Jak sterylizować słoiki w piekarniku elektrycznym i gazowym, ile minut zajmuje sterylizacja

Jak sterylizować słoiki z półfabrykatami w piekarniku sterylizacja dżemu w domu

Już w X wieku konserwacja domu była szeroko rozpowszechniona w Rosji: solone i marynowane potrawy zdobiły stoły zarówno mieszczan, jak i dżentelmenów. W tym czasie półfabrykaty przechowywano w drewnianych kadziach i beczkach i dopiero w czasach sowieckich, w okresie masowej urbanizacji, zaczęto powszechne stosowanie szklanych słojów.

Zalety metody

Zaletą metody jest jednoczesna obróbka dużej ilości pojemników. Podczas gdy proces trwa, możesz zająć się swoim biznesem, a nie stać przy piecu. Oto jeszcze kilka „bonusów” tej metody sterylizacji:

  • wydajność – bakterie giną pod wpływem wysokiej temperatury ogrzewania;
  • komfort – para nie gromadzi się w kuchni, ponieważ podczas przetwarzania puszek w łaźni wodnej w pomieszczeniu nie robi się duszno;
  • suchość – ponieważ sterylizacja odbywa się bez użycia wody, nie ma potrzeby czekania na wyschnięcie pojemników;
  • bezpieczeństwo – przy zachowaniu podstawowych środków ostrożności ryzyko poparzenia jest minimalne;
  • bezpieczeństwo puszek – pojemniki, z zastrzeżeniem pewnych zasad, rzadko się psują.

Zasady

Konieczna jest sterylizacja słoików bezpośrednio przed ułożeniem półfabrykatów, nie zaleca się tego wcześniej. W skrajnych przypadkach pojemniki można położyć na kilka minut na czystym ręczniku, odwróconym do góry nogami. Oto sześć dodatkowych zasad, które pomogą sterylizować słoiki w piekarniku.

  • Czystość. Piekarnik musi być czysty, w przeciwnym razie słoiki będą wchłaniać niepotrzebne zapachy, co niekorzystnie wpłynie na smak obrabianego przedmiotu.
  • „Bezpłatne” umieszczenie. Słoiki umieszczone w piekarniku nie powinny się stykać, w przeciwnym razie, jeśli jakiś pojemnik pęknie, ten obok będzie również bezużyteczny.
  • Stopniowe ogrzewanie. Głównym powodem pękania szklanych pojemników podczas konserwacji jest gwałtowny spadek temperatury. Aby tego uniknąć, słoiki zawsze umieszcza się w zimnym piekarniku, który stopniowo się nagrzewa. Z tego samego powodu przed wyjęciem pojemników należy je lekko ostudzić.
  • Trwanie. Jeśli słoiki nie będą wystarczająco długo przechowywane w piekarniku, nie wszystkie bakterie zginą, jeśli słoiki są prześwietlone, mogą pęknąć.
  • Korzystanie z uchwytów. Słoiki wyjmować z piekarnika tylko z rękawiczkami, aby uniknąć poparzeń. Jednocześnie muszą być absolutnie suche, aby pojemnik nie pękł pod wpływem różnicy temperatur.
  • Prawidłowy chwyt. Trzymaj słoik tylko dwiema rękami, owijając się po obu stronach. Nie da się podnieść pojemnika za szyję: może się wyślizgnąć i spaść.
  • Jeśli konserwę układa się w gorącym słoiku, pojemnik powinien być gorący, jeśli jest zimny, należy poczekać, aż słoik całkowicie ostygnie.

    Sterylizacja słoików w piekarniku

    Jak sterylizować słoiki w piekarniku: ćwicz

    Proces rozpoczyna się od skrupulatnej kontroli pojemników: puszki z pęknięciami, odpryskami i trwale osadzonym brudem są natychmiast odrzucane.

    Elektryczny

    Najbardziej optymalna jest sterylizacja słoików w piekarniku elektrycznym, ponieważ temperatura gazu może być nierówna. Proces krok po kroku można przedstawić jako czterostopniowy algorytm.

  • Oczyszczanie. Umyj wszystkie słoiki pod bieżącą wodą i wodą sodową lub mydłem do prania.
  • Zakwaterowanie. Umieść puste pojemniki na blasze do pieczenia lub ruszcie i wyślij do zimnego piekarnika. Suche słoiki połóż do góry nogami, mokre słoiki do góry nogami.
  • Ogrzewanie. Powoli rozgrzej piekarnik. Temperatura 150 ° C jest uważana za optymalną do sterylizacji słoików w piekarniku elektrycznym. Zapisz czas (w zależności od głośności, patrz poniżej).
  • Wyciąg. Ostrożnie wyjmij pojemniki i odwróć do góry nogami na czystych ręcznikach.
  • Czas przetwarzania zależy od objętości pojemników. Poniższa tabela zawiera informacje o tym, ile minut należy wysterylizować słoiki w piekarniku.

    Tabela – Czas trwania sterylizacji

    Pojemność zbiornika (w litrach) Czas (w minutach)
    0,5 10
    jeden 15
    2 dwadzieścia
    3 25-30

    Razem ze słoikami w piekarniku możesz jednocześnie sterylizować metalowe pokrywki. Trzeba je również umyć, a następnie położyć na blasze do pieczenia.

    Gaz

    Puszki można również sterylizować w piecu gazowym. Aby zrobić to poprawnie, musisz postępować zgodnie z algorytmem opisanym powyżej, z dwoma zastrzeżeniami.

  • Intensywność ognia. Rozgrzej piekarnik na małym ogniu.
  • Temperatura. Słoiki są sterylizowane w 180°C.
  • Czas gotowania jest taki sam, jak w przypadku korzystania z piekarnika elektrycznego.

    Niektóre gospodynie domowe, korzystając z pieca gazowego, decydują o zakończeniu procesu sterylizacji nie za pomocą zegarka, ale patrząc na drzwi. Gdy po zamgławieniu wyschnie, pojemniki można wyjąć.

    Wyczyść słoiki na blasze do pieczenia

    Z pustymi miejscami

    W przypadku niektórych metod konserwacji nie tylko puste puszki, ale także słoiki wypełnione półfabrykatami są sterylizowane przed zszyciem. Jest to konieczne, aby przedłużyć trwałość domowych marynat. Sterylizację słoików z półfabrykatami można przeprowadzić w piekarniku. Przetwarzanie odbywa się w trzech krokach.

  • Instalacja. Puszki pełne, przykryte, ale niezamknięte pokrywkami, układamy na blasze do pieczenia i wysyłamy do zimnego piekarnika.
  • Ogrzewanie. Stopniowo zwiększaj temperaturę do 100°C i zanotuj godzinę. Półlitrowe pojemniki są sterylizowane przez dziesięć minut. Banki o pojemności 1 litra – 15 minut, 2 i 3 litry – 20-25 minut.
  • Wyciąg. Weź słoiki za pomocą uchwytów do garnków, zwiń je, odwróć do góry nogami, połóż na tacy i owiń kocem, aż całkowicie ostygną.
  • W piekarniku można również pasteryzować słoiki z półfabrykatami. Proces ten różni się od sterylizacji niższą temperaturą podgrzewania – 80-90°C. Metodę stosuje się głównie w produkcji kompotów i marynat.

    Mikrobiolog Louis Pasteur zaproponował metodę pasteryzacji już w XIX wieku. Metoda ta zapewnia lepsze zachowanie smaku i składników odżywczych zebranych produktów. Jednak w niskich temperaturach giną tylko wegetatywne formy bakterii, ale zarodniki utrzymują się i w sprzyjających warunkach zaczynają się namnażać. Dlatego okres przydatności do spożycia takiej żywności w puszkach jest krótszy i trzeba przechowywać półfabrykaty w lodówce lub piwnicy.

    Sterylizacja słoików w piekarniku to łatwy proces, który oszczędza czas. Jeśli trzylitrowe słoiki nie mieszczą się pionowo w piekarniku elektrycznym, można je postawić na boku. A jeśli stary piekarnik gazowy nie zapewnia równomiernego ogrzewania, możesz włożyć do niego jedną lub dwie cegły.

    Inne domowe przepisy

    Dżem Ranetok
    Rokitnik z cukrem bez gotowania
    Sałatka Śniadanie turystyczne z ryżem
    Galaretka z rokitnika
    Kawior z zielonych pomidorów na zimę

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author