
Sprzęt i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, talerz, patelnia, szpatułka, kuchenka.
Składniki
Kałamarnice | 1 kg |
Olej roślinny | 50 ml |
Sól | smak |
Pieprz | smak |
Czosnek | 3 – 4 goździki |
Pomidor | 1 – 2 szt. |
Cytrynowy | 0,5 części |
Oliwa z oliwek | 2 łyżki stołowe. l. |
sos tabasco | 1/3 łyżeczki |
Mandarynka | 1 szt. |
Gotowanie krok po kroku
Wybór kalmarów
Wybierając kałamarnicę w sklepie przyglądamy się uważnie, ponieważ może być dwojakiego rodzaju. Potrzebujemy dokładnie tuszy kałamarnicy z Dalekiego Wschodu. Z wyglądu pospolity, średniej wielkości głowonog o jasnofioletowym kolorze. Zwykle wychodzi 5 – 6 tusz na kilogram. Bierzemy je.
Przygotowanie warzyw
- Siekamy 3 – 4 ząbki czosnku, kładziemy je na kałamarnicy.
- Pokrój w małe plasterki 1 – 2 pomidory lub 5 – 6 pomidorków koktajlowych.
- Pokrój cytrynę na pół, bo będziemy potrzebować soku z ½ cytryny.
- Przekrój na pół lub wyczyść 1 mandarynkę, z której też wyciśniemy sok.
Przygotowanie kalmarów
Potrzebujemy kilograma kałamarnicy. Kałamarnica ma kształt pończochy, nazywa się ją „pończochą”. Długim ostrym nożem przeciąć kałamarnicę wzdłuż na pół (wkładamy nóż do pończochy i przecinamy z jednej strony), rozłożyć. Sprzątamy wnętrze, wszystko co trzeba odłączyć odcinamy i wyrzucamy. Kałamarnica jest czysta. Cięcia wykonujemy od wewnątrz, a nie od zewnątrz. Trzymamy nóż palcem, pod kątem wykonujemy cięcia nie do końca, aby nie przeciąć kałamarnicy na wskroś. Tniemy na całej długości, kontrolując proces palcem. Nie spieszymy się. 
Oddalamy się od siebie o 3 – 5 mm. Wykonujemy nacięcia wzdłuż całej tuszy. Jest to długi, cienki, ostry nóż, który pozwala na wykonanie tak pięknych cięć. Drugą linię nacięć wykonujemy ukośnie, ale już w poprzek linii, które wykonaliśmy. 
Pokrój kalmary w paski lub prostokąty. W zależności od tego, jak je wytniesz, ten kształt okaże się pierścieniami lub cylindrami. Połóż posiekaną kałamarnicę na talerzu, podczas gdy my przygotowujemy warzywa. 
gotowanie kałamarnicy
Stawiamy patelnię na ogniu, wlewamy olej roślinny bez zapachu, aromatu i smaku. Olej należy wlewać na tyle mocno, aby wszystkie kalmary, gdy wkładamy je na patelnię, znajdowały się w rozgrzanym oleju i mogły jednocześnie chwytać i zwijać. Dlatego wszystko zależy od średnicy twojej patelni. 
Jak tylko olej się zagotuje, natychmiast rozłóż kalmary i czosnek, równomiernie rozłóż je na patelni. Powinny smażyć się razem. 
Smażymy 1 – 1,5 minuty na dużym ogniu, wskazane jest utrzymanie wysokiej temperatury, ponieważ gdy kalmary dostaną się na patelnię, temperatura spada i się nie zwija. Kalmary dalekowschodnie są bardzo miękkie, więc nie trzeba ich długo smażyć ani gotować. Podczas smażenia zewnętrzna część kałamarnicy zaczyna się kurczyć i wywracać na lewą stronę. 
Dodaj sól, pieprz do smaku. Rozłóż pokrojone pomidory. Skrop sokiem z ½ części cytryny. Pamiętaj, aby dodać sok z cytryny, ponieważ owoce morza uwielbiają cytrynę. 
Połóż kalmary i warzywa na talerzu. Jeśli nie wszystkie kałamarnice wyszły, to w porządku. Więc nie mieli wystarczającej temperatury. 
Przygotowanie sosu
Sok wyizolowany z kalmarów i pomidorów wlać na patelnię do filiżanki podczas smażenia. 
Dodaj kilka kropel sosu Tabasco (1/3 łyżeczki). Pamiętaj, aby wlać 1 – 2 łyżki. l. oliwa z oliwek z ziołami. Wyciśnij sok z 1 mandarynki. Wszystko miksujemy. 
Podawanie dania
Rozłożone na talerzu kalmary z dressingiem przygotowanym na bazie soków wylewamy tak, aby były nasycone dodatkowymi aromatami. 
Jeśli chcesz, możesz udekorować to danie czarnym sezamem lub jasnymi przyprawami. Ogólnie dodaj to, co chcesz. 
Przepis
To pokazuje przygotowanie kałamarnicy. Zobaczysz, jak możesz zrobić zgrabne cięcia, aby podczas smażenia kalmary wyszły w przenośni i stały się szyszkami jodły. Zobaczysz również, jak smażyć kalmary i utrzymywać temperaturę na patelni.
Kalmary to świetna propozycja dla miłośników owoców morza, a także dla miłośników zdrowego i lekkiego jedzenia. Mają przyjemny i nienarzucający się smak. Przygotuj się prosto, szybko i łatwo. Są smaczne i sycące dzięki temu, że są źródłem białka zwierzęcego. W gotowaniu to danie jest dostępne nawet dla początkującego kucharza.
Napisz, czy gotujesz kalmary. Jeśli nigdy wcześniej nie gotowałeś, ale dopiero wyjeżdżasz, radzimy skorzystać z naszego przepisu ze zdjęciami i.