Jak ugotować omlet z mlekiem prosty przepis jak ugotować klasyczny omlet na patelni, zalety i kaloryczność jajecznicy

Jak zrobić omlet z mlekiem jak zrobić pyszny omlet, 3 sposoby gotowania

Klasyczny omlet z mlekiem cieszy się dużą popularnością, zwłaszcza wśród sportowców czy osób prowadzących aktywny tryb życia. To właśnie zawartość białek i węglowodanów nasyca organizm energią i witalnością na cały dzień. Dlatego danie idealnie nadaje się na śniadanie. Istnieje kilka opcji gotowania omleta z mlekiem na patelni lub na parze. Aby znaleźć swój przepis, lepiej wypróbować przynajmniej kilka sposobów. Ale najpierw zastanów się nad składem dania, a także poznaj zalety i niebezpieczeństwa związane z omletem.

Wartość odżywcza i zalety jajecznicy

Wartość odżywcza omleta w 100 g: tłuszcze – 7,5 g, białka – 8,6 g, węglowodany – 2,3 g. Zawiera również witaminy, aminokwasy i makroelementy. Dlaczego jajecznica jest przydatna i jak jej skład odżywczy wpływa na nasz organizm?

  • Witamina A. Niezbędny przeciwutleniacz dla zdrowej skóry, zębów i kości.
  • Witaminy z grupy B. Utrzymują prawidłowy układ nerwowy i napięcie mięśniowe, przyspieszają przemianę materii.
  • Witamina D. Wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega starzeniu się skóry.
  • luteina. Obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • Potas, fosfor, żelazo, kwas foliowy, miedź – wspomagają prawidłowy układ odpornościowy organizmu.

Omlet jest również przydatny w przypadku zapalenia żołądka i innych chorób przewodu pokarmowego. Jest to omlet na parze, który znajduje się w dietach na choroby układu pokarmowego, zarówno o wysokiej, jak i niskiej kwasowości. Danie jest delikatne, miękkie i nie ciężkie.

Szkoda lub przeciwwskazania

Nie tyle samo danie, ile jego główny składnik – jajka – mogą zaszkodzić zdrowemu organizmowi, jeśli są niedbale dobrane. Są głównym nosicielem salmonellozy. Dlatego nie powinieneś pić surowych jajek, jeśli nie jesteś pewien ich jakości.

Ponadto spożywanie dużej ilości białka może prowadzić do niewydolności nerek, a także do wzrostu poziomu cholesterolu, co powoduje miażdżycę. Dzienna norma dla osoby dorosłej to nie więcej niż 3 jajka.

I nie mniej ważna kwestia – omlet jest zdrowszy na parze niż gotowany na patelni. Wysokie poziomy substancji rakotwórczych, które są uwalniane podczas podgrzewania oleju roślinnego, przyczyniają się do powstawania komórek rakowych.

Omlet na talerzu

Zawartość kalorii w tradycyjnym omlecie

Zawartość kalorii w omlecie jest pojęciem niejednoznacznym. Można go gotować w mleku, wodzie, kefirze. Z dodatkiem przypraw różne nadzienia. Zawartość kalorii w omlecie na 100 g to 184 kalorie (w tym jajka, olej roślinny i mleko). Ile kalorii zawiera omlet z 2 lub 3 jaj? W końcu dla utraty wagi ważne jest prawidłowe skomponowanie codziennej diety. Jeśli mówimy o określonej ilości, to zawartość kalorii w omlecie:

  • od 2 jajek z mlekiem – 186 kcal;
  • od 3 jajek z mlekiem – 362 kcal.

Często danie przygotowywane jest z różnymi dodatkami i to nie tylko na patelni. Poniżej znajduje się zawartość kalorii (na 100 g) omleta z dodatkiem innych składników dla różnych metod gotowania:

  • z pomidorami na patelni – 162 kcal;
  • z serem w oleju roślinnym na patelni – 345 kcal;
  • z mlekiem na parze – 136 kcal;
  • na proszku jajecznym – 205 kalorii;
  • na wodzie bez oleju roślinnego – 95 kalorii;
  • omlet białkowy na kefirze – 57 kcal.

Pyszny i prosty klasyczny przepis na patelni

Wskazówki dotyczące gotowania

Aby usmażyć zwykły omlet na patelni według dowolnego przepisu, należy wybierać tylko świeże jaja kurze. Wyjmij je z lodówki przed gotowaniem, aby doprowadzić je do temperatury pokojowej. Wygodniej jest usmażyć omlet na patelni z grubym dnem, na przykład żeliwnym. Ale ponieważ nie wszyscy go mają, możesz wziąć patelnię z nieprzywierającą powłoką. Ważną zasadą jest to, że przybory do smażenia muszą być suche.

Wiele osób jest zaniepokojonych kalorycznością i korzyściami dania gotowanego na patelni. Jak ugotować omlet bez oleju? Niestety bez użycia oleju jest tylko parowany. Dla osób na diecie można lekko posmarować naczynia oliwą z oliwek. Tak, a jedna łyżeczka oleju słonecznikowego nie zaszkodzi. Ale masło nada wyjątkowy delikatny smak i aromat.

Przepis krok po kroku

Będziesz potrzebować:

  • jajka – 2 sztuki;
  • mleko – 50 ml;
  • sól, przyprawy – do smaku;
  • olej roślinny – 1 łyżeczka;
  • zielenie – kilka gałązek kopru i (lub) pietruszki.

Roladki z omletami
Gotowanie

  • Ubij jajka mikserem. Najpierw przy niskiej prędkości, potem przy maksymalnej prędkości.
  • Dodaj mleko, sól, przyprawy. Ponownie dobrze ubij.
  • Dobrze rozgrzej patelnię. Nasmaruj olejem roślinnym.
  • Wlej ubitą mieszankę jajeczną. Gotuj na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Następnie ustaw na małym ogniu, przykryj pokrywką i gotuj przez kolejne 3-4 minuty, aż będzie twarda.
  • Gotowe danie podawaj z posiekanymi ziołami.
  • Łatwe i prawidłowe przewracanie

    Jak zrobić omlet z jajek i mleka na patelni? A jak usmażyć po drugiej stronie? Bardzo prosta.

  • Użyj pokrywki garnka lub patelni. Gdy potrawa jest ugotowana z jednej strony, weź szeroką płaską pokrywkę z wygodnym uchwytem, ​​przykryj patelnię i odwróć masę jajeczną na pokrywkę.
  • Postaw patelnię na ogniu i odłóż do góry nogami omlet z pokrywki. Lepiej wziąć pokrywkę wykonaną z ceramiki lub ceramiki szklanej – masa będzie się łatwo zsuwać i nie ulegnie uszkodzeniu.
  • Dodaj starty ser. Tarty ser można dodać do przepisu na omlet z mlekiem i jajkiem na patelni. Wtedy mieszanina będzie gęstsza i odpowiednio się nie rozpadnie, łatwo będzie się odwrócić.
  • Jak odwrócić omlet łopatką

    puszysty omlet

    Wielu pamięta przewiewny i wysoki kawałek omleta z przedszkola. Ale w zwykłym życiu gotujemy to zupełnie inaczej. Istnieją przepisy na wspaniały omlet z mleka i jajek zarówno na patelni, jak i w piekarniku.

    4 sekrety gotowania

  • Proporcja mleka i jajek. 1 jajko powinno mieć 100 ml mleka. To idealna proporcja.
  • Nie bij jajek. Nie używaj blendera ani miksera. Wymieszaj jajka i mleko trzepaczką lub widelcem.
  • Nie dodawaj mąki. Dzięki temu omlet stanie się bardziej delikatny i miękki w smaku.
  • Nie otwieraj pokrywy. Jeśli gotujesz danie na patelni, nie otwieraj pokrywy podczas gotowania, w przeciwnym razie omlet nie wyrośnie. A jeśli w piekarniku – nie otwieraj drzwi do końca pieczenia.
  • Kawałek puszystego omleta
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 4 sztuki;
    • mleko – 400 ml;
    • sól, przyprawy – do smaku;
    • olej roślinny – 1 łyżeczka.

    Gotowanie

  • Jajka wymieszać z mlekiem, solą i przyprawami.
  • Nasmaruj naczynie do pieczenia lub patelnię olejem roślinnym.
  • Wlać masę do połowy pojemnika i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 30 minut. Lub postaw patelnię na średnim ogniu, a po związaniu masy przykryj pokrywką, ustaw na małym ogniu i gotuj przez około 20 minut.
  • Omlet z gotowanego powietrza

    Jest przepis na klasyczny omlet na patelni, dietetyczny i zdrowszy. Niezwykły pomysł na gotowanego omleta jest odpowiedni dla tych, którzy podążają za swoją sylwetką, a także dla małych dzieci. Ta metoda gotowania jest dobra, ponieważ w procesie nie trzeba podążać za spalaniem, odwracać, zmniejszać ciepła. Danie zostanie przygotowane bez Twojego udziału.

    Kawałek ugotowanego omletu
    Będziesz potrzebować:

    • jajka – 3 sztuki;
    • mleko – 150 ml;
    • sól, przyprawy – do smaku;

    Gotowanie

  • Ubij jajka solą mikserem lub trzepaczką w bujnej pianie.
  • Wlej mleko i ponownie wymieszaj.
  • Weź 2 torebki do pieczenia (jeśli ich nie ma, możesz użyć zwykłych plastikowych). Wlej do nich ubitą masę. I zostawiając trochę miejsca, zawiąż mocny węzeł.
  • Gdy woda na patelni się zagotuje, włóż do niej torebkę i gotuj przez 30 minut na średnim ogniu. Nie obejmują.
  • Gdy danie jest ugotowane, usuń zawartość, pokrój torebkę i podawaj.
  • Wiedza o tym, jak zrobić omlet z jajkiem i mlekiem i sprawić, by był doskonały, wymaga więcej niż jednej praktyki. Wybierz odpowiedni reżim temperaturowy, obserwuj dokładną proporcję jajek i mleka (kefiru lub wody), używaj wygodnych przyborów (w tym nieprzywierającej patelni, drewnianej lub plastikowej szerokiej szpatułki). A potem zwykły przepis na omlet znacznie zaoszczędzi Ci czasu i rozweseli.

    Inne przepisy na jajka

    4 przepisy na wodny omlet

    obfite śniadanie

    Omlet dietetyczny

    przewiewny omlet

    Omlet w kuchence mikrofalowej

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author