Kalmary w cieście według przepisu krok po kroku 🦑 ze zdjęciem

Pyszne kalmary w cieście po hiszpańsku 🦑

Sprzęt i przybory kuchenne:  rondel, czajnik, deska do krojenia, nóż, głęboka patelnia, trzepaczka, miska, miarka, sitko, talerz, ręczniki papierowe, szczypce kuchenne.

Składniki

Składniki Ilość
Tusze kalmarów 500 gramów
jajko 1 szt.
Mąka pszenna 300g
Woda jest normalna 70 ml
Woda wysokogazowana 70 ml
Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Ocet 9% 1 ul. l.
Sól szczypać
Olej roślinny (do smażenia) 100-170 ml

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie kalmarów

  • Rozmrożone tuszki kalmarów (500 gramów) zalewamy wrzącą wodą przez 30-60 sekund. Nie zaleca się gotowania kalmarów, w przeciwnym razie poobijane pierścienie nie będą miękkie i delikatne, tak jak powinny. Po chwili wyjmij małże z wrzącej wody i zdejmij skórkę, która łatwo z niej spływa.

    Gotowanie kalmarów w cieście

  • Odwróć każdy brzuch po kolei na lewą stronę i usuń nadmiar. Zwróć szczególną uwagę na przezroczystą twardą rurkę (akord), pamiętaj, aby ją zdjąć.

    Przygotuj składniki dla kałamarnicy

  • Usuń przezroczyste folie pokrywające tusze kałamarnic wewnątrz i na zewnątrz, podważając je nożem lub paznokciem. Bez folii mięso kałamarnicy jest szczególnie delikatne. Pokrój przygotowane kalmary w pierścienie o szerokości 0,5-0,7 cm.

    Aby przygotować danie, przygotuj kołdrę

  • przygotowanie ciasta

  • Wbij 1 jajko kurze do miski i dodaj sporą szczyptę soli. Ubij jajko solą.

    Aby przygotować danie, ubij jajka

  • Do ubitego jajka dodaj zwykłą czystą wodę (70 ml) i wodę wysokogazowaną (70 ml). Wstrząśnij zawartością miski.

    Do gotowania dodaj wodę

  • Mąkę przesiej małymi porcjami do miski (około 300 gram), za każdym razem mieszając ciasto tak, aby konsystencją przypominało ciasto, trochę grubsze niż na naleśniki.

    Aby przygotować danie, przesiej mąkę

  • Sodę oczyszczoną (1/2 łyżeczki) ugasić octem (1 łyżka stołowa) i dodać do ciasta. Dobrze wymieszaj i ciasto jest gotowe.

    Do gotowania dodaj sodę oczyszczoną

  • Smażymy kalmary

  • Do przygotowanego ciasta włóż pokrojone w krążki kalmary i wymieszaj.

    Aby przygotować danie, wymieszaj składniki

  • Umieść głęboką patelnię na kuchence i podgrzej. Wlej olej roślinny do smażenia (100-170 ml) i pozwól olejowi dobrze się rozgrzać. Użyj szczypiec kuchennych, aby wrzucić krążki kalmarów do gorącego oleju i smaż z obu stron, aż będą lekko złote.

    Do gotowania rozgrzej olej.

  • Ugotowane kalmary połóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, aby odsączyć nadmiar oleju. Tak więc w małych partiach rozgotuj wszystkie krążki kalmarów.

    kalmary w cieście są gotowe

  • Opcje dekorowania i serwowania

    Gotowe krążki kalmarów w cieście można podawać na jednym dużym naczyniu lub ułożyć na porcjowanych talerzach w szkiełku. Oddzielnie podawaj różne sosy. Może to być pikantny keczup pomidorowy, majonez z sokiem z czosnku i limonki lub sos śmietanowy, do przygotowania którego trzeba posiekać cebulę i zieloną cebulkę, czosnek, dodać do nich musztardę, sos sojowy, śmietanę śmietankową i wszystko wymieszać. Kalmary w cieście idealnie sprawdzają się jako przystawka do piwa żywego różnych odmian.

    Przepis

    Jaką konsystencję gotować ciasto i jak prawidłowo usmażyć kalmary, patrz.

    Poznałeś przepis na gotowanie kalmarów w cieście. Przepis jest prosty i bardzo łatwy. Przed smażeniem kalmary można przez kilka minut marynować w soku z cytryny i sosie sojowym. Solenie kalmarów nie jest zalecane, w przeciwnym razie staną się trudne. Do tego dania wystarczy posolić ciasto. Przygotuj pyszną przystawkę według opisanego przepisu i podziel się w komentarzach, jeśli spodobał Ci się ten sposób gotowania kalmarów.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author