Kalafior: przepisy na gotowanie na patelni, w wolnej kuchence, piekarniku, korzyści i szkody

Jak gotować kalafior: przekąski, zapiekanki, zupy, sałatki, a nawet klopsiki

Wyjątkowość kalafiora polega na jego bogatym składzie mineralno-witaminowym. Jest w nim prawie dwa razy więcej przydatnych substancji niż np. w białej kapuście i wielu innych warzywach. Fosfor, magnez, wapń, żelazo, sód, witaminy A i B – to wszystko jest niezbędne dla dzieci i dorosłych. Szczególnie cenny jest indol-3-karbinol, który jest przydatny dla kobiet, aw szczególności dla matek karmiących.

Przepisy na kalafior w cieście

Jeśli chcesz zadowolić rodzinę pysznym obiadem lub udekorować świąteczny stół pożywną przekąską, spróbuj zrobić kalafior w cieście. To chyba najprostsze i najczęstsze danie, jakie można przygotować z tego zdrowego warzywa. Ale nawet to tradycyjne jedzenie ma kilka ciekawych odmian. Manipulacje przygotowawcze z kapustą są podobne dla wszystkich przepisów. Postępuj zgodnie z instrukcjami w trzech krokach.

  • Umyj i pokrój. Umyj kapustę i pokrój łodygę w poprzek.
  • Spawać. Gotuj główkę kapusty w osolonej wodzie przez siedem minut, aby produkt był bardziej miękki.
  • Dzielić. Rozłóż zmiękczoną kapustę na kwiatostany. Jeśli to konieczne, przytnij produkt na mniejsze.
  • Kalafior ma specyficzny smak, którego wielu nie lubi. Aby go zneutralizować, możesz ugotować warzywo w mleku.

    Klasyczny

    Będziesz potrzebować:

    • cztery jaja kurze;
    • trzy łyżki mąki;
    • sól i czarny pieprz do wyboru.

    Gotowanie

  • Jajka ubić solą i pieprzem. Stopniowo dodawaj mąkę, aby kontrolować grubość ciasta. Powinien być podobny do kwaśnej śmietany.
  • Zanurz kapustę w cieście. Możesz maczać każdy kawałek po kolei lub wsypywać cały produkt do pojemnika z ubitymi jajkami.
  • Podsmażyć kapustę na rozgrzanym oleju. Z każdej strony musisz podgrzać produkt przez trzy do pięciu minut.
  • Smażone kwiatostany wchłaniają olej roślinny. Połóż produkt na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar oleju.

    Powietrze

    Będziesz potrzebować:

    • cztery jaja kurze;
    • pół szklanki sody;
    • mąka (ile zajmie);
    • sól i przyprawy do wyboru.

    Gotowanie

  • Oddziel żółtka i białka. Wyślij ten ostatni na chwilę do lodówki.
  • Żółtka ubić trzepaczką z wodą i przyprawami.
  • Stopniowo wprowadzaj przesianą mąkę, kontrolując gęstość. Konsystencja powinna być jak śmietana.
  • Ubij białka i dodaj do masy żółtkowej.
  • Dokręć pojemnik ciastem z folią i wstaw do lodówki na pół godziny.
  • Rozłóż kwiatostany kapusty na stole w jednej warstwie i zmiel mąkę przez sito.
  • Zanurz produkt w cieście i usmaż.
  • Aby ciasto było chrupiące, dodaj do niego kilka łyżek alkoholu. Może to być wódka, białe wino lub koniak.

    Białko

    Będziesz potrzebować:

    • dwa białka jaj;
    • dwie łyżki mąki;
    • dowolne zioła, sól i przyprawy do wyboru.

    Gotowanie

  • Lekko ubić białka trzepaczką. Nie powinny zamieniać się w piankę, wystarczy zniszczyć rozciągliwą teksturę.
  • Dodaj przyprawy i zioła.
  • Teraz musisz stopniowo mieszać przesianą mąkę.
  • Zanurz różyczki w cieście i usmaż.
  • Sądząc po opiniach, najlepiej usmażyć kalafiora w mieszance olejów. Najpierw rozpuść masło, a następnie dodaj słonecznik. To ochroni produkt przed spaleniem.

    serowa musztarda

    Będziesz potrzebować:

    • trzy jaja kurze;
    • dwie łyżki mąki;
    • łyżeczka ostrej musztardy;
    • garść startego sera;
    • sól i suszona bazylia do wyboru.

    Gotowanie

  • Ubij jajka z mąką, solą i przyprawami.
  • Dodaj musztardę i ser.
  • Zanurz kapustę w cieście i usmaż.
  • Aby smak potrawy był jeszcze jaśniejszy, podawaj z kwaśną śmietaną lub majonezem. Do sosu wyciśnij najpierw kilka ząbków czosnku.

    w bułce tartej

    Będziesz potrzebować:

    • 100 g bułki tartej;
    • trzy jaja kurze;
    • sól i czarny pieprz do wyboru.

    Gotowanie

  • Ubij jajka solą i pieprzem.
  • Zanurz kwiatostan w masie jajecznej.
  • Obtocz kapustę w bułce tartej.
  • Produkt usmażyć w dużej ilości oleju słonecznikowego.
  • Jeśli lubisz chrupiącą skórkę, podwójna panierka. Zanurz kapustę w jajku i bułce tartej dwukrotnie.

    Smażyć i dusić na patelni

    Miłośnicy smacznego i zdrowego jedzenia będą potrzebować przepisów na gotowanie kalafiora na patelni. Szybkie i zdrowe dania będą godną ozdobą stołu.

    kotlety

    Będziesz potrzebować:

    • głowa kalafiora;
    • dwa jajka;
    • półtorej łyżki mąki;
    • sól i przyprawy do wyboru.

    Gotowanie

  • Gotuj rozłożoną kapustę przez kwadrans w słonej wodzie.
  • Ugotowany produkt rozgnieść na puree, posolić i doprawić.
  • Dodać mąkę, jajka i ubić łyżką mięso mielone na puszystą masę.
  • Mokrymi rękami uformuj okrągłe placki i przełóż je na patelnię z gorącym olejem.
  • Smażyć na złoty kolor.
  • Kotlety można przygotować w powolnej kuchence. Umieść ciastka na dnie urządzenia, posmaruj olejem roślinnym i gotuj przez kwadrans w trybie „Pieczenie”.

    Gulasz

    Będziesz potrzebować:

    • głowa kalafiora;
    • trzy pomidory;
    • dwie cukinie;
    • marchewka;
    • cebula cebulowa;
    • łyżka koncentratu pomidorowego;
    • trzy ząbki czosnku;
    • łyżeczka cukru;
    • sól, pieprz i zioła według własnego uznania.

    Gotowanie

  • Posiekaj marchewki i cebulę i smaż, aż będą przezroczyste. Dodaj pomidora i podgrzewaj przez kolejną minutę.
  • Wyślij cukinię pokrojoną w kostkę i kapustę rozłożoną na małe kwiatostany na patelnię.
  • Na koniec dodaj pomidora i przykryj patelnię pokrywką. Ragout powinien ugotować się przez 20 minut.
  • Dopraw duszone warzywa czosnkiem i przyprawami, a następnie gotuj przez kolejne dziesięć minut.
  • Zapiekanki

    W piekarniku możesz ugotować pyszny mrożony lub świeży kalafior. To warzywo, ze względu na swoją miękką konsystencję i neutralny smak, dobrze komponuje się z prawie wszystkimi produktami. Pachnące, wieloskładnikowe zapiekanki są często przygotowywane z kwiatostanów.

    z ziemniakami

    Będziesz potrzebować:

    • głowa kalafiora;
    • 0,5 kg ziemniaków;
    • trzy jaja kurze;
    • półtorej szklanki mleka;
    • łyżka masła;
    • garść startego sera;
    • sól i pieprz według własnego uznania.

    Gotowanie

  • Gotuj obrane ziemniaki przez 20 minut w osolonej wodzie.
  • Moczyć kwiatostany kapusty przez kwadrans w zimnej wodzie. Następnie będą musiały być gotowane w osolonej wrzącej wodzie przez pięć minut.
  • Pokrój ziemniaki w kółka, przykryj nimi spód formy. Posyp czarnym pieprzem.
  • Następnie ułóż kapustę. Trzeba go również posolić i posypać pieprzem, a na wierzch posmarować małymi kawałkami masła.
  • Ubij mleko z jajkami i przyprawami, wlej zawartość formy z powstałą masą. Zakończ kompozycję warstwą startego sera.
  • W temperaturze 190°C kalafior z ziemniakami pieczemy w piekarniku przez około pół godziny. O gotowości świadczy pojawienie się złotej skórki.
  • Pozostaw zapiekankę do ostygnięcia przez około dziesięć minut przed podaniem. Dzięki temu smak potrawy zostanie ujawniony znacznie lepiej.

    Z pomidorami

    Będziesz potrzebować:

    • głowa kalafiora;
    • dwa duże pomidory;
    • trzy jaja kurze;
    • pół szklanki niskotłuszczowej kwaśnej śmietany;
    • garść startego sera;
    • sól, pieprz i zioła prowansalskie do wyboru.

    Gotowanie

  • Każdy kawałek kapusty sparzyć w osolonej wrzącej wodzie przez dwie minuty.
  • Produkt wyłożyć na dno naczynia do pieczenia wysmarowanego masłem.
  • Jajka ubić ze śmietaną i przyprawami, polać powstałą masą kapusty.
  • Na wierzchu ułóż pokrojone pomidory.
  • Posyp tartym serem i piecz przez pół godziny w 180°C.
  • W przepisach dietetycznych ze świeżego lub mrożonego kalafiora śmietanę można zastąpić mlekiem lub niesłodzonym jogurtem. Jeśli lubisz bardziej bogate i wysokokaloryczne potrawy, użyj kremu.

    Pierwszy posiłek

    Zupa to codzienna podstawa. Gorący i pachnący – pomaga normalizować trawienie. Kalafior z reguły nie służy do gotowania pierwszych dań, ponieważ nie daje tłuszczu. Ale w połączeniu z innymi warzywami smak jest świetny.

    zupa kalafiorowa

    Puree z zupy z cukinii

    Będziesz potrzebować:

    • głowa kalafiora;
    • 0,5 kg cukinii (najlepiej dojrzałej mlecznej);
    • łyżka masła;
    • sól, pieprz, papryka i curry do wyboru.

    Gotowanie

  • Rozłóż kapustę, obierz i pokrój cukinię.
  • Rozpuść masło w rondelku, dodając do niego przyprawy.
  • Smażyć warzywa w powstałym pachnącym oleju przez dziesięć minut. Stale mieszać produkt, aby się nie przypalił.
  • Dodaj trzecią szklankę wody i soli. Gdy tylko płyn zacznie się gotować, zmniejsz ogień i gotuj naczynie pod zamkniętą pokrywką przez pół godziny.
  • Zabij blenderem.
  • Zupa kalafiorowa przygotowywana jest prawie bez wody. Cukinia po podgrzaniu uwolnij wystarczającą ilość płynu, aby danie było rzadsze. Aby konsystencja była delikatniejsza, podczas ubijania można dodać pół szklanki śmietanki.

    Opcja Lean

    Będziesz potrzebować:

    • głowa kalafiora;
    • 1,5 litra wody;
    • 150 g czerwonej soczewicy;
    • 200 g zielonej fasoli;
    • Średnia marchewka;
    • papryka;
    • pomidor;
    • liść laurowy;
    • trzy groszki czarnego pieprzu;
    • sól i zioła według własnego uznania.

    Gotowanie

  • Namocz różyczki kapusty w osolonej wodzie przez pięć minut.
  • Zetrzyj marchewki, posiekaj paprykę i usmaż warzywa.
  • Dodaj soczewicę do pasywowanych warzyw, zalej wodą i gotuj wszystko przez kwadrans.
  • Na patelnię przesyłamy kapustę i pokrojonego pomidora, gotujemy zupę, dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze siedem minut.
  • Przykryj pojemnik czystym ręcznikiem i pozwól zupie parzyć się przez kwadrans.
  • Smażony kalafior

    Sałatki

    Przepis na sałatkę z kalafiora krok po kroku musi znaleźć się w kulinarnej skarbonce gospodyń domowych, które chcą nakarmić swoich bliskich nie tylko smaczną, ale i zdrową żywnością. W połączeniu z różnorodnymi produktami neutralne warzywo nabiera nowych jasnych odcieni.

    w Koreii

    Będziesz potrzebować:

    • głowa kalafiora;
    • dwie marchewki;
    • jedna trzecia szklanki oleju;
    • półtorej łyżki cukru;
    • trzy łyżki soku z cytryny;
    • dwa ząbki czosnku;
    • kolendra, koperek, kolendra i zielona cebula do smaku.

    Gotowanie

  • Ugotuj kwiatostany do miękkości.
  • W wodzie pozostałej po ugotowaniu kapusty (wystarczy szklanka) należy rozpuścić cukier i sok z cytryny.
  • Pokrój marchewki w podłużne paski. Posiekaj warzywa i czosnek nożem.
  • Połącz wszystko i wlej gorący bulion, a także olej słonecznikowy.
  • Przykryj sałatkę i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Ważne jest, aby nie rozgotować kapusty na sałatkę. Powinien być łatwy do żucia, ale mieć gęstą konsystencję.

    Z Chikenem

    Będziesz potrzebować:

    • pół głowy gotowanego kalafiora;
    • pół gotowana pierś z kurczaka;
    • dwa pomidory;
    • duży ogórek;
    • pięć piór zielonej cebuli;
    • dwa ząbki czosnku;
    • pół szklanki majonezu;
    • sól i czarny pieprz do wyboru.

    Gotowanie:

  • Posiekaj mięso i warzywa tak drobno, jak to możliwe.
  • Czosnek wycisnąć do majonezu, dodać pieprz i sól.
  • Ubierz sałatkę dressingiem.
  • Nie zapominaj, że oprócz korzyści kalafior może zaszkodzić organizmowi. Zabronione jest stosowanie go w dużych ilościach dla osób z ostrym zapaleniem jelit, dną moczanową, nadciśnieniem i chorobami nerek. Wynika to z zawartości puryn w warzywach, które mają tendencję do gromadzenia się w organizmie, powodując zaostrzenie przewlekłych procesów. Jeśli jednak użyjesz produktu z umiarem raz na kilka tygodni, nie zaszkodzi. Dlatego koniecznie naucz się gotować kalafior.

    Inne przepisy na klopsiki

    Dania z kaszy gryczanej
    Kotlety z miętusa
    Kotlety z sandacza
    Kotlety ze szczupaka z boczkiem
    Kotlety z ryb

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author