Kalmary smażone z cebulą krok po kroku 🦑 przepis ze zdjęciem

Smażone kalmary z cebulą - proste i bardzo smaczne 🦑

Sprzęt i przybory kuchenne:  deska do krojenia, nóż, talerz, patelnia, szpatułka, kuchenka.

Składniki

Kałamarnice 1 kg
Olej roślinny 50 ml
Sól smak
Pieprz smak
Czosnek 3 – 4 goździki
Pomidor 1 – 2 szt.
Cytrynowy 0,5 części
Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe. l.
sos tabasco 1/3 łyżeczki
Mandarynka 1 szt.

Gotowanie krok po kroku

Wybór kalmarów

Wybierając kałamarnicę w sklepie przyglądamy się uważnie, ponieważ może być dwojakiego rodzaju. Potrzebujemy dokładnie tuszy kałamarnicy z Dalekiego Wschodu. Z wyglądu pospolity, średniej wielkości głowonog o jasnofioletowym kolorze. Zwykle wychodzi 5 – 6 tusz na kilogram. Bierzemy je.

Przygotowanie warzyw

  • Siekamy 3 – 4 ząbki czosnku, kładziemy je na kałamarnicy.
  • Pokrój w małe plasterki 1 – 2 pomidory lub 5 – 6 pomidorków koktajlowych.
  • Pokrój cytrynę na pół, bo będziemy potrzebować soku z ½ cytryny.
  • Przekrój na pół lub wyczyść 1 mandarynkę, z której też wyciśniemy sok.

Przygotowanie kalmarów

  • Potrzebujemy kilograma kałamarnicy. Kałamarnica ma kształt pończochy, nazywa się ją „pończochą”. Długim ostrym nożem przeciąć kałamarnicę wzdłuż na pół (wkładamy nóż do pończochy i przecinamy z jednej strony), rozłożyć. Sprzątamy wnętrze, wszystko co trzeba odłączyć odcinamy i wyrzucamy. Kałamarnica jest czysta. Cięcia wykonujemy od wewnątrz, a nie od zewnątrz. Trzymamy nóż palcem, pod kątem wykonujemy cięcia nie do końca, aby nie przeciąć kałamarnicy na wskroś. Tniemy na całej długości, kontrolując proces palcem. Nie spieszymy się.

    Gotowanie kalmarów smażonych z cebulą

  • Oddalamy się od siebie o 3 – 5 mm. Wykonujemy nacięcia wzdłuż całej tuszy. Jest to długi, cienki, ostry nóż, który pozwala na wykonanie tak pięknych cięć. Drugą linię nacięć wykonujemy ukośnie, ale już w poprzek linii, które wykonaliśmy.

    Przygotuj składniki dla kałamarnicy

  • Pokrój kalmary w paski lub prostokąty. W zależności od tego, jak je wytniesz, ten kształt okaże się pierścieniami lub cylindrami. Połóż posiekaną kałamarnicę na talerzu, podczas gdy my przygotowujemy warzywa.

    Kalmary smażone z cebulą według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • gotowanie kałamarnicy

  • Stawiamy patelnię na ogniu, wlewamy olej roślinny bez zapachu, aromatu i smaku. Olej należy wlewać na tyle mocno, aby wszystkie kalmary, gdy wkładamy je na patelnię, znajdowały się w rozgrzanym oleju i mogły jednocześnie chwytać i zwijać. Dlatego wszystko zależy od średnicy twojej patelni.

    Aby przygotować danie, rozgrzej patelnię.

  • Jak tylko olej się zagotuje, natychmiast rozłóż kalmary i czosnek, równomiernie rozłóż je na patelni. Powinny smażyć się razem.

    Aby przygotować danie, połóż kalmary na patelni

  • Smażymy 1 – 1,5 minuty na dużym ogniu, wskazane jest utrzymanie wysokiej temperatury, ponieważ gdy kalmary dostaną się na patelnię, temperatura spada i się nie zwija. Kalmary dalekowschodnie są bardzo miękkie, więc nie trzeba ich długo smażyć ani gotować. Podczas smażenia zewnętrzna część kałamarnicy zaczyna się kurczyć i wywracać na lewą stronę.

    Aby przygotować danie, przygotuj wszystko, czego nie lubisz

  • Dodaj sól, pieprz do smaku. Rozłóż pokrojone pomidory. Skrop sokiem z ½ części cytryny. Pamiętaj, aby dodać sok z cytryny, ponieważ owoce morza uwielbiają cytrynę.

    Aby przygotować danie, przygotuj pomidory

  • Połóż kalmary i warzywa na talerzu. Jeśli nie wszystkie kałamarnice wyszły, to w porządku. Więc nie mieli wystarczającej temperatury.

    Aby przygotować danie, wyjmij składniki z patelni

  • Przygotowanie sosu

  • Sok wyizolowany z kalmarów i pomidorów wlać na patelnię do filiżanki podczas smażenia.

    Aby przygotować danie, przygotuj sos

  • Dodaj kilka kropel sosu Tabasco (1/3 łyżeczki). Pamiętaj, aby wlać 1 – 2 łyżki. l. oliwa z oliwek z ziołami. Wyciśnij sok z 1 mandarynki. Wszystko miksujemy.

    Aby przygotować danie, dodaj wszystkie składniki na sos

  • Podawanie dania

  • Rozłożone na talerzu kalmary z dressingiem przygotowanym na bazie soków wylewamy tak, aby były nasycone dodatkowymi aromatami.

    Aby przygotować danie, polać pomidory z sosem

  • Jeśli chcesz, możesz udekorować to danie czarnym sezamem lub jasnymi przyprawami. Ogólnie dodaj to, co chcesz.

    kalmary smażone z cebulą

  • Przepis

    To pokazuje przygotowanie kałamarnicy. Zobaczysz, jak możesz zrobić zgrabne cięcia, aby podczas smażenia kalmary wyszły w przenośni i stały się szyszkami jodły. Zobaczysz również, jak smażyć kalmary i utrzymywać temperaturę na patelni.

    Kalmary to świetna propozycja dla miłośników owoców morza, a także dla miłośników zdrowego i lekkiego jedzenia. Mają przyjemny i nienarzucający się smak. Przygotuj się prosto, szybko i łatwo. Są smaczne i sycące dzięki temu, że są źródłem białka zwierzęcego. W gotowaniu to danie jest dostępne nawet dla początkującego kucharza.

    Napisz, czy gotujesz kalmary. Jeśli nigdy wcześniej nie gotowałeś, ale dopiero wyjeżdżasz, radzimy skorzystać z naszego przepisu ze zdjęciami i.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author