
Sprzęt i przybory kuchenne:
- zlewka;
- łyżka stołowa i łyżeczka;
- piekarnik;
- głębokie naczynie do pieczenia lub kaczki;
- drobna tarka;
- głęboka miska;
- film spożywczy;
- Papier do pieczenia;
- folia aluminiowa;
- ostry nóż;
- szpikulec lub wykałaczki bambusowe;
- rondel;
- podawać danie.
Składniki
Produkt | Ilość |
Kaczka | 2 kg |
kwaśne jabłka | 4-5 szt. |
Sok pomarańczowy | 285 ml |
Sos sojowy | 100 gramów |
Ożywić | 30 gramów |
Miód | 4 łyżki. l. |
skórka pomarańczy | 1 ul. l. |
suszony czosnek | 2 łyżeczki |
Zmielony czarny pieprz | 1/2 łyżeczki |
Cynamon | 1/2 łyżeczki |
Sok i tłuszcz z kaczki | 10-12 art. l. |
Pomarańczowy | 1 szt. |
Skrobia | 1-2 łyżeczki |
Sok cytrynowy | 1 ul. l. |
Woda | 50 ml |
Gotowanie krok po kroku
Tuszę kaczki o wadze 2 kg należy najpierw przygotować i zamarynować. Najpierw dokładnie spłucz pod bieżącą wodą. Ważne jest, aby oczyścić wszystkie pióra i odciąć część z kośćmi i tłuszczem na skrzydłach, ponieważ spali się podczas gotowania. Konieczne jest odcięcie gruczołów łojowych na ogonie kaczki. Jeśli pominiesz ten krok, danie może mieć nieprzyjemny zapach i smak. Kaczkę rozkładamy w brytfannie lub głębokiej brytfannie. 
Przygotowujemy produkty do marynaty, w której namoczymy kaczkę. Imbir nacieramy na drobną tarkę i używamy do dania 30 g. Trzeba też przygotować 1 łyżkę. l. skórka pomarańczy. Skórkę należy ostrożnie pociąć, aby biała część nie spadła, co w gotowym naczyniu będzie gorzkie. 
W głębokiej misce wymieszaj 100 g sosu sojowego, 115 ml soku pomarańczowego, 30 g startego imbiru, 1 łyżkę. l. skórka pomarańczowa i 2 łyżki. l. miód. Wszystko musi być dokładnie wymieszane, aż miód całkowicie się rozpuści. 
Wlej tuszę z powstałą marynatą, nie zapominając o wlaniu do środka kaczki. Wszystko dobrze smarujemy rękami, aby marynata była rozprowadzana w mięsie. Naczynie zamykamy folią spożywczą do kaczki i wkładamy do lodówki, aby marynować na jeden dzień. Okresowo należy go wyjąć i odwrócić, aby mięso równomiernie się zamarynowało. 
Po 24 godzinach wyjmij kaczkę z lodówki i kontynuuj gotowanie. W osobnej misce włóż 2 łyżeczki. suszony czosnek i dodaj 1/2 łyżeczki. zmielony czarny pieprz. Wszystko trochę mieszamy. 
Kwaśne jabłko pokrój w krążki i wyłóż na blachę do pieczenia pokrytą folią aluminiową. 
Kaczkę wyjmujemy z marynaty, delikatnie usuwając skórkę pomarańczową i imbir. Przesuwamy tuszę na poduszkę jabłkową na blasze do pieczenia. 
Przygotowujemy 3-4 małe jabłka, którymi nadziejemy kaczkę. Kroimy każdą na 4 części i wycinamy rdzeń kośćmi. Przełóż jabłka do głębokiej miski. 
Dodaj 1/4 łyżeczki do jabłek. cynamon i około 1 łyżka. l. naturalny miód. Wszystko dobrze wymieszaj rękami. 
Kaczkę dokładnie nacieramy wewnątrz i na zewnątrz suchą mieszanką czosnku i czarnego pieprzu. Ponieważ marynata była już dość słona, dodatkowe solenie kaczki nie jest wymagane. 
Do kaczki włożyć jabłka z cynamonem. 
Na koniec zamknąć kaczkę bambusowym szpikulcem lub wykałaczkami, aby podczas pieczenia jabłka pozostały w środku i dobrze się upiekły. 
Kaczkę zamykamy folią i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec przykryte folią przez 1,5 godziny. 
Po 1,5 godziny wyjmujemy kaczkę z piekarnika i polewamy ją sokiem, który wystał podczas pieczenia. Jeśli kaczy ogon zacznie lekko brązowieć, przykryj go folią, aby nie przypalił się i nie stał się gorzki. 
W osobnej misce wybierz 10-12 łyżek. l. tłuszcz z kaczki, który powstał podczas pieczenia. Będzie potrzebny do stworzenia pysznego sosu. 
Po wszystkich manipulacjach ponownie zamknij kaczkę folią i wyślij do pieczenia w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. 
Podczas gdy kaczka się gotuje, my przygotowujemy sos. Aby to zrobić, musisz obrać 1 pomarańczę i wszystkie membrany i folie, aby uzyskać tylko miazgę. 
Wlej 10-12 łyżek do rondla. l. tłuszcz z kaczki, 170 ml soku pomarańczowego, 1 łyżka. l. sok z cytryny, 1/4 łyżeczki. cynamon i 1 łyżka. l. miód. Wszystkie składniki na sos dobrze wymieszać, włożyć do kuchenki i zagotować. 
Gdy sos zacznie się gotować, do osobnej miski wrzuć 1-2 łyżeczki. skrobi i napełnij je 50 ml oczyszczonej wody. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. 
Do gotującego się sosu wlej skrobię rozpuszczoną w wodzie i dokładnie wymieszaj. Ponownie zagotuj. 
Sos powinien być trochę gęsty. 
Do gotującego się sosu dodać miąższ z pomarańczy, wymieszać i ponownie zagotować. Wyłączyć po ugotowaniu. Smak sosu powinien być bogaty, słodki z lekką kwaskowatością. 
Po 30 minutach wyjmujemy kaczkę z piekarnika i ponownie wlewamy z uwolnionym tłuszczem. 
Zdejmujemy folię z góry i wysyłamy kaczkę do piekarnika na 20 minut w 180 stopniach, aby się zarumieniła. Jeśli skrzydła i nogi są już rumiane, zawiń je w folię, w przeciwnym razie spalą się. 
Po 20 minutach wyjmujemy kaczkę z piekarnika, już dobrze się zarumieniła. Teraz musisz dać jej czas, żeby trochę wstała. Aby to zrobić, przykryj tuszę folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na kwadrans. 
Po 15 minutach kaczka jest całkowicie gotowa. Przenosimy go na piękne danie, dekorując brzegi świeżymi ziołami, plasterkami cytryny i podajemy na świąteczny stół. Jest pieczona kaczka z sosem pomarańczowym. 
Przepis
Film przedstawia przepis, dzięki któremu można upiec pyszną świąteczną kaczkę w piekarniku w domu. Cały proces gotowania został szczegółowo opisany, dzięki czemu z łatwością możesz powtórzyć to danie w swojej kuchni. Wszystkie produkty, których potrzebujesz, są używane w określonych proporcjach i są wymienione na początku.
Czy gotujesz pieczoną kaczkę na świąteczny stół i czy marynujesz ją wcześniej? Jakich składników używasz do marynaty? Podawać pieczoną kaczkę z sosem czy z niczym? Podziel się w komentarzach swoim ulubionym i sprawdzonym przepisem na pieczeń z kaczki.