Rokitnik od dawna jest ceniony w medycynie tybetańskiej, wykorzystując nie tylko jagody, ale także liście, korę i korzenie krzewu. Roślina zawiera wysokie stężenie kwasów organicznych, witamin i minerałów. Aby mieć pozytywny wpływ na organizm człowieka, należy spożywać około 100 g owoców rośliny dziennie, jednak ze względu na specyficzny smak jagód nie jest to możliwe dla wszystkich ludzi.
Dobrą alternatywą jest olej z rokitnika, który możesz sam ugotować. Wystarczy stosować go w małych dawkach, a efekt będzie taki sam. Zewnętrznie jest to oleista ciecz o czerwonawo-pomarańczowej barwie o charakterystycznym aromacie i kwaśnym smaku. Jeśli technika przygotowania oleju z rokitnika w domu jest w pełni przestrzegana, produkt zachowa maksimum użytecznych substancji roślinnych i nie będzie gorszy od wersji aptecznej.
Uzdrawiająca moc rośliny
Jagody rokitnika mają unikalny skład chemiczny, który przedstawia poniższa tabela. Pod względem zawartości witaminy C ustępują tylko owocom róży.
Tabela – Przydatna kompozycja jagód rokitnika na 100 g produktu
Składnik | Ilość, mg |
---|---|
Witaminy z grupy B | 0,35 |
Witamina A | 1,5 |
Witamina C | 200 |
Witamina E | 5 |
Witamina H, biotyna | 1,6 |
Witamina PP, NE | 0,5 |
Potas | 193 |
Wapń | 22 |
Magnez | trzydzieści |
Fosfor | 9 |
Sód | 4 |
Żelazo | 1,4 |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 2,2 |
kalorie, kalorie | 82 |
Doskonale zbilansowane substancje aktywne zawarte w oleju z rokitnika redukują ogniska zapalne w organizmie, normalizują metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczów. Produkt charakteryzuje się silnym działaniem bakteriobójczym, przydatnym przy beri-beri, zaburzeniach układu nerwowego, autonomicznego oraz leczeniu szeregu schorzeń.
- Układ sercowo-naczyniowy. Zawartość kwasów tłuszczowych w produkcie zwiększa elastyczność ścian naczyń krwionośnych, zapobiega zakrzepicy, powstawaniu blaszek miażdżycowych i stanom zapalnym. Regularne spożywanie oleju obniża poziom cholesterolu we krwi, normalizuje ciśnienie krwi. Jako pomoc weź jedną małą łyżeczkę dwa razy dziennie na krótko przed posiłkami.
- Układ trawienny. Olej z rokitnika jest w stanie skutecznie leczyć wrzody ścian żołądka i dwunastnicy – wystarczy przyjmować 5 ml trzy razy dziennie na pół godziny przed posiłkiem. Naturalny środek zmniejsza kwasowość soku żołądkowego, poprawia pracę trzustki i metabolizm tłuszczów w wątrobie. Produkt stosowany w leczeniu nieżytu żołądka, hemoroidów, stanowi dobrą profilaktykę kamicy żółciowej.
- narządy wzroku. Regularne stosowanie leczniczej oliwki zapobiega jaskrze, zaćmie, jest stosowane w leczeniu zapalenia spojówek, urazów rogówki i oparzeń błony śluzowej. Przydatne składniki gromadzą się w tkankach oka i chronią przed negatywnymi wpływami zewnętrznymi, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.
- Pokrycie skóry. Pomaga w leczeniu trądziku, ropni, trądziku i owrzodzeń troficznych, a także łuszczycy, egzemy, neurodermitów. Wspomaga gojenie ran, odleżyn, różnego rodzaju oparzeń, odmrożeń, zaciskania szwów pooperacyjnych. W takich przypadkach olejek należy nałożyć na uszkodzone miejsca na skórze, uprzednio potraktowane środkiem antyseptycznym lub zastosować bandaże z gazy nasączone olejkiem.
- Nosogardło, uszy. Jest stosowany w kompleksowym leczeniu chorób układu oddechowego: zapalenia krtani, zapalenia migdałków, zapalenia zatok, zapalenia gardła. Przydatne są piętnastominutowe inhalacje z olejem i smarowanie błon śluzowych nosa i ust. Dodatkowo jedną małą łyżkę oleju i miodu należy rozcieńczyć w szklance ciepłej wody, zażywać trzy do czterech razy dziennie, aż objawy choroby całkowicie ustąpią. Rokitnik eliminuje również zatyczki siarkowe w uszach i leczy zapalenie ucha środkowego. Aby to zrobić, nasączoną olejem turundę wstrzykuje się przez 20 minut do bolącego ucha przed pójściem spać.
Środek z rokitnika aktywnie radzi sobie z pieluszką u niemowląt – obszary problemowe można nasmarować lub zastosować kompresy. Nacierając olejem dziąsła i jamę ustną, leczą pleśniawki u noworodków, bóle i stany zapalne podczas pojawiania się pierwszych zębów.
Kosmetyczne właściwości produktu z rokitnika są dość szerokie – olejek poprawia elastyczność i odżywia skórę, niweluje zmarszczki mimiczne, rozjaśnia plamy starcze.
Olej z rokitnika przyczynia się do aktywnego usuwania radionuklidów z organizmu u osób mieszkających w miejscach o wysokim poziomie promieniowania. Przy onkologii układu przełyku zaleca się przyjmowanie leku w trakcie chemioterapii i przez trzy tygodnie po zakończeniu.
Jak zrobić olej z rokitnika: 3 sposoby
Istnieje kilka sposobów na zrobienie oleju z rokitnika w domu. Najprościej jest wycisnąć sok i odstawić na kilka dni. Kiedy na jego powierzchni pojawia się tłusty film, jest to cenny olej z rokitnika. Taki produkt jest najwyższej jakości, ale to za mało. Dlatego istnieją jeszcze trzy opcje gotowania domowego oleju z rokitnika. Poniżej znajdują się przepisy krok po kroku.
Aby właściwie zrobić olej z rokitnika z jagód rokitnika, lepiej jest używać świeżych, nienaruszonych owoców, ale odpowiednie są również mrożone.
Ze świeżej miazgi
Osobliwości. Do przygotowania oleju z rokitnika z ciasta nie zaleca się używania metalowych pojemników i łyżek, ponieważ metal zmniejsza ilość przydatnych składników w produkcie.
Gradacja
Otrzymany produkt można stosować już po pierwszej infuzji, ale już po kilku zabiegach stanie się mocniejszy. Sok przecedzony można wykorzystać do przygotowania pysznych preparatów na zimę wspomagających odporność.
Z suszonych jagód
Osobliwości. Ten przepis na olej z rokitnika w domu ma wysoki poziom koncentracji składników odżywczych. Podczas używania powstałego produktu w środku konieczne będzie zmniejszenie dawki o połowę.
Gradacja
Rokitnik należy suszyć w temperaturze nieprzekraczającej 50 ° C, aby zapobiec spaleniu jagód. Olejek będzie miał dużą ilość substancji leczniczych, jeśli powtórzysz kilkakrotnie procedurę infuzji, tak jak w poprzedniej metodzie.
Z kości
Osobliwości. Olej z rokitnika można przygotować w domu z nasion owoców – to właśnie ten produkt jest uważany za najcenniejszy. Olej będzie dość lekki ze względu na brak karotenu w nasionach, który nadaje jagodom rokitnika pomarańczowy kolor.
Gradacja
Najlepiej przechowywać w lodówce w pojemniku z ciemnego szkła. Przezroczyste szklane pojemniki należy owinąć grubym ciemnym papierem lub szmatką. Dzięki temu naturalny produkt zachowa swoje właściwości lecznicze nawet przez dwa lata.
Jeśli sam robisz olejek z rokitnika, możesz być całkowicie pewien jego wysokiej jakości. Jednak osoby cierpiące na choroby przewlekłe, takie jak zapalenie pęcherzyka żółciowego, zapalenie trzustki, kamica żółciowa czy alergie, stosowanie produktu naturalnego należy uzgodnić z lekarzem.
Inne domowe przepisy
Namoczone jabłka na zimę
Dżem z pestek śliwek
Kandyzowana dynia
Pieczona papryka na zimę
Dżem malinowy
Smacznego!