Kalmary w śmietanie według przepisu krok po kroku 🦑 ze zdjęciem

Delikatne kalmary duszone z grzybami w śmietanie 🦑

Sprzęt i przybory kuchenne: płyta grzewcza, garnek, patelnia, deska do krojenia, nóż, miska, szpatułka, łyżka stołowa.

Składniki

Składnik Ilość
Kałamarnice 3 szt.
Pieczarka 100 gramów
Cebula 1 szt.
Śmietana 15% 3 art. l.
Mąka 1 ul. l.
Woda 2 łyżki stołowe. l.
Sól smak
Masło do pieczenia

Gotowanie krok po kroku

  • Wrząca woda jest solona, ​​po czym układa się w niej 3 tusze kałamarnic.

    Umieścić tusze kałamarnic we wrzącej wodzie.

  • Cebulę kroi się na dwie połówki, po czym każdą połówkę kroi się wzdłuż na półpierścienie, a następnie sieka w poprzek.

    Cebulę siekamy.

  • Gdy kalmary są ugotowane, co można sprawdzić przekłuwając je widelcem, tuszki należy włożyć do miski.

    Wyciągamy kalmary z wody i pozwalamy im ostygnąć.

  • Pieczarki kroi się na małe kawałki.

    Pieczarki pokroić w drobną kostkę.

  • Kawałek masła układa się na rozgrzanej, ale nie gorącej patelni i wciera po całej powierzchni.

    podgrzej patelnię, włóż kawałek masła.

  • Całą posiekaną cebulę układa się na patelni. Należy smażyć na złoty kolor, mieszając łopatką, aby się nie przypalić.

    Cebulę podsmażyć na oleju na złoty kolor.

  • Gdy cebula jest smażona, na patelnię dodaje się posiekane pieczarki. Składniki dobrze wymieszać szpatułką.

    Dodaj pieczarki do cebuli.

  • Kałamarnice najpierw kroi się na pierścienie, po czym pierścienie te są kruszone na kawałki o długości około 1 centymetra.

    Kroimy kalmary.

  • Kiedy pieczarki się zrumienią, na patelnię układa się posiekane kalmary.

    Dodaj kalmary na patelnię z cebulą i pieczarkami.

  • Składniki na patelni są dokładnie wymieszane. Do składników dodaje się sól w ilości odpowiadającej osobistym upodobaniom. Należy pamiętać, że kalmary gotowano w osolonej wodzie.

    Wymieszaj wszystkie składniki na patelni.

  • Na patelnię wlewa się około 3 łyżki kwaśnej śmietany.

    Dodaj śmietanę.

  • Zaraz po śmietanie wlewa się około 2 łyżki wody.

    Dodajemy też trochę wody.

  • Zawartość patelni dokładnie miesza się szpatułką, aby śmietana została rozprowadzona między posiekanymi składnikami.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki potrawy.

  • Po kilku minutach na patelnię wlewa się około 1 łyżkę mąki.

    Dodajemy mąkę.

  • Składniki są dokładnie wymieszane, po czym duszone jeszcze przez jakiś czas przy ciągłym mieszaniu.

    Wymieszaj i gotuj sos, aż zgęstnieje.

  • Gdy masa nieco zgęstnieje, a niewielka część płynu wyparuje, należy wyjąć patelnię z pieca. To kończy proces gotowania kalmarów w śmietanie, smacznego.

    Kalmary w śmietanie są gotowe.

  • Przepis

    film od twórcy przepisu szczegółowo zilustruje cały proces gotowania kalmarów w śmietanie. Zawsze możesz zwrócić się do niego, jeśli pojawi się problem z przewodnikiem krok po kroku i w pewnym momencie nie jest on wystarczająco jasno lub szczegółowo opisany. Przyda się również przegląd przed rozpoczęciem samodzielnego gotowania. Dzięki temu wyjaśni się kolejność, w jakiej są pieczone składniki i będzie można ocenić, w jakim stopniu muszą być ugotowane. To nie tylko uprości zadanie, ale także zmniejszy ryzyko błędu, przez który danie nie będzie tak smaczne, jak zaplanowano w przepisie.

    Kalmary w śmietanie to proste i smaczne danie na każdy dzień. Mięso z owoców morza duszone w śmietanie zachwyci delikatną konsystencją o mlecznym smaku, uzupełnionym smakiem pieczarek i cebuli. Oryginalna receptura polega na dodawaniu przypraw według uznania. W takim przypadku możesz zdecydować się na pietruszkę, bazylię, rozmaryn, kolendrę, szałwię, tymianek, seler, miętę, estragon i inne odpowiednie opcje. A jak oceniasz przepis na kalmary w śmietanie? Podziel się swoją opinią lub ciekawym pomysłem na ugotowanie dania w komentarzach.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author