Kalmary w śmietanie z cebulą krok po kroku 🦑przepis ze zdjęciem

Pyszne kalmary w śmietanie z cebulą 🦑

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • zlewka;
  • łyżka;
  • ostry nóż;
  • kołek;
  • deska do krojenia;
  • duża tarka;
  • głęboka patelnia z grubym dnem;
  • Łopatka;
  • pokrywa;
  • talerz do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
Kałamarnice 1 kg
Duża cebula 2 szt.
średniej wielkości marchewka 1 szt.
Kwaśna śmietana 400 gramów
Mąka 1,5 ul. l.
koperek 3-4 gałęzie
Pietruszka 2-3 gałęzie
Zmielony czarny pieprz szczypać
Sól smak
Masło 1 mały kawałek

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw przygotowujemy wszystkie dodatkowe składniki, które nadadzą kalmarowi więcej smaku i aromatu. W tym celu oczyszczamy 2 duże cebule z łuski i ostrym nożem kroimy na półpierścienie. Grubość posiekanej cebuli wynosi około 2-3 mm.

    Cebula pokroić w półpierścienie.

  • Średnie marchewki myjemy i pocieramy dużą tarką.

    Zetrzyj marchewki.

  • Pod bieżącą wodą dokładnie wypłucz 3-4 gałązki kopru i 2-3 gałązki pietruszki. Drobno posiekaj je ostrym nożem. Jeśli nie lubisz zieleni, nie możesz jej dodać ani zastąpić pietruszki i kopru innymi podobnymi produktami.

    Posiekaj świeże zioła.

  • Przechodzimy bezpośrednio do przygotowania samych kałamarnic. Do dania potrzebujesz 1 kg owoców morza, które należy pokroić w pierścienie.

    Pokrój kalmary w pierścienie.

  • Na kuchence stawiamy głęboką patelnię z grubym dnem. Rozprowadzamy na nim 1 mały kawałek masła i czekamy, aż się rozpuści. Chcąc uzyskać delikatny smak gotowego dania, nie należy zastępować masła oliwą lub olejem słonecznikowym.

    Na patelni roztopić kawałek masła.

  • Gdy masło całkowicie się rozpuści, dodaj półpierścienie cebuli na patelnię. Smaż cebulę na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż stanie się przezroczysta. Mieszaj od czasu do czasu szpatułką, aby zapobiec przypaleniu.

    Cebulę smażymy na oleju do miękkości.

  • Na patelnię z lekko podsmażoną cebulą włożyć startą marchewkę. Wymieszaj warzywa i smaż dalej przez 2 minuty. W tym czasie marchewki staną się miękkie. Posolić warzywa do smaku, dodać szczyptę mielonego czarnego pieprzu i 1,5 łyżki stołowej. l. mąka do zagęszczenia sosu. Wszystko dobrze miksujemy.

    Dodaj marchewki do cebuli.

  • Dodaj pokrojone krążki kalmarów na patelnię do warzyw i innych składników i zalej wszystkie 400 g kwaśnej śmietany. Lepiej wybrać sfermentowany produkt mleczny grubszy, około 21%. Po wymieszaniu wszystkich składników zmniejsz ogień do minimum. Zamknij patelnię pokrywką i gotuj przez 7-10 minut. Ważne jest, aby nie zostawiać kalmarów na patelni dłużej niż 15 minut, bo wtedy staną się „gumowe”.

    kalmary rozprowadzamy na warzywach i dodajemy kwaśną śmietanę.

  • Po 5 minutach otwórz pokrywkę i trochę wymieszaj kałamarnicę. W tym momencie sos będzie już trochę gęstszy, ale nie za gęsty.

    Kałamarnice dusić w śmietanie przez 7 minut pod pokrywką.

  • Po 7-10 minutach degustujemy kalmary iw razie potrzeby dodajemy trochę więcej soli. Dodaj posiekane zioła i wszystko wymieszaj. Po wymieszaniu składników wyjmij patelnię z pieca.

    Do naczynia dodaj posiekane zioła.

  • Kalmary w sosie śmietanowym z cebulą gotowe. Mogą być podawane jako samodzielne danie lub z dowolnym dodatkiem np. gotowanym ryżem. Duszone krążki kalmarów są bardzo delikatne i miękkie.

    Kalmary w śmietanie z cebulą to wspaniały dodatek do każdej przystawki.

  • Przepis

    Z filmu dowiesz się, jak ugotować tak smaczne i soczyste danie jak kalmary w sosie śmietanowym. Zajmie Ci to nie więcej niż 15 minut, a cały przepis od początku do końca jest szczegółowo opisany. Podano zalecenia, jak zmiękczyć kalmary i z jakim dodatkiem można je podawać.

    Lubisz owoce morza i gotujesz w domu krążki kalmarów? Wolisz smażyć owoce morza lub gulasz z warzywami? Czy próbowałeś gotować kalmary z cebulą w sosie śmietanowym według powyższego przepisu? Podziel się w komentarzach swoimi doświadczeniami kulinarnymi i możliwymi trudnościami, jakie napotkałeś podczas duszenia dania.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author