Jak zamrozić bakłażany na zimę w zamrażarce czy można zamrażać, przepisy kulinarne

Zamrażanie bakłażana w domu jak prawidłowo zamrażać

Nie należy lekceważyć tego warzywa. Jeśli uważasz, że wystarczy pokroić go w kostkę i wysłać do zamrażarki, to głęboko się mylisz. Po rozmrożeniu niebieskie kawałki będą gorzkie. Więc nic, co warto z nich gotować, nie zadziała.

Istnieje opinia, że ​​zamrażanie bakłażana na zimę w domu polega tylko na moczeniu warzyw w roztworze soli fizjologicznej. Podobno po to, by pozbyć się tej irytującej goryczy. Ale to też nie wchodzi w grę: rozmrożony produkt będzie bardziej podobny w konsystencji do puree ziemniaczanego niż do pojedynczych kawałków ulubionego warzywa. W przypadku kawioru oczywiście to wystarczy. Ale nie da się usmażyć niebieskiego puree z czosnkiem i nie można go doprawić kwaśną śmietaną. Istnieje wiele sposobów przechowywania bakłażana na zimę w zamrażarce. Najważniejsze jest prawidłowe wdrożenie wybranej metody zbioru.

Powody, by pokochać niebieski owoc

Jak tylko nie nazywają bakłażana: Pakistan, podlizhan, niebieski, demyanka i badorzhan. Ale istota zmiany nazwy nadal się nie zmienia, a fakt pozostaje faktem: to warzywo jest nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Oczywiście nie bez przeciwwskazań.

Co jest przydatne…

Psianka ciemna, bo tak naukowo nazywa się bakłażan, jest bogata w mikro- i makroelementy, bez których organizm ludzki nie jest w stanie normalnie funkcjonować. Ale jego wartość polega nie tylko na tym.

  • Witaminy z grupy B. Ta grupa witamin słynie z dobroczynnego działania na układ nerwowy człowieka. Dlatego bakłażan jest naturalną pigułką na stres i depresję, na które ludzie są szczególnie podatni w zimnych porach roku.
  • Kwas foliowy. Wysoka zawartość tego kwasu sprawia, że ​​niebieskie to obowiązkowy produkt dla kobiet w ciąży. Substancja przyczynia się do jakościowego rozwoju wewnątrzmacicznego dziecka i częściowo odciąża organizm matki.
  • Witamina C. Okazuje się, że do regularnego zapobiegania chorobom wirusowym wystarczy jeść dwa bakłażany tygodniowo. Wysoka zawartość witaminy C pomaga wzmocnić układ odpornościowy i chroni przed wirusami.
  • Cynk i mangan. Te dwa pierwiastki śladowe są niezbędne dla każdego. Ale szczególnie dla tych, którzy niedawno przebyli udar i są na etapie rehabilitacji.

Niebieskie zawierają witaminę PP. Jest to szczególnie przydatne dla osób, które starają się pozbyć uzależnienia od nikotyny, ułatwiając proces odzwyczajania się od papierosów.

…a co jest szkodliwe

Ulubiony przysmak wielu – bakłażany smażone w dużej ilości oleju roślinnego – niestety nie przynoszą żadnych korzyści. Podczas obróbki cieplnej kawałki warzyw nasiąknięte są toksynami uwalnianymi z oleju, które później wraz z warzywem dostają się do naszych żołądków. Dlatego zamierzając gotować mrożony bakłażan, zastanów się siedem razy, jak to zrobić, aby zachować całą przydatność warzyw. Są jeszcze dwie rzeczy, o których należy pamiętać.

  • Solanina. Kolejnym minusem niebieskich jest zdolność do gromadzenia trucizny zwanej solaniną, która zawarta jest w ziemniakach z zielonymi bokami i wywołuje wymioty i biegunkę. Solanina powstaje w przejrzałych warzywach, dlatego zaleca się spożywanie tylko młodych bakłażanów.
  • Niska zawartość węglowodanów. To, co jest dobre dla jednych, dla innych jest obarczone hipoglikemią. Tak samo jest z bakłażanem: zdrowa osoba, która obserwuje sylwetkę, skorzysta z obfitości tego produktu. Ale dla osób z cukrzycą wręcz przeciwnie, jest to szkodliwe: niewielka ilość węglowodanów może wywołać hipoglikemię – stan, w którym poziom glukozy we krwi staje się krytycznie niski.
  • Wykrywanie wysokiej zawartości solaniny jest proste: pokrój warzywo i podążaj za cięciem. Jeśli w ciągu dwóch do trzech minut cięcie ciemnieje, oznacza to, że zawartość toksycznej substancji jest wysoka i lepiej nie jeść produktu.

    Zezwolenia i zakazy

    Ale małe niebieskie, żyjące niemal w każdym letnim domku i doskonale zakorzeniające się na domowej czarnuszce, są jednymi z najmniej kalorycznych warzyw. W 100 g produktu „doniczkowego” jest tylko 24 kalorii. Dlatego nie zdziw się, jeśli znajdziesz w Internecie wiele diet z bakłażana i pozytywnych recenzji na ich temat.

    Ale takie systemy zasilania nie są odpowiednie dla wszystkich i nie zawsze. W tabeli dowiesz się, w jakich chorobach stosowanie niebieskich w żywności jest niezbędne, a dla których konieczne jest odrzucenie warzyw z fioletową skórką.

    Tabela – Zezwolenia i zakazy jedzenia bakłażana

    Użycie niebieskiego Bolesne warunki
    Możliwe i konieczne – niedokrwistość;
    – dna;
    – miażdżyca;
    – problemy ze snem;
    – depresja;
    – niedokrwienie;
    – choroby nerek;
    – zaparcie;
    – problemy układu sercowo-naczyniowego
    Z umiarem Cukrzyca
    Zabroniony – Patologia przewodu pokarmowego;
    – zapalenie żołądka;
    – wrzód żołądka

    Jak zamrozić bakłażana na zimę w zamrażarce

    • Bakłażan to specjalne warzywo, które wymaga obowiązkowej obróbki cieplnej przed zamrożeniem. W przeciwnym razie jego smak będzie podobny do smaku kaloszy. Innymi słowy, surowy bakłażan nigdy nie jest zamrażany. A jeśli zamarzną, to tylko z niewiedzy. Ponadto owoce do zamrożenia należy mądrze dobierać.

    odlewanie warzyw

    Twoim pierwszym zadaniem jest zorganizowanie castingu dla niebieskich. Nie każdy jest godny zamienienia w puste miejsce, ale tylko nieliczni. Kryteria wyboru są takie same jak w przypadku konserwacji.

    • Ogon. Łodyga powinna być zielona. Warzywa z suchą łodygą lepiej zjeść od razu: wysuszony ogon świadczy o tym, że produkt był przechowywany z dala od krzaka przez dość długi czas.
    • Jednolitość koloru. Kolor bakłażana powinien być jednolity.
    • Powierzchnia. Błyszczące wykończenie pozbawione nierówności, narośli, plam i uszkodzeń – tak powinno wyglądać warzywo idealnie nadające się do mrożenia.
    • Wiek. Pożądane jest, aby owoce były młode. Duże i dojrzałe warzywa zawierają dużo nasion. Są twardsze zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.

    Różnorodność mrożonego błękitu może być dowolna, a także kolor.

    Funkcje procesu

    Podczas zamrażania ważne jest przestrzeganie zasady szczelności. Opakowanie, w którym umieszcza się kawałki warzyw, musi być szczelnie zamknięte, aby bakłażany nie miały kontaktu z powietrzem w zamrażarce. To ochroni produkt przed utlenianiem, a także przed wchłanianiem obcych zapachów. Trzymasz w zamrażarce nie tylko niebieskie, prawda? To i inne „prawa” pozwolą ci prawidłowo zamrozić bakłażana, niezależnie od wybranej metody.

    • Moczenie. Z powodu odmowy wstępnego namoczenia w owocach pozostanie goryczka. I raczej nie będziesz chciał jeść gorzkiego produktu. Dlatego przed zamrożeniem i obowiązkową obróbką cieplną namocz niebieskie kawałki w osolonej wodzie lub posyp solą kuchenną. Po pół godzinie produkt zostanie po prostu spłukany pod bieżącą wodą.
    • Usuwanie wilgoci. Przed złożeniem w zamrażarce kręgi bakłażana należy wysuszyć, eliminując wodę, która przepłynęła lub olej roślinny, który pozostał na nich z ich powierzchni. Jest to łatwe w przypadku kuchennych ręczników papierowych.
    • Etykieta. Plastikowy pojemnik lub worek z bakłażanem powinien być podpisany. Pokryte szronem w zamrażarce, wszystkie produkty będą na tej samej powierzchni. I niezwykle trudno będzie odróżnić, co zawiera który pakiet.

    W zamkniętych warunkach w temperaturze -12 ° C trwałość zamrożonych niebieskich nie powinna przekraczać 12 miesięcy. Dłuższe przechowywanie negatywnie wpływa na smak produktu.

    Metody zbioru

    Zacznijmy mówić o przygotowaniu od końca. Mianowicie, jak bez odkurzacza w domu hermetycznie pakować warzywa. Aby to zrobić, będziesz potrzebować torebki strunowej i zwykłej tuby koktajlowej. Zamknij worek prawie całkowicie, pozostawiając tylko mały otwór. Włóż do niej plastikową rurkę, ustami wyciągnij powietrze z worka i stwierdziwszy, że polietylen przywarł do bakłażana, usuń prowizoryczne „zasysanie powietrza” zamykając resztę opakowania. To wszystko. A teraz o najważniejszej rzeczy – jak zamrozić świeży bakłażan na zimę.

    smażony

  • Moje niebieskie i pokroić w kręgi o szerokości nie większej niż 7 mm. Zbyt cienkie bakłażany przerzedzają się podczas smażenia i nie nadają się do przechowywania w zamrażarce.
  • Posyp solą i odczekaj około pół godziny, aż pojawi się goryczka. Następnie spłucz pod bieżącą wodą.
  • Krążki rozkładamy na ruszcie grillowym lub innym improwizowanym „łóżku” i pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Suszenie warzyw można wspomóc osuszając je ręcznikiem papierowym.
  • Wlej kilka kropel oleju na rozgrzaną patelnię i smaż niebieskie kawałki z obu stron dosłownie przez kilka minut. Lekko złota skórka będzie sygnałem do usunięcia warzyw z patelni.
  • Gotowe kawałki rozkładamy na ruszcie, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia i wysyłamy do zamrażarki o temperaturze poniżej -12°C.
  • Po półtorej godziny wyjmujemy ruszt, wyjmujemy z niego zamrożony smażony bakłażan i pakujemy w worki, odsyłając do warunków wiecznego chłodu aż do zimy.
  • Wszystkie opakowania oklejamy warzywami, podpisując co jest w opakowaniu, w jakiej formie i jaką wagą.
  • Dopuszczalne jest krojenie w kostkę lub patyczki. Wszystko zależy od tego, jakie potrawy zamierzasz ugotować z rozmrożonych owoców.

    bakłażan w lodówce

    pieczony

  • Niebieskie pokrój w krążki lub plastry. Na przykład do robienia bułek w przyszłości plastry są w sam raz.
  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 ° C i wysyłamy bakłażany na ciepło na 30 minut, kładąc je na blasze do pieczenia wysmarowanej olejem roślinnym.
  • Aby w piekarniku małe niebieskie były dobrze przyrumienione z obu stron, po 15 minutach przekładamy je do innej beczki.
  • Następnie robimy to samo, co w przypadku smażonych bakłażanów: zostawiamy do wyschnięcia, wysyłamy do zamrażarki na pół godziny, wkładamy do worków, usuwamy powietrze, naklejamy – i wracamy do przechowywania w „wiecznej zmarzlinie ”.
  • Duszony

  • W rondlu rozgrzej trochę oleju roślinnego.
  • Rozprowadzamy posiekany bakłażan i dusimy do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Sól i pieprz są opcjonalne, ale opcjonalne.
  • Wyjmij z pieca, ostudź całkowicie.
  • Duszony kawior z bakłażana przenosimy do pojemnika lub torby do przechowywania i wkładamy do zamrażarki.
  • Blanszowane

  • W rondelku zagotować wodę, dobrze posolić i dodać łyżkę soku z cytryny lub sok z połowy świeżej cytryny.
  • Pokrojone warzywa wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 5 minut.
  • Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy niebieskie kawałki i natychmiast wrzucamy je do naczynia z lodowatą wodą.
  • Wyciągamy, suszymy i otrzymujemy produkt całkowicie gotowy do zamrożenia.
  • gotowany

  • Z warzyw usuwamy szypułki, w kilku miejscach nakłuwamy owoce wykałaczką lub igłą dostatecznie głęboko, a następnie umieszczamy je w roztworze soli fizjologicznej w celu usunięcia goryczy.
  • Pozostaw warzywa w osolonej wodzie na 45 minut. W takim przypadku potrzeba więcej czasu, ponieważ bakłażany nie są miażdżone i są przetwarzane w całości.
  • W rondelku gotujemy wodę i przez 20 minut wysyłamy uwolnione od goryczy niebieskie.
  • Po schłodzeniu pomarszczone owoce pozostaną pokrojone w wybrany przez Ciebie sposób i zamrożone.
  • cały

  • Warzywa bez obierania poddajemy obróbce cieplnej. Może to być całe duszenie na wolnym ogniu, grillowanie lub gotowanie, tak jak w poprzedniej wersji.
  • Po obróbce cieplnej ostudź warzywo i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć wilgoć z powierzchni.
  • Każde warzywo owijamy kilkoma warstwami folii spożywczej i wysyłamy do zamrażarki.
  • Całe mrożone bakłażany na zimę można przechowywać zarówno w skórce, jak i bez niej. Jeśli jesteś przyzwyczajony do jedzenia obranego warzywa, usuń z niego skórę na etapie po obróbce cieplnej i schłodzeniu.

    Rozmrażanie zgodnie z zasadami

    Warzywa należą do kategorii produktów, które można zamrozić tylko raz. Tak więc po rozmrożeniu bakłażanów nie wolno ich ponownie wysyłać do zamrażarki. Dlatego tak ważne jest, aby niebieskie pakować przed zamrożeniem w porcjowane opakowania – tak, aby w razie potrzeby móc rozmrozić tyle produktu, ile w danym momencie potrzebujemy. Istnieją dwa możliwe scenariusze rozwoju wydarzeń.

  • Rozmrażanie w temperaturze pokojowej. Małe niebieskie wyjmij z zamrażarki, połóż na szerokim talerzu i pozostaw do rozmrożenia bez używania jakichkolwiek pomocniczych urządzeń elektrycznych.
  • Gotowanie bez rozmrażania. Niektóre mrożone potrawy z bakłażana i cukinii nie wymagają wcześniejszego rozmrożenia. Dzięki temu produkt można wysłać na patelnię lub na patelnię do innych składników bezpośrednio w formie mrożonej.
  • Mrożone kawałki bakłażana

    opcje gotowania

    Istnieje wiele przepisów, które zawierają psiankę zamienioną w lód. Ale nie wszystkie są udane i smaczne. Tabela oferuje najbardziej opłacalne opcje przygotowania mrożonych bakłażanów, wskazując, które warzywa są krojone i jaka obróbka cieplna jest najbardziej odpowiednia do gotowania potrawy.

    Tabela – Opcje gotowania mrożonego niebieskiego

    Danie Przepis Rodzaj mrożonego produktu
    kawior warzywny – Gulasz bakłażana wraz z innymi warzywami;
    – gotową masę warzywną ubij w blenderze na niskich obrotach
    Każdy
    Serowe „wieżyczki” – Na każdy kawałek bakłażana połóż rundę pomidora;
    – tworzymy wielowarstwowe „wieżyczki”;
    – blat z tartym serem;
    – piec w piekarniku przez 15 minut
    Smażone lub pieczone krążki
    Rolki – Trzy sery na tarce;
    – dodaj posiekany czosnek i zioła;
    – Nasmaruj każdy plasterek sosem i zawiń w rolkę;
    – w razie potrzeby napraw wykałaczką
    Smażone lub pieczone plastry
    Pieczeń w garnkach – Lekko podsmaż ziemniaki i mięso osobno na patelni;
    – produkty wkładamy do garnków do pieczenia;
    – dodaj smażoną cebulę i marchewkę;
    – umieść bakłażana w każdej doniczce na wierzchu;
    – przetarty serem;
    – posmarować kwaśną śmietaną;
    – wstawić do piekarnika na półtorej godziny
    Kostki dowolnej obróbki

    Bakłażany wyjęte z zamrażarki można stosować tak samo jak świeże warzywa. Jednak walory smakowe mrożonych niebieskich nie są tak wyraźne i mocne jak te „braci” niedawno wyrwanych z ogrodu. Dlatego, jeśli w supermarkecie można kupić świeże, wysokiej jakości bakłażany, preferuj tę opcję. Cóż, jeśli nie, mrożone plastry lub krążki z łatwością urozmaicą Twoją zimową dietę.

    Doświadczone gospodynie domowe zauważyły, że najczęściej późne warzywa lub przejrzałe owoce są bardzo gorzkie. To kolejny argument przemawiający za zamrażaniem młodych bakłażanów. A dla tych, którzy mają bzika na punkcie gulaszu warzywnego, jest propozycja zamrożenia kolorowego „koktajlu”, w którym niebieskie będą współistnieć z cebulą, papryką, cukinią, garnkiem i wszelkimi innymi owocami z ogrodu.

    Dzisiaj namoczyłem je w paski, kółka i kostki, a kiedy je dałem, włożyłem kostki do piekarnika, te miejsca, w których nasiona …. po prostu nie można ich zjeść, czysta goryczka (((zmarnowałem mój czas, wszystko w kubełku!Surowy bakłażan można spróbować na goryczkę, dzięki czemu nie tracę czasu.

    Anna Averina, https://menunedeli.ru/2011/09/kak-zamorozit-baklazhany-s-poshagovymi-foto/

    Od wielu lat zamrażam surowy bakłażan pokrojony w kostkę, a zimą gotuję gulasz warzywny lub dodaję go do sosu do zup. Bakłażany zawierają mało wody, to nie cukinia! Chociaż zamrażam cukinię, a zimą duszę z bakłażanem i papryką. Dodaję też mrożony koperek, bazylię i pietruszkę. Prawdziwy smak i aromat lata! Najważniejsze – nie rozmrażaj warzyw przed gotowaniem – i wszystko będzie dobrze. Nic nigdy nie wyciekło ani nie rozlało się.

    Olga, http://home-restaurant.ru/zagotovki-na-zimu/kak-zamorozit-baklazhany-proverenny-j-sposob-s-foto

    Bakłażan jest zawsze pyszny. Mogą być konserwowane, mrożone i spożywane w marynacie. Czasami smakują jak grzyby, ale są warzywami. Jedynym mankamentem smakowym jest goryczka, którą usuwa się za pomocą soli i zwykłej bieżącej wody.

    Nadzieja, https://mamapedia.com.ua/health/polza-ili-vred/baklazhany.html

    Nie pierwszy rok zamrażam warzywa, owoce, jagody w dużej zamrażarce bez mrozu. Obieram bakłażana, kroję w kostkę i małe porcje w torebce na śniadanie. Usuwam powietrze z worka tak bardzo, jak to możliwe i uszczelniam żelazkiem przez kartkę papieru. Potem nic nie jest gorzkie, smak doskonale nadaje się do gulaszu i zapiekanek. Zamroziłem to w kółko – nie bardzo mi się to podobało. Być może dlatego, że był zamrożony w torebce na klipsie, a nie hermetycznie w zapieczętowanej torebce. Ale w tym roku również znalazły dla nich zastosowanie: zamrożone kółka – na patelni (nie dodawaj soli!!!), smaż do miękkości. Posyp fetą lub dowolnym bardzo słonym miękkim serem zmieszanym z majonezem. Na wierzch połóż mrożony plaster pomidora. Gdy pomidor się rozmrozi, nadmiar soli z sera przeniesie się do bakłażana i pomidora, a smak się wyrówna. Zimowa alternatywa dla niebieskiego z pomidorem, majonezem i czosnkiem, tylko o wiele smaczniejsza!)

    Evgenia Kiseleva, https://menunedeli.ru/2011/09/kak-zamorozit-baklazhany-s-poshagovymi-foto/

    Inne domowe przepisy

    Cukinia jak ananasy na zimę
    Bakłażany w adżyce na zimę
    Bakłażany jak grzyby na zimę Dżem z
    mniszka
    Dżem z rokitnika

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author