Kalmary duszone w śmietanie – krok po kroku 🦑 przepis ze zdjęciem

Delikatne duszone kalmary w śmietanie 🦑

Sprzęt i przybory kuchenne: 

  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • patelnia z pokrywką;
  • kuchenka lub płyta grzewcza;
  • Łopatka.

Składniki

Produkt Ilość
Świeże kalmary 800 gramów
Kwaśna śmietana 400 gramów
Cebula 1 szt.
Zmielony czarny pieprz smak
Sól smak
Olej roślinny 2 łyżki stołowe. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Cebula (1 szt.) Czyścimy, myjemy i kroimy nożem na półpierścienie.

    pokrój cebulę na pół-pierścienie.

  • Dokładnie czyścimy tuszki kalmarów (800 g) z wnętrza i folii (w razie potrzeby) i spłukujemy pod bieżącą wodą (pod bieżącą wodą). Pokrój kalmary w cienkie krążki (o szerokości około 0,5 – 0,8 cm) lub paski.

    Kalmary można pokroić w krążki.

  • Stawiamy patelnię na ogniu i wlewamy 2 łyżki. l. olej roślinny.

    Rozgrzej patelnię olejem roślinnym.

  • Włóż posiekaną cebulę na rozgrzaną patelnię i smaż na średnim ogniu na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając.

    Podsmaż cebulę do miękkości.

  • Gdy cebula się usmaży, wlej na patelnię śmietanę (400 g), wymieszaj ją z cebulą i zagotuj.

    Dodaj śmietanę do cebuli.

  • We wrzącej śmietanie dodaj kalmary pokrojone w krążki.

    rozłóż kalmary na cebulę ze śmietaną.

  • Dokładnie wymieszaj całą zawartość patelni za pomocą szpatułki. Posolić i popieprzyć kalmary do smaku. Mieszamy.

    Wymieszaj składniki, sól, pieprz i gotuj pod przykryciem.

  • Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez kolejne 3-4 minuty. Po upływie określonego czasu wyłącz ogień i odstaw naczynie na kolejne 5-10 minut pod pokrywką. Następnie rozkładamy naczynie na talerzach i przystępujemy do posiłku. Smacznego!

    Kałamarnica duszona w śmietanie doskonale uzupełni każdą przystawkę.

  • Podawanie i dekorowanie dania

    Kałamarnice duszone w śmietanie najlepiej łączyć z dodatkiem gotowanego ryżu i tłuczonych ziemniaków (lub po prostu gotowanych nietłuczonych ziemniaków), a także lekką sałatką ze świeżych warzyw. Takie danie możesz udekorować, podając świeżo posiekane zioła: pietruszkę lub koperek. Takie kalmary można podawać zarówno na zimno, jak i na gorąco – nie wpłynie to znacząco na ich smak.

    Przepis

    Widać wyraźnie, jak gotuje się w tym kalmary duszone w śmietanie.

    Kalmary przygotowane według tego przepisu są bardzo delikatne i satysfakcjonujące, a co najważniejsze, takie danie nie zaszkodzi Twojej sylwetce. Koniecznie ugotuj takie pyszne dla swoich bliskich! Podobał Ci się przepis na gotowanie kalmarów w ten sposób? Podziel się swoją opinią w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author