Kałamarnica duszona według przepisu krok po kroku 🦑 ze zdjęciem

Duszone kalmary w sosie pomidorowym - pyszne i bardzo delikatne 🦑

Sprzęt i przybory kuchenne:  deska do krojenia, nóż, prasa do czosnku, patelnia, miska, łopatka, kuchenka, talerze do serwowania.

Składniki

Składniki Ilość
Tusze kalmarów 2 szt.
Cebula 1 szt.
Czosnek 4-5 goździków
Dowolny olej roślinny 1 ul. l.
Sos pomidorowy 250 ml
Sól smak
Pieprz czarny mielony lub mieszanka papryk smak
Przyprawianie ziół prowansalskich smak
Suszona pietruszka lub koperek smak
Woda (wrząca woda) 0,5-1 l

Gotowanie krok po kroku

  • Cebulę obrać (1 szt.) i pokroić w drobną kostkę.

    Drobno posiekaj cebulę.

  • Czosnek (4-5 ząbków) Obrać i bardzo drobno posiekać lub przetrzeć przez praskę do czosnku.

    Zmiel czosnek w dowolny dogodny sposób.

  • Rozmrozić tuszki kalmarów (2 sztuki) i włożyć do głębokiej miski. Wlać kalmary świeżo przegotowaną wodą (chłodną wrzącą wodą), aby dobrze usunąć z nich folię i skórki. Przechowuj kalmary we wrzącej wodzie nie dłużej niż 1 minutę.

    zalać wrzątkiem kalmary.

  • Następnie opłucz kalmary w zimnej wodzie i usuń nadmiar folii.

    Po zagotowaniu wody zalej kalmary zimną wodą i z łatwością zdejmij folie.

  • Pokrój obrane tuszki kałamarnic w cienkie krążki.

    Pokrój obrane kalmary w pierścienie.

  • Umieść patelnię na kuchence i podgrzej. Wlej dowolny olej roślinny (1 łyżka stołowa). Możesz również użyć masła (1 łyżka stołowa). Do rozgrzanego oleju wrzuć posiekaną cebulę i czosnek i smaż je na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu łopatką.

    Podsmaż czosnek i cebulę w oleju roślinnym.

  • Gdy cebula i czosnek będą wystarczająco podsmażone, wlej sos pomidorowy (250 ml) na patelnię. Lepiej skorzystać z domowych letnich przetworów, ale możesz też skorzystać ze sklepu.

    Dodaj sos pomidorowy do cebuli i czosnku.

  • Na patelnię dodaj sól, pieprz i zioła prowansalskie według uznania. Możesz również dodać suszoną lub świeżą posiekaną pietruszkę lub koperek. Gotuj sos pomidorowy z cebulą przez 5-7 minut, aż cebula będzie całkowicie miękka.

    Do sosu dodajemy aromatyczne zioła, sól, pieprz do smaku.

  • Gdy sos będzie gotowy, włóż do niego pokrojone w plasterki kalmary i delikatnie wymieszaj, aby każdy pierścień był pokryty sosem.

    Do przygotowanego sosu włożyć krążki kalmarów, wymieszać.

  • Krążki kalmarów dusić w sosie pomidorowym nie dłużej niż 3 minuty. Im dłużej gotujesz kałamarnicę, tym „gumą” stanie się jej mięso. Cały sekret robienia pysznych kalmarów polega na skróceniu czasu potrzebnego na ich ugotowanie.

    Duszone kalmary będą doskonałym dodatkiem do różnych dodatków.

  • Opcje dekorowania i serwowania

    Duszone kalmary w sosie pomidorowym to wspaniały sos do każdego dodatku: ryżu, makaronu o dowolnym kształcie i konfiguracji, a nawet gotowanych ziemniaków. Danie można ozdobić gałązką świeżych ziół lub pierścieniem cytryny. Dobrym dodatkiem do dania będzie krojenie świeżych warzyw lub sałatka z kapusty i ogórków, rzodkiewki, daikon i marchewki, doprawiona sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

    Przepis

    Jak gotować duszone kalmary, patrz.

    Poznałeś przepis na duszone kalmary w sosie pomidorowym. Sos pomidorowy najlepiej spożywać w domu lub zrobić z pomidorów we własnym sosie zimą i świeżych dojrzałych pomidorów latem. Aby urozmaicić danie, możesz dodać na patelnię całą papryczkę chili podczas przygotowywania sosu i wyjąć ją podczas serwowania. Przygotuj pyszne, zdrowe, niskokaloryczne danie według przepisu poniżej i napisz w komentarzach, czy Ci się spodobało.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author