Sprzęt i przybory kuchenne:
- deska do krojenia;
- nóż;
- patelnia z pokrywką;
- kuchenka lub płyta grzewcza;
- Łopatka.
Składniki
Produkt | Ilość |
Świeże kalmary | 800 gramów |
Kwaśna śmietana | 400 gramów |
Cebula | 1 szt. |
Zmielony czarny pieprz | smak |
Sól | smak |
Olej roślinny | 2 łyżki stołowe. l. |
Gotowanie krok po kroku
Podawanie i dekorowanie dania
Kałamarnice duszone w śmietanie najlepiej łączyć z dodatkiem gotowanego ryżu i tłuczonych ziemniaków (lub po prostu gotowanych nietłuczonych ziemniaków), a także lekką sałatką ze świeżych warzyw. Takie danie możesz udekorować, podając świeżo posiekane zioła: pietruszkę lub koperek. Takie kalmary można podawać zarówno na zimno, jak i na gorąco – nie wpłynie to znacząco na ich smak.
Przepis
Widać wyraźnie, jak gotuje się w tym kalmary duszone w śmietanie.
Kalmary przygotowane według tego przepisu są bardzo delikatne i satysfakcjonujące, a co najważniejsze, takie danie nie zaszkodzi Twojej sylwetce. Koniecznie ugotuj takie pyszne dla swoich bliskich! Podobał Ci się przepis na gotowanie kalmarów w ten sposób? Podziel się swoją opinią w komentarzach.