Kalmary faszerowane ryżem i grzybami 🦑 według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Obfite i smaczne kalmary faszerowane ryżem i grzybami 🦑

Sprzęt i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, miska, blacha do pieczenia, piekarnik, wykałaczki, tarka.

Składniki

Produkt Ilość
Oczyszczone tusze kałamarnic 600 gramów
Ryż 100 gramów
Pieczarka 250g
Cebula 1 szt.
Twardy ser 100 gramów
Pietruszka smak
Sól smak
Pieprz smak
Olej roślinny do smażenia

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw musisz dobrze spłukać ryż i gotować do połowy. Zajmuje to około 15 minut.

    Ryż myje się i gotuje.

  • Pieczarki umyć i oczyścić, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wkładamy patelnię do ognia i wlewamy trochę oleju roślinnego.

    posiekaj pieczarki i cebulę.

  • Cebulę wsypać na rozgrzaną patelnię i podsmażyć na złoty kolor.

    Smaż posiekaną cebulę na patelni z olejem roślinnym.

  • Następnie włóż pieczarki na patelnię z cebulą. Sól do smaku i wymieszaj. Smażyć na średnim ogniu przez około 15 minut. Nie zapomnij ciągle mieszać szpatułką.

    Do cebuli dodać pieczarki, posolić, smażyć do miękkości.

  • Tusze kalmarów myjemy wewnątrz i na zewnątrz pod bieżącą wodą. Jeśli w kałamarnicy jest kręgosłup, należy go usunąć.

    Oczyszczamy kalmary, myjemy tusze wewnątrz i na zewnątrz.

  • Ugotowany ryż wyjąć z patelni i przelać do miski. Drobno posiekaj pietruszkę nożem. Ser pocieramy na grubej tarce.

    Zetrzyj ser, posiekaj warzywa.

  • Do ryżu wsypać usmażone pieczarki z cebulą. Dodaj pietruszkę i ser. Wszystko to jest dokładnie wymieszane łyżką. Dodaj farsz i pieprz do smaku. Wszystko dobrze miksujemy.

    Wymieszaj wszystkie składniki przygotowane na nadzienie.

  • Używając łyżki, nałóż farsz do tuszy kałamarnicy. Jednocześnie nie jest konieczne zbyt ciasne wypełnienie. Tusze pozostawiamy niewypełnione 1,5 cm od górnej krawędzi i mocujemy wykałaczkami.

    Wypychamy tusze kałamarnic, mocujemy krawędzie wykałaczkami.

  • Na blasze do pieczenia rozkładamy nadziewane tusze kałamarnic. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę do pieczenia z kalmarami wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

    Rozkładamy tusze na blasze do pieczenia i wysyłamy do piekarnika.

  • Gotowe nadziewane tuszki wyjmujemy z piekarnika, kładziemy na talerzach i podajemy do stołu. Smacznego!

    Kalmary faszerowane ryżem i grzybami są bardzo delikatne i jednocześnie pożywne.

  • opcje gotowania

    Kalmary można również upiec z ryżem i grzybami w piekarnikach na inne sposoby:

    • Możesz wstępnie namoczyć tusze kalmarów w majonezie.
    • Kalmarów nie można nadziać, tylko pokroić na kawałki, wymieszać ze wszystkimi składnikami i upiec w formie zapiekanki.
    • W niektórych przepisach do nadzienia dodaje się jajka.
    • Możesz również dodać kwaśną śmietanę.
    • Niektóre gospodynie, oprócz cebuli i grzybów, smażą również marchewki na nadzienie.

    Możesz też poeksperymentować z dodawaniem ulubionych przypraw, zmianą proporcji składników itp.

    Przepis

    Oferujemy do obejrzenia wspaniały przepis na gotowanie tuszek kalmarów nadziewanych ryżem, ziołami, serem i grzybami. Autor opowiadania opowiada o każdym etapie przygotowań. Możesz także docenić wygląd dania rocznego.

    Drodzy czytelnicy, czy lubisz gotować dania z owoców morza? Możesz skorzystać z przepisu ze zdjęciem z tego artykułu i upiec kalmary w piekarniku z ryżem, grzybami, serem i ziołami. Napisz, co myślisz o tym daniu. Jak myślisz, co można zmienić w tym przepisie? Jakie przyprawy najbardziej lubisz do kałamarnicy? Czekamy na Wasze sugestie i komentarze.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author