
Sprzęt i przybory kuchenne: multicooker, nóż, deska do krojenia, łopatka, łyżka stołowa, łyżka cedzakowa, tarka. talerz.
Składniki
Produkt | Ilość |
kwiatostany kalafiora | 800 gramów |
cebula | 2 szt. |
twardy ser | 150 gramów |
masło | 50g |
mleko | 200 ml |
mąka pszenna | 3 łyżeczki |
Liść laurowy | 1 szt. |
Sól | 1 łyżeczka |
mieszanka pieprzu | łyżeczka |
Gotowanie krok po kroku
Do miski multicookera wlej półtora litra wody, do wody dodaj jedną łyżeczkę soli. Wybierz tryb „wklej”. Jeśli nie masz trybu „wklej”, możesz wybrać tryb „pierogi” lub „para”. Zamknij pokrywę multicookera. Ustawiamy czas na pięć minut. Kalafior gotujemy do połowy. 
Gdy woda się gotuje, rozbieramy kapustę na kwiatostany, usuwamy główkę kapusty, dodatkowe liście, aby pozostałe kwiatostany ważyły 800 gramów. Bardzo duże kwiatostany można rozłożyć na mniejsze, staramy się, aby były w przybliżeniu tego samego rozmiaru. 
Dwie średniej wielkości cebule obieramy, myjemy pod bieżącą wodą, drobno posiekamy na desce do krojenia, a my wyjmujemy na bok. 
Woda w multicookerze zagotowała się. Otwórz pokrywę multicookera, wrzuć wszystkie rozłożone kwiatostany do wrzącej wody. Kwiatostany dociskamy szpatułką kuchenną, aby jak najbardziej pokryte były wodą. Zamykamy pokrywę multicookera, włączamy tryb „start”. 
Po pięciu minutach otwórz wolnowar, wyjmij kalafiora gotowego do użycia miękką łyżką cedzakową i wylej wodę, w której gotowała się kapusta. 
Wlej jedną łyżkę oleju roślinnego do czystej miski multicooker, włącz tryb „smażenia warzyw” i podgrzej multicooker. Gdy olej się rozgrzeje, wrzuć do miski drobno posiekaną cebulę. 
Po czterech minutach, gdy cebula stanie się miękka, dodaj 50 gramów masła do wolnowaru. Cebulę podsmażamy przez chwilę, aby była nasycona aromatem oleju. 
Po 5-6 minutach smażenia cebuli do miski multicookera wsyp jedną łyżeczkę soli, jedną trzecią łyżeczki mieszanki papryki, którą można zastąpić zwykłym mielonym pieprzem, trzy łyżeczki mąki pszennej. Wszystko dokładnie mieszamy. 
Dodaj tutaj 200 ml mleka, zagotuj mleko i od razu wrzuć jeden liść laurowy do miski. Wszystkie te składniki cały czas mieszamy, aby nic się nie przypalało i nie tworzyły się grudki mąki. 
Sos mieszaj przez około dwie minuty, aż trochę zgęstnieje. Następnie umieść połowę tej mieszanki na osobnym talerzu, a kalafior włóż do miski multicooker. Lekko dociskamy produkt szpatułką kuchenną, aby uzyskać gęstość i wylewamy sos z talerza na kapustę. 
Tarcie 150 gramów twardego sera i rozprowadzamy go na powierzchni kapusty w powolnej kuchence. 
Zamykamy pokrywę multicookera, wybieramy tryb „pieczenia” i czas 30 minut, wciskamy „start”. 
Po 30 minutach wyłącz ogrzewanie, otwórz wolnowar i połóż zapiekankę na porcjowanych talerzach. Takie danie można podawać z mięsem, kiełbaskami, dowolnymi produktami mięsnymi, które lubisz. 
Przepis
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o robieniu zapiekanki kalafiorowej z twardym serem, aby zobaczyć cały proces gotowania dania, musisz obejrzeć ten materiał.
Dla zwolenników prawidłowego żywienia ten produkt z pieczonego kalafiora i twardego sera staje się wręcz niezbędny. Co więcej, każdy wie o dużej ilości witamin i minerałów w kapuście oraz o ich znaczeniu dla organizmu człowieka. Spróbuj zrobić zapiekankę w swojej kuchni. Napisz, czy preparat zadziałał lub napotkałeś trudności i co to jest.