
Sprzęt i przybory kuchenne:
- zlewka;
- łyżka;
- ostry nóż;
- kołek;
- deska do krojenia;
- duża tarka;
- głęboka patelnia z grubym dnem;
- Łopatka;
- pokrywa;
- talerz do serwowania.
Składniki
Produkt | Ilość |
Kałamarnice | 1 kg |
Duża cebula | 2 szt. |
średniej wielkości marchewka | 1 szt. |
Kwaśna śmietana | 400 gramów |
Mąka | 1,5 ul. l. |
koperek | 3-4 gałęzie |
Pietruszka | 2-3 gałęzie |
Zmielony czarny pieprz | szczypać |
Sól | smak |
Masło | 1 mały kawałek |
Gotowanie krok po kroku
Najpierw przygotowujemy wszystkie dodatkowe składniki, które nadadzą kalmarowi więcej smaku i aromatu. W tym celu oczyszczamy 2 duże cebule z łuski i ostrym nożem kroimy na półpierścienie. Grubość posiekanej cebuli wynosi około 2-3 mm. 
Średnie marchewki myjemy i pocieramy dużą tarką. 
Pod bieżącą wodą dokładnie wypłucz 3-4 gałązki kopru i 2-3 gałązki pietruszki. Drobno posiekaj je ostrym nożem. Jeśli nie lubisz zieleni, nie możesz jej dodać ani zastąpić pietruszki i kopru innymi podobnymi produktami. 
Przechodzimy bezpośrednio do przygotowania samych kałamarnic. Do dania potrzebujesz 1 kg owoców morza, które należy pokroić w pierścienie. 
Na kuchence stawiamy głęboką patelnię z grubym dnem. Rozprowadzamy na nim 1 mały kawałek masła i czekamy, aż się rozpuści. Chcąc uzyskać delikatny smak gotowego dania, nie należy zastępować masła oliwą lub olejem słonecznikowym. 
Gdy masło całkowicie się rozpuści, dodaj półpierścienie cebuli na patelnię. Smaż cebulę na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż stanie się przezroczysta. Mieszaj od czasu do czasu szpatułką, aby zapobiec przypaleniu. 
Na patelnię z lekko podsmażoną cebulą włożyć startą marchewkę. Wymieszaj warzywa i smaż dalej przez 2 minuty. W tym czasie marchewki staną się miękkie. Posolić warzywa do smaku, dodać szczyptę mielonego czarnego pieprzu i 1,5 łyżki stołowej. l. mąka do zagęszczenia sosu. Wszystko dobrze miksujemy. 
Dodaj pokrojone krążki kalmarów na patelnię do warzyw i innych składników i zalej wszystkie 400 g kwaśnej śmietany. Lepiej wybrać sfermentowany produkt mleczny grubszy, około 21%. Po wymieszaniu wszystkich składników zmniejsz ogień do minimum. Zamknij patelnię pokrywką i gotuj przez 7-10 minut. Ważne jest, aby nie zostawiać kalmarów na patelni dłużej niż 15 minut, bo wtedy staną się „gumowe”. 
Po 5 minutach otwórz pokrywkę i trochę wymieszaj kałamarnicę. W tym momencie sos będzie już trochę gęstszy, ale nie za gęsty. 
Po 7-10 minutach degustujemy kalmary iw razie potrzeby dodajemy trochę więcej soli. Dodaj posiekane zioła i wszystko wymieszaj. Po wymieszaniu składników wyjmij patelnię z pieca. 
Kalmary w sosie śmietanowym z cebulą gotowe. Mogą być podawane jako samodzielne danie lub z dowolnym dodatkiem np. gotowanym ryżem. Duszone krążki kalmarów są bardzo delikatne i miękkie. 
Przepis
Z filmu dowiesz się, jak ugotować tak smaczne i soczyste danie jak kalmary w sosie śmietanowym. Zajmie Ci to nie więcej niż 15 minut, a cały przepis od początku do końca jest szczegółowo opisany. Podano zalecenia, jak zmiękczyć kalmary i z jakim dodatkiem można je podawać.
Lubisz owoce morza i gotujesz w domu krążki kalmarów? Wolisz smażyć owoce morza lub gulasz z warzywami? Czy próbowałeś gotować kalmary z cebulą w sosie śmietanowym według powyższego przepisu? Podziel się w komentarzach swoimi doświadczeniami kulinarnymi i możliwymi trudnościami, jakie napotkałeś podczas duszenia dania.