Jak usmażyć królika: przepis krok po kroku ze zdjęciem

Jak usmażyć królika - szybko, łatwo i pysznie

Sprzęt i przybory kuchenne:  deska do krojenia, patelnia z pokrywką, nóż, drewniana szpatułka, ręczniki papierowe.

Składniki

mięso królicze 1,5 kg
Olej roślinny 2 łyżki stołowe. l.
Masło 20 gramów
Sól smak

Gotowanie krok po kroku

  • Tuszkę króliczą myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikami papierowymi i usuwamy wnętrze, jeśli tuszka nie jest wypatroszona.

    Dokładnie umyj tuszę królika.

  • Tuszę kroimy na porcje: rozdzielamy kończyny, przecinamy szkielet wzdłuż grzbietu na pół, a następnie na dowolne części.

    Pokrój królika na kawałki.

  • Kawałki mięsa króliczego układamy na rozgrzanej patelni i dodajemy 2 łyżki. l. warzywo i kawałek o wadze około 20 g masła.

    Na patelnię włożyć kawałki królika, dodać olej roślinny i kawałek masła.

  • Gotowanie mięsa przez 35-40 minut. na małym ogniu, co 10 minut przewracać się na drugą stronę i polewać wyróżniającym się sokiem, aby nie wysychał. Gdy mięso zacznie aktywnie wydzielać sok, posolić i w razie potrzeby dodać przyprawy.

    W trakcie smażenia pamiętaj, aby polać kawałki mięsa sokiem powstałym na patelni.

  • Gotowane mięso trochę ostudź, podawaj z dowolnymi dodatkami (ziemniaki, owsianka, makaron), warzywami, sałatkami, ziołami i pieczywem.

    Teraz wiesz, jak usmażyć królika.

  • Czy wiedziałeś?  Największy królik na świecie nazywał się Ralph z Wielkiej Brytanii. Kiedy miał 12 miesięcy pobił poprzedni rekord, który należała do własnej matki. W tym czasie jego waga przekraczała już 25 kilogramów, a miał ponad 130 cm, czyli więcej niż trzyletnie dziecko. Oczywiście królik nie pozostał niezauważony i został wpisany do Księgi Rekordów Guinnessa.

    Przepis

    Obserwuj proces gotowania, aby lepiej zapamiętać go lub poradzić sobie z niezrozumiałymi chwilami.

    Więc nauczyłeś się gotować smażonego królika. Ten przepis nie zawiera niczego dodatkowego: mięsa, masła i soli, dzięki czemu nie musisz zawracać sobie głowy doborem przypraw, a w efekcie otrzymasz delikatne i bardzo soczyste dietetyczne mięso królicze ze smażoną skórką. Gotuj z przyjemnością i traktuj swoich bliskich. Jeśli kiedykolwiek gotowałeś podobne danie i możesz udzielić cennej rady, powiedz nam o tym w komentarzach. Smacznego, niech Twoje potrawy przyniosą same korzyści i pozytywne.

    Inne przepisy na króliki

    Duszony królik z warzywami
    Królik w winie ze śliwkami
    Domowy gulasz z królika Duszony
    królik z ziemniakami
    Potrawka z królika ze świeżym tagliatelle

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author