Jak ugotować omlet na patelni z mlekiem i mąką, jak zrobić w piekarniku, w powolnej kuchence

Jak ugotować omlet bujny klasyk

Jajko z mlekiem nazywa się omletem. Z kuchni francuskiej przyjechało do nas pyszne delikatne danie zwane omletem. Historycy mówią jednak o jego bardziej starożytnym pochodzeniu. Starożytni Rzymianie rano używali zacieru z ubitych jajek sadzonych. Współczesna kuchnia oferuje wiele przepisów na danie – od klasycznego omletu z mąką i mlekiem na patelni po złożone opcje w powolnej kuchence i piekarniku z różnymi składnikami.

Funkcje gotowania

Wydawałoby się, że omlet – co może być prostsze? Pomimo łatwości przygotowania, nie zawsze można osiągnąć pożądany efekt mieszając jajka z mlekiem i wlewając je do rondla. Omlet ma swoje tajemnice.

  • Pokonaj to dobrze. Aby uzyskać puszysty omlet, ubij osobno białka i żółtka. Użyj schłodzonych jajek, aby uzyskać mocną pianę.
  • Mniej płynów. Masa użytego mleka lub innego płynu musi odpowiadać masie jaj. Na 1 jajko – 1,5 łyżki mleka. Nadmiar wody zostanie uwolniony z gotowego dania, psując jego smak i wygląd.
  • Użyj mąki. Sprawi, że struktura potrawy będzie bardziej okazała. Ale jeśli będzie dużo mąki, omlet zamieni się w płaski placek. Do przygotowania okładów naleśnikowych, które są nadziewane różnymi nadzieniami, dodaje się mąkę dla gęstości, w przeciwnym razie omlet po prostu się nie zwinie, ale pęknie.
  • Dodaj śmietanę. Nada potrawie przyjemny kremowy smak.
  • Pieczone warzywa. Surowe warzywa wydzielają sok podczas gotowania, co może spowodować utratę świetności omletu. Jeśli robisz omlet z cebulą, podsmaż go lekko na oleju, nie rumieniąc. Przypalona cebula nie poprawi smaku.
  • Przygotuj nadzienie osobno. Nie smaż omleta na patelni, na której smażone były warzywa. Smak potraw będzie zepsuty.
  • Postępuj zgodnie z sekwencją. Zanim ugotujesz omlet z mąki według dowolnego przepisu na patelni, dobrze byłoby najpierw usmażyć warzywa, a następnie ubić jajka, dodać mąkę i polać nadzieniem. Zieloni należy posypać po zestaleniu się wierzchniej skórki.
  • Użyj pokrywki. Wysoki omlet na patelni wyjdzie, jeśli przykryjesz go pokrywką i nie otwierasz, dopóki nie będzie w pełni ugotowany. Użyj pokrywki z wylotem pary.

Danie można ugotować z dowolnym nadzieniem – z kiełbasą, warzywami, ziołami, mlekiem, grzybami, śmietaną, serem. Nawet przy minimalnym zestawie produktów omlet nadal będzie pyszny.

Przepisy klasyczne

Jeśli masz ograniczony czas, najlepsza jest tradycyjna receptura na omlet z mąki i mleka na patelni. Użyj go na śniadanie.

Z mlekiem i mąką

Omlet z mąką i mlekiem
Będziesz potrzebować:

  • jajka kurze – 5 sztuk;
  • mleko – pół szklanki;
  • mąka – 1 łyżeczka;
  • oliwa z oliwek – 2-3 łyżki. łyżki;
  • przyprawy.

Gotowanie

  • Oddzielić żółtka i białka, spienić białka, połączyć z żółtkami.
  • Dodaj mleko, mąkę, sól. Ubijaj do gęstej piany.
  • Podgrzej patelnię. Dodaj oleju. Wlać masę jajeczną, przykryć pokrywką. Gotuj na małym ogniu, aż będzie gotowe, 7 minut.
  • Gotowe jajka układamy na talerzu. Podawać ze śmietaną i ziołami.
  • Kaloryczny omlet z mąką i mlekiem to 520 kalorii. Możesz go bezpiecznie stosować w swojej diecie.

    Omlet na parze ma mniej kalorii. Lekkostrawna i dietetyczna, zawiera idealne białko o optymalnym stosunku aminokwasów i fosfolipidów. Zawarte w białku żelazo, witaminy A, B2 i B12, cholina i biotyna są niezbędne do wzrostu i rozwoju organizmu dziecka, a także do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.

    Suflet omletowy

    Spróbuj ugotować delikatny omlet z mlekiem i mąką według proponowanego przepisu w piekarniku. Otrzymasz lekki suflet o wyraźnym kształcie i delikatnym kremowym smaku. Sekret sufletu polega na tym, że najpierw gotujemy go na patelni, a następnie pieczemy w piekarniku. W procesie gotowania wymagany jest mikser.

    Suflet omletowy z grzankami
    Będziesz potrzebować:

    • jajka kurze – 5 sztuk;
    • mąka – 1 łyżka stołowa bez szkiełka;
    • mleko – 6 łyżek stołowych;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Oddziel żółtka i białka. Białka, mąkę i przyprawy ubić mikserem na gęstą pianę.
  • Stopniowo dodawać żółtka i mleko. Ubijaj dalej.
  • Wlej mieszankę jajeczną na patelnię. Smażyć 3 minuty.
  • Przełóż patelnię do piekarnika, piecz przez 7 minut w 200°. Delikatny omlet z sufletem podawany z sosem francuskim i grzanką żytnią.
  • oryginalne przepisy

    nadziewany

    Co ugotować mężczyźnie na śniadanie? Tradycyjna jajecznica szybko się nudzi. Oferujemy przygotowanie pożywnego omleta z nadzieniem. Jako podstawę bierzemy przepis na jajecznicę z mlekiem i mąką i dodajemy do niej apetyczne nadzienie.

    Omlet nadziewany
    Będziesz potrzebować:

    • jajka kurze – 3 sztuki;
    • ser – 50 g;
    • ser twardy – 50 g;
    • pieczarki – 50 g;
    • średni pomidor;
    • szynka – 50 g;
    • mąka – 1 łyżeczka;
    • masło – 1 łyżeczka;
    • pietruszka – 4 gałązki;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Pomidora pokroić w kostkę, usmażyć.
  • Pieczarki posiekać, podsmażyć na oleju.
  • Zetrzyj ser, ser, szynkę pokrój w kostkę.
  • Wymieszaj mąkę i jajka.
  • Dodaj połowę pieczarek, szynkę, ser i pomidory.
  • Wlej mieszaninę na rozgrzaną patelnię.
  • Gotuj ciągle mieszając na dużym ogniu.
  • Rozłóż drugą połowę nadzienia, gdy środek omletu zacznie twardnieć. Piecz do końca. Gotowe danie polać roztopionym masłem i posypać posiekanymi ziołami. Podawać złożone na pół na ciepłym talerzu.
  • Z warzywami w multicookerze

    Dietetyczny, smaczny i zdrowy omlet z mąką w powolnej kuchence uzupełni dietę dziecka, a także przypadnie do gustu tym, którzy trzymają się podstaw prawidłowego żywienia. Słodka papryka, zielony groszek i twardy ser podniosą wartość odżywczą potrawy i dodadzą jej pikanterii.

    Plasterek omleta z warzywami na talerzu
    Będziesz potrzebować:

    • jajka kurze – 4 sztuki;
    • mleko – 100 ml;
    • mąka – 50 g;
    • słodka papryka średniej wielkości;
    • ser – 100 g;
    • groszek – 2 łyżki. łyżki;
    • masło – 50 g;
    • przyprawy.

    Gotowanie

  • Jajka ubić z mlekiem, dodać mąkę, dobrze wymieszać.
  • Pokrój słodką paprykę w paski. Wymieszać z jajkami.
  • Zetrzyj ser, połącz z powstałą masą.
  • Dodaj przyprawy. Wszystko ponownie wymieszaj.
  • Nasmaruj miskę multicooker olejem. Wlej do niego powstałą mieszaninę. Napełnij miskę do 1/3. Omlet rozszerza się podczas gotowania.
  • Gotuj w trybie „Pieczenie” przez 20 minut.
  • Pozostaw w trybie „Ogrzewanie” na 15 minut. Udekoruj danie natką pietruszki. Podawaj w dużej misce z dodatkami z ciecierzycy.
  • Przepis krok po kroku. Słodki omlet dla dzieci

    Omlet ze śmietaną przygotowywany jest nie tylko na śniadanie, ale również jako deser. Omlet z owocami, mlekiem i mąką w piekarniku to świetna popołudniowa przekąska. Bogaty w witaminy i mikroelementy spodoba się przede wszystkim dzieciom.

    Słodki omlet z gruszką i ananasem
    Będziesz potrzebować:

    • jajka kurze – 5 sztuk;
    • mąka – 4 łyżeczki;
    • śmietana – 8 łyżeczek;
    • kwaśna śmietana – 8 łyżeczek;
    • masło – 10 g;
    • słodka gruszka;
    • ananas – 3 filiżanki.

    Gotowanie

  • Umyj gruszkę, usuń łodygę i nasiona. Pokroić w paski. Ananasa pokroić w drobną kostkę. Podgrzej owoce w roztopionym maśle.
  • Wymieszaj śmietanę i śmietanę z jajkami. Użyj miksera.
  • Wlej mieszankę jajeczną na rozgrzaną patelnię. Moczyć przez 3 minuty na małym ogniu.
  • Połóż powstałe ciasto na wierzchu owocu. Piecz w piekarniku przez 15 minut w 190°.
  • Podawać pokrojone na porcje z ulubionym dżemem, bitą śmietaną lub kwaśną śmietaną. Smacznego!
  • Ze wskazanej ilości składników uzyskuje się jedną dużą porcję, w razie potrzeby można ją podzielić na dwie lub więcej. Możesz wybrać dowolne nadzienie i urozmaicić smak ulubionymi owocami lub jagodami.

    Danie można przygotować bez mąki. Bez mąki omlet będzie bardziej przewiewny, ale jego struktura nie będzie tak gęsta.

    Omlet od dawna jest nieodzownym daniem na naszym stole. Spróbuj go ugotować zgodnie z naszymi wskazówkami. Każdy przepis na omlet podany w artykule może być zarówno z mąką pszenną, jak i kukurydzianą – na patelni, w piekarniku lub w powolnej kuchence stanie się podstawą do tworzenia nowych kulinarnych arcydzieł.

    Inne przepisy na jajka

    Omlet i jajecznica ze szpinakiem

    Omlet z cukinią

    Grzanki z jajkiem i mlekiem

    Jajecznica w kuchence mikrofalowej

    Jajka sadzone na patelni

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author