Kalmary w piekarniku według przepisu krok po kroku 🦑 ze zdjęciem

Kalmary zapiekane w piecu nadziewane szpinakiem i serem ricotta 🦑

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • naczynie do pieczenia;
  • kuchenka;
  • nóż;
  • deska do krojenia;
  • patelnia z pokrywką;
  • łyżka;
  • Puchar;
  • wagi kuchenne;
  • głęboka miska;
  • drewniana wykałaczka;
  • prasa do czosnku;
  • talerz do serwowania potraw.

Składniki

Produkt Ilość
świeży szpinak 300g
Duże kalmary 4 – 5 szt.
ser ricotta 300g
Obrane pomidory w soku pomidorowym 1 l
Masło 1 ul. l.
Oliwa z oliwek 2 łyżki stołowe. l.
Wytrawne białe wino 100 ml
Pietruszka 2 – 3 gałęzie
Cytrynowy 1 szt.
Czosnek 1 goździki
Cebula 1 szt.
jajko 1 szt.
Sól smak
Pieprz smak
Płatki papryki chili 0,5 łyżeczki

Gotowanie krok po kroku

Przygotowanie farszu do farszu kalmarów

  • Oczyścimy ze skóry 4 – 5 dużych kałamarnic.

    Oczyszczamy tusze kalmarów z folii.

  • Odcinamy skrzydła kałamarnicy, a następnie drobno je siekamy. Jeśli masz kalmary z mackami, odetnij je i drobno posiekaj.

    drobno posiekaj skrzydła, odcinając je od głównej tuszy.

  • Jedna cebula drobno posiekana.

    Cebulę siekamy.

  • Stawiamy patelnię na kuchence. Dodaj 1 łyżkę. l. kremowy i 1 łyżka. l. Oliwa z oliwek.

    Wlej oliwę z oliwek na patelnię i dodaj masło.

  • Posiekaną cebulę przesyłamy na rozgrzany olej i smażymy 1 – 2 minuty na średnim ogniu. Do cebuli wycisnąć 2 ząbki czosnku lub drobno posiekać.

    Włóż cebulę na patelnię, wyciśnij czosnek.

  • Podsmaż cebulę do miękkości, a następnie dodaj posiekane skrzydełka kałamarnicy. Smaż przez kolejne 2-3 minuty.

    Do cebuli z czosnkiem dodać kawałki kalmarów.

  • Myjemy 300 g liści szpinaku i dodajemy na patelnię resztę składników. Natychmiast przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut, aby pod wpływem pary szpinak zmniejszył swoją objętość.

    Do nadzienia dodaj liście szpinaku.

  • Gdy szpinak opadnie, otwórz pokrywkę i dobrze wymieszaj. Dusić bez przykrycia, aby odparować nadmiar wilgoci.

    Wymieszaj nadzienie, aby prawie cała wilgoć wyparowała.

  • Do głębokiej miski wrzuć 300 g sera ricotta. Ugotowane i lekko schłodzone składniki przenosimy z patelni.

    Włóż ser ricotta do miski.

  • Wlej 0,5 łyżeczki. płatki papryczki chili. Ubijamy jedno jajko.

    Składniki z patelni rozprowadzamy na ricottę, dodajemy papryczkę chili, jajko.

  • Dodaj 2-3 gałązki posiekanej natki pietruszki. Możesz użyć dowolnych zieleni.

    Do nadzienia dodajemy również posiekane warzywa.

  • Sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły, a nadzienie stało się jednorodne.

    Dobrze mieszamy masę.

  • Gotowanie kałamarnicy

  • Każdą kałamarnicę napełniamy farszem 2/3, tak aby można było uszczypnąć kałamarnicę.

    Nadziewaj kalmary powstałą masą.

  • Nadziewane kalmary naprawiamy drewnianą wykałaczką.

    Kałamarnice mocujemy wykałaczkami, aby nadzienie nie wyciekało podczas pieczenia.

  • Nasmaruj naczynie do pieczenia 1 łyżką. l. Oliwa z oliwek.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia oliwą z oliwek.

  • Rozłóż kalmary.

    Włóż nadziewane kalmary do formy.

  • Pomidory kroimy w dowolny kształt i układamy w pustych miejscach między kalmarami.

    Drobno posiekaj pomidory z puszki i włóż je do foremki między kalmary.

  • Na wierzch wlej 100 ml wytrawnego białego wina.

    Dodajemy również wytrawne białe wino.

  • Trochę więcej soli, pieprzu i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 45 minut.

    Formę z kałamarnicą wkładamy do piekarnika.

  • Gotowe kalmary układamy na talerzach, wyjmujemy wykałaczki. Kalmary podajemy do stołu z plasterkiem cytryny, podlewając powstały sos. Smacznego!

    Kalmary ugotowane w piekarniku według tego przepisu są niesamowicie smaczne.

  • Przepis

    W załączonym przepisie możesz zobaczyć, jakich składników potrzebujesz, jak przygotować kalmary, zrobić pyszne nadzienie, nadziewać i upiec. Miłego oglądania!

    Jeśli podobały Ci się nadziewane i pieczone kalmary w piekarniku, chcesz uzupełnić przepis lub opisać swoją opcję gotowania, a następnie zostaw swoją opinię w komentarzach poniżej. Pamiętaj, aby gotować kalmary, które zadowolą każdego, urozmaicą i ozdobią Twoje menu!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author