Królik rzadko pojawia się na naszych stołach. Niestety, ponieważ z punktu widzenia dietetyków ma wysoką wartość odżywczą. Minimum tłuszczu, maksimum białka, optymalny kompleks składników odżywczych i tylko 150 kalorii na 100 gramów mięsa. Nieprzypadkowo w jadłospisie lekarskim i dietetycznym znajdują się przepisy na przygotowanie duszonego królika, polecane są dla niemowląt w pierwszych latach życia.
Wybór i przygotowanie tuszy
- Aby przygotowanie królika duszonego w śmietanie przebiegło gładko, a smak potrawy cieszył się wieloma przyjemnymi aspektami, ostrożnie podejdź do wyboru tuszy. Musi być wykrwawione i mieć „dowód”, że masz przed sobą mięso królika. Zwykle pozostawia się łapę lub ogon.
- Idealnie, jeśli mięso jest delikatnie różowe z delikatnymi tłustymi smugami. To wyróżnia młodego królika, który po ugotowaniu okaże się miękki i soczysty. Jeśli masz przed sobą mięso o nasyconym odcieniu, zwierzę było stare i powinno być dobrze marynowane przed gotowaniem. W przeciwnym razie włókna będą sztywne.
Marynowanie tuszy
Mieszanka wody i octu służy jako marynata do królika duszonego w śmietanie i śmietanie. Weź je w proporcji 1 litra zimnej wody na łyżeczkę octu. Ten ostatni można zastąpić sokiem z cytryny w tej samej objętości. Jeśli mięsa jest dużo, a marynata nie pokrywa tuszy, ugotuj ją w większych ilościach, zwiększając dwukrotnie wszystkie składniki. Taka mieszanka nie tylko zmiękczy włókna, ale także wyeliminuje specyficzny zapach starego mięsa króliczego. Moczyć w nim tuszę przez 3-4 godziny.
Młode mięso nie musi być marynowane. Ale jeśli chcesz nadać mu wyjątkowych aspektów smaku, użyj:
- mleko – aby zmiękczyć tuszkę lub udka królika duszone w śmietanie;
- wino białe – dla nadania pikantnej nuty.
Danie możesz przygotować w dogodny dla siebie sposób. Smak fileta z królika duszonego w śmietanie w powolnej kuchence, w kotle lub piekarniku nie będzie się różnić. Jednak w wolnej kuchence będzie gotować dłużej niż na kuchence. Pamiętaj o tym, jeśli planujesz podać danie na przybycie gości.
Klasyczny przepis krok po kroku
A teraz powiemy Ci, jak ugasić królika kwaśną śmietaną. Przed gotowaniem tuszę należy pokroić na porcje. Aby to zrobić, podziel go na pół wzdłuż dolnego kręgu lędźwiowego. I podziel na kawałki o wymaganym rozmiarze (jak na zdjęciu). Kości posiekaj jednym uderzeniem, ponieważ ze względu na swoją kruchość mogą pozostać w mięsie małymi fragmentami.
Będziesz potrzebować:
- królik – o wadze 2 kg;
- marchewka i cebula – po 1 duże warzywo;
- czosnek – 3 ząbki;
- tłusta śmietana – 0,5 l;
- sól i pieprz.
Gotowanie
Inne przepisy na króliki w śmietanie w domu
Ze śliwkami
Aby ugotować królika duszonego w śmietanie ze śliwkami, będziesz potrzebować:
- królik – 2 kg;
- czosnek – 4 ząbki;
- suszone śliwki – 2/3 szklanki;
- tłusta śmietana – 500 ml;
- cebula – 2 duże główki;
- marchewki – 1 duża;
- przyprawy – rozmaryn, zioła prowansalskie, pieprz czarny, sól.
Gotowanie
Z grzybami
Do królika duszonego w śmietanie z grzybami potrzebne będą:
królik – 2-3 kg;- cebula – 2 duże główki;
- pieczarki – 0,7 kg;
- czosnek – 4 ząbki;
- tłusta śmietana – 500 ml;
- sól i pieprz.
Gotowanie
Z ziemniakami
Aby ugotować królika duszonego w śmietanie z ziemniakami, weź:
królik – 2 kg;- tłusta śmietana – 200 ml;
- duże ziemniaki – 4 szt .;
- duża cebula – 1 szt .;
- Zioła włoskie, sól.
Gotowanie
Gdy w piekarniku gotuje się królika duszonego w śmietanie, przez kuchnię przelatują boskie zapachy. Przyciągną wszystkich domowników, więc pospiesz się i usiądź przy stole. Czas spróbować!
Inne przepisy na króliki
Jak dusić królika w kotle, piekarniku i
wolnowarze Kurczak, wołowina, wieprzowina, pasztet z wątróbek
króliczych Cały królik w piekarniku
Pieczony królik w śmietanie z ziemniakami w piekarniku
Pieczony królik w piekarniku
Smacznego!