Jak ugotować omlet jak zrobić pyszny puszysty omlet z mlekiem i ugotować, aby nie odpadł, prosty przepis na gotowanie

Jak zrobić puszysty omlet na patelni zrobić odpowiedni wysoki omlet z jajek

Wysoki omlet bez mąki to marzenie każdej gospodyni domowej. Ze względu na przewiewną konsystencję i łagodny smak jest zawsze chętnie spożywany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Podobne zapiekanki – wysokie i soczyste – widzieliśmy w stołówkach przedszkolnych i szkolnych: nie osiadały na talerzu nawet wtedy, gdy było im zimno. Gotowanie tego samego jest w mocy każdej gospodyni domowej – wystarczy poznać sekret wspaniałego omletu od doświadczonych szefów kuchni.

Tradycyjnie w piekarniku wypieka się wysoki omlet – dzięki równomiernemu wypieczeniu potrawy ze wszystkich stron uzyskuje się jej porowatość i blask. Jednak łatwo jest również prawidłowo usmażyć przewiewny omlet na patelni, gotuje się szybko: w tym celu danie musi być gotowane pod przykryciem na małym ogniu, a aby uniknąć schłodzenia, weź dania z grubymi bokami. Oprócz „szkolnej” zapiekanki możesz ugotować suflet z omletem – również pyszne danie, którego wysokość osiąga się poprzez dokładne ubijanie białka.

6 sekretów gotowania

Jak ugotować na patelni wspaniały omlet z mlekiem? Skorzystaj z porad doświadczonych kucharzy.

  • Nie dodawaj mąki do omletu: konsystencja stanie się bardziej miękka i lżejsza. Klasyczne danie nie zawiera mąki – jego blask osiąga się dzięki odpowiedniej recepturze i warunkom gotowania, które wymieniono poniżej.
  • Postępuj zgodnie z zasadą 50/50. Aby potrawa była wyższa, doprowadź ilość mleka do ilości masy jajecznej. Stosunek składników powinien być taki sam. Ale nie przesadzaj: zbyt dużo płynu w zapiekance może się odwrócić.
  • Użyj patelni z grubym dnem, najlepiej z żeliwa. Im bardziej masywne naczynia, tym lepsze danie będzie gotowane na parze. Daj pierwszeństwo potrawom z wysokimi bokami i wypełnij je masą omletową o co najmniej jedną trzecią.
  • Zawsze gotuj z założoną pokrywką i nie otwieraj jej podczas gotowania. Pozwoli to uniknąć różnicy temperatur, która szkodzi przepychowi potrawy. Aby móc kontrolować proces gotowania, użyj pokrywki wykonanej z przezroczystego materiału.
  • Zrób warstwę masy omletu co najmniej 3 cm, dzięki czemu danie wzrośnie do 4-4,5 cm Dlaczego omlet spada? Aby omlet nie spadł, trzymaj go na kuchence przez kilka minut, aż temperatura naczynia zbliży się do temperatury pokojowej. Ale nie rozgotuj, w przeciwnym razie zimny omlet się uspokoi.
  • Aby omlet był przewiewny i nie opadał, nie włączaj w jego skład dodatków (mięsa, sera, warzyw) o więcej niż 50%. Nadmiar składników sprawi, że konsystencja dania będzie cięższa, gęstsza i będzie przypominać pyszny, ale płaski „naleśnik”.
  • Masa jajeczna na omlet

    Przepis na klasyczny puszysty omlet

    Z czego zrobiony jest omlet? Prosty przepis na puszystą jajecznicę z mlekiem na patelni zawiera tylko jajka, sól i mleko, z wyłączeniem mąki, skrobi, sody i drożdży. Aby ugotować wysoki omlet wystarczy obserwować proporcje jajek i mleka (1:1) i dusić danie pod zamkniętą pokrywką. Jak ugotować omlet, żeby się nie osiadał? Eksperci kulinarni zalecają trzymanie go przez 5 minut w piekarniku lub pod pokrywką po ugotowaniu, przenieś na rozgrzane talerze przed podaniem.

    Bujny omlet na talerzu z kawałkami ogórków i pomidorów
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 2 sztuki;
    • sól dla smaku;
    • masło – 1 łyżka. l.;
    • mleko – 4 łyżki. l.

    Gotowanie

  • Jajka wymieszać z mlekiem i szczyptą soli na gładką masę.
  • Wyślij mieszankę z omletami na patelnię z masłem.
  • Dusić pod przykryciem na średnim ogniu, aż omlet zacznie gęstnieć (około 3 minut), następnie zmniejsz ogień do małego.
  • Gotuj jeszcze przez 3-5 minut. Gotowe w 5 minut!
  • Możesz zrobić puszysty omlet na patelni, jeśli zbliżysz warunki do piekarnika: smaż na małym ogniu, bez otwierania pokrywki, w nagrzanym naczyniu. Wielu szefów kuchni radzi, aby podczas gotowania używać tylko jednego rodzaju oleju, ale niektórzy przyznają, że mieszanie oleju roślinnego z masłem w proporcji 1:1 sprawi, że danie będzie smakować bardziej oryginalnie.

    Niezmienną zasadą wspaniałego omleta są świeże, wyselekcjonowane jajka. Aby wybrać produkt wysokiej jakości, zanurz jajka w wodzie. Świeżo złożone jaja zawsze toną.

    Omlety z sufletem

    Z serem

    Najłatwiejszym sposobem na ugotowanie puszystego omletu na patelni jest zrobienie sufletu omletowego, jak na zdjęciu. Jego istota polega na oddzielnym przygotowaniu żółtka i białka, które z reguły ubija się w piankę. Delikatna konsystencja dania pochodzi z białka nasyconego powietrzem, jednak składniki omleta trzeba bardzo dokładnie wymieszać, aby go nie zakłócać.

    Suflet omletowy z serem
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 6 sztuk;
    • pół cytryny;
    • masło – 3 łyżki. l.;
    • tarty ser – 100 g;
    • Sól.

    Gotowanie

  • Oddziel białka i ubij na mocną pianę.
  • Oddzielnie dodaj sól, sok z cytryny do żółtek, doprowadź do jednorodności. Następnie do masy wlewamy ser i ponownie mieszamy.
  • Dokładnie wymieszaj masy białkowe i żółtkowe i wlej na patelnię, podgrzewając w niej masło.
  • Dusić na małym ogniu z zamkniętą pokrywką przez 10 minut.
  • Do przepisu na soczysty omlet na patelni możesz dodać dowolne składniki: produkty mięsne, warzywa, grzyby, a nawet słodkie składniki. W każdym razie zadowoli go wzrostem, przepychem i rozpływającą się na języku fakturą. Zobacz poniżej, jak zrobić puszysty omlet.

    Kucharze radzą przesyłać masę do omletów na patelnię natychmiast po jej wymieszaniu – w przeciwnym razie danie, bez względu na to, jak bardzo się spróbujesz, okaże się płaskie i ciężkie.

    słodki omlet

    Suflet z omletem na słodko to korzystna dla wszystkich opcja na śniadanie dla dzieci: z pewnością przypadnie do gustu. Aby nakarmić dziecko nie tylko smacznie i szybko, ale także zdrowo, na etapie mieszania do jajek można dodać ćwierć szklanki chudego twarogu.

    Omlet ze słodkim dżemem
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 3 sztuki;
    • cukier – 1 łyżka. l.;
    • masło – 15 g;
    • dżem lub dżem – 2 łyżki. l.;
    • cukier puder – szczypta.

    Gotowanie krok po kroku

  • Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywno.
  • Wymieszaj żółtka z cukrem.
  • Ostrożnie połącz obie masy szpatułką.
  • Na patelnię wlać jajecznicę i gotować z masłem pod przykryciem przez 3-5 minut, aż dno naczynia się zrumieni.
  • Przełóż patelnię do nagrzanego do 180° piekarnika na 5 minut.
  • Gdy czas minie, połóż dżem na wierzchu naczynia i posyp cukrem pudrem.
  • Aby uzyskać gęstszą konsystencję omletu, do masy jajecznej można dodać 1 łyżkę śmietany. Do przepisu na słodki omlet nie wolno dodawać waniliny, suszonych owoców, miodu, kminku, orzechów, kandyzowanych owoców, a także szczypty proszku do pieczenia w celu uzyskania lekkości. Klasyczny omlet z sufletem można przygotować w stylu Kaiser: danie duszone z obu stron (z rodzynkami i cynamonem) rozrywa się na kawałki, a następnie smaży na chrupko.

    Jak zrobić najsmaczniejszy i najwspanialszy omlet, aby nie odpadł? Nie ma jednej tajemnicy: aby danie było wysokie, musisz jednocześnie przestrzegać kilku zasad jego przygotowania. Korzystając z wiedzy doświadczonych kucharzy, możesz ugotować zapiekankę jajeczną „jak w dzieciństwie” – o kremowym smaku jajka i delikatnej konsystencji, która nie odpadnie nawet po schłodzeniu.

    Gotowe bujne omlety (zdjęcie)

    Zobacz, co się stało z tymi, którzy ugotowali wspaniały omlet według naszego przepisu!

    Jak ugotować omlet jak zrobić pyszny puszysty omlet z mlekiem i ugotować, aby nie odpadł, prosty przepis na gotowanie

    Inne przepisy na jajka

    Puszysty omlet w piekarniku

    4 przepisy na jajecznicę z boczkiem

    4 przepisy na jajecznicę

    5 przepisów na słodkie omlety

    6 przepisów na omlety

    Miłego czytania!

    3

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author