Wyjątkowość kalafiora polega na jego bogatym składzie mineralno-witaminowym. Jest w nim prawie dwa razy więcej przydatnych substancji niż np. w białej kapuście i wielu innych warzywach. Fosfor, magnez, wapń, żelazo, sód, witaminy A i B – to wszystko jest niezbędne dla dzieci i dorosłych. Szczególnie cenny jest indol-3-karbinol, który jest przydatny dla kobiet, aw szczególności dla matek karmiących.
Przepisy na kalafior w cieście
Jeśli chcesz zadowolić rodzinę pysznym obiadem lub udekorować świąteczny stół pożywną przekąską, spróbuj zrobić kalafior w cieście. To chyba najprostsze i najczęstsze danie, jakie można przygotować z tego zdrowego warzywa. Ale nawet to tradycyjne jedzenie ma kilka ciekawych odmian. Manipulacje przygotowawcze z kapustą są podobne dla wszystkich przepisów. Postępuj zgodnie z instrukcjami w trzech krokach.
Kalafior ma specyficzny smak, którego wielu nie lubi. Aby go zneutralizować, możesz ugotować warzywo w mleku.
Klasyczny
Będziesz potrzebować:
- cztery jaja kurze;
- trzy łyżki mąki;
- sól i czarny pieprz do wyboru.
Gotowanie
Smażone kwiatostany wchłaniają olej roślinny. Połóż produkt na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar oleju.
Powietrze
Będziesz potrzebować:
- cztery jaja kurze;
- pół szklanki sody;
- mąka (ile zajmie);
- sól i przyprawy do wyboru.
Gotowanie
Aby ciasto było chrupiące, dodaj do niego kilka łyżek alkoholu. Może to być wódka, białe wino lub koniak.
Białko
Będziesz potrzebować:
- dwa białka jaj;
- dwie łyżki mąki;
- dowolne zioła, sól i przyprawy do wyboru.
Gotowanie
Sądząc po opiniach, najlepiej usmażyć kalafiora w mieszance olejów. Najpierw rozpuść masło, a następnie dodaj słonecznik. To ochroni produkt przed spaleniem.
serowa musztarda
Będziesz potrzebować:
- trzy jaja kurze;
- dwie łyżki mąki;
- łyżeczka ostrej musztardy;
- garść startego sera;
- sól i suszona bazylia do wyboru.
Gotowanie
Aby smak potrawy był jeszcze jaśniejszy, podawaj z kwaśną śmietaną lub majonezem. Do sosu wyciśnij najpierw kilka ząbków czosnku.
w bułce tartej
Będziesz potrzebować:
- 100 g bułki tartej;
- trzy jaja kurze;
- sól i czarny pieprz do wyboru.
Gotowanie
Jeśli lubisz chrupiącą skórkę, podwójna panierka. Zanurz kapustę w jajku i bułce tartej dwukrotnie.
Smażyć i dusić na patelni
Miłośnicy smacznego i zdrowego jedzenia będą potrzebować przepisów na gotowanie kalafiora na patelni. Szybkie i zdrowe dania będą godną ozdobą stołu.
kotlety
Będziesz potrzebować:
- głowa kalafiora;
- dwa jajka;
- półtorej łyżki mąki;
- sól i przyprawy do wyboru.
Gotowanie
Kotlety można przygotować w powolnej kuchence. Umieść ciastka na dnie urządzenia, posmaruj olejem roślinnym i gotuj przez kwadrans w trybie „Pieczenie”.
Gulasz
Będziesz potrzebować:
- głowa kalafiora;
- trzy pomidory;
- dwie cukinie;
- marchewka;
- cebula cebulowa;
- łyżka koncentratu pomidorowego;
- trzy ząbki czosnku;
- łyżeczka cukru;
- sól, pieprz i zioła według własnego uznania.
Gotowanie
Zapiekanki
W piekarniku możesz ugotować pyszny mrożony lub świeży kalafior. To warzywo, ze względu na swoją miękką konsystencję i neutralny smak, dobrze komponuje się z prawie wszystkimi produktami. Pachnące, wieloskładnikowe zapiekanki są często przygotowywane z kwiatostanów.
z ziemniakami
Będziesz potrzebować:
- głowa kalafiora;
- 0,5 kg ziemniaków;
- trzy jaja kurze;
- półtorej szklanki mleka;
- łyżka masła;
- garść startego sera;
- sól i pieprz według własnego uznania.
Gotowanie
Pozostaw zapiekankę do ostygnięcia przez około dziesięć minut przed podaniem. Dzięki temu smak potrawy zostanie ujawniony znacznie lepiej.
Z pomidorami
Będziesz potrzebować:
- głowa kalafiora;
- dwa duże pomidory;
- trzy jaja kurze;
- pół szklanki niskotłuszczowej kwaśnej śmietany;
- garść startego sera;
- sól, pieprz i zioła prowansalskie do wyboru.
Gotowanie
W przepisach dietetycznych ze świeżego lub mrożonego kalafiora śmietanę można zastąpić mlekiem lub niesłodzonym jogurtem. Jeśli lubisz bardziej bogate i wysokokaloryczne potrawy, użyj kremu.
Pierwszy posiłek
Zupa to codzienna podstawa. Gorący i pachnący – pomaga normalizować trawienie. Kalafior z reguły nie służy do gotowania pierwszych dań, ponieważ nie daje tłuszczu. Ale w połączeniu z innymi warzywami smak jest świetny.
Puree z zupy z cukinii
Będziesz potrzebować:
- głowa kalafiora;
- 0,5 kg cukinii (najlepiej dojrzałej mlecznej);
- łyżka masła;
- sól, pieprz, papryka i curry do wyboru.
Gotowanie
Zupa kalafiorowa przygotowywana jest prawie bez wody. Cukinia po podgrzaniu uwolnij wystarczającą ilość płynu, aby danie było rzadsze. Aby konsystencja była delikatniejsza, podczas ubijania można dodać pół szklanki śmietanki.
Opcja Lean
Będziesz potrzebować:
- głowa kalafiora;
- 1,5 litra wody;
- 150 g czerwonej soczewicy;
- 200 g zielonej fasoli;
- Średnia marchewka;
- papryka;
- pomidor;
- liść laurowy;
- trzy groszki czarnego pieprzu;
- sól i zioła według własnego uznania.
Gotowanie
Sałatki
Przepis na sałatkę z kalafiora krok po kroku musi znaleźć się w kulinarnej skarbonce gospodyń domowych, które chcą nakarmić swoich bliskich nie tylko smaczną, ale i zdrową żywnością. W połączeniu z różnorodnymi produktami neutralne warzywo nabiera nowych jasnych odcieni.
w Koreii
Będziesz potrzebować:
- głowa kalafiora;
- dwie marchewki;
- jedna trzecia szklanki oleju;
- półtorej łyżki cukru;
- trzy łyżki soku z cytryny;
- dwa ząbki czosnku;
- kolendra, koperek, kolendra i zielona cebula do smaku.
Gotowanie
Ważne jest, aby nie rozgotować kapusty na sałatkę. Powinien być łatwy do żucia, ale mieć gęstą konsystencję.
Z Chikenem
Będziesz potrzebować:
- pół głowy gotowanego kalafiora;
- pół gotowana pierś z kurczaka;
- dwa pomidory;
- duży ogórek;
- pięć piór zielonej cebuli;
- dwa ząbki czosnku;
- pół szklanki majonezu;
- sól i czarny pieprz do wyboru.
Gotowanie:
Nie zapominaj, że oprócz korzyści kalafior może zaszkodzić organizmowi. Zabronione jest stosowanie go w dużych ilościach dla osób z ostrym zapaleniem jelit, dną moczanową, nadciśnieniem i chorobami nerek. Wynika to z zawartości puryn w warzywach, które mają tendencję do gromadzenia się w organizmie, powodując zaostrzenie przewlekłych procesów. Jeśli jednak użyjesz produktu z umiarem raz na kilka tygodni, nie zaszkodzi. Dlatego koniecznie naucz się gotować kalafior.
Inne przepisy na klopsiki
Dania z kaszy gryczanej
Kotlety z miętusa
Kotlety z sandacza
Kotlety ze szczupaka z boczkiem
Kotlety z ryb
Smacznego!