Kaczka w piekarniku: przepis krok po kroku 🍗 ze zdjęciem

Jak nauczyć się gotować pyszną kaczkę w piekarniku 🍗

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • zlewka;
  • łyżka stołowa i łyżeczka;
  • piekarnik;
  • głębokie naczynie do pieczenia lub kaczki;
  • drobna tarka;
  • głęboka miska;
  • film spożywczy;
  • Papier do pieczenia;
  • folia aluminiowa;
  • ostry nóż;
  • szpikulec lub wykałaczki bambusowe;
  • rondel;
  • podawać danie.

Składniki

Produkt Ilość
Kaczka 2 kg
kwaśne jabłka 4-5 szt.
Sok pomarańczowy 285 ml
Sos sojowy 100 gramów
Ożywić 30 gramów
Miód 4 łyżki. l.
skórka pomarańczy 1 ul. l.
suszony czosnek 2 łyżeczki
Zmielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki
Cynamon 1/2 łyżeczki
Sok i tłuszcz z kaczki 10-12 art. l.
Pomarańczowy 1 szt.
Skrobia 1-2 łyżeczki
Sok cytrynowy 1 ul. l.
Woda 50 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Tuszę kaczki o wadze 2 kg należy najpierw przygotować i zamarynować. Najpierw dokładnie spłucz pod bieżącą wodą. Ważne jest, aby oczyścić wszystkie pióra i odciąć część z kośćmi i tłuszczem na skrzydłach, ponieważ spali się podczas gotowania. Konieczne jest odcięcie gruczołów łojowych na ogonie kaczki. Jeśli pominiesz ten krok, danie może mieć nieprzyjemny zapach i smak. Kaczkę rozkładamy w brytfannie lub głębokiej brytfannie.

    Moja tuszka z kaczki, wypatroszona, ułożona w głębokiej formie.

  • Przygotowujemy produkty do marynaty, w której namoczymy kaczkę. Imbir nacieramy na drobną tarkę i używamy do dania 30 g. Trzeba też przygotować 1 łyżkę. l. skórka pomarańczy. Skórkę należy ostrożnie pociąć, aby biała część nie spadła, co w gotowym naczyniu będzie gorzkie.

    trzy skórki pomarańczowe i imbir na tarce.

  • W głębokiej misce wymieszaj 100 g sosu sojowego, 115 ml soku pomarańczowego, 30 g startego imbiru, 1 łyżkę. l. skórka pomarańczowa i 2 łyżki. l. miód. Wszystko musi być dokładnie wymieszane, aż miód całkowicie się rozpuści.

    Przygotowanie marynaty do kaczki.

  • Wlej tuszę z powstałą marynatą, nie zapominając o wlaniu do środka kaczki. Wszystko dobrze smarujemy rękami, aby marynata była rozprowadzana w mięsie. Naczynie zamykamy folią spożywczą do kaczki i wkładamy do lodówki, aby marynować na jeden dzień. Okresowo należy go wyjąć i odwrócić, aby mięso równomiernie się zamarynowało.

    Tuszkę polać marynatą i pozostawić do zamarynowania na jeden dzień.

  • Po 24 godzinach wyjmij kaczkę z lodówki i kontynuuj gotowanie. W osobnej misce włóż 2 łyżeczki. suszony czosnek i dodaj 1/2 łyżeczki. zmielony czarny pieprz. Wszystko trochę mieszamy.

    Wymieszaj suszony czosnek i pieprz.

  • Kwaśne jabłko pokrój w krążki i wyłóż na blachę do pieczenia pokrytą folią aluminiową.

    Jabłka pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na blasze wyłożonej folią.

  • Kaczkę wyjmujemy z marynaty, delikatnie usuwając skórkę pomarańczową i imbir. Przesuwamy tuszę na poduszkę jabłkową na blasze do pieczenia.

    Połóż kaczkę na poduszce z jabłkami.

  • Przygotowujemy 3-4 małe jabłka, którymi nadziejemy kaczkę. Kroimy każdą na 4 części i wycinamy rdzeń kośćmi. Przełóż jabłka do głębokiej miski.

    Jabłka pokroić w ćwiartki.

  • Dodaj 1/4 łyżeczki do jabłek. cynamon i około 1 łyżka. l. naturalny miód. Wszystko dobrze wymieszaj rękami.

    Wymieszaj jabłka z cynamonem i miodem.

  • Kaczkę dokładnie nacieramy wewnątrz i na zewnątrz suchą mieszanką czosnku i czarnego pieprzu. Ponieważ marynata była już dość słona, dodatkowe solenie kaczki nie jest wymagane.

    Kaczkę natrzeć mieszanką pieprzu i czosnku.

  • Do kaczki włożyć jabłka z cynamonem.

    Kaczkę zaczynamy od jabłek.

  • Na koniec zamknąć kaczkę bambusowym szpikulcem lub wykałaczkami, aby podczas pieczenia jabłka pozostały w środku i dobrze się upiekły.

    Skórę tuszy zapinamy wykałaczką, aby jabłka nie wypadły.

  • Kaczkę zamykamy folią i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec przykryte folią przez 1,5 godziny.

    przykryj kaczkę folią i wstaw do piekarnika.

  • Po 1,5 godziny wyjmujemy kaczkę z piekarnika i polewamy ją sokiem, który wystał podczas pieczenia. Jeśli kaczy ogon zacznie lekko brązowieć, przykryj go folią, aby nie przypalił się i nie stał się gorzki.

    Kaczkę polać tłuszczem powstałym podczas pieczenia.

  • W osobnej misce wybierz 10-12 łyżek. l. tłuszcz z kaczki, który powstał podczas pieczenia. Będzie potrzebny do stworzenia pysznego sosu.

    Część tłuszczu z kaczki wybieramy w osobnym pojemniku.

  • Po wszystkich manipulacjach ponownie zamknij kaczkę folią i wyślij do pieczenia w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

    Ponownie przykryj kaczkę folią i wróć do piekarnika.

  • Podczas gdy kaczka się gotuje, my przygotowujemy sos. Aby to zrobić, musisz obrać 1 pomarańczę i wszystkie membrany i folie, aby uzyskać tylko miazgę.

    Do sosu potrzebujemy pomarańczy pokrojonej na kawałki.

  • Wlej 10-12 łyżek do rondla. l. tłuszcz z kaczki, 170 ml soku pomarańczowego, 1 łyżka. l. sok z cytryny, 1/4 łyżeczki. cynamon i 1 łyżka. l. miód. Wszystkie składniki na sos dobrze wymieszać, włożyć do kuchenki i zagotować.

    Przygotowanie sosu z kaczki.

  • Gdy sos zacznie się gotować, do osobnej miski wrzuć 1-2 łyżeczki. skrobi i napełnij je 50 ml oczyszczonej wody. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

    Wymieszaj skrobię z wodą.

  • Do gotującego się sosu wlej skrobię rozpuszczoną w wodzie i dokładnie wymieszaj. Ponownie zagotuj.

    Do sosu wprowadzamy skrobię.

  • Sos powinien być trochę gęsty.

    Skrobia sprawiła, że ​​sos był gęstszy.

  • Do gotującego się sosu dodać miąższ z pomarańczy, wymieszać i ponownie zagotować. Wyłączyć po ugotowaniu. Smak sosu powinien być bogaty, słodki z lekką kwaskowatością.

    Do zagęszczonego sosu dodać plastry pomarańczy, wymieszać.

  • Po 30 minutach wyjmujemy kaczkę z piekarnika i ponownie wlewamy z uwolnionym tłuszczem.

    Kaczkę polać tłuszczem i już bez folii wstawić do piekarnika.

  • Zdejmujemy folię z góry i wysyłamy kaczkę do piekarnika na 20 minut w 180 stopniach, aby się zarumieniła. Jeśli skrzydła i nogi są już rumiane, zawiń je w folię, w przeciwnym razie spalą się.

    Aby kacze udka i skrzydełka nie przypaliły się, zawiń je w folię.

  • Po 20 minutach wyjmujemy kaczkę z piekarnika, już dobrze się zarumieniła. Teraz musisz dać jej czas, żeby trochę wstała. Aby to zrobić, przykryj tuszę folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na kwadrans.

    Więc ugotowaliśmy kaczkę w piekarniku.

  • Po 15 minutach kaczka jest całkowicie gotowa. Przenosimy go na piękne danie, dekorując brzegi świeżymi ziołami, plasterkami cytryny i podajemy na świąteczny stół. Jest pieczona kaczka z sosem pomarańczowym.

    Kaczkę podawać z sosem pomarańczowym.

  • Przepis

    Film przedstawia przepis, dzięki któremu można upiec pyszną świąteczną kaczkę w piekarniku w domu. Cały proces gotowania został szczegółowo opisany, dzięki czemu z łatwością możesz powtórzyć to danie w swojej kuchni. Wszystkie produkty, których potrzebujesz, są używane w określonych proporcjach i są wymienione na początku.

    Czy gotujesz pieczoną kaczkę na świąteczny stół i czy marynujesz ją wcześniej? Jakich składników używasz do marynaty? Podawać pieczoną kaczkę z sosem czy z niczym? Podziel się w komentarzach swoim ulubionym i sprawdzonym przepisem na pieczeń z kaczki.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author