Kalmary w sosie śmietanowym krok po kroku 🦑 przepis ze zdjęciem

Delikatne kalmary w sosie śmietanowym - proste i smaczne 🦑

Sprzęt i przybory kuchenne:  kuchenka, głęboka patelnia z pokrywką, deska do krojenia, nóż, szpatułka, łyżka stołowa, szczypce do gotowania.

Składniki

Kałamarnice 1 kg
Śmietana 15-20% 200 gramów
Por 100 gramów
Czosnek 2 goździki
Mąka pszenna 1 ul. l.
Olej roślinny 1-2 łyżki. l.
Sól smak
Zmielony czarny pieprz smak

Gotowanie krok po kroku

  • Z łuski obieramy 2 ząbki czosnku, kroimy je najpierw na cienkie plasterki, a następnie rozdrabniamy nożem na małe kawałki. Możesz także pominąć czosnek przez prasę.

    Gotowanie kalmarów w sosie śmietanowym

  • Myjemy i kroimy na małe kawałki 100 g porów. Można go zastąpić zwykłą cebulą: w takim przypadku trzeba ją pokroić w małe kostki.

    Przygotuj składniki do gotowania kalmary

  • Rozmrażamy kalmary, myjemy je, usuwamy z nich wnętrze. Pokrój w pierścienie o szerokości pół centymetra.

    Aby przygotować kalmary, posiekaj składniki

  • Kładziemy patelnię na kuchence, wlewamy 1-2 łyżki. l. olej roślinny i włącz średnie ciepło. Od razu wysyłamy posiekany czosnek, a gdy tylko zacznie wydzielać aromat, dodajemy por.

    Aby ugotować kalmary, usmaż czosnek

  • Niech cebula trochę podsmaży i uwolni wilgoć. Następnie wysyłamy posiekane krążki kalmarów na patelnię. Smaż je przez 3-4 minuty, aż uwolnią wodę i zmniejszą się.

    Aby ugotować kalmary, usmaż składniki

  • Następnie posolić i obficie posypać mielonym czarnym pieprzem. Świetne, jeśli papryka jest świeżo zmielona. Zalej kalmary 200 g 15-20% kwaśnej śmietany i dobrze wymieszaj zawartość patelni.

    Dodaj przyprawy do ugotowania kałamarnicy

  • Gotuj składniki, aż na kremie pojawią się bąbelki, a następnie dodaj 1 łyżkę na patelnię. l. mąkę pszenną, aby sos był gęstszy, ponownie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 5-6 minut.

    Kalmary w sosie śmietanowym według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

  • Po upływie czasu kalmary wyjmujemy kulinarnymi szczypcami i podajemy do stołu. Najlepiej jeść je na gorąco. Takie kalmary można jeść z dowolnymi dodatkami: owsianką, ziemniakami, duszonymi warzywami, makaronem itp.

    kalmary w sosie śmietanowym są gotowe

  • Przepis

    Gotowanie kalmarów w sosie śmietanowym jest tak proste, jak łuskanie gruszek, ale jeśli masz jakiekolwiek trudności z którymkolwiek etapem tego przepisu, koniecznie zapoznaj się z przepisem, który rozwieje wszelkie wątpliwości i przeanalizuje wszystkie niuanse związane z gotowaniem dania.

    Więc teraz wiesz, jak gotować kalmary duszone w sosie śmietanowym. Jeśli chcesz ugotować smaczny i niezwykły dodatek do przystawki, to trafiłeś we właściwe miejsce: miękkie kalmary o delikatnym kremowym smaku i nutach czosnku i cebuli upiększą każdą owsiankę, makaron lub puree ziemniaczane.

    A jakie potrawy z kałamarnic gotowałeś wcześniej? Jakie przyprawy wolisz używać do tych owoców morza? Podziel się swoimi kulinarnymi doświadczeniami w komentarzach, krytykuj i uzupełniaj tam przepis. Bon appetit, niech spełnią się wszystkie Twoje marzenia!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author