
Sprzęt i przybory kuchenne: rondel, czajnik, deska do krojenia, nóż, głęboka patelnia, trzepaczka, miska, miarka, sitko, talerz, ręczniki papierowe, szczypce kuchenne.
Składniki
Składniki | Ilość |
Tusze kalmarów | 500 gramów |
jajko | 1 szt. |
Mąka pszenna | 300g |
Woda jest normalna | 70 ml |
Woda wysokogazowana | 70 ml |
Proszek do pieczenia | 1/2 łyżeczki |
Ocet 9% | 1 ul. l. |
Sól | szczypać |
Olej roślinny (do smażenia) | 100-170 ml |
Gotowanie krok po kroku
Przygotowanie kalmarów
Rozmrożone tuszki kalmarów (500 gramów) zalewamy wrzącą wodą przez 30-60 sekund. Nie zaleca się gotowania kalmarów, w przeciwnym razie poobijane pierścienie nie będą miękkie i delikatne, tak jak powinny. Po chwili wyjmij małże z wrzącej wody i zdejmij skórkę, która łatwo z niej spływa. 
Odwróć każdy brzuch po kolei na lewą stronę i usuń nadmiar. Zwróć szczególną uwagę na przezroczystą twardą rurkę (akord), pamiętaj, aby ją zdjąć. 
Usuń przezroczyste folie pokrywające tusze kałamarnic wewnątrz i na zewnątrz, podważając je nożem lub paznokciem. Bez folii mięso kałamarnicy jest szczególnie delikatne. Pokrój przygotowane kalmary w pierścienie o szerokości 0,5-0,7 cm. 
przygotowanie ciasta
Wbij 1 jajko kurze do miski i dodaj sporą szczyptę soli. Ubij jajko solą. 
Do ubitego jajka dodaj zwykłą czystą wodę (70 ml) i wodę wysokogazowaną (70 ml). Wstrząśnij zawartością miski. 
Mąkę przesiej małymi porcjami do miski (około 300 gram), za każdym razem mieszając ciasto tak, aby konsystencją przypominało ciasto, trochę grubsze niż na naleśniki. 
Sodę oczyszczoną (1/2 łyżeczki) ugasić octem (1 łyżka stołowa) i dodać do ciasta. Dobrze wymieszaj i ciasto jest gotowe. 
Smażymy kalmary
Do przygotowanego ciasta włóż pokrojone w krążki kalmary i wymieszaj. 
Umieść głęboką patelnię na kuchence i podgrzej. Wlej olej roślinny do smażenia (100-170 ml) i pozwól olejowi dobrze się rozgrzać. Użyj szczypiec kuchennych, aby wrzucić krążki kalmarów do gorącego oleju i smaż z obu stron, aż będą lekko złote. 
Ugotowane kalmary połóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, aby odsączyć nadmiar oleju. Tak więc w małych partiach rozgotuj wszystkie krążki kalmarów. 
Opcje dekorowania i serwowania
Gotowe krążki kalmarów w cieście można podawać na jednym dużym naczyniu lub ułożyć na porcjowanych talerzach w szkiełku. Oddzielnie podawaj różne sosy. Może to być pikantny keczup pomidorowy, majonez z sokiem z czosnku i limonki lub sos śmietanowy, do przygotowania którego trzeba posiekać cebulę i zieloną cebulkę, czosnek, dodać do nich musztardę, sos sojowy, śmietanę śmietankową i wszystko wymieszać. Kalmary w cieście idealnie sprawdzają się jako przystawka do piwa żywego różnych odmian.
Przepis
Jaką konsystencję gotować ciasto i jak prawidłowo usmażyć kalmary, patrz.
Poznałeś przepis na gotowanie kalmarów w cieście. Przepis jest prosty i bardzo łatwy. Przed smażeniem kalmary można przez kilka minut marynować w soku z cytryny i sosie sojowym. Solenie kalmarów nie jest zalecane, w przeciwnym razie staną się trudne. Do tego dania wystarczy posolić ciasto. Przygotuj pyszną przystawkę według opisanego przepisu i podziel się w komentarzach, jeśli spodobał Ci się ten sposób gotowania kalmarów.