Jak zaparzyć kawę w domu według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Jak zaparzyć świetną kawę bez ekspresu, tureckiego czy ekspresu do kawy – tajemnice od specjalisty

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • czajnik elektryczny (lub pojemnik, kuchenka do wrzątku);
  • plastikowy lejek;
  • papierowy filtr do kawy (lub ręcznik papierowy, serwetki);
  • młynek do kawy;
  • Kubek 250 ml.

Składniki

Czy wiedziałeś? Prawidłowe palenie ziaren kawy mówi wiele o jakości produktu. Podczas tego ważnego procesu ziarna zmieniają kolor z zielonego na brązowy i powiększają się. Metody palenia dzielą kawę na 4 rodzaje: jasną – skandynawską, średnią – wiedeńską, ciemniejszą – francuską, intensywną – włoską.

Kawa pełnoziarnista 14 g (2 łyżeczki mielonej)
Woda 250 ml
Cukier (opcjonalnie) smak
Śmietanka 15-20% (opcjonalnie) smak
Bita śmietana (opcjonalnie) smak

Gotowanie krok po kroku

  • Zagotuj 250 ml wody, daj 1-2 minuty. schłodzić wodę do 90-95 stopni. Lejek opuszczamy do kubka z umieszczonym w nim filtrem do kawy i wlewamy 50 ml gorącej wody. To podgrzewa filiżankę i lejek na kawę, zwilżając filtr.

    Przygotuj składniki przed zaparzeniem kawy

  • Zmiel ziarna kawy w młynku do kawy.

    Zmiel fasolę na napój

  • Spuszczamy gorącą wodę z kubka, opuszczamy lejek z filtrem z powrotem do niego. Wsyp 14 g zmielonej kawy do filtra. Możesz dostosować ilość kawy do swoich upodobań.

    Przygotuj składniki na napój

  • Cienkim strumieniem zaczynamy wlewać gorącą wodę (200 ml) do lejka z kawą tak, aby w lejku wylała się cała powierzchnia mielenia. Proces powinien przebiegać powoli, przez 1-2 minuty, aby kawa mogła się dobrze zaparzyć i nabrać aromatu.

    Jak zaparzyć świetną kawę bez ekspresu, tureckiego czy ekspresu do kawy – tajemnice od specjalisty

  • Aby spuścić pozostałą w nim kawę z filtra należy pozostawić lejek w filiżance na 1-2 minuty.

    Jak zaparzyć kawę w domu według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Po upływie czasu wyjmujemy z kubka lejek z filtrem. Kawa jest gotowa.

    Wszystko o tym, jak zrobić kawę

  • Jeśli jesteś miłośnikiem słodkiej kawy, możesz dodać do niej cukier. Jak radzą eksperci, lepiej użyć cukru brązowego (trzcinowego), przyczynia się to do ciekawszego ujawnienia smaku napoju. Do kawy można również dodać mleko, śmietankę, różne syropy i dodatki.

    Czy wiedziałeś?  Prawdziwy nierafinowany cukier brązowy pochodzi z rośliny Saccharum officinarum (trzcina cukrowa). Przyszedł do nas pod Piotrem I podczas budowy pierwszej cukrowni w Petersburgu i powstania specjalnego działu „komory cukrowej”. W składzie tego produktu znajdują się takie substancje jak melasa i melasa, które dodają nasycenia koloru. Służą również jako źródło wapnia, magnezu, potasu, fosforu, cynku i białek, które regulują przemianę materii w organizmie, wzmacniają kości i stawy, stabilizują układ krążenia i nerwowy oraz normalizują pracę żołądka.

    Przepis

    W proponowanym dowiesz się dodatkowych informacji na temat przygotowania kawy, jej właściwości i ich utrwalania, sposobów ujawniania walorów smakowych oraz różnic w sposobach parzenia.

    Drodzy czytelnicy, dzisiaj zapoznaliście się z metodą przyrządzania wspaniałej, smacznej i aromatycznej kawy ze świeżo zmielonych ziaren bez specjalnych narzędzi. Jakie wrażenia odniosłeś po przygotowaniu napoju według tego przepisu? Jakie podobne metody parzenia kawy znasz, jakich używasz? Zostaw swoje komentarze, życzenia. Powodzenia w gotowaniu!

    Inne przepisy na napoje

    Kawa po turecku
    Kawa Glace Kawa
    Raf
    Lemoniada imbirowa Lemoniada
    klasyczna

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author