Jak ugotować kaszę gryczaną w wodzie krok po kroku przepis ze zdjęciem

Jak gotować sypką kaszę gryczaną w wodzie

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • rondel grubościenny;
  • pojemniki na składniki;
  • talerz;
  • łyżka;
  • Łopatka;
  • pokrywka.

Składniki

Produkt Ilość
Gryka 500 gramów
Sól smak
Masło smak
Olej roślinny smak

Gotowanie krok po kroku

  • Kasza gryczana myjemy do czystej wody i wrzucamy do ognia w rondlu.

    Kasza gryczana myjemy i wkładamy do rondla.

  • Napełnij go wodą w proporcjach dwóch szklanek wody na jedną szklankę kaszy gryczanej.

    Dodajemy wodę.

  • Dodaj olej roślinny i sól.

    Natychmiast dodaj olej roślinny i sól.

  • Dobrze wymieszaj, pozostaw kaszę gryczaną pod pokrywką i zagotuj na dużym ogniu.

    Doprowadzić kaszę gryczaną do wrzenia na dużym ogniu.

  • Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie pod przykryciem. Nie musisz mieszać kaszy gryczanej.

    Przykryj owsiankę pokrywką i gotuj na małym ogniu.

  • Gdy cała woda się zagotuje, dodaj masło i kilka łyżek wody. Następnie przykryj patelnię pokrywką, zdejmij z ognia i pozostaw pod ręcznikiem na 10 minut, aby owsianka została ostatecznie ugotowana.

    Do prawie gotowej kaszy gryczanej dodaj masło i trochę wody.

  • Gotowe! Smacznego!

    Teraz wiesz, jak gotować sypką kaszę gryczaną w wodzie.

  • Wariacje przygotowania i napełniania

    Pomimo tego, że do kaszy gryczanej nie dodaje się żadnych przypraw i przypraw, to dzięki dwóm rodzajom oleju nadal jest bardzo smaczna. Jednak niewiele osób lubi grykę w jej najczystszej postaci. Możesz go ugotować z ulubionymi potrawami, mieszać z przyprawami, zrobić z niego klopsiki, a nawet zapiekankę. Grykę bez problemu ugotujesz w powolnym naczyniu – będzie to jeszcze łatwiejsze niż w rondlu!

    Ale jakie składniki najlepiej pasuje do gryki:

    • z pieczarkami i cebulą;
    • z warzywami;
    • z papryką;
    • z przyprawami „do pilawu”;
    • z wieprzowiną;
    • z wołowiną i cielęciną;
    • z Chikenem;
    • z jajkiem;
    • z kiełbaskami;
    • z pastą pomidorową;
    • z marchewką;
    • z fasolą;
    • z gulaszem;
    • z mięsem mielonym.

    Lepiej podawać do stołu kaszę gryczaną zaraz po ugotowaniu, ponieważ jest niesamowicie smaczna, gdy jest gorąca. I możesz ozdobić go świeżymi ziołami i przyprawami.

    Przepis

    Pomimo tego, że przepis jest dość prosty, podczas gotowania można o czymś zapomnieć. Aby temu zapobiec, obejrzyj to! Dzięki niemu i instrukcji gotowania gryki wszystko zrobisz perfekcyjnie. Miłego oglądania!

    Teraz wiesz, jak prawidłowo zagotować kaszę gryczaną w wodzie, aby okazała się krucha i nie paliła się. Główny sekret tkwi w dużej ilości oleju i grubościennej patelni! Kasza gryczana to bardzo zdrowa i jednocześnie niskokaloryczna owsianka, co oznacza, że ​​jest odpowiednia dla każdego, kto chudnie lub dba o sylwetkę. Kochasz tę owsiankę? Z czym lubisz go jeść, a może wolisz grykę bez dodatków? Podziel się wrażeniami z przepisu w komentarzach poniżej i zapisz tam odpowiedzi na pytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author