Jak ugotować królika w piekarniku przepisy kulinarne ze zdjęciami, duszony królik ze śmietaną

Królik w śmietanie jak pysznie dusić królika w śmietanie

Królik rzadko pojawia się na naszych stołach. Niestety, ponieważ z punktu widzenia dietetyków ma wysoką wartość odżywczą. Minimum tłuszczu, maksimum białka, optymalny kompleks składników odżywczych i tylko 150 kalorii na 100 gramów mięsa. Nieprzypadkowo w jadłospisie lekarskim i dietetycznym znajdują się przepisy na przygotowanie duszonego królika, polecane są dla niemowląt w pierwszych latach życia.

Wybór i przygotowanie tuszy

  • Aby przygotowanie królika duszonego w śmietanie przebiegło gładko, a smak potrawy cieszył się wieloma przyjemnymi aspektami, ostrożnie podejdź do wyboru tuszy. Musi być wykrwawione i mieć „dowód”, że masz przed sobą mięso królika. Zwykle pozostawia się łapę lub ogon.
  • Idealnie, jeśli mięso jest delikatnie różowe z delikatnymi tłustymi smugami. To wyróżnia młodego królika, który po ugotowaniu okaże się miękki i soczysty. Jeśli masz przed sobą mięso o nasyconym odcieniu, zwierzę było stare i powinno być dobrze marynowane przed gotowaniem. W przeciwnym razie włókna będą sztywne.

Marynowanie tuszy

Mieszanka wody i octu służy jako marynata do królika duszonego w śmietanie i śmietanie. Weź je w proporcji 1 litra zimnej wody na łyżeczkę octu. Ten ostatni można zastąpić sokiem z cytryny w tej samej objętości. Jeśli mięsa jest dużo, a marynata nie pokrywa tuszy, ugotuj ją w większych ilościach, zwiększając dwukrotnie wszystkie składniki. Taka mieszanka nie tylko zmiękczy włókna, ale także wyeliminuje specyficzny zapach starego mięsa króliczego. Moczyć w nim tuszę przez 3-4 godziny.

Młode mięso nie musi być marynowane. Ale jeśli chcesz nadać mu wyjątkowych aspektów smaku, użyj:

  • mleko – aby zmiękczyć tuszkę lub udka królika duszone w śmietanie;
  • wino białe – dla nadania pikantnej nuty.

Danie możesz przygotować w dogodny dla siebie sposób. Smak fileta z królika duszonego w śmietanie w powolnej kuchence, w kotle lub piekarniku nie będzie się różnić. Jednak w wolnej kuchence będzie gotować dłużej niż na kuchence. Pamiętaj o tym, jeśli planujesz podać danie na przybycie gości.

Klasyczny przepis krok po kroku

A teraz powiemy Ci, jak ugasić królika kwaśną śmietaną. Przed gotowaniem tuszę należy pokroić na porcje. Aby to zrobić, podziel go na pół wzdłuż dolnego kręgu lędźwiowego. I podziel na kawałki o wymaganym rozmiarze (jak na zdjęciu). Kości posiekaj jednym uderzeniem, ponieważ ze względu na swoją kruchość mogą pozostać w mięsie małymi fragmentami.

Duszony królik w śmietanie
Będziesz potrzebować:

  • królik – o wadze 2 kg;
  • marchewka i cebula – po 1 duże warzywo;
  • czosnek – 3 ząbki;
  • tłusta śmietana – 0,5 l;
  • sól i pieprz.

Gotowanie

  • Kawałki namoczyć, natrzeć czosnkiem, posypać pieprzem i marynować przez godzinę.
  • Sól i smaż na gorącej patelni, aż będą chrupiące.
  • Wyjmij mięso z patelni, wyłącz gaz. Włóż tam grubo startą marchewkę i grubo posiekaną cebulę, usmaż.
  • Przygotuj głęboki kociołek, połóż mięso, warzywa na wierzchu. Zalej naczynie kwaśną śmietaną (jeśli masa jest gęsta, rozcieńcz ją wodą). Sól trochę.
  • Postaw kocioł na ogniu, pozwól mu się zagotować. Przykryj pokrywką i zmniejsz płomień do minimum. Jak długo trwa gotowanie w garnku? Młodego zająca dusić przez 40 minut, aż mięso będzie miękkie, jeśli tusza jest twarda.
  • Inne przepisy na króliki w śmietanie w domu

    Ze śliwkami

    Aby ugotować królika duszonego w śmietanie ze śliwkami, będziesz potrzebować:

    • królik – 2 kg;
    • czosnek – 4 ząbki;
    • suszone śliwki – 2/3 szklanki;
    • tłusta śmietana – 500 ml;
    • cebula – 2 duże główki;
    • marchewki – 1 duża;
    • przyprawy – rozmaryn, zioła prowansalskie, pieprz czarny, sól.

    Królik w śmietanie ze śliwkami i warzywami
    Gotowanie

  • Zmiel czosnek, dodaj 2 łyżki oleju roślinnego, zioła. Kawałki mięsa smarujemy masą, marynujemy przez 4 godziny.
  • Suszone śliwki opłukać i pokroić, zalać wrzątkiem do spęcznienia.
  • Marchewki i cebulę usmażyć w głębokim kotle, ułożyć suszone śliwki, usunąć masę z kotła łyżką cedzakową.
  • Posolić królika, włożyć do kociołka, usmażyć.
  • Dodaj warzywa i suszone śliwki. Rozcieńczyć śmietanę mlekiem lub wodą, w razie potrzeby dodać do mięsa. Gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu.
  • Z grzybami

    Do królika duszonego w śmietanie z grzybami potrzebne będą:

    • Królik z pieczarkami w sosie śmietanowym
      królik – 2-3 kg;
    • cebula – 2 duże główki;
    • pieczarki – 0,7 kg;
    • czosnek – 4 ząbki;
    • tłusta śmietana – 500 ml;
    • sól i pieprz.

    Gotowanie

  • Zmiażdżyć ząbki czosnku, podsmażyć na oleju. Nie będziesz potrzebować samego czosnku (wyrzucimy go), ale pachnącego oleju, w którym od razu usmażymy kawałki mięsa.
  • Przenieś je do kociołka. W pozostałym oleju podsmażyć grubo posiekaną cebulę, przełożyć na mięso. Posyp solą, pieprzem, dusić królika we własnym soku przez 1 godzinę.
  • Grzyby grubo posiekać i szybko podsmażyć.
  • Królika przełożyć do formy żaroodpornej, na wierzchu posmarować grzybami, zalać śmietaną wymieszaną z mlekiem lub bulionem mięsnym. Przykryj folią lub pokrywką, piecz przez godzinę w piekarniku w temperaturze 180°C.
  • Z ziemniakami

    Aby ugotować królika duszonego w śmietanie z ziemniakami, weź:

    • Królik w śmietanie z chipsami ziemniaczanymi
      królik – 2 kg;
    • tłusta śmietana – 200 ml;
    • duże ziemniaki – 4 szt .;
    • duża cebula – 1 szt .;
    • Zioła włoskie, sól.

    Gotowanie

  • Posiekaj grubo i usmaż cebulę. Przełóż do kociołka.
  • Posolić kawałki królika, pieprz, usmażyć na tej samej patelni.
  • Ziemniaki obrać i grubo posiekać.
  • Umieść mięso i ziemniaki w kociołku na cebuli. Dodaj zioła, sól. Rozcieńczyć śmietanę wodą, wlać zawartość kociołka. Konieczne jest, aby ziemniaki były całkowicie ukryte pod sosem.
  • Zamknij pokrywkę, zagotuj, zmniejsz ogień. Dusić przez 30 minut.
  • Gdy w piekarniku gotuje się królika duszonego w śmietanie, przez kuchnię przelatują boskie zapachy. Przyciągną wszystkich domowników, więc pospiesz się i usiądź przy stole. Czas spróbować!

    Inne przepisy na króliki

    Jak dusić królika w kotle, piekarniku i
    wolnowarze Kurczak, wołowina, wieprzowina, pasztet z wątróbek
    króliczych Cały królik w piekarniku
    Pieczony królik w śmietanie z ziemniakami w piekarniku
    Pieczony królik w piekarniku

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author