Jak ugotować omlet na patelni, przepis

Omlet na kefirze z jajek, jak zrobić w piekarniku

Korzyści z kefiru

Korzystne właściwości kefiru wynikają z zawartości kultur lakto-prebiotycznych. Połączenie różnych mikroorganizmów pomaga pokonać bakterie chorobotwórcze. Również w tym sfermentowanym napoju mlecznym zawarte są witaminy A, D oraz fosfor i wapń.

Napój jest niezbędny przy infekcjach żołądka i jelit, dysbakteriozie, osłabionej odporności, beri-beri, chorobach trzustki i wątroby. Działa korzystnie na układ nerwowy, łagodzi rozdrażnienie, poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu we krwi.

Jest przydatny dla tych, którzy chcą schudnąć, ponieważ pomaga poprawić metabolizm, usuwa toksyny i inne produkty rozpadu z organizmu. Jednocześnie jego zawartość kalorii jest niska – 59 kalorii na 100 g.

Proste przepisy na omlet z kefirem

Z serem

To klasyczny przepis na kefirowy omlet z serem. Wiele osób pyta, czy można zrobić omlet z ryazhenką, nie ma dokładnej odpowiedzi na to pytanie, wystarczy poeksperymentować.

Omlet z serem
Będziesz potrzebować:

  • kefir – 2 łyżki stołowe;
  • jajka – 2 sztuki;
  • ser – 30 g;
  • sól, pieprz, zioła.

Gotowanie

  • Jajka ubić solą i pieprzem, stopniowo wlewając napój.
  • Zetrzeć ser i wmieszać do masy jajecznej.
  • Wlać na patelnię i gotować przez 10 minut.
  • Zmiel warzywa i posyp gotowy omlet.
  • Możesz ugotować danie w kuchence mikrofalowej. Aby to zrobić, wlej miksturę do foremki i gotuj przez 5 minut.

    Z pomidorami

    Możesz trochę urozmaicić przepis i dodać pomidory na soczystość.

    Omlet z pomidorami
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 2 sztuki;
    • kefir – 3 łyżki stołowe;
    • pomidor – 1 sztuka;
    • olej słonecznikowy;
    • pieprz, zioła, sól.

    Gotowanie

  • Pokrój pomidora w kółko.
  • Posiekaj warzywa.
  • Tak przygotowany pomidor wkładamy na patelnię i smażymy, aby sok odparował.
  • Jajka delikatnie ubić kefirem, dodać pieprz i sól, zioła.
  • Wlej miksturę na patelnię i gotuj przez 10 minut.
  • Do takiego omletu można dodać cukier, aby usunąć kwaśność. Całkiem trochę – pół łyżeczki.

    Kompleksowe przepisy

    Omlet z kefiru i jajek można przygotować z dodatkiem różnych warzyw, mięsa i innych składników.

    Z warzywami

    Omlet z cukinią
    Będziesz potrzebować:

    • cukinia – 1 sztuka;
    • jajka – 2 sztuki;
    • kefir – 3 łyżki stołowe;
    • papryka – 2 sztuki;
    • cebula – 1 głowa;
    • olej słonecznikowy do smażenia;
    • zioła, sól, pieprz.

    Gotowanie

  • Paprykę pokroić w kostkę.
  • Kroić cebule.
  • Cukinię pokroić w cienkie plasterki.
  • Podsmażyć cebulę, dodać cukinię i pieprz.
  • Ubij jajka z kefirem. Sól i pieprz.
  • Drobno posiekaj warzywa i dodaj do mieszanki jajecznej.
  • Dobrze wymieszaj i polej warzywami.
  • Piecz przez 15 minut.
  • Taki omlet można ugotować w powolnej kuchence. Drobno posiekaj warzywa i polej mieszanką jajeczną. Gotuj w trybie „Pieczenie” przez 25 minut. W swoim przygotowaniu nie wykorzystuje oleju, dzięki czemu jest nie tylko przydatny, ale także wspomaga odchudzanie.

    z bakłażanem

    Jeśli kochasz to warzywo, kolejne danie jest dla Ciebie.

    Omlet z bakłażanem
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 3 sztuki;
    • pomidor – 2 sztuki;
    • kefir – 2 łyżki stołowe;
    • rukola – 40 g;
    • bakłażan – 1 sztuka;
    • boczek wędzony surowy – 3 sztuki;
    • ser ogniotrwały – 50 g;
    • sól, olej, pieprz.

    Gotowanie

  • Pokrój bakłażana w kółko i posyp grubą solą. Pozostaw na 10 minut.
  • Smaż do połowy ugotowanego.
  • Ubij jajka z napojem z kwaśnego mleka, solą i pieprzem.
  • Wlej mieszankę jajeczną na drugą patelnię i podgrzewaj przez 3 minuty.
  • Posyp omlet bakłażanem, plastrami boczku i tartym serem.
  • Na wierzch dodaj drugą część masy jajecznej i gotuj przez kolejne 10 minut.
  • Podawać z pomidorami i rukolą.
  • Z krewetkami

    Ten kefirowy omlet gotowany na patelni ma oryginalny smak. Ponadto krewetki są bardzo zdrowe. Zawierają dużo białka, różne witaminy i minerały. Stosowanie krewetek korzystnie wpływa na tarczycę, układ krążenia i odporność. Również krewetki są niskokaloryczne. Dlatego taki omlet spodoba się tym, którzy tracą na wadze.

    Omlet z krewetkami
    Będziesz potrzebować:

    • krewetki – 70 g;
    • jajka – 2 sztuki;
    • zielenie, sól;
    • kefir – 2 łyżki stołowe.

    Gotowanie

  • Krewetki obrać i ugotować.
  • Ubij jajka kefirem. Sól.
  • Wlej miksturę na patelnię.
  • Gdy trochę zastygnie, równomiernie rozprowadź krewetki.
  • Posyp posiekanymi ziołami i gotuj przez 10 minut.
  • To danie można gotować w piekarniku. W tym celu krewetki włożyć do formy do pieczenia, polać masą jajeczną i posypać ziołami. Piecz przez 10-15 minut.

    Z białymi pieczarkami

    Miłośnicy grzybów pokochają ten omlet. Grzyby należy stosować, aby nie zepsuć smaku.

    Omlet z borowikami
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 2 sztuki;
    • szalotki – 1 sztuka;
    • kefir – 2 łyżki stołowe;
    • pieczarki białe – 3 sztuki;
    • ser – 30 g;
    • masło – 2 łyżki;
    • pieprz, estragon, olej, sól.

    Gotowanie

  • Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju z dodatkiem pieprzu i soli.
  • Pieczarki drobno posiekaj i dodaj do miękkiej cebuli. Gotuj 5 minut.
  • Ubij jajka z serem, fermentowanym produktem mlecznym, solą i pieprzem.
  • Posiekaj estragon i wmieszaj do masy jajecznej.
  • Wylej miksturę na pieczarki i gotuj przez 10 minut.
  • Z ziemniakami i kiełbaskami

    To danie jest bardzo sycące. Obejmuje zarówno warzywa, jak i produkty mięsne.

    Omlet z ziemniakami i kiełbaskami
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 2 sztuki;
    • ziemniaki – 1 sztuka;
    • kiełbaski – 2 sztuki;
    • cebula – 1 głowa;
    • kefir – 3 łyżki stołowe;
    • pomidor – 1 sztuka;
    • ser – 100 g;
    • zielenie, sól;
    • olej słonecznikowy – 2-4 łyżki stołowe.

    Gotowanie

  • Ziemniaki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
  • Cebulę posiekać i dodać do ziemniaków.
  • Kiełbasy pokrój losowo i dodaj na patelnię.
  • Pomidora pokroić w plastry, połączyć z warzywami i kiełbaskami.
  • Drobno posiekaj warzywa.
  • Zetrzyj ser.
  • Ubij jajka z maślanką i solą. Wymieszaj zieleninę i wlej masę na patelnię.
  • Posyp serem na wierzchu.
  • Gotuj na małym ogniu.
  • Tak łatwo gotujemy omlet z kefirem.

    Omlet

    Dla odmiany jajecznicę można ugotować z kefirem.

    Jajka sadzone z kefirem
    Będziesz potrzebować:

    • kefir – 1,5 szklanki;
    • jajka – 4 sztuki;
    • czosnek – 2 ząbki;
    • olej, zioła, sól.

    Gotowanie

  • Jajka ubić z solą i wlać na patelnię. Jeśli lubisz jajka sadzone, ostrożnie wlej jajka, aby nie uszkodzić żółtka. Sól na wierzchu.
  • Smażyć na złoty kolor.
  • Następnie posiekaj czosnek i zioła, wymieszaj z kefirem.
  • Rozłóż jajecznicę na talerzu i polej sosem kefirowym.
  • Możesz eksperymentować i używać różnych przepisów na omlety. Kefir to niskokaloryczny i zdrowy napój. Dlatego jeśli chcesz schudnąć, używaj go częściej podczas gotowania.

    Inne przepisy na jajka

    obfite śniadanie

    4 przepisy na omlet

    Omlet z serem

    Omlet na patelni

    Omlet bez mleka

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author