Jak zrobić galaretkę galaretka z kwaśnej śmietany z żelatyną, przepisy kulinarne

Galaretka z kwaśnej śmietany z kakao, zdjęcie

Galaretkę z kwaśnej śmietany można śmiało nazwać świątecznym daniem. Deser jest atrakcyjny z wyglądu, kruchy i bardzo smaczny. Odważnie podawany do stołu wraz z daniami dla smakoszy. Niska kaloryczność deseru jest również jego zaletą. Wbrew powszechnemu przekonaniu, że do jej przygotowania konieczne jest użycie domowej roboty tłustej kwaśnej śmietany, zalecamy: używaj kupionej w sklepie niskotłuszczowej. Aby uzyskać pyszne danie, odpowiedni jest produkt o zawartości tłuszczu do 15%.

Cechy przygotowania galaretki z kwaśnej śmietany

Aby przygotować dobry deser (śmietana), nie wystarczy postępować zgodnie z przepisem na galaretkę z kwaśnej śmietany. Powinieneś znać kilka subtelności dania, o którym teraz opowiem.

  • Im mniej tłuszczu ma kwaśna śmietana, tym lepiej będzie bić. Oznacza to, że śmietana kupiona w sklepie jest znacznie lepsza do dania niż domowa.
  • Aby produkty dobrze się wymieszały, a cukier całkowicie się rozpuścił, konieczne jest zastosowanie składników o temperaturze pokojowej. Dlatego jeśli planujesz ugotować klasyczny galaretkowy deser z galaretki i kwaśnej śmietany, z wyprzedzeniem wyjmij wszystko, czego potrzebujesz z lodówki.
  • Ubij śmietanę trzepaczką, a otrzymasz bujną masę przypominającą suflet. Idealnie nadaje się do użycia miksera lub blendera. Niestety praca widelcem lub mieszanie łyżką nie zapewni przyzwoitego rezultatu.
  • Pamiętaj, aby przygotować żelatynę na galaretkę ze śmietaną. Przepis wyklucza możliwość prostego wsypania proszku do masy, w przeciwnym razie nie stwardnieje. Prawidłowa technika pracy z żelatyną polega na namoczeniu proszku w zimnej wodzie aż do pęcznienia (wymagana ilość płynu jest zawsze wskazana przez producenta na opakowaniu). Gdy grudki powiększą się około 3-4 razy, konieczne jest podgrzanie żelatyny w łaźni wodnej do całkowitego rozpuszczenia. Możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej, ustawiając minimalny czas, na przykład zaczynając od 15 sekund i za każdym razem dobrze mieszając żelatynę. Nie wolno dopuścić do zagotowania i pozostawienia nierozpuszczonego, ponieważ w każdym przypadku nie zagęści masy.
  • Jeśli przygotowujesz galaretkę z kwaśnej śmietany z owocami, obierz ją ze skórki i nasion. Do tego celu nadają się prawie wszystkie owoce i jagody, z wyjątkiem egzotycznych kiwi i ananasów. Aktywnie dają sok, a masa okaże się wodnista. Nawiasem mówiąc, na deser owocowy możesz użyć nie tylko świeżych, ale także mrożonych składników.

Sekrety robienia galaretek warstwami

Jak gotować galaretkę kremową warstwami? Istnieją 2 techniki.

  • Układanie płynnej masy. Kilka łyżek pierwszej warstwy jest ułożonych w formie, koncentrując się na środku. Następnie na wierzch, również dokładnie pośrodku, nałóż warstwę innego koloru. Każda kolejna warstwa wielobarwnej galaretki z kwaśną śmietaną sprawia, że ​​poprzednia się rozprowadza. W tym przypadku powstaje charakterystyczny wzór bez wyraźnych linii – warstwy są gładkie i wydają się spływać jedna na drugą. W ten sposób możesz zrobić galaretkę ze śmietany i kakao.
  • Układanie na zagęszczonej warstwie. W takim przypadku każdą warstwę przechowuje się w lodówce do momentu zestalenia, a dopiero potem układa się kolejną. Metoda ta jest preferowana do warstwowej truskawkowej galaretki z kwaśnej śmietany i dowolnego deseru owocowego, ponieważ pozwala na zapisanie lokalizacji kawałków owoców lub jagód.
  • Przepisy z galaretką z kwaśnej śmietany Gourmand

    Proponujemy spróbować ugotować galaretkę z galaretki z kwaśnej śmietany z kakao, jagodami lub twarogiem (jak na zdjęciu). Z naszymi przepisami będzie to proste!

    Słodka galaretka mleczna z kwaśnej śmietany i twarogu

    Galaretka ze śmietany i twarogu w miseczkach
    Będziesz potrzebować:

    • twarożek i śmietana – po 250 g;
    • cukier – 100 g;
    • cukier waniliowy – 30 g;
    • mleko (można zastąpić wodą) – 200 ml;
    • żelatyna – 15 g.

    Gotowanie krok po kroku

  • Żelatynę namoczyć w mleku (wodzie) przez 1 godzinę, rozpuścić.
  • Do gorącej galaretowatej masy dodaj cukier zwykły i waniliowy, mieszaj do uzyskania gładkości.
  • Wymieszaj śmietanę z masą żelatynową.
  • Twarożek zmielić (przetrzeć przez sito lub posiekać blenderem), wymieszać z masą śmietankowo-żelatynową.
  • Przełożyć do foremki lub misek, wstawić do lodówki do zestalenia.
  • Przepis na kwaśną śmietanę i galaretkę kakaową

    Galaretka z kwaśnej śmietany z kakao w miseczkach
    Będziesz potrzebować:

    • śmietana – 400 ml;
    • kakao w proszku – 2 łyżki. łyżki;
    • cukier – 150 g (niepełne szkło);
    • żelatyna – 40 g;
    • woda – 200 ml.

    Gotowanie

  • Żelatynę namoczyć w wodzie, pozostawić do spęcznienia, a następnie rozpuścić.
  • Wlej cukier do śmietany, ubijaj, aż całkowicie się rozpuści.
  • Wymieszaj śmietanę z żelatyną, wymieszaj.
  • Podziel miksturę na 2 części, jedną z nich wymieszaj z proszkiem kakaowym.
  • W miseczkach porcjowanych rozłóż warstwy łyżką, pozwalając im rozłożyć się w kółko. To da ci efekt zebry. Możesz również najpierw ułożyć warstwę jednego koloru, na przykład białego, pozostawić do stwardnienia w lodówce, a następnie ułożyć brązową. Następnie otrzymujesz dwuwarstwową galaretkę. Możesz też zrobić galaretkę trójwarstwową, okaże się bardzo smaczna i piękna.
  • Galaretka z kwaśnej śmietany z truskawkami

    Piękno tego przepisu na galaretkę z kwaśnej śmietany z warstwami truskawek polega na tym, że jagodę można zastąpić absolutnie dowolnym owocem. I za każdym razem dostajesz nowy smak!

    Galaretka z kwaśnej śmietany z truskawkami
    Będziesz potrzebować:

    • śmietana – 400 ml;
    • cukier – 120 g (lub 4 łyżki stołowe);
    • żelatyna – 45 g;
    • truskawki – 200 g.

    Gotowanie

  • Żelatynę zalać wodą, pozostawić do spęcznienia i rozpuszczenia.
  • Ubij śmietanę z cukrem, dodaj żelatynę.
  • Truskawki umyć, obrać, osuszyć, pokroić na duże kawałki.
  • Ułożyć warstwami w miseczkach: truskawki, śmietana, truskawki, śmietana.
  • Pozostaw do stwardnienia w lodówce, udekoruj jagodami.
  • Jak widać, każdy przepis jest bardzo prosty, a smak deserów będzie dla Ciebie prawdziwym odkryciem!

    : przygotowanie galaretki ze śmietany

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author