Kalarepa: przepisy na sałatki i dania gorące, przekąski dietetyczne, opcje z kurczakiem, marchewką, jabłkami, majonezem, orzechami

Przepisy z kapustą kalarepy: odświętne, dietetyczne i urozmaicające dietę

Ten owoc jest słodki i soczysty bez pikantności. Zawiera wiele składników odżywczych: witaminy B6, B12, A, C, magnez, potas, wapń. Dania z kapustą kalarepową polecane są do stosowania w jadłospisie dietetycznym, pokazywane są osobom z otyłością. Zawarty w produkcie kwas tartronowy zapobiega przemianie węglowodanów w tłuszcze. Warzywa polecane przy chorobach przewodu pokarmowego. Nie powoduje wzdęć, podobnie jak kapusta biała, likwiduje procesy zapalne.

Z kapusty kalarepy można gotować zarówno dania świąteczne, jak i codzienne. Ogórki, marchewki, jabłka, paluszki krabowe, kurczak i wiele innych składników łączy się z owocami. Jest duszona, używana jako część gulaszu, smażona (w tym z jajkiem), gotowana w cieście, spożywana na surowo.

Bardzo zdrowa sałatka

Z czego gotować:

  • kalarepa – jeden kawałek;
  • świeży imbir – jedna łyżeczka;
  • oliwa z oliwek – trzy łyżki stołowe;
  • ocet balsamiczny – dwie łyżki;
  • sezam – trzy łyżki stołowe;
  • miód – dwie łyżeczki;
  • zioła prowansalskie – pół łyżeczki;
  • zieleń.

Krok po kroku

  • Zetrzyj owoce dyszą do koreańskiej marchewki.
  • Imbir obrać i drobno zetrzeć, a następnie dodać do kapusty.
  • Połącz oliwę z oliwek, ocet, przyprawy, miód.
  • Smażyć sezam bez oleju na złoty kolor.
  • Wymieszaj wszystkie składniki i udekoruj ziołami.
  • Przekąska dla osób na diecie

    Z czego gotować:

    • kalarepa – 500 g;
    • marchewki – 50 g;
    • słonecznik lub oliwa z oliwek – 50 ml;
    • seler – 25 g.

    Krok po kroku

  • Zetrzyj kapustę i marchew.
  • Umieść składniki w misce sałatkowej.
  • Dopraw olejem i posyp ziołami.
  • Sałatka z kalarepy, marchwi i selera polecana jest jako źródło błonnika, magnezu i potasu.

    Opcja obiadowa

    Z czego gotować:

    • kalarepa – 300 g;
    • ser feta – 100 g;
    • jabłko – jeden;
    • orzechy włoskie – 50 g;
    • Mennica;
    • oliwa z oliwek – dwie łyżki stołowe;
    • przyprawy;
    • sok cytrynowy.

    Krok po kroku

  • Zetrzyj owoce na grubej tarce.
  • Jabłko pokroić w paski i dodać trochę soku z cytryny.
  • Zmiel orzechy nożem lub w blenderze.
  • Ser pokroić w drobną kostkę.
  • Połącz wszystkie składniki i dodaj cztery listki mięty.
  • Napełnij olejem i wymieszaj.
  • Danie z kapustą królewską, jabłkami i orzechami włoskimi przyda się osobom cierpiącym na skoki ciśnienia krwi.

    Bardziej satysfakcjonująca wersja

    Z czego gotować:

    • kalarepa – 450 g;
    • ananas – 250 g;
    • filet z kurczaka – 300 g;
    • majonez lub kwaśna śmietana – siedem łyżek;
    • jagody borówki brusznicy – dwie łyżki;
    • czerwona papryka – 3 g;
    • zieleń.

    Krok po kroku

  • Owoce pokrój w paski lub zetrzyj na grubo.
  • Ugotowanego kurczaka pokrój na małe kawałki.
  • Ananas pokroić w kostkę.
  • Dodaj pieprz do majonezu.
  • Wszystkie składniki połączyć, posypać ziołami i borówką.
  • sałatka z kalarepy

    Puree z zupy

    Z czego gotować:

    • bulion mięsny lub grzybowy – 700 ml;
    • ziemniaki – 250 g;
    • krem – 125 ml;
    • kalarepa – dwa kawałki;
    • zieleń;
    • cebula – jedna głowa;
    • czosnek – jeden ząbek;
    • masło – jedna łyżka stołowa;
    • przyprawy.

    Krok po kroku

  • Pokrój kapustę i ziemniaki na małe kawałki.
  • Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, aż będzie przezroczysta.
  • Na patelnię wrzucić kapustę i ziemniaki, trochę podsmażyć.
  • Składniki włożyć do rondla i polać bulionem.
  • Gotuj przez około 40 minut, aż warzywa będą w pełni ugotowane.
  • Gdy zupa trochę ostygnie, dodaj posiekany czosnek i zmiksuj wszystko na puree blenderem.
  • Gotowe danie posyp ziołami i w razie potrzeby dodaj grzanki.
  • Jest łatwiejsza opcja przygotowania pierwszego dania z kalarepy. Potrzebujesz jednej cukinii i jednego „królewskiego” owocu, a także 100 g śmietany. Warzywa smaży się na patelni, następnie gotuje, łączy ze śmietaną i sieka blenderem. Opcja jest dobra dla dzieci.

    Inne przepisy na zupy

    Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
    Ogórek kiszony z jęczmieniem
    Sos barszczowy
    Jak zamrozić kalafior
    Ogórek kiszony z jęczmieniem i piklami

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author