Jak ugotować pyszną czerwoną fasolę na dodatek

Jak smacznie gotować delikatną czerwoną fasolę na dodatek

Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, patelnia, deska do krojenia, koreańska tarka do marchewki, łyżka kuchenna, rondel, nóż.

Składniki

Produkt Ilość
czerwona fasola 1 stos
cebula 1 szt.
marchewka 1 szt.
czosnek 2 goździki
pomidor 1 szt.
pieprz mielony 2 szczypty
słodka papryka ½ łyżeczki
Pietruszka ½ pęczka
olej roślinny 2 łyżki stołowe. l.
bulion fasolowy ⅔ stos.

Gotowanie krok po kroku

  • Wcześniej napełnij wodą od wieczora całą noc szklankę czerwonej fasoli.

    Czerwoną fasolę należy moczyć przez noc.

  • Rano dekantujemy fasolę, ponownie płuczemy zimną wodą, wkładamy do małego rondelka, napełniamy wodą tak, aby fasola była zalana wodą na dwa lub trzy centymetry, stawiamy rondel na ogniu, gotujemy ok. godzina. Sól z jedną łyżeczką soli na pięć minut przed całkowitym ugotowaniem.

    Zalej fasolę wodą i gotuj do miękkości.

  • Gdy fasola jest gotowana, bulion dekantujemy, nigdzie go nie wkładamy, może być potrzebny w przyszłości.

    Nie wylewaj bulionu z fasoli, nadal się przyda.

  • Oczyszczamy jedną dużą cebulę z łuski, myjemy ją pod kranem, kroimy na półpierścienie na desce do krojenia, odkładamy na bok. Jedną dużą marchew obieramy, myjemy pod bieżącą wodą, ścieramy na marchewki koreańskie, odkładamy. Obierz dwa ząbki czosnku, umyj pod bieżącą wodą, zmiażdż nożem na desce do krojenia, a następnie trochę posiekaj.

    Pokrój cebulę i zioła, zetrzyj marchewki.

  • Stawiamy patelnię na ogniu, dodajemy tam dwie łyżki bezwonnego oleju roślinnego, podgrzewamy. Cebulę wrzucamy do rozgrzanego oleju, lekko podsmażamy, a następnie dodajemy do niej startą marchewkę, mieszamy szpatułką kuchenną.

    Cebulę lekko podsmażyć na patelni, dodać do niej marchewki.

  • Gdy marchewki zmiękną, wrzuć na patelnię mrożone pomidory.

    Dodaj mrożone pomidory do warzyw.

  • Nadal dusimy warzywa już z pomidorami, cały czas mieszamy, dodajemy pół łyżeczki soli. Następnie dodaj dwie szczypty mielonego czarnego pieprzu, pół łyżeczki słodkiej papryki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na patelni.

    Sól, pieprz naczynie, dopraw papryką.

  • Teraz nadszedł czas, aby dodać ugotowaną fasolę na patelnię. Dodaj fasolę, wszystko ponownie wymieszaj i wlej na patelnię niepełną szklankę bulionu fasolowego. Nadal mieszamy składniki, a następnie przykrywamy patelnię pokrywką, gotujemy fasolę i warzywa przez 12-15 minut na małym ogniu.

    Fasolę rozkładamy na patelni, dodajemy z niej pozostały bulion.

  • Po 10 minutach po przykryciu patelnię pokrywką otwieramy ją i dodajemy mrożony koperek, zamykamy pokrywkę, gotujemy jeszcze 2-3 minuty.

    Dodaj koperek.

  • Pod kranem myjemy pół pęczka pietruszki, kroimy niezbyt drobno, kładziemy na patelnię z resztą składników, przykrywamy, gotujemy fasolę przez kolejne 15 minut.

    Do prawie gotowego dania dodać pietruszkę.

  • Po tym czasie usuwamy ogień, otwieramy pokrywkę i widzimy, że bulion z fasoli jest cały wchłonięty, praktycznie zniknął, a na dodatek dostaliśmy bardzo smaczne, obfite danie. Fasolę z warzywami rozprowadzamy na talerzu do serwowania i podajemy z mięsem, produktami rybnymi lub używamy jako samodzielne danie.

    Teraz wiesz, jak pysznie ugotować czerwoną fasolę na przystawkę.

  • Przepis

    Aby lepiej zrozumieć, jak gotować pyszną czerwoną fasolę na przystawkę, możesz obejrzeć ten materiał. Dowiedz się, jakie składniki zawiera dodatek, ich ilość. Zobaczysz także cały proces gotowania tak satysfakcjonującego produktu.

    Spróbuj ugotować fasolę z warzywami, podziel się wrażeniami z takiego dania. Czy kiedykolwiek wcześniej gotowałeś to danie? Powiedz mi, jak to zrobiłeś?

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author