Jajko z mlekiem nazywa się omletem. Z kuchni francuskiej przyjechało do nas pyszne delikatne danie zwane omletem. Historycy mówią jednak o jego bardziej starożytnym pochodzeniu. Starożytni Rzymianie rano używali zacieru z ubitych jajek sadzonych. Współczesna kuchnia oferuje wiele przepisów na danie – od klasycznego omletu z mąką i mlekiem na patelni po złożone opcje w powolnej kuchence i piekarniku z różnymi składnikami.
Funkcje gotowania
Wydawałoby się, że omlet – co może być prostsze? Pomimo łatwości przygotowania, nie zawsze można osiągnąć pożądany efekt mieszając jajka z mlekiem i wlewając je do rondla. Omlet ma swoje tajemnice.
- Pokonaj to dobrze. Aby uzyskać puszysty omlet, ubij osobno białka i żółtka. Użyj schłodzonych jajek, aby uzyskać mocną pianę.
- Mniej płynów. Masa użytego mleka lub innego płynu musi odpowiadać masie jaj. Na 1 jajko – 1,5 łyżki mleka. Nadmiar wody zostanie uwolniony z gotowego dania, psując jego smak i wygląd.
- Użyj mąki. Sprawi, że struktura potrawy będzie bardziej okazała. Ale jeśli będzie dużo mąki, omlet zamieni się w płaski placek. Do przygotowania okładów naleśnikowych, które są nadziewane różnymi nadzieniami, dodaje się mąkę dla gęstości, w przeciwnym razie omlet po prostu się nie zwinie, ale pęknie.
- Dodaj śmietanę. Nada potrawie przyjemny kremowy smak.
- Pieczone warzywa. Surowe warzywa wydzielają sok podczas gotowania, co może spowodować utratę świetności omletu. Jeśli robisz omlet z cebulą, podsmaż go lekko na oleju, nie rumieniąc. Przypalona cebula nie poprawi smaku.
- Przygotuj nadzienie osobno. Nie smaż omleta na patelni, na której smażone były warzywa. Smak potraw będzie zepsuty.
- Postępuj zgodnie z sekwencją. Zanim ugotujesz omlet z mąki według dowolnego przepisu na patelni, dobrze byłoby najpierw usmażyć warzywa, a następnie ubić jajka, dodać mąkę i polać nadzieniem. Zieloni należy posypać po zestaleniu się wierzchniej skórki.
- Użyj pokrywki. Wysoki omlet na patelni wyjdzie, jeśli przykryjesz go pokrywką i nie otwierasz, dopóki nie będzie w pełni ugotowany. Użyj pokrywki z wylotem pary.
Danie można ugotować z dowolnym nadzieniem – z kiełbasą, warzywami, ziołami, mlekiem, grzybami, śmietaną, serem. Nawet przy minimalnym zestawie produktów omlet nadal będzie pyszny.
Przepisy klasyczne
Jeśli masz ograniczony czas, najlepsza jest tradycyjna receptura na omlet z mąki i mleka na patelni. Użyj go na śniadanie.
Z mlekiem i mąką
Będziesz potrzebować:
- jajka kurze – 5 sztuk;
- mleko – pół szklanki;
- mąka – 1 łyżeczka;
- oliwa z oliwek – 2-3 łyżki. łyżki;
- przyprawy.
Gotowanie
Kaloryczny omlet z mąką i mlekiem to 520 kalorii. Możesz go bezpiecznie stosować w swojej diecie.
Omlet na parze ma mniej kalorii. Lekkostrawna i dietetyczna, zawiera idealne białko o optymalnym stosunku aminokwasów i fosfolipidów. Zawarte w białku żelazo, witaminy A, B2 i B12, cholina i biotyna są niezbędne do wzrostu i rozwoju organizmu dziecka, a także do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.
Suflet omletowy
Spróbuj ugotować delikatny omlet z mlekiem i mąką według proponowanego przepisu w piekarniku. Otrzymasz lekki suflet o wyraźnym kształcie i delikatnym kremowym smaku. Sekret sufletu polega na tym, że najpierw gotujemy go na patelni, a następnie pieczemy w piekarniku. W procesie gotowania wymagany jest mikser.
Będziesz potrzebować:
- jajka kurze – 5 sztuk;
- mąka – 1 łyżka stołowa bez szkiełka;
- mleko – 6 łyżek stołowych;
- przyprawy.
Gotowanie
oryginalne przepisy
nadziewany
Co ugotować mężczyźnie na śniadanie? Tradycyjna jajecznica szybko się nudzi. Oferujemy przygotowanie pożywnego omleta z nadzieniem. Jako podstawę bierzemy przepis na jajecznicę z mlekiem i mąką i dodajemy do niej apetyczne nadzienie.
Będziesz potrzebować:
- jajka kurze – 3 sztuki;
- ser – 50 g;
- ser twardy – 50 g;
- pieczarki – 50 g;
- średni pomidor;
- szynka – 50 g;
- mąka – 1 łyżeczka;
- masło – 1 łyżeczka;
- pietruszka – 4 gałązki;
- przyprawy.
Gotowanie
Z warzywami w multicookerze
Dietetyczny, smaczny i zdrowy omlet z mąką w powolnej kuchence uzupełni dietę dziecka, a także przypadnie do gustu tym, którzy trzymają się podstaw prawidłowego żywienia. Słodka papryka, zielony groszek i twardy ser podniosą wartość odżywczą potrawy i dodadzą jej pikanterii.
Będziesz potrzebować:
- jajka kurze – 4 sztuki;
- mleko – 100 ml;
- mąka – 50 g;
- słodka papryka średniej wielkości;
- ser – 100 g;
- groszek – 2 łyżki. łyżki;
- masło – 50 g;
- przyprawy.
Gotowanie
Przepis krok po kroku. Słodki omlet dla dzieci
Omlet ze śmietaną przygotowywany jest nie tylko na śniadanie, ale również jako deser. Omlet z owocami, mlekiem i mąką w piekarniku to świetna popołudniowa przekąska. Bogaty w witaminy i mikroelementy spodoba się przede wszystkim dzieciom.
Będziesz potrzebować:
- jajka kurze – 5 sztuk;
- mąka – 4 łyżeczki;
- śmietana – 8 łyżeczek;
- kwaśna śmietana – 8 łyżeczek;
- masło – 10 g;
- słodka gruszka;
- ananas – 3 filiżanki.
Gotowanie
Ze wskazanej ilości składników uzyskuje się jedną dużą porcję, w razie potrzeby można ją podzielić na dwie lub więcej. Możesz wybrać dowolne nadzienie i urozmaicić smak ulubionymi owocami lub jagodami.
Danie można przygotować bez mąki. Bez mąki omlet będzie bardziej przewiewny, ale jego struktura nie będzie tak gęsta.
Omlet od dawna jest nieodzownym daniem na naszym stole. Spróbuj go ugotować zgodnie z naszymi wskazówkami. Każdy przepis na omlet podany w artykule może być zarówno z mąką pszenną, jak i kukurydzianą – na patelni, w piekarniku lub w powolnej kuchence stanie się podstawą do tworzenia nowych kulinarnych arcydzieł.
Inne przepisy na jajka
Omlet i jajecznica ze szpinakiem
Omlet z cukinią
Grzanki z jajkiem i mlekiem
Jajecznica w kuchence mikrofalowej
Jajka sadzone na patelni
Miłego czytania!