Jak rozpalić patelnię żeliwną i kociołek przed pierwszym użyciem: metody i 

Przygotuj żeliwną patelnię lub kociołek przed pierwszym użyciem: jak to zrobić w piekarniku, na palniku i w ogniu

Dlaczego więc wracamy do starego dobrego żeliwa? Bo tak pysznych ziemniaków, kotletów i „babcinych” naleśników w innym daniu nie da się osiągnąć. Tak, nowoczesne patelnie są lekkie, wygodne, nie wymagają wstępnego przygotowania przed użyciem, ale smak i walory potraw są jeszcze ważniejsze.

Żeliwo to stop żelaza i węgla z niewielką ilością dodatkowych „dodatków”. Nie wydziela substancji toksycznych, jak np. ten sam Teflon, a przy prawidłowym stosowaniu jest praktycznie „wieczny”. Jedzenie z naczyń żeliwnych jest szczególnie smaczne – to zasługa stosunkowo niskiej przewodności cieplnej metalu. Żeliwo długo i równomiernie się nagrzewa i tak samo długo oddaje ciepło, nie „przypala” jedzenia. A po co palić żeliwną patelnię, może nie warto „zawracać sobie głowy”?

Dlaczego zabieg jest konieczny?

W produkcji naczyń żeliwnych formy są smarowane specjalną masą, dzięki czemu gotowy produkt można łatwo wyjąć. A następnie, przed sprzedażą, nakładają powłokę antykorozyjną, aby patelnia dotarła do nas bez uszkodzeń spowodowanych rdzą. I wszystkie te smary muszą zostać usunięte, w przeciwnym razie dosłownie je zjemy. Jak to może wpłynąć na nasze zdrowie, to wielkie pytanie. Co więcej, żeliwo jest stopem porowatym i samo mycie w Fairy to za mało, ponieważ cząsteczki smaru pozostaną w porach, a po podgrzaniu przenikną do naszej żywności.

Ponadto kalcynacja będzie rodzajem testu współczynnika jakości patelni. Jeśli pojawią się na nim pęknięcia lub odkształcenia, naczynie jest złej jakości i być może wcale nie jest żeliwne. W takich przypadkach prosimy o zwrot towaru.

Usuwanie smaru fabrycznego

Przed rozpoczęciem pieczenia należy odpowiednio przygotować żeliwną patelnię grillową: przed pierwszym użyciem należy najpierw całkowicie usunąć powłokę fabryczną, a następnie stworzyć nową, aby jedzenie się nie przypaliło.

Zwykła sól pomoże usunąć tłuszcz z patelni. Jeśli na naczyniach są ślady rdzy, wystarczy je zetrzeć metalową tarką, a następnie postępować zgodnie z instrukcjami. I składa się z dziewięciu prostych kroków.

Procedura

  • Umyj naczynia dowolnym detergentem „skrzypiącym”. Oznacza to, że na powierzchni nie powinno być tłustej warstwy.
  • Wycieranie na sucho.
  • Postaw patelnię na ogniu, aby pozostała wilgoć całkowicie wyparowała.
  • Wsyp sól w takiej ilości, aby warstwa nie była cieńsza niż centymetr.
  • Podgrzej sól, od czasu do czasu mieszając, aż zmieni kolor i zacznie „strzelać”.
  • Wyrzuć sól.
  • Umyj patelnię bez mydła, pod bieżącą wodą.
  • Wycieranie na sucho.
  • Wysuszyć całkowicie w ogniu.
  • Nie da się dokładnie powiedzieć, ile czasu zajmuje rozpalenie żeliwnej patelni z solą. Wszystko zależy od wielkości naczynia i składu jakim jest pokryta. Zwróć uwagę na kolor patelni: gdy tylko zmieni kolor z czarnego na szary i przestanie palić, cel zostanie osiągnięty. A sól „wyciągnie” resztki smaru z porów i zmieni kolor: od jasnożółtego lub szarawego do prawie czarnego.

    Umyj pokrywkę, jeśli jest, mydłem i „przykryj” nią ogień. Czekamy, aż olej się wypali, a kolor zmieni kolor na szary. Schłodzić pod bieżącą wodą i energicznie natrzeć solą ze wszystkich stron. Następnie spłucz i wysusz.

    3 sposoby na rozpalenie żeliwnego rondla w nowoczesnej kuchni

    W dawnych czasach żeliwa wypalano na otwartym ogniu lub w piecach. Jeśli nie masz możliwości temperowania się na ulicy, oto trzy sprawdzone sposoby przygotowania żeliwnej patelni lub kotła do pierwszego użycia w mieszkaniu miejskim na gazie.

    Uwaga: wszystkie opisane poniżej metody obejmują wstępne kalcynowanie naczyń solą.

    Numer opcji 1

    Osobliwości. Jest to dość łatwy i szybki sposób na utworzenie nowej warstwy nieprzywierającej na patelni. Lepiej jest używać oleju rafinowanego, dzięki czemu będzie mniej dymu i spalania. Można też posmarować boczkiem, tak robiły nasze babcie.

    Technika wykonania

  • Nasmaruj przygotowaną patelnię olejem. Ważne jest, aby zetrzeć nadmiar, aby nie było smug.
  • Rozpal mały ogień.
  • Podpalaj przez około pół godziny.
  • Natychmiast umieść patelnię pod bieżącą wodą. Uwaga: woda się zagotuje i zacznie strzelać. Noś rękawicę, aby uniknąć oparzeń.
  • Powtórz procedurę co najmniej trzy razy.
  • Po ostatecznym oblaniu wodą patelnia pozostanie tłusta, ale nie musisz jej myć w Fairy – zmyjesz starannie utworzoną warstwę nieprzywierającą i będziesz musiał zrobić to od nowa. Wystarczy wytrzeć patelnię do sucha i wysuszyć na ogniu.

    Patelnia żeliwna

    Numer opcji 2

    Osobliwości. Ta metoda pozwoli ci prawidłowo spalić kociołek w domu. Rzeczywiście, przy ogniu palnika trudno jest osiągnąć równomierne nagrzewanie wysokich ścian i konieczne byłoby położenie kotła na boku i podpalenie go na części, obracając go od czasu do czasu.

    Technika wykonania

  • Ustaw temperaturę piekarnika na około 180-200℃.
  • Przygotowaną patelnię lub kociołek lekko posmarować olejem.
  • Nie zapomnij zetrzeć nadmiaru, tłuszcz nie powinien spływać po ścianach i kapać.
  • Zrób to samo z pokrywkami.
  • Połóż do góry nogami na ruszcie lub blasze do pieczenia.
  • Jeśli uchwyt jest zdejmowany, pozostaw go na zewnątrz.
  • Pozostaw naczynia z pokrywkami w piekarniku na co najmniej godzinę.
  • Wyłącz ogrzewanie i pozwól, aby naczynia same ostygły.
  • Powtórz ten proces jeszcze raz lub dwa razy. Dzięki temu warstwa nieprzywierająca będzie bardziej stabilna.
  • Według opinii będzie dużo dymu. Otwórz szeroko okna i, jeśli to możliwe, włącz maskę. Dlatego lepiej nie strzelać zimą, bo przez kilka godzin nie będzie można trzymać okien na oścież.

    Numer opcji 3

    Osobliwości. I możesz się obejść bez godzinnego pieczenia w piekarniku. Ale tutaj potrzebujesz dużo oleju roślinnego. Musi być słonecznikowy i rafinowany, w przeciwnym razie będzie dużo palić. Oliwki lepiej nie używać.

    Technika wykonania

  • Wlej olej na przygotowaną patelnię. Tak bardzo, że warstwa ma co najmniej połowę wysokości ścian. I lepiej – prawie po brzegi.
  • Podgrzewaj na średnim ogniu przez co najmniej pół godziny.
  • Niech patelnia ostygnie.
  • Wylej olej.
  • Wytrzyj miskę do sucha.
  • Silne płomienie mogą zapalić olej. Lepiej, jeśli ogień jest słaby, ale rozpala się dłużej. I staraj się nie oddalać od pieca – nie możesz pozostawić procesu niekontrolowanego.

    Pieczenie na otwartym ogniu

    A jak zapalić żeliwny kocioł przed pierwszym użyciem, jeśli kupiłeś sztućce zimą lub jesteś w kraju, gdzie nie ma możliwości spalenia go na piecu? Lub jeśli nie masz gazu, ale kuchenkę elektryczną? W końcu klasyczny kociołek nie ma płaskiego dna i nie da się go równomiernie zainstalować na kuchence elektronicznej. Pomoże tu doświadczenie naszych babć, które na ogniu paliły nowe żeliwne kotły, jak ziemniaki.

    Dzięki temu możesz zapalić nie tylko nowy kocioł, ale także inne naczynia żeliwne o dowolnym kształcie i rozmiarze. Można po prostu rozpalić ogień lub skorzystać z pieca opalanego drewnem typu „kuchenka na brzuch”, wystarczy otworzyć górną pokrywę i włożyć naczynia do otworu.

    Procedura

  • Rozpal drewno.
  • Jeśli to jest ogień – po prostu umieść naczynie na środku ognia. Jeśli jest to piec, umieść naczynia na otwartym otworze na górze.
  • Poczekaj, aż kolor zmieni się z czarnego na szary, a tłuszcz przestanie dymić.
  • Zdejmij miskę z ognia i zalej wodą. Zimą można go wrzucić bezpośrednio do zaspy i wyczyścić śniegiem.
  • Wycieranie na sucho.
  • Wlej olej na spód i rozprowadź go wzdłuż ścian po brzegi.
  • Podpal go z powrotem.
  • Po pół godzinie ponownie spłucz naczynia.
  • Powtórz kroki dwa lub trzy razy.
  • Bądź bardzo ostrożny: żeliwo będzie bardzo gorące, możesz doznać poważnych oparzeń. Nie możesz obejść się bez grubych rękawiczek, pinezek lub kilkukrotnie złożonego materiału.

    Patelnie żeliwne na piecu

    Jeśli przedmiot nie jest nowy

    A jeśli „odziedziczyłeś” stare żeliwne naczynia kuchenne z grubą warstwą sadzy – nie spiesz się, aby je wyrzucić, przy odpowiednim podejściu będzie ci służyć przez dziesięciolecia. Według opinii stara sprawdzona metoda z mydłem do prania i klejem PVA pomoże „ożywić” zniszczone żeliwo.

    Procedura

  • Wlej wodę do dziesięciolitrowego garnka lub wiadra, podgrzej.
  • Wetrzyj w nią pół kawałka mydła domowego i wlej jedną butelkę kleju biurowego.
  • Mieszaj, aż mydło się rozpuści.
  • Umieścić naczynia żeliwne w pojemniku.
  • Gotuj na dużym ogniu przez dwie godziny. Stopniowo dodawaj wodę, aby się zagotowała.
  • Wylej roztwór mydła.
  • Schłodzić miskę pod bieżącą zimną wodą.
  • Usuń osady węglowe szczotką drucianą.
  • Cóż, wtedy kontynuujemy z naczyniem, jak z nowym. Oznacza to, że kalcynujemy solą, a następnie – dowolną z wymienionych metod.

    Zasady pielęgnacji żeliwa

    Przybory żeliwne są prawie wieczne. A jeśli odpowiednio o to zadbasz, to będziesz cieszyć się zdrowymi potrawami „jak z piekarnika”, a nie narzekać innym, że „wszystko skleja się na dno”. Tymczasem zasady działania są dość proste.

    • Nie myć mydłem. W przeciwnym razie zniszcz warstwę oleju. Po ugotowaniu wystarczy umyć patelnię zwykłą wodą i wytrzeć do sucha. Nie zapomnij całkowicie wysuszyć go w ogniu.
    • Nie zostawiaj jedzenia w misce. Po ugotowaniu danie należy przenieść do innego naczynia. Kwasy z żywności łatwo zniszczą warstwę oleju, a żeliwo trzeba będzie ponownie zapalić. Ponadto istnieje ryzyko, że metal rdzewieje.
    • Nie używaj metalowych szpatułek. Lepiej, jeśli są to przedmioty drewniane lub silikonowe. W przeciwnym razie uszkodzisz warstwę oleju i trzeba będzie ją przywrócić.
    • Nie myj naczyń, gdy są gorące. Niech ostygnie, w przeciwnym razie pory nie będą miały czasu się zamknąć, a część powłoki zapobiegającej przywieraniu po prostu się zmyje.
    • Nie moczyć. Naczynia rdzewieją. Jeśli jedzenie przyklei się do dna, wystarczy dodać wodę i zagotować. Następnie resztki jedzenia można łatwo zmyć wodą.
    • Nie myć w zmywarce. Długotrwały kontakt z wodą i detergentem spowoduje korozję.

    Jeśli musiałeś umyć patelnię wróżką, wysusz ją na ogniu i posmaruj jeszcze gorącą cienką warstwą oleju. Zetrzyj nadmiar i podpal przez pół godziny w ogniu. I lepiej jest wykonać tę procedurę i tylko w celu zapobiegania po każdym praniu.

    Ludowe sposoby obróbki patelni żeliwnej przed pierwszym użyciem są sprawdzone w czasie i zawsze „działają”, jeśli wszystko jest zrobione poprawnie. I kolejny punkt – wysokiej jakości żeliwo nie może być tanie. Jeśli próbują sprzedać Ci „doskonałą patelnię” za grosz, nie miej złudzeń, to podróbka, której nawet wielokrotne prażenie nie uratuje.

    gospodynie domowe

    Bardzo lubię też patelnie żeliwne – są łatwe w czyszczeniu, trwałe, świetnie sobie radzą ze swoimi „obowiązkami” … nowoczesne patelnie są nadal projektowane z myślą o krótkim okresie użytkowania … nawet przy najbardziej ostrożnej obsłudze ich powłoka zmiany i produkty zaczynają się do niego przyklejać z czasem… wolę stare żeliwne „babcie”… A ja o nie dbam tak: nowa patelnia żeliwna lub patelnia, do której coś zaczęło się kleić (miałem to po myciu płynnymi detergentami), podpalam to do ognia solą (nie olejem!): na suchą patelnię wsypuję łyżkę soli, lekko nacieram dłonią sól , postawić na średnim ogniu na 15 minut … następnie zetrzeć sól suchą ściereczką i dobrze wytrzeć patelnię …. wszystko, patelnia gotowa do użycia…
    moja bardzo gorąca woda i zwykła gąbka… jeśli coś się usmaży (to może się zdarzyć, jeśli coś podgrzeję bez oleju… na przykład owsiankę), wystarczy wlać wodę na patelnię, podpalić i doprowadzić wodę do gotować…wszystko co gotowane, doskonale umyć po tym znowu gorącą wodą i gąbką…. po umyciu nie smaruję olejem, ale po prostu wstawiam go na minutę do ognia, patelnia po prostu musi wyschnąć … i to wszystko …

    Enola, http://povary.ru/forum/?showtopic=1465

    Na naczyniach, których używam cały czas – robię to zawsze po umyciu
    , tych, których rzadko używam (np. gładki kociołek na ulicę) – tam po prostu bardzo dokładnie suszę. bo Miałam doświadczenie – nałożony olejek się zestarzał, nabrał zapachu i stał się tak gumowaty. Kocioł musiał zostać „ugotowany” w nowy sposób, wypalony, uformowany w polewę i dalej na liście.

    Vorlock, https://honda.org.ua/forum/about63260-0-asc-50.html

    Nie przechowuj żywności w niepowlekanych naczyniach żeliwnych. Oczywiście rdzewieje i psuje jedzenie. Radzieckie żeliwo również rdzewieje, po prostu działa dłużej i dlatego jest lepiej naoliwione. Regularne i częste używanie może zająć około roku, aby „wykończyć” patelnię. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość, a wtedy nowa patelnia żeliwna stanie się stopniowo „stara i ukochana, nie tak-coś-aktualna”.

    Gość, http://www.woman.ru/home/medley9/thread/4146307/

    Kupiłem, ale nie patelnię, kociołek, ale też żeliwo. Gdybym wiedział, ile będzie z nim kłopotów, nigdy bym tego nie wziął. W notatce do niego napisano, że był „poddany specjalnej obróbce antykorozyjnej”, więc przed użyciem należy go wyczyścić, a następnie cały kociołek posmarować olejem roślinnym i podpalić. i tak kilka razy. Ugotowanej żywności w ogóle nie można w niej przechowywać – z doświadczenia wynika, że ​​nie jest to coś do przechowywania, nawet zostaw ją na kilka godzin, a to nie jest tego warte. Po ugotowaniu dokładnie umyj (to oczywiście samo), a następnie wytrzyj do sucha i znowu, z doświadczenia, powiem, że nie wystarczy tylko wysuszyć, trzeba też zapalić. No i co najważniejsze, operację powlekania sadzą olejową trzeba co jakiś czas powtarzać. Krótko mówiąc, kapety. nikomu nie doradzę

    Morze południowe, https://www.u-mama.ru/forum/family/housewife/413792/index.html#mid_10445557

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author