Kalafior po koreańsku: przepisy w domu krok po kroku, szybka metoda i opcja heh

Przepis na kalafior po koreańsku w domu: 6 pikantnych opcji dań

Ostatnio kupiono tylko koreańskie potrawy. A ponieważ nie były tanie, często nie trzeba było oddawać się apetycznym przekąskom w domu. Ale dzięki wyjątkowej zdolności naszych hostess do odtworzenia dania do smaku, mamy całą gamę przepisów na pyszne koreańskie sałatki.

Prawdziwy koreański przepis na kalafior: zasady pysznej przekąski

Koreańska sałatka z kalafiora to uniwersalne danie. Może stać się oryginalną przekąską mono i całkiem satysfakcjonującą. Ponadto sałatka uzupełni każdy lunch lub kolację, pełniąc rolę przystawki do mięsa. Pyszną kapustą można zjeść kilka godzin po ugotowaniu. A w razie potrzeby można go zwinąć na zimę. Przepis jest prosty.

Jak wybrać składniki

Zanim rozważysz przepis na koreański kalafior w domu, ważne jest, aby wybrać odpowiednie składniki. To danie zawiera niezbędne składniki. Oprócz kalafiora, w koreańskich przepisach obowiązkowa jest marchewka. Nadaje soczystości i aromatu. A marynata zawiera kolendrę i czosnek. To właśnie ta kombinacja nadaje potrawie charakterystyczny koreański smak, którego nie sposób pomylić z niczym.

Oprócz głównych składników sałatka zawiera dodatkowe składniki. Nie dyskontuj ich. Są w stanie nadać potrawie wyjątkową „zapał”. Zalecenia dotyczące wyboru składników do gotowania podano w tabeli.

Tabela – Zasady wyboru głównych i dodatkowych komponentów

Nazwa produktu Przewodnik wyboru Co sprawia, że ​​sałatka?
kalafior – Małe głowy;
– mocna, jędrna w dotyku;
– kwiatostany ściśle przylegają;
– brak zapachu;
– głowa jest otoczona zielonymi liśćmi;
– kapusta zwykła;
– kolor może zmieniać się od białawego do mlecznego
podstawa
Marchewka – Małe rośliny okopowe;
– jasnopomarańczowy (im bogatszy kolor marchewki, tym bardziej soczysty);
– wolny od ciemnych plam i zapachu
– Aromat;
– soczystość
Czosnek — głowy średnie;
– solidny;
– zęby są dobrze wyczuwalne;
– nie kiełkował
– „koreański” smak;
– ostrość;
– aromat
papryka – Duże twarde owoce;
– z zielonkawą łodygą;
– w okolicy szypułki pachnie pieprzem
– Piękny, jasny widok;
– delikatniejszy smak
Chilli – gęsty strąk;
– monofoniczny w kolorze;
– nie pomarszczony;
– charakterystyczny zapach
ostrość
Kurkuma (korzeń) — świeże, jędrne;
– jeśli złuszczysz skórkę, usłyszysz charakterystyczny zapach
– Jasnożółty odcień;
– pikantny smak
olej sezamowy – data ważności nie wygasła;
— olej jest pakowany w szklane pojemniki;
– produkt pierwszego tłoczenia na zimno
Przyjemny smak
Buraczany – Ciemna roślina okopowa;
– średni rozmiar;
– ma gęstą skórkę z lekko czerwonawym odcieniem;
– brak śladów zgnilizny;
– nie miękki
Niezwykły różowy kolor

Gotowanie: 4 rekomendacje

Jak szybko marynować kapustę? Aby ugotować kalafior w stylu koreańskim, który przypadnie do gustu wszystkim domownikom, trzeba nie tylko dobrać odpowiednie składniki. Ważne jest, aby przestrzegać kilku prostych wskazówek, które uchronią Cię przed porażką.

  • Analiza kapusty. Przygotowanie sałatki zaczyna się od przygotowania kapusty. Najpierw usuń zielone liście. Następnie odwróć głowę, uzbrój się w ostry nóż, pokrój na dwie połówki. Ostrożnie oddziel kwiatostany. Staraj się, aby wszystkie kawałki miały ten sam rozmiar. W przeciwnym razie otrzymasz sałatkę bardzo nierównomiernie nasączoną marynatą.
  • Mycie kapusty. Aby całkowicie wykluczyć obecność robaków w warzywie, konieczne jest namoczenie kwiatostanów w słonej wodzie. Na litr wody wsyp jedną łyżkę soli lub soku z cytryny. Po napełnieniu kwiatostanów dobrze spłucz.
  • Gotowana kapusta. Jeśli gotowanie kalafiora po koreańsku oznacza gotowanie kwiatostanów, ważne jest, aby prawidłowo określić czas przygotowania produktu. Nigdy nie rozgotowuj warzyw. Kapusta musi pozostać chrupiąca, w przeciwnym razie sałatka straci jedną z obowiązkowych „atrakcji”.
  • Przyprawa „koreańska”. Do sałatki możesz użyć gotowej przyprawy, która jest sprzedawana w sklepie. Ale jeśli dokładnie przestudiujesz skład takiej przyprawy, zauważysz, że łatwo jest to zrobić samemu. Ponadto przyprawa domowa nie będzie zawierała wątpliwego dodatku – glutaminianu sodu.

Zewnętrzne warstwy kapusty mogą przybrać niebiesko-zielony odcień. Wizualnie nie wygląda to zbyt estetycznie. Ten odcień obrabianego przedmiotu zapewnia bogaty w miedź czosnek. Reaguje z octem i tworzy sole miedzi. Z punktu widzenia zdrowia nie jest niebezpieczny. Jeśli nie chcesz niebieskiej kapusty, upewnij się, że jest całkowicie zanurzona w marynacie.

Wybór przepisów na pikantne sałatki

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie koreańskiej sałatki z kalafiora. Dla tych, którzy mają za mało wolnego czasu, odpowiedni jest szybki przepis. Miłośnicy słodko-kwaśnych smaków pokochają to marynowane danie.

Łatwa droga

Osobliwości. Skorzystaj z przepisu na koreańską kapustę krok po kroku, aby odpowiednio przygotować pikantne danie z nutami przypraw. Sałatkę można spożywać bezpośrednio po ugotowaniu. A jeśli chcesz zachować kapustę na zimę, wymagana będzie sterylizacja.

Konieczne jest przygotowanie:

  • kalafior – 700 g;
  • czosnek – pięć ząbków;
  • sól – 60 g;
  • cukier – 180 g;
  • woda – 1 l;
  • słodka papryka – do smaku;
  • olej słonecznikowy – 60 ml;
  • ocet 9% – 210 ml;
  • kolendra – szczypta;
  • liść laurowy – trzy lub cztery sztuki;
  • mieszanka papryki – 7 g;
  • marchewki to jedno.

Krok po kroku

  • Podziel widelce kapusty na różyczki.
  • Zanurz je w garnku z wrzącą wodą na dwie do trzech minut.
  • Przenieś różyczki do durszlaka, aby nadmiar płynu mógł spłynąć.
  • Aby przygotować marynatę, weź wodę, podpal ją.
  • Dodaj sól, cukier, olej i ocet.
  • Gotuj marynatę przez około pięć minut.
  • Zalej ugotowaną kapustę powstałą solanką.
  • Przenieś obrabiany przedmiot w zimne miejsce i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
  • W międzyczasie obierz marchewki, zetrzyj je na specjalnej tarce lub na zwykłej tarce (według upodobań).
  • Obierz czosnek, pokrój każdy ząbek na cienkie talerze.
  • W ostudzonej marynacie ułożyć marchewki i kawałki czosnku.
  • Wlać kolendrę, paprykę, mieszankę papryki, dodać liść laurowy.
  • Wymieszaj sałatkę.
  • Pozostaw do zaparzenia w chłodnym miejscu na sześć godzin.
  • Pod koniec terminu kapustę układamy w słoikach i równomiernie wlewamy marynatę.
  • Sterylizuj sałatkę w słoikach przez 15-20 minut półlitrowy pojemnik i 30-35 minut – litr.
  • Po sterylizacji zwiń pokrywki na zimę.
  • w marynacie

    Osobliwości. Koreański kalafior można łatwo ugotować bez sterylizacji.
    Danie jest bardzo ostre. Jeśli nie jesteś fanem konserwacji „światłem”, zmniejsz nieco ilość ostrej papryki i czosnku.

    Konieczne jest przygotowanie:

    • kalafior – 1 kg;
    • czosnek – jedna głowa;
    • marchew – trzy rośliny okopowe;
    • kolendra – łyżeczka;
    • ostra papryczka chili – dwa strąki;
    • olej roślinny – jedna trzecia szklanki;
    • cukier – szklanka;
    • ocet 9% – 120 ml;
    • woda – 120 ml;
    • sól – 60 g.

    Krok po kroku

  • Podziel kapustę na kwiatostany.
  • Włóż je do wrzącej wody, gotuj przez trzy do czterech minut.
  • Umieść różyczki w durszlaku.
  • Poczekaj, aż płyn całkowicie spłynie.
  • Sterylizuj słoiki.
  • Zetrzyj marchewki.
  • Czosnek obrać, pokroić na kawałki lub zmiażdżyć.
  • Posiekaj ostrą paprykę.
  • W osobnej misce wymieszaj kapustę z marchewką, czosnkiem i papryczkami chili. Dodaj kolendrę.
  • Czystymi rękami wymieszaj sałatkę, pozostaw do zamarynowania we własnym soku.
  • W międzyczasie przygotuj nadzienie.
  • Wlej cukier, sól do wody, wlej olej.
  • Zagotuj marynatę.
  • Na koniec wlej ocet i natychmiast wyłącz ogień.
  • Sałatka marynowana we własnym sosie, ułożyć w słoiki.
  • Zalej preparat gorącą marynatą.
  • Zamknij pokrywki, przenieś konserwację na ciepło.
  • Po dniu, kiedy banki same się ochłodzą, można je przeznaczyć do przechowywania.
  • koreański kalafior

    Solenie w pośpiechu

    Osobliwości. Jeśli zaczniesz robić to danie w porze lunchu, będzie gotowe na kolację. Kalafior koreański instant jest przeznaczony do codziennego użytku. Jeśli chcesz zwinąć blank na zimę, nie zapomnij wysterylizować konserw.

    Konieczne jest przygotowanie:

    • kalafior – 0,5 kg;
    • ziarnka pieprzu;
    • czosnek – pięć ząbków;
    • sól – 60 g;
    • kurkuma (korzeń) – kilka pierścieni;
    • woda – 1 l;
    • cukier – 100 g;
    • liść laurowy – dwa;
    • ocet – 25 ml.

    Krok po kroku

  • Widelce podzielić na kwiatostany.
  • Zagotuj je we wrzącej wodzie, wystarczy trzy do czterech minut.
  • Na dnie słoików połóż pierścień kurkumy, liścia laurowego i pieprzu.
  • Następnie dodaj kalafior.
  • Czosnek obrać, posiekać.
  • Do wody wsypać sól i cukier, wlać ocet, zagotować marynatę.
  • Zakończ napełnianie słoików czosnkiem.
  • Wypełnij obrabiany przedmiot marynatą.
  • Poczekaj, aż pojemnik ostygnie, a następnie przenieś go do lodówki.
  • Cztery godziny później kalafior jest gotowy do spożycia.
  • Z burakami

    Osobliwości. Jeśli do kalafiora dodasz buraki, to za kilka godzin nabierze pięknego różowego odcienia. Podczas procesu gotowania będziesz potrzebować specjalnej prasy, aby zaparzyć sałatkę. Możesz to zrobić bez prasy, ale według recenzji lepiej trzymać kapustę pod presją. W takim przypadku będzie lepiej nasycony, będzie bardziej delikatny i nie zmieni koloru na niebiesko-zielony.

    Konieczne jest przygotowanie:

    • kalafior – 1,4 kg;
    • marchew – trzy rośliny okopowe;
    • cukier – 120 g;
    • buraki (średniej wielkości) – jeden;
    • sól – 65 g;
    • olej słonecznikowy – 120 ml;
    • czosnek – osiem ząbków;
    • mielone chili – pół łyżki;
    • papryka (proszek) – łyżka stołowa;
    • ocet 9% – 160 ml;
    • woda – 1 l.

    Krok po kroku

  • Obierz marchewki, buraki.
  • Zetrzyj warzywa oddzielnie od siebie.
  • Podziel kapustę na kwiatostany, nie musisz jej gotować.
  • Do wody wlej sól, cukier, olej.
  • Następnie do marynaty wlej paprykę, pieprz mielony.
  • Tuż przed wyłączeniem ognia wlej ocet do solanki.
  • Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki.
  • Weź duży rondel.
  • Rozłóż w nim składniki cienkimi warstwami: marchew – kwiatostany – buraki – czosnek.
  • Powtórz warstwy kilka razy.
  • Wypełnij obrabiany przedmiot marynatą.
  • Umieść ucisk na wierzchu (specjalna prasa).
  • Poczekaj, aż marynata całkowicie ostygnie.
  • Następnie przenieś kapustę do lodówki na trzy dni.
  • Jeśli planujesz zwinąć sałatkę na zimę, włóż gotowe naczynie do słoików, sterylizuj konserwację przez 20-25 minut (półlitrowe słoiki).
  • Przyprawy do pikantnego kalafiora na zimę

    Heh z rybą

    Osobliwości. Hye to koreańskie danie z surowej ryby z różnymi warzywami, takimi jak kalafior. To danie jest nie tylko bardzo smaczne, ale i satysfakcjonujące. Aby przygotować sałatkę, możesz wziąć dowolny filet, najważniejsze jest to, że nie ma w nim kości.

    Konieczne jest przygotowanie:

    • filet z morszczuka – 900 g;
    • marchewki – jedna;
    • kalafior – 500 g;
    • cebula – jedna;
    • pieprz czarny (proszek) – łyżeczka;
    • ocet – 300 ml;
    • olej słonecznikowy – 90 ml;
    • pietruszka – mała pęczek;
    • czosnek – cztery ząbki;
    • sól – 35 g.

    Krok po kroku

  • Opłucz filety z morszczuka pod bieżącą wodą.
  • Pokrój rybę na małe kawałki.
  • Włóż je do rondla.
  • Posyp filet pieprzem, solą.
  • Wymieszaj rybę, aby wszystkie kawałki równomiernie namoczyły.
  • Cebulę pokroić w półpierścienie, dodać do morszczuka.
  • Wypełnij obrabiany przedmiot octem, wymieszaj.
  • Przykryj garnek rybą i wstaw do lodówki na jedną do dwóch godzin.
  • Kalafior podzielić na różyczki.
  • Gotuj je we wrzącej wodzie nie dłużej niż trzy minuty.
  • Umieść warzywa w durszlaku do odcedzenia.
  • Posiekaj pietruszkę, zmiel czosnek.
  • Zetrzyj marchewki.
  • Przełóż marynowaną rybę z cebulą na durszlak.
  • Opłucz obrabiany przedmiot pod bieżącą wodą.
  • Poczekaj, aż nadmiar wody spłynie.
  • Włóż morszczuka z cebulą do słoika, dodaj czosnek, kwiatostany, marchewkę, dodaj zielenie.
  • Dodaj trochę soli, pieprzu, wrzuć kolendrę.
  • Potrząśnij słoikiem, aby wymieszać składniki.
  • Rozgrzej olej roślinny na patelni.
  • Wlej do niego zmiażdżoną czerwoną paprykę.
  • Wlej gorącą mieszankę do słoika.
  • Ponownie dobrze wstrząśnij wszystkimi składnikami.
  • Gdy sałatka ostygnie, przenieś słoik do lodówki.
  • Zaleca się marynowanie sałatki przez 10 godzin, pamiętając o okresowym wstrząsaniu pojemnikiem.
  • Z papryką

    Osobliwości. Inną ciekawą i smaczną odmianą koreańskiej sałatki jest dodatek papryki. Nada potrawie delikatności i aromatu. Aby kalafior marynowany w koreańskim stylu był nie tylko smaczny, ale także piękny, użyj jaskrawoczerwonej papryki.

    Konieczne jest przygotowanie:

    • kalafior – 1,1 kg;
    • papryka – jeden;
    • marchewki – dwie;
    • cukier – 90 g;
    • czosnek – pięć ząbków;
    • woda – 1 l;
    • sól – 70 g;
    • olej słonecznikowy – 50 ml;
    • olej sezamowy – 15 ml;
    • piment;
    • kurkuma (proszek) – łyżeczka;
    • liść laurowy;
    • goździk – pięć pąków.

    Krok po kroku

  • Pokrój kalafior na różyczki.
  • Paprykę obrać, pokroić na małe kawałki.
  • Przełóż marchewki przez tarkę.
  • Wlej wodę do dużego rondla, dodaj sól, cukier.
  • W marynacie zanurzyć liść laurowy, ziele angielskie, pachnące goździki.
  • Wlej kurkumę, wlej olej słonecznikowy, dodaj olej sezamowy do zapachu.
  • Poczekaj, aż marynata się zagotuje, a następnie dodaj ocet.
  • Umieść różyczki kapusty we wrzącej solance.
  • Zamknij pojemnik pokrywką i gotuj składnik przez dwie minuty.
  • Wyłącz ogień.
  • Dodaj marchewki, paprykę na patelnię.
  • Zmiel czosnek.
  • Dodaj do marynowanych warzyw.
  • Wymieszaj sałatkę.
  • Gdy naczynie ostygnie, przełóż je do słoików.
  • Włóż przekąskę do lodówki na jeden dzień.
  • Po 24 godzinach koreańska sałatka będzie gotowa do spożycia.
  • Decydując się na zwinięcie sałatki z papryką na zimę, wysterylizuj ją przez 25 minut. W takim przypadku konserwację można przechowywać w temperaturze pokojowej.

    Jeśli kalafior w stylu koreańskim na zimę został zwinięty zgodnie z zasadami sterylizacji, z powodzeniem przetrwa cały rok w normalnych warunkach pokojowych. Jeśli przygotowałeś danie do szybkiego spożycia, jego okres przydatności do spożycia wynosi jeden miesiąc. Ale taką sałatkę należy przechowywać w zamkniętym pojemniku (plastikowe pokrywki) w lodówce.

    Marynowany kalafior w misce

    Kapusta – klasa!! Wczoraj zrobiłam to po raz pierwszy – zarówno na testy, jak i na zimę, bo kapusta od razu dojrzała i trzeba ją „sprzątać”. Dzisiaj oszukano jeden słoik z mężem na dwoje. Nie da się oderwać. A słoiki są bardzo ładne. Nawiasem mówiąc, pozostałe marchewki wlewano z pozostałą marynatą do osobnych słoików i również skręcano.
    Zrobiłam różne słoiki – z czerwoną ostrą papryką i czosnkiem (dla miłośników pikantnych) i tylko z kolendrą (dla miłośników słodszych).

    Anastazja, http://forum.say7.info/topic9789-25.html

    Zimą w moim ogrodzie wyrósł ładny kalafior (na tych krzakach, które latem nie chciały się rozwijać). Musiałem szukać sposobów na jego wykorzystanie.
    Trafiłam na ten przepis na koreańską kapustę. Za pierwszym razem próbowałem trochę ugotować. Lubię. Wprowadzono drobne poprawki. A wczoraj zamknąłem prawie trzylitrowy słoik. Kapusta jest smaczna i elegancka. I wcale nie ostry.

    Elena N, http://provse.forum2×2.ru/t2784-topic

    Zmieniłem trochę metodę gotowania. Zalałem kapustę wrzącą wodą, zostawiłem. Podgrzała olej, ocet, sól i cukier „do mgiełki”, dodała przyprawy do marchewki, dodała czosnek do kapusty, czosnek na wierzchu, zalała wrzącym olejem i wymieszała. Miałem przypadki, kiedy czosnek zrobił się niebieski, ale kalafior zrobił się niebieski, po raz pierwszy! Gotowane wieczorem, zjadane w ciągu dnia, wierzchnia warstwa kapusty zrobiła się niebieska! Z powodu czego? Nalała wodę po brzegi kapusty, ale to były te niebieskie, których nie było w solance, pewnie z tego powodu?

    AnCoLia, https://gotovim-doma.ru/forum/viewtopic.php?f=128&t=34727&start=15

    Inne przepisy na sałatkę z jarmużu

    Sałatki z kapusty w słoikach na zimę
    Sałatka Chuka
    Sałatki z czerwoną kapustą
    Sałatka witaminowa

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author