Jak zrobić olej z rokitnika w domu: przepisy ze świeżych i suszonych jagód, ciasta i nasion

Olej z rokitnika: właściwości lecznicze i metody gotowania w domu

Rokitnik od dawna jest ceniony w medycynie tybetańskiej, wykorzystując nie tylko jagody, ale także liście, korę i korzenie krzewu. Roślina zawiera wysokie stężenie kwasów organicznych, witamin i minerałów. Aby mieć pozytywny wpływ na organizm człowieka, należy spożywać około 100 g owoców rośliny dziennie, jednak ze względu na specyficzny smak jagód nie jest to możliwe dla wszystkich ludzi.

Dobrą alternatywą jest olej z rokitnika, który możesz sam ugotować. Wystarczy stosować go w małych dawkach, a efekt będzie taki sam. Zewnętrznie jest to oleista ciecz o czerwonawo-pomarańczowej barwie o charakterystycznym aromacie i kwaśnym smaku. Jeśli technika przygotowania oleju z rokitnika w domu jest w pełni przestrzegana, produkt zachowa maksimum użytecznych substancji roślinnych i nie będzie gorszy od wersji aptecznej.

Uzdrawiająca moc rośliny

Jagody rokitnika mają unikalny skład chemiczny, który przedstawia poniższa tabela. Pod względem zawartości witaminy C ustępują tylko owocom róży.

Tabela – Przydatna kompozycja jagód rokitnika na 100 g produktu

Składnik Ilość, mg
Witaminy z grupy B 0,35
Witamina A 1,5
Witamina C 200
Witamina E 5
Witamina H, biotyna 1,6
Witamina PP, NE 0,5
Potas 193
Wapń 22
Magnez trzydzieści
Fosfor 9
Sód 4
Żelazo 1,4
Nasycone kwasy tłuszczowe 2,2
kalorie, kalorie 82

Doskonale zbilansowane substancje aktywne zawarte w oleju z rokitnika redukują ogniska zapalne w organizmie, normalizują metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczów. Produkt charakteryzuje się silnym działaniem bakteriobójczym, przydatnym przy beri-beri, zaburzeniach układu nerwowego, autonomicznego oraz leczeniu szeregu schorzeń.

  • Układ sercowo-naczyniowy. Zawartość kwasów tłuszczowych w produkcie zwiększa elastyczność ścian naczyń krwionośnych, zapobiega zakrzepicy, powstawaniu blaszek miażdżycowych i stanom zapalnym. Regularne spożywanie oleju obniża poziom cholesterolu we krwi, normalizuje ciśnienie krwi. Jako pomoc weź jedną małą łyżeczkę dwa razy dziennie na krótko przed posiłkami.
  • Układ trawienny. Olej z rokitnika jest w stanie skutecznie leczyć wrzody ścian żołądka i dwunastnicy – wystarczy przyjmować 5 ml trzy razy dziennie na pół godziny przed posiłkiem. Naturalny środek zmniejsza kwasowość soku żołądkowego, poprawia pracę trzustki i metabolizm tłuszczów w wątrobie. Produkt stosowany w leczeniu nieżytu żołądka, hemoroidów, stanowi dobrą profilaktykę kamicy żółciowej.
  • narządy wzroku. Regularne stosowanie leczniczej oliwki zapobiega jaskrze, zaćmie, jest stosowane w leczeniu zapalenia spojówek, urazów rogówki i oparzeń błony śluzowej. Przydatne składniki gromadzą się w tkankach oka i chronią przed negatywnymi wpływami zewnętrznymi, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.
  • Pokrycie skóry. Pomaga w leczeniu trądziku, ropni, trądziku i owrzodzeń troficznych, a także łuszczycy, egzemy, neurodermitów. Wspomaga gojenie ran, odleżyn, różnego rodzaju oparzeń, odmrożeń, zaciskania szwów pooperacyjnych. W takich przypadkach olejek należy nałożyć na uszkodzone miejsca na skórze, uprzednio potraktowane środkiem antyseptycznym lub zastosować bandaże z gazy nasączone olejkiem.
  • Nosogardło, uszy. Jest stosowany w kompleksowym leczeniu chorób układu oddechowego: zapalenia krtani, zapalenia migdałków, zapalenia zatok, zapalenia gardła. Przydatne są piętnastominutowe inhalacje z olejem i smarowanie błon śluzowych nosa i ust. Dodatkowo jedną małą łyżkę oleju i miodu należy rozcieńczyć w szklance ciepłej wody, zażywać trzy do czterech razy dziennie, aż objawy choroby całkowicie ustąpią. Rokitnik eliminuje również zatyczki siarkowe w uszach i leczy zapalenie ucha środkowego. Aby to zrobić, nasączoną olejem turundę wstrzykuje się przez 20 minut do bolącego ucha przed pójściem spać.

Środek z rokitnika aktywnie radzi sobie z pieluszką u niemowląt – obszary problemowe można nasmarować lub zastosować kompresy. Nacierając olejem dziąsła i jamę ustną, leczą pleśniawki u noworodków, bóle i stany zapalne podczas pojawiania się pierwszych zębów.

Kosmetyczne właściwości produktu z rokitnika są dość szerokie – olejek poprawia elastyczność i odżywia skórę, niweluje zmarszczki mimiczne, rozjaśnia plamy starcze.

Olej z rokitnika przyczynia się do aktywnego usuwania radionuklidów z organizmu u osób mieszkających w miejscach o wysokim poziomie promieniowania. Przy onkologii układu przełyku zaleca się przyjmowanie leku w trakcie chemioterapii i przez trzy tygodnie po zakończeniu.

Olej z rokitnika w łyżce

Jak zrobić olej z rokitnika: 3 sposoby

Istnieje kilka sposobów na zrobienie oleju z rokitnika w domu. Najprościej jest wycisnąć sok i odstawić na kilka dni. Kiedy na jego powierzchni pojawia się tłusty film, jest to cenny olej z rokitnika. Taki produkt jest najwyższej jakości, ale to za mało. Dlatego istnieją jeszcze trzy opcje gotowania domowego oleju z rokitnika. Poniżej znajdują się przepisy krok po kroku.

Aby właściwie zrobić olej z rokitnika z jagód rokitnika, lepiej jest używać świeżych, nienaruszonych owoców, ale odpowiednie są również mrożone.

Ze świeżej miazgi

Osobliwości. Do przygotowania oleju z rokitnika z ciasta nie zaleca się używania metalowych pojemników i łyżek, ponieważ metal zmniejsza ilość przydatnych składników w produkcie.

Gradacja

  • Jagody dokładnie umyj i osusz przed wilgocią, rozprowadzając je na arkuszach papieru w jednej warstwie.
  • Oddziel sok od ciasta przez wyciskanie, sokowirówką lub prasą.
  • Umieść ciasto w szklanym pojemniku, wlej olej roślinny w stosunku 1: 1.
  • Zamknij szczelnie i umieść w ciemnym, ciepłym miejscu. Możesz do tego użyć termosu.
  • Odcedź po siedmiu dniach.
  • Powtórz procedurę cztery lub pięć razy, zalewając świeży placek świeżo przefiltrowanym olejem.
  • Otrzymany produkt można stosować już po pierwszej infuzji, ale już po kilku zabiegach stanie się mocniejszy. Sok przecedzony można wykorzystać do przygotowania pysznych preparatów na zimę wspomagających odporność.

    Z suszonych jagód

    Osobliwości. Ten przepis na olej z rokitnika w domu ma wysoki poziom koncentracji składników odżywczych. Podczas używania powstałego produktu w środku konieczne będzie zmniejszenie dawki o połowę.

    Gradacja

  • Całe, czyste jagody ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia.
  • Wysuszyć w piekarniku do twardości.
  • Zmiel owoce w blenderze lub młynku do kawy.
  • Podgrzej oliwę z oliwek do 30 stopni.
  • Wlej mąkę jagodową: 100 g suszonych jagód będzie potrzebować 200 ml oleju.
  • Dokładnie wymieszaj i umieść na dwa tygodnie w ciemnym miejscu.
  • Mieszać masę codziennie przez cały okres infuzji.
  • Przecedź przez grubą warstwę bandaża.
  • Po dniu odseparować powstały na dnie osad wlewając olej do czystego pojemnika.
  • Rokitnik należy suszyć w temperaturze nieprzekraczającej 50 ° C, aby zapobiec spaleniu jagód. Olejek będzie miał dużą ilość substancji leczniczych, jeśli powtórzysz kilkakrotnie procedurę infuzji, tak jak w poprzedniej metodzie.

    Olej z rokitnika w butelce

    Z kości

    Osobliwości. Olej z rokitnika można przygotować w domu z nasion owoców – to właśnie ten produkt jest uważany za najcenniejszy. Olej będzie dość lekki ze względu na brak karotenu w nasionach, który nadaje jagodom rokitnika pomarańczowy kolor.

    Gradacja

  • Wyciśnij sok z masy jagodowej.
  • Dobrze wysusz ciasto w przewiewnym miejscu, rozprowadzając je cienką warstwą na papierze.
  • Łatwo jest oddzielić kości, pocierając miazgę dłońmi.
  • Zmiel nasiona rokitnika w młynku do kawy.
  • Wlej olej rafinowany – słonecznikowy, kukurydziany lub oliwkowy. Jedna szklanka suchego surowca zajmie dwie szklanki oleju.
  • Zaparzać przez 60 dni w ciemnym miejscu, wstrząsać miksturą raz na trzy dni.
  • Po dwóch miesiącach odcedź i zastosuj w celach leczniczych.
  • Najlepiej przechowywać w lodówce w pojemniku z ciemnego szkła. Przezroczyste szklane pojemniki należy owinąć grubym ciemnym papierem lub szmatką. Dzięki temu naturalny produkt zachowa swoje właściwości lecznicze nawet przez dwa lata.

    Jeśli sam robisz olejek z rokitnika, możesz być całkowicie pewien jego wysokiej jakości. Jednak osoby cierpiące na choroby przewlekłe, takie jak zapalenie pęcherzyka żółciowego, zapalenie trzustki, kamica żółciowa czy alergie, stosowanie produktu naturalnego należy uzgodnić z lekarzem.

    Inne domowe przepisy

    Namoczone jabłka na zimę
    Dżem z pestek śliwek
    Kandyzowana dynia
    Pieczona papryka na zimę
    Dżem malinowy

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author