Klasyczny omlet z mlekiem cieszy się dużą popularnością, zwłaszcza wśród sportowców czy osób prowadzących aktywny tryb życia. To właśnie zawartość białek i węglowodanów nasyca organizm energią i witalnością na cały dzień. Dlatego danie idealnie nadaje się na śniadanie. Istnieje kilka opcji gotowania omleta z mlekiem na patelni lub na parze. Aby znaleźć swój przepis, lepiej wypróbować przynajmniej kilka sposobów. Ale najpierw zastanów się nad składem dania, a także poznaj zalety i niebezpieczeństwa związane z omletem.
Wartość odżywcza i zalety jajecznicy
Wartość odżywcza omleta w 100 g: tłuszcze – 7,5 g, białka – 8,6 g, węglowodany – 2,3 g. Zawiera również witaminy, aminokwasy i makroelementy. Dlaczego jajecznica jest przydatna i jak jej skład odżywczy wpływa na nasz organizm?
- Witamina A. Niezbędny przeciwutleniacz dla zdrowej skóry, zębów i kości.
- Witaminy z grupy B. Utrzymują prawidłowy układ nerwowy i napięcie mięśniowe, przyspieszają przemianę materii.
- Witamina D. Wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega starzeniu się skóry.
- luteina. Obniża poziom cholesterolu we krwi.
- Potas, fosfor, żelazo, kwas foliowy, miedź – wspomagają prawidłowy układ odpornościowy organizmu.
Omlet jest również przydatny w przypadku zapalenia żołądka i innych chorób przewodu pokarmowego. Jest to omlet na parze, który znajduje się w dietach na choroby układu pokarmowego, zarówno o wysokiej, jak i niskiej kwasowości. Danie jest delikatne, miękkie i nie ciężkie.
Szkoda lub przeciwwskazania
Nie tyle samo danie, ile jego główny składnik – jajka – mogą zaszkodzić zdrowemu organizmowi, jeśli są niedbale dobrane. Są głównym nosicielem salmonellozy. Dlatego nie powinieneś pić surowych jajek, jeśli nie jesteś pewien ich jakości.
Ponadto spożywanie dużej ilości białka może prowadzić do niewydolności nerek, a także do wzrostu poziomu cholesterolu, co powoduje miażdżycę. Dzienna norma dla osoby dorosłej to nie więcej niż 3 jajka.
I nie mniej ważna kwestia – omlet jest zdrowszy na parze niż gotowany na patelni. Wysokie poziomy substancji rakotwórczych, które są uwalniane podczas podgrzewania oleju roślinnego, przyczyniają się do powstawania komórek rakowych.
Zawartość kalorii w tradycyjnym omlecie
Zawartość kalorii w omlecie jest pojęciem niejednoznacznym. Można go gotować w mleku, wodzie, kefirze. Z dodatkiem przypraw różne nadzienia. Zawartość kalorii w omlecie na 100 g to 184 kalorie (w tym jajka, olej roślinny i mleko). Ile kalorii zawiera omlet z 2 lub 3 jaj? W końcu dla utraty wagi ważne jest prawidłowe skomponowanie codziennej diety. Jeśli mówimy o określonej ilości, to zawartość kalorii w omlecie:
- od 2 jajek z mlekiem – 186 kcal;
- od 3 jajek z mlekiem – 362 kcal.
Często danie przygotowywane jest z różnymi dodatkami i to nie tylko na patelni. Poniżej znajduje się zawartość kalorii (na 100 g) omleta z dodatkiem innych składników dla różnych metod gotowania:
- z pomidorami na patelni – 162 kcal;
- z serem w oleju roślinnym na patelni – 345 kcal;
- z mlekiem na parze – 136 kcal;
- na proszku jajecznym – 205 kalorii;
- na wodzie bez oleju roślinnego – 95 kalorii;
- omlet białkowy na kefirze – 57 kcal.
Pyszny i prosty klasyczny przepis na patelni
Wskazówki dotyczące gotowania
Aby usmażyć zwykły omlet na patelni według dowolnego przepisu, należy wybierać tylko świeże jaja kurze. Wyjmij je z lodówki przed gotowaniem, aby doprowadzić je do temperatury pokojowej. Wygodniej jest usmażyć omlet na patelni z grubym dnem, na przykład żeliwnym. Ale ponieważ nie wszyscy go mają, możesz wziąć patelnię z nieprzywierającą powłoką. Ważną zasadą jest to, że przybory do smażenia muszą być suche.
Wiele osób jest zaniepokojonych kalorycznością i korzyściami dania gotowanego na patelni. Jak ugotować omlet bez oleju? Niestety bez użycia oleju jest tylko parowany. Dla osób na diecie można lekko posmarować naczynia oliwą z oliwek. Tak, a jedna łyżeczka oleju słonecznikowego nie zaszkodzi. Ale masło nada wyjątkowy delikatny smak i aromat.
Przepis krok po kroku
Będziesz potrzebować:
- jajka – 2 sztuki;
- mleko – 50 ml;
- sól, przyprawy – do smaku;
- olej roślinny – 1 łyżeczka;
- zielenie – kilka gałązek kopru i (lub) pietruszki.
Gotowanie
Łatwe i prawidłowe przewracanie
Jak zrobić omlet z jajek i mleka na patelni? A jak usmażyć po drugiej stronie? Bardzo prosta.
puszysty omlet
Wielu pamięta przewiewny i wysoki kawałek omleta z przedszkola. Ale w zwykłym życiu gotujemy to zupełnie inaczej. Istnieją przepisy na wspaniały omlet z mleka i jajek zarówno na patelni, jak i w piekarniku.
4 sekrety gotowania
Będziesz potrzebować:
- jajka – 4 sztuki;
- mleko – 400 ml;
- sól, przyprawy – do smaku;
- olej roślinny – 1 łyżeczka.
Gotowanie
Omlet z gotowanego powietrza
Jest przepis na klasyczny omlet na patelni, dietetyczny i zdrowszy. Niezwykły pomysł na gotowanego omleta jest odpowiedni dla tych, którzy podążają za swoją sylwetką, a także dla małych dzieci. Ta metoda gotowania jest dobra, ponieważ w procesie nie trzeba podążać za spalaniem, odwracać, zmniejszać ciepła. Danie zostanie przygotowane bez Twojego udziału.
Będziesz potrzebować:
- jajka – 3 sztuki;
- mleko – 150 ml;
- sól, przyprawy – do smaku;
Gotowanie
Wiedza o tym, jak zrobić omlet z jajkiem i mlekiem i sprawić, by był doskonały, wymaga więcej niż jednej praktyki. Wybierz odpowiedni reżim temperaturowy, obserwuj dokładną proporcję jajek i mleka (kefiru lub wody), używaj wygodnych przyborów (w tym nieprzywierającej patelni, drewnianej lub plastikowej szerokiej szpatułki). A potem zwykły przepis na omlet znacznie zaoszczędzi Ci czasu i rozweseli.
Inne przepisy na jajka
4 przepisy na wodny omlet
obfite śniadanie
Omlet dietetyczny
przewiewny omlet
Omlet w kuchence mikrofalowej
Miłego czytania!