Już w X wieku konserwacja domu była szeroko rozpowszechniona w Rosji: solone i marynowane potrawy zdobiły stoły zarówno mieszczan, jak i dżentelmenów. W tym czasie półfabrykaty przechowywano w drewnianych kadziach i beczkach i dopiero w czasach sowieckich, w okresie masowej urbanizacji, zaczęto powszechne stosowanie szklanych słojów.
Zalety metody
Zaletą metody jest jednoczesna obróbka dużej ilości pojemników. Podczas gdy proces trwa, możesz zająć się swoim biznesem, a nie stać przy piecu. Oto jeszcze kilka „bonusów” tej metody sterylizacji:
- wydajność – bakterie giną pod wpływem wysokiej temperatury ogrzewania;
- komfort – para nie gromadzi się w kuchni, ponieważ podczas przetwarzania puszek w łaźni wodnej w pomieszczeniu nie robi się duszno;
- suchość – ponieważ sterylizacja odbywa się bez użycia wody, nie ma potrzeby czekania na wyschnięcie pojemników;
- bezpieczeństwo – przy zachowaniu podstawowych środków ostrożności ryzyko poparzenia jest minimalne;
- bezpieczeństwo puszek – pojemniki, z zastrzeżeniem pewnych zasad, rzadko się psują.
Zasady
Konieczna jest sterylizacja słoików bezpośrednio przed ułożeniem półfabrykatów, nie zaleca się tego wcześniej. W skrajnych przypadkach pojemniki można położyć na kilka minut na czystym ręczniku, odwróconym do góry nogami. Oto sześć dodatkowych zasad, które pomogą sterylizować słoiki w piekarniku.
Jeśli konserwę układa się w gorącym słoiku, pojemnik powinien być gorący, jeśli jest zimny, należy poczekać, aż słoik całkowicie ostygnie.
Jak sterylizować słoiki w piekarniku: ćwicz
Proces rozpoczyna się od skrupulatnej kontroli pojemników: puszki z pęknięciami, odpryskami i trwale osadzonym brudem są natychmiast odrzucane.
Elektryczny
Najbardziej optymalna jest sterylizacja słoików w piekarniku elektrycznym, ponieważ temperatura gazu może być nierówna. Proces krok po kroku można przedstawić jako czterostopniowy algorytm.
Czas przetwarzania zależy od objętości pojemników. Poniższa tabela zawiera informacje o tym, ile minut należy wysterylizować słoiki w piekarniku.
Tabela – Czas trwania sterylizacji
Pojemność zbiornika (w litrach) | Czas (w minutach) |
---|---|
0,5 | 10 |
jeden | 15 |
2 | dwadzieścia |
3 | 25-30 |
Razem ze słoikami w piekarniku możesz jednocześnie sterylizować metalowe pokrywki. Trzeba je również umyć, a następnie położyć na blasze do pieczenia.
Gaz
Puszki można również sterylizować w piecu gazowym. Aby zrobić to poprawnie, musisz postępować zgodnie z algorytmem opisanym powyżej, z dwoma zastrzeżeniami.
Czas gotowania jest taki sam, jak w przypadku korzystania z piekarnika elektrycznego.
Niektóre gospodynie domowe, korzystając z pieca gazowego, decydują o zakończeniu procesu sterylizacji nie za pomocą zegarka, ale patrząc na drzwi. Gdy po zamgławieniu wyschnie, pojemniki można wyjąć.
Z pustymi miejscami
W przypadku niektórych metod konserwacji nie tylko puste puszki, ale także słoiki wypełnione półfabrykatami są sterylizowane przed zszyciem. Jest to konieczne, aby przedłużyć trwałość domowych marynat. Sterylizację słoików z półfabrykatami można przeprowadzić w piekarniku. Przetwarzanie odbywa się w trzech krokach.
W piekarniku można również pasteryzować słoiki z półfabrykatami. Proces ten różni się od sterylizacji niższą temperaturą podgrzewania – 80-90°C. Metodę stosuje się głównie w produkcji kompotów i marynat.
Mikrobiolog Louis Pasteur zaproponował metodę pasteryzacji już w XIX wieku. Metoda ta zapewnia lepsze zachowanie smaku i składników odżywczych zebranych produktów. Jednak w niskich temperaturach giną tylko wegetatywne formy bakterii, ale zarodniki utrzymują się i w sprzyjających warunkach zaczynają się namnażać. Dlatego okres przydatności do spożycia takiej żywności w puszkach jest krótszy i trzeba przechowywać półfabrykaty w lodówce lub piwnicy.
Sterylizacja słoików w piekarniku to łatwy proces, który oszczędza czas. Jeśli trzylitrowe słoiki nie mieszczą się pionowo w piekarniku elektrycznym, można je postawić na boku. A jeśli stary piekarnik gazowy nie zapewnia równomiernego ogrzewania, możesz włożyć do niego jedną lub dwie cegły.
Inne domowe przepisy
Dżem Ranetok
Rokitnik z cukrem bez gotowania
Sałatka Śniadanie turystyczne z ryżem
Galaretka z rokitnika
Kawior z zielonych pomidorów na zimę
Smacznego!