Japoński przepis na makaron krok po kroku ze zdjęciem

Japoński makaron udon z kurczakiem i grzybami - bardzo smaczny i prosty

Sprzęt i przybory kuchenne: patelnia, rondel, płyta grzewcza, nóż, łyżka, deska do krojenia.

Składniki

makaron ryżowy 300g
Filet z kurczaka 300g
Cebula 1 szt.
Cukier trzcinowy 2 łyżki stołowe. l.
Olej roślinny 2-3 łyżki. l.
Papryka bułgarska (czerwona, żółta) 2 szt.
boczniaki 200 gramów
Woda 2 litry
Czosnek 2-4 goździki
kapusta pekińska 1 szt.

Gotowanie krok po kroku

Etap przygotowawczy

  • Najpierw pokrój wszystkie niezbędne składniki. 300 g filetu z kurczaka myjemy, kroimy na warstwy, a następnie w kostkę o wielkości ok. 1,5 cm Na życzenie posiekane mięso wysyłamy do osobnego, czystego naczynia.
  • Czyścimy średnią główkę cebuli, myjemy ją, kroimy w cienkie półpierścienie. Bierzemy dwie średnie żółtą i czerwoną paprykę, usuwamy szypułkę, nasiona, kroimy w cienkie plasterki (słomki). Kolor papryki może być w zasadzie dowolny. Nie wpłynie to w żaden sposób na smak, a jedynie na wygląd gotowego dania.
  • Pokrój miękką część przeciętnej kapusty pekińskiej na cienkie plasterki. Boczniaki umyć, pokroić w kostkę. Grzyby można stosować zamiast boczniaków. Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki pokroić na cienkie plasterki, aby były jak najszybciej duszone do ugotowania.
  • Obrać 2-4 ząbki czosnku, bardzo drobno pokroić. Uwaga: jeśli nie jesteś fanem czosnku lub przygotowujesz to danie na romantyczną kolację, możesz pominąć ten krok lub włożyć mniej czosnku.

    Jak przygotowuje się japoński makaron

gotowanie makaronu

  • Stawiamy rondel lub patelnię z grubym dnem na ogniu, wlewamy 50 g sosu sojowego, wlewamy dwie łyżki cukru trzcinowego i posiekany czosnek. Po zagotowaniu sosu gotuj przez 2-3 minuty, zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i odstaw na 5-10 minut.

    Przygotuj składniki na japoński makaron

  • W tym czasie zagotuj makaron. Do ognia wlewamy dwa litry wody. Zanim woda się zagotuje, dodaj łyżeczkę soli. Do wrzącej wody wrzucić 300 g makaronu ryżowego. Wymieszać, aby się nie sklejać. Gotuj przez 3 minuty na dużym ogniu, odsącz do durszlaka i odstaw, aż będzie potrzebny.

    Aby przygotować japoński makaron, zagotuj składniki

  • Kładziemy na ogniu głęboką patelnię lub żeliwną patelnię, wlewamy trzy łyżki oleju roślinnego, pozwalamy się rozgrzać. Wysyłamy mięso na patelnię, smażymy na dużym ogniu przez około minutę, aby zrobiło się białe, czerwone smugi zniknęły. Dodaj cebulę, wymieszaj, smaż do zeszklenia. Dodaj 30-40 g sosu sojowego, smaż jeszcze minutę. Następnie dodaj kapustę pekińską, wymieszaj i od razu dodaj grzyby. Wszystko wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Wlej pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

    Aby zrobić japoński makaron, wymieszaj składniki

  • Warzywa polać makaronem, polać przygotowanym wcześniej sosem i wymieszać. Dzięki temu, że sos wylewa się na makaron, staje się giętki i łatwo miesza się z innymi składnikami. Dusić jeszcze minutę i możemy podawać.

    Aby przygotować japoński makaron, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz

  • Jak zauważyłeś, w tym przepisie nie używamy soli i przypraw. Sam sos sojowy jest słony, więc danie nie wymaga dodatkowego solenia. Ale możesz dodać przyprawy, jeśli chcesz. Pod koniec gulaszu posmakuj makaronu i dodaj przyprawy, których Twoim zdaniem brakuje. Gotowy makaron włóż do porcjowanych talerzy, udekoruj sezamem i gotowanymi jajkami przepiórczymi.

    japoński makaron gotowy

  • Przepis

    Przepis jest dość prosty w przygotowaniu, nawet początkujący może to rozgryźć. Jeśli jedna instrukcja krok po kroku nie jest dla Ciebie wystarczająca, a chcesz przyjrzeć się procesowi tworzenia, obejrzyj ten krótki film. Dowiesz się, jak kroić wszystkie produkty, ile czasu zajmuje gotowanie, jak wygląda gotowe danie.

    Gotowanie japońskiego makaronu według tego przepisu jest dość proste. Najważniejsze, że w rezultacie otrzymasz smaczne, pełnowartościowe danie, które możesz nakarmić całą rodzinę. W komentarzach napisz swoje o gotowych makaronach. Jakie przyprawy zostały do ​​niego dodatkowo dodane?

    Inne przepisy funchose

    Wok z kurczakiem i warzywami

    Udon z kurczakiem i warzywami

    Funchoza z grzybami i warzywami

    Funchoza z krewetkami

    Funchoza bezglutenowa

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author