Sprzęt i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, miska, blacha do pieczenia, piekarnik, wykałaczki, tarka.
Składniki
Produkt | Ilość |
Oczyszczone tusze kałamarnic | 600 gramów |
Ryż | 100 gramów |
Pieczarka | 250g |
Cebula | 1 szt. |
Twardy ser | 100 gramów |
Pietruszka | smak |
Sól | smak |
Pieprz | smak |
Olej roślinny | do smażenia |
Gotowanie krok po kroku
opcje gotowania
Kalmary można również upiec z ryżem i grzybami w piekarnikach na inne sposoby:
- Możesz wstępnie namoczyć tusze kalmarów w majonezie.
- Kalmarów nie można nadziać, tylko pokroić na kawałki, wymieszać ze wszystkimi składnikami i upiec w formie zapiekanki.
- W niektórych przepisach do nadzienia dodaje się jajka.
- Możesz również dodać kwaśną śmietanę.
- Niektóre gospodynie, oprócz cebuli i grzybów, smażą również marchewki na nadzienie.
Możesz też poeksperymentować z dodawaniem ulubionych przypraw, zmianą proporcji składników itp.
Przepis
Oferujemy do obejrzenia wspaniały przepis na gotowanie tuszek kalmarów nadziewanych ryżem, ziołami, serem i grzybami. Autor opowiadania opowiada o każdym etapie przygotowań. Możesz także docenić wygląd dania rocznego.
Drodzy czytelnicy, czy lubisz gotować dania z owoców morza? Możesz skorzystać z przepisu ze zdjęciem z tego artykułu i upiec kalmary w piekarniku z ryżem, grzybami, serem i ziołami. Napisz, co myślisz o tym daniu. Jak myślisz, co można zmienić w tym przepisie? Jakie przyprawy najbardziej lubisz do kałamarnicy? Czekamy na Wasze sugestie i komentarze.