Wysoki omlet bez mąki to marzenie każdej gospodyni domowej. Ze względu na przewiewną konsystencję i łagodny smak jest zawsze chętnie spożywany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Podobne zapiekanki – wysokie i soczyste – widzieliśmy w stołówkach przedszkolnych i szkolnych: nie osiadały na talerzu nawet wtedy, gdy było im zimno. Gotowanie tego samego jest w mocy każdej gospodyni domowej – wystarczy poznać sekret wspaniałego omletu od doświadczonych szefów kuchni.
Tradycyjnie w piekarniku wypieka się wysoki omlet – dzięki równomiernemu wypieczeniu potrawy ze wszystkich stron uzyskuje się jej porowatość i blask. Jednak łatwo jest również prawidłowo usmażyć przewiewny omlet na patelni, gotuje się szybko: w tym celu danie musi być gotowane pod przykryciem na małym ogniu, a aby uniknąć schłodzenia, weź dania z grubymi bokami. Oprócz „szkolnej” zapiekanki możesz ugotować suflet z omletem – również pyszne danie, którego wysokość osiąga się poprzez dokładne ubijanie białka.
6 sekretów gotowania
Jak ugotować na patelni wspaniały omlet z mlekiem? Skorzystaj z porad doświadczonych kucharzy.
Przepis na klasyczny puszysty omlet
Z czego zrobiony jest omlet? Prosty przepis na puszystą jajecznicę z mlekiem na patelni zawiera tylko jajka, sól i mleko, z wyłączeniem mąki, skrobi, sody i drożdży. Aby ugotować wysoki omlet wystarczy obserwować proporcje jajek i mleka (1:1) i dusić danie pod zamkniętą pokrywką. Jak ugotować omlet, żeby się nie osiadał? Eksperci kulinarni zalecają trzymanie go przez 5 minut w piekarniku lub pod pokrywką po ugotowaniu, przenieś na rozgrzane talerze przed podaniem.
Będziesz potrzebować:
- jajka – 2 sztuki;
- sól dla smaku;
- masło – 1 łyżka. l.;
- mleko – 4 łyżki. l.
Gotowanie
Możesz zrobić puszysty omlet na patelni, jeśli zbliżysz warunki do piekarnika: smaż na małym ogniu, bez otwierania pokrywki, w nagrzanym naczyniu. Wielu szefów kuchni radzi, aby podczas gotowania używać tylko jednego rodzaju oleju, ale niektórzy przyznają, że mieszanie oleju roślinnego z masłem w proporcji 1:1 sprawi, że danie będzie smakować bardziej oryginalnie.
Niezmienną zasadą wspaniałego omleta są świeże, wyselekcjonowane jajka. Aby wybrać produkt wysokiej jakości, zanurz jajka w wodzie. Świeżo złożone jaja zawsze toną.
Omlety z sufletem
Z serem
Najłatwiejszym sposobem na ugotowanie puszystego omletu na patelni jest zrobienie sufletu omletowego, jak na zdjęciu. Jego istota polega na oddzielnym przygotowaniu żółtka i białka, które z reguły ubija się w piankę. Delikatna konsystencja dania pochodzi z białka nasyconego powietrzem, jednak składniki omleta trzeba bardzo dokładnie wymieszać, aby go nie zakłócać.
Będziesz potrzebować:
- jajka – 6 sztuk;
- pół cytryny;
- masło – 3 łyżki. l.;
- tarty ser – 100 g;
- Sól.
Gotowanie
Do przepisu na soczysty omlet na patelni możesz dodać dowolne składniki: produkty mięsne, warzywa, grzyby, a nawet słodkie składniki. W każdym razie zadowoli go wzrostem, przepychem i rozpływającą się na języku fakturą. Zobacz poniżej, jak zrobić puszysty omlet.
Kucharze radzą przesyłać masę do omletów na patelnię natychmiast po jej wymieszaniu – w przeciwnym razie danie, bez względu na to, jak bardzo się spróbujesz, okaże się płaskie i ciężkie.
słodki omlet
Suflet z omletem na słodko to korzystna dla wszystkich opcja na śniadanie dla dzieci: z pewnością przypadnie do gustu. Aby nakarmić dziecko nie tylko smacznie i szybko, ale także zdrowo, na etapie mieszania do jajek można dodać ćwierć szklanki chudego twarogu.
Będziesz potrzebować:
- jajka – 3 sztuki;
- cukier – 1 łyżka. l.;
- masło – 15 g;
- dżem lub dżem – 2 łyżki. l.;
- cukier puder – szczypta.
Gotowanie krok po kroku
Aby uzyskać gęstszą konsystencję omletu, do masy jajecznej można dodać 1 łyżkę śmietany. Do przepisu na słodki omlet nie wolno dodawać waniliny, suszonych owoców, miodu, kminku, orzechów, kandyzowanych owoców, a także szczypty proszku do pieczenia w celu uzyskania lekkości. Klasyczny omlet z sufletem można przygotować w stylu Kaiser: danie duszone z obu stron (z rodzynkami i cynamonem) rozrywa się na kawałki, a następnie smaży na chrupko.
Jak zrobić najsmaczniejszy i najwspanialszy omlet, aby nie odpadł? Nie ma jednej tajemnicy: aby danie było wysokie, musisz jednocześnie przestrzegać kilku zasad jego przygotowania. Korzystając z wiedzy doświadczonych kucharzy, możesz ugotować zapiekankę jajeczną „jak w dzieciństwie” – o kremowym smaku jajka i delikatnej konsystencji, która nie odpadnie nawet po schłodzeniu.
Gotowe bujne omlety (zdjęcie)
Zobacz, co się stało z tymi, którzy ugotowali wspaniały omlet według naszego przepisu!
Inne przepisy na jajka
Puszysty omlet w piekarniku
4 przepisy na jajecznicę z boczkiem
4 przepisy na jajecznicę
5 przepisów na słodkie omlety
6 przepisów na omlety
Miłego czytania!
3