Sprzęt i przybory kuchenne:
- rondel grubościenny;
- pojemniki na składniki;
- talerz;
- łyżka;
- Łopatka;
- pokrywka.
Składniki
Produkt | Ilość |
Gryka | 500 gramów |
Sól | smak |
Masło | smak |
Olej roślinny | smak |
Gotowanie krok po kroku
Wariacje przygotowania i napełniania
Pomimo tego, że do kaszy gryczanej nie dodaje się żadnych przypraw i przypraw, to dzięki dwóm rodzajom oleju nadal jest bardzo smaczna. Jednak niewiele osób lubi grykę w jej najczystszej postaci. Możesz go ugotować z ulubionymi potrawami, mieszać z przyprawami, zrobić z niego klopsiki, a nawet zapiekankę. Grykę bez problemu ugotujesz w powolnym naczyniu – będzie to jeszcze łatwiejsze niż w rondlu!
Ale jakie składniki najlepiej pasuje do gryki:
- z pieczarkami i cebulą;
- z warzywami;
- z papryką;
- z przyprawami „do pilawu”;
- z wieprzowiną;
- z wołowiną i cielęciną;
- z Chikenem;
- z jajkiem;
- z kiełbaskami;
- z pastą pomidorową;
- z marchewką;
- z fasolą;
- z gulaszem;
- z mięsem mielonym.
Lepiej podawać do stołu kaszę gryczaną zaraz po ugotowaniu, ponieważ jest niesamowicie smaczna, gdy jest gorąca. I możesz ozdobić go świeżymi ziołami i przyprawami.
Przepis
Pomimo tego, że przepis jest dość prosty, podczas gotowania można o czymś zapomnieć. Aby temu zapobiec, obejrzyj to! Dzięki niemu i instrukcji gotowania gryki wszystko zrobisz perfekcyjnie. Miłego oglądania!
Teraz wiesz, jak prawidłowo zagotować kaszę gryczaną w wodzie, aby okazała się krucha i nie paliła się. Główny sekret tkwi w dużej ilości oleju i grubościennej patelni! Kasza gryczana to bardzo zdrowa i jednocześnie niskokaloryczna owsianka, co oznacza, że jest odpowiednia dla każdego, kto chudnie lub dba o sylwetkę. Kochasz tę owsiankę? Z czym lubisz go jeść, a może wolisz grykę bez dodatków? Podziel się wrażeniami z przepisu w komentarzach poniżej i zapisz tam odpowiedzi na pytania!