Kalafior w cieście krok po kroku przepis ze zdjęciem

Kalafior w cieście w piekarniku to świetna przekąska, bardzo zdrowa i smaczna

Sprzęt i przybory kuchenne: piekarnik, miska, trzepaczka, nóż, deska do krojenia, miska, blacha do pieczenia.

Składniki

Produkt Ilość
kalafior 2 głowy
Mąka 250g
Sos pomidorowy 250 ml
Czosnek mielony na sucho ¼ łyżeczki
Sól ¼ łyżeczki
Papryka ¼ łyżeczki
Woda 250 ml

Gotowanie krok po kroku

  • Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Do miski wlej 250 ml wody. Wsypać tam 250 g mąki, ¼ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki suszonego mielonego czosnku.

    Ciasto przygotowujemy na bazie wody, mąki i przypraw.

  • Mieszaj trzepaczką do uzyskania gładkości, aby nie było grudek.

    Dokładnie wymieszaj ciasto trzepaczką.

  • Z dwóch główek kapusty odcinamy i usuwamy liście i za pomocą noża dzielimy kapustę na kwiatostany. Wyrzuć łodygi.

    Kalafior rozkładamy na kwiatostany.

  • Przygotowujemy blachę do pieczenia. Zanurz kapustę w cieście i wyłóż na blachę kwiatostanem do góry.

    Zanurz każdy kawałek kapusty w cieście i ułóż na blasze do pieczenia.

  • Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie kapustę wyjąć z piekarnika.

    Piecz kapustę w piekarniku przez 20 minut.

  • Do miski wlej 250 ml sosu pomidorowego. Zanurz każdy kwiatostan w sosie i umieść z powrotem na blasze do pieczenia.

    Wyciągamy blachę do pieczenia, zanurzamy każdy kwiatostan w sosie pomidorowym i wracamy do blachy do pieczenia.

  • Włóż z powrotem do piekarnika na 5 minut.

    Piecz kapustę przez kolejne 5 minut.

  • Wyjmij kapustę z piekarnika, ostudź i połóż na talerzu.

    Apetyczny kalafior w cieście podawany z sosami.

  • Sposób dekoracji i podawania

    Kalafior w cieście należy podawać z sosem, w którym każdy kwiatostan należy maczać przed użyciem. Sprawi, że kapusta będzie jeszcze bardziej soczysta i smaczniejsza.

    • Bardzo dobrze smakuje tu sos ranczo. Jest przygotowywany z czosnku przepuszczonego przez prasę oraz drobno posiekanego koperku i pietruszki. Posiada ciekawy dressing, który łączy śmietanę, kefir, majonez i sok z cytryny. Sos jest lekki i orzeźwiający.
    • Bardzo smaczny jest również sos śmietankowo-orzechowy, który łączy smak śmietany i orzechów włoskich posiekanych blenderem z przyprawami.
    • Możesz również zrobić sos z karmelizowaną cebulą. Jego osobliwością jest to, że cebula jest nie tylko smażona w oleju roślinnym, ale także karmelizowana na bardzo małym ogniu przez 20-30 minut. Do cebuli dodaje się przyprawy, a całość miesza się ze śmietaną i serkiem śmietankowym. Okazuje się gęsty sos o bogatym smaku cebuli.

    Przepis

    Ten pokazuje, jak zrobić pyszne i zdrowe danie z kalafiora, używając tylko ciasta i sosu pomidorowego.

    W tym artykule nauczyłeś się gotować kalafior w chrupiącym cieście w piekarniku. Najważniejszym elementem gotowania jest to, że kwiatostany są nadal zanurzane w sosie pomidorowym, co nadaje potrawie dodatkowy pikantny smak. Poznałaś też kilka faktów na temat kalafiora i być może teraz częściej włączysz go do swojej diety. Poza tym dowiedziałeś się, że kalafior można podawać z sosami ranczo, kwaśnymi orzechami laskowymi i karmelizowanymi sosami cebulowymi. Jak gotujesz kalafior? Jakie dania z niej najbardziej lubisz podawać na stole? Jakie ciekawe sosy, Twoim zdaniem, nadają się do kapusty panierowanej? Napisz swoje przepisy i wskazówki w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author