebkach. Suszone figi i daktyle nie są myte przed zimowaniem.

Pytanie, jak prawidłowo przechowywać suszone owoce, jest najbardziej istotne, jeśli masz własny ogród i sam przygotowujesz suszenie w dużych ilościach. W innych przypadkach nie ma sensu kupować produktu na przyszłość – suszone owoce sprzedawane są w sklepach przez cały rok, a zdrowy deser można kupić w każdej chwili.

Jadwiga Mazurek

Edytor

Rate author