
Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, blacha do pieczenia lub naczynie do pieczenia, szczotka kulinarna, miarka, folia kulinarna.
Składniki
Nazwa | Ilość |
Duże czerwone buraki | 2 szt. |
Olej roślinny | 3-4 ul. l. |
Zmielony czarny pieprz | 2 szczypty |
Sól | 2-3 szczypty |
Mieszanka ziół prowansalskich | 2 szczypty |
Gotowanie krok po kroku
Umyj i obierz 2 duże czerwone buraki. Oczyść warzywo. Jeśli warzywa są zwiędłe, moczyć je w zimnej wodzie na kilka godzin wcześniej. Pokrój każdego buraka na dowolne kawałki według uznania: plastry, kółka, półkola, patyczki. 
Jeśli przygotowujesz buraki na sałatkę, możesz upiec je w całości, całkowicie owijając folią okopową (czas pieczenia od 60 do 90 minut). Rośliny okopowej do pieczenia jako całości nie można obrać, więc okazuje się, że jest bardziej soczysta. Do pieczenia kilku warzyw należy wybierać buraki tej samej wielkości, aby czas pieczenia był taki sam dla wszystkich warzyw korzeniowych. 
Wyłóż małą blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia arkuszem folii. Plastry buraka ułożyć na blasze tak, aby się nie nakładały. 
Posolić buraki z obu stron do smaku (2-3 szczypty soli). Używaj zwykłej soli kuchennej (nie jodowanej). Pieprz kawałki do smaku z czarnym mielonym pieprzem (od 2 szczypty). Aby uzyskać wyraźniejszy smak, możesz wziąć biały zmielony pieprz lub zmieloną mieszankę papryki. Posyp warzywa mieszanką ziół prowansalskich lub dowolną inną mieszanką ziół. Plastry buraka skropić olejem roślinnym (3-4 łyżki stołowe). 
Blachę z burakami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 15-50 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od właściwości Twojego piekarnika, wielkości kawałków warzyw i ich odmiany. Kawałki buraków są gotowe, gdy łatwo je przekłuć czubkiem noża lub widelca. Wypiek przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3-4 dni. 
Pieczone buraki zachowują więcej składników odżywczych niż gotowane warzywa, ponieważ nie są wypłukiwane wodą. Z tak przygotowanych warzyw powstają pyszne sałatki i przekąski. Vinaigrette, sałatki warzywne, przekąski z pieczonych buraków mają zupełnie inny smak, kolor i aromat niż w przypadku warzyw gotowanych. Barszcz i burak gotowany z pieczonych roślin okopowych mają bogatszy kolor i smak.
Przepis
Zobacz, jak upiec buraki czerwone w piekarniku w poniższej historii. Proces przygotowania warzyw jest szybki, a samo przygotowanie bardzo proste.
Teraz wiesz, jak piec zdrowe buraki w piekarniku, które nie tracą witamin podczas obróbki cieplnej. Jak przygotowujesz to warzywo?