Julienne z pieczarkami według przepisu krok po kroku 🍄 ze zdjęciem

Julienne z grzybami - aromatyczny zapach i smak powali

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • pojemniki na składniki;
  • formy do pieczenia;
  • dwie patelnie;
  • talerz;
  • piekarnik;
  • Łopatka;
  • nóż;
  • tablica;
  • tarka;
  • powierzchnia robocza;
  • chochla lub łyżka.

Składniki

Produkt Ilość
Pieczarki 400 gramów
Cebula 1 szt.
Krem 1 stos
Czosnek 1-2 goździki
Mąka 1 łyżeczka
Sól smak
Pieprz smak
Zieleń smak
Masło 50g
Oliwa z oliwek 3 art. l.
Ser 50g

Gotowanie krok po kroku

  • Zacznijmy przygotowywać składniki. Pieczarki umyć i pokroić.

    Kroimy grzyby.

  • Następnie posiekaj cebulę, zioła i czosnek.

    Posiekaj cebulę, czosnek, zioła.

  • Ustawiamy dwie patelnie na dużym ogniu i do jednej dodajemy masło, a do drugiej mieszankę masła i oliwy z oliwek.

    Podgrzewamy dwie patelnie, na jedną nakładamy masło, a na drugą masło i olej roślinny.

  • Cebulę podsmażyć na patelni z masłem. Pieczarki podsmażyć na patelni z masłem i oliwą z oliwek.

    Na jednej patelni usmaż cebulę, a na drugiej pieczarki.

  • Podsmaż cebulę na jasnozłoty kolor.

    Podsmaż cebulę na złoty kolor.

  • Do pieczarek dopraw solą i pieprzem do smaku i smaż na dużym ogniu cały czas mieszając.

    Smaż pieczarki, aż płyn wyparuje.

  • Gdy cebula będzie gotowa, wyjmij ją z pieca. Czekamy, aż sok z grzybów całkowicie wyparuje. Dodaj mąkę do pieczarek, wymieszaj i dodaj cebulę.

    Dodaj mąkę do pieczarek i przełóż na nie smażoną cebulę.

  • Dobrze wymieszaj składniki, dodaj czosnek i wlej śmietanę. Muszą mieć temperaturę pokojową.

    Do pieczarek z cebulą dodać czosnek i śmietanę.

  • Śmietanę doprowadzić do wrzenia iw tym stanie gotować na wolnym ogniu przez 5-7 minut, aż zgęstnieją.

    Gotuj przez kilka minut, aż zgęstnieje.

  • Wyłączyć piec i ułożyć grzyby w śmietanie w naczyniach do pieczenia.

    Grzybową Julienne przekładamy na kokoty.

  • Zetrzyj ser i połóż go na wierzchu pieczarek.

    Julienne posyp serem.

  • Wysyłamy do piekarnika na 10 minut w 180 stopniach i czekamy, aż ser się rozpuści. Julienne wyjmujemy z piekarnika i posypujemy ziołami. Gotowe! Smacznego!

    Podając Julienne z grzybami, możesz udekorować ziołami.

  • Wariacje serwowania i dekorowania

    Idealne połączenie składników, które zdradza smak grzybów, a przy tym tak proste – to wszystko można powiedzieć o Julienne. To danie idealnie wpasuje się na każdym świątecznym stole i samo w sobie będzie wyglądało bardzo efektownie. Możesz jednak uczynić boisko jeszcze piękniejszym, po prostu dodając kilka drobnych poprawek:

    • Julienne podawaj w pięknych miseczkach, dekorując na wierzchu nie tylko ziołami, ale także suszonymi ziołami i przyprawami. Do dekoracji możesz dodać plasterek cytryny.
    • Julienne gotuj w koszyczkach z ciasta – będzie jeszcze smaczniejsza!
    • Danie podawać na dużej tacy, a pod spód położyć serwetki.

    Do przepisu możesz dodać kurczaka, bekon, warzywa i cokolwiek chcesz. Najważniejsze – nie bój się eksperymentów i staraj się gotować z całego serca – wtedy twoje potrawy będą nie tylko najsmaczniejsze, ale także najpiękniejsze!

    Przepis

    Aby zapamiętać każdy punkt przygotowania Julienne i niczego nie zapomnieć, obejrzyj to. Po dokładnym przestudiowaniu całego materiału możesz szybko i łatwo przygotować tę samą Julienne w swojej kuchni. Miłego oglądania!

    Teraz wiesz, jak gotować Julienne z grzybami w zaledwie pół godziny. Danie okazuje się bardzo soczyste, bogate w smaku i przypadnie do gustu miłośnikom grzybów i serów. Jeśli nie wiesz, jak zadowolić gości lub rodzinę na obiedzie, przygotuj taką Julienne. Czy kiedykolwiek gotowałeś Julienne? Jaki przepis i jakie składniki dodałeś? Podziel się swoimi przepisami poniżej w komentarzach!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author