Julienne w tartaletkach krok po kroku przepis ze zdjęciem

Julienne w tartlets to super smaczna przekąska

Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, deska do krojenia, kuchenka, patelnia z wysokimi bokami, waga kuchenna i inne przybory miarowe, ostry nóż, gruba tarka, blacha do pieczenia, papier do pieczenia, drewniana lub silikonowa szpatułka, kilka misek, trzepaczka.

Składniki

składniki proporcje
Pieczarka 300g
filet z podudzia z indyka 300g
twardy ser 150 gramów
szynka 150 gramów
kwaśna śmietana 60-80g
masło 50g
Mąka pszenna 20 gramów
cebula 1 szt.
pietruszka i koperek 2 gałęzie
sól kuchenna lub sól morska opcjonalny
zmielone ziele angielskie opcjonalny
tartaletki 15-20 szt.
woda butelkowana 40 ml

Gotowanie krok po kroku

Przygotujmy składniki

  • Świeże pieczarki w ilości 300 g pokroić w cienkie plasterki.

    Gotowanie Julienne w tartlets

  • Wstępnie ugotowany i schłodzony filet z udźca z indyka o wadze około 300 g, pokroić w drobną kostkę i odstawić. W razie potrzeby mięso można pokroić w paski lub rozłożyć ręcznie na cienkie włókna, w każdym razie smak produktu nie ucierpi na tym, ale apetyczny wygląd może wygrać.

    Aby przygotować Julienne w tartlets, przygotuj składniki

  • Odmierzamy 150 g szynki, a następnie siekamy ją tak samo jak mięso: kroimy w kostkę lub paski.

    Aby przygotować Julienne w tartletach, pokrój kiełbasę

  • Twardy ser o wadze 150 g pocieramy na grubej tarce. Najlepiej użyć mieszanki równej ilości twardego sera i miękkiej mozzarelli, wtedy skórka serowa okaże się niesamowicie piękna, soczysta i apetyczna.

    Aby przygotować Julienne w tartlets, zetrzyj ser

  • Jedną cebulę czyścimy z łuski, a następnie drobno siekamy ostrym nożem.

    Aby przygotować Julienne w tartletach, posiekaj cebulę

  • Pietruszka i koperek w ilości 2-3 gałązek są dokładnie myte, następnie suszone i bardzo drobno posiekane.

    Aby przygotować Julienne w tartlets, posiekaj warzywa

  • Przygotujmy nadzienie

  • Na rozgrzaną patelnię z wysokimi bokami włóż około 50 g masła i rozpuść do stanu płynnego. Do gotującego się oleju wkładamy pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę.

    Aby przygotować Julienne w tartlets, podsmaż składniki

  • Smaż oba składniki, aż cała powstała wilgoć wyparuje, a pieczarki i cebula będą w pełni ugotowane. Dodaj tam 60-80 g kwaśnej śmietany, a także żądaną ilość soli i zmielonego czarnego pieprzu.

    Aby przygotować julienne w tartlets, dodaj kwaśną śmietanę

  • Otrzymaną masę dobrze mieszamy i gotujemy przez 5-10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Oddzielnie wymieszaj 40 ml wody butelkowanej i 20 g mąki pszennej. Mieszaj składniki trzepaczką do uzyskania jednorodnej płynnej konsystencji. Do masy grzybowej wsypać mieszankę mąki i wody i odczekać, aż nadzienie zgęstnieje. Jednocześnie aktywnie i stale mieszaj grzyby.

    Aby przygotować Julienne w tartlets, dodaj mąkę

  • Gotowe nadzienie grzybowe dzielimy na pół i układamy w różnych miskach. Jedną część wymieszać z posiekanym indykiem, drugą z szynką.

    Aby przygotować Julienne w tartlets, przygotuj nadzienie

  • Zbieranie i pieczenie julienne

  • Część tartletów wypełniamy farszem grzybowo-mięsnym, część mieszamy z pieczarek i szynki. Niektórzy kucharze wolą nadziewać połowę tartleta jednym nadzieniem, a drugą drugim, twierdząc, że julienne z takim nadzieniem ma ciekawszy i bogatszy smak. Na wierzchu nadzienia formujemy „czapkę” tartego sera. Półfabrykaty kładziemy na blasze do pieczenia, uprzednio pokrytej papierem do pieczenia.

    Julienne w tartlets - super smaczna przekąska

  • Produkty wysyłamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200 °C. Pieczemy przystawkę przez 7-12 minut, aż powstanie złotobrązowa skórka sera.

    Julienne w tartaletkach według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Gotowy gorący przysmak przekładamy na płaskie naczynie i obficie posypujemy świeżymi ziołami.

    Julienne w tartlets jest gotowe

  • Przepis

    To pokazuje cały proces tworzenia soczystej, apetycznej julienne w tartaletkach.

    Teraz wiesz, jak własnoręcznie ugotować oszałamiającą przystawkę z dwoma rodzajami soczystych dodatków. Taki poczęstunek przyciągnie uwagę wszystkich obecnych na wakacjach rodzinnych lub firmowym.

    Jak gotujesz Julienne? Jakiego wypełnienia używasz? Zapraszam do dzielenia się informacjami w komentarzach. Nie zapomnij też zostawić opinii po spróbowaniu przysmaku przygotowanego według opisanego przepisu. Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author