
Sprzęt i przybory kuchenne:
- kołek;
- patelnia;
- deska do krojenia;
- nóż;
- prasa do siekania czosnku;
- mała głęboka miska;
- piękne naczynie lub płaski talerz.
Składniki
Produkt | Ilość |
bagietka francuska | 6 plasterków |
kurze jajo | 1 szt. |
wątróbka z dorsza w puszkach | 100 gramów |
masło 72% | 30 gramów |
świeży ogórek | ½ sztuki |
czosnek | 2 zęby |
zieleń | 15 gramów |
sól, mielony czarny pieprz | smak |
majonez | do dekoracji |
Gotowanie krok po kroku
Jajko gotować na twardo przez 5 minut, ostudzić i obrać. Aby nie dopuścić do przedostania się okruchów skorupki jaj do nadzienia, obrane jajko można lekko zanurzyć pod bieżącą wodą i w ten sposób zmyć resztki. Następnie weź głęboką miskę i zetrzyj jajko na drobnej tarce. 
Do miski wrzuć wątróbkę z dorsza bez soku i płynu. 
Wyślij tam czosnek przepuszczony przez prasę. W razie potrzeby czosnek można wcierać tylko w opieczone kromki chleba lub w ogóle nie można go dodać. 
Koperek i pietruszkę umyć, drobno posiekać i dodać do zawartości. 
Wszystko razem wymieszać, aż do uzyskania jednorodnej masy. Jeśli planujesz podawać kanapki z takim rozsmarowaniem w kilka godzin, to należy je przykryć pokrywką lub zacisnąć folią spożywczą i odesłać do lodówki. 
Cienką bagietkę francuską pokrój w plastry o grubości około 1 – 1,5 cm Jeśli wybrałeś bochenek lub „cegłę”, to kromkę chleba należy pokroić po skosie, aby kawałek miał trójkątny kształt i wyglądał bardziej apetycznie i wyrafinowanie. Na płycie rozgrzej patelnię z dodatkiem masła i usmaż każdą kromkę chleba z każdej strony, aż się lekko zrumieni. 
Wyjmij chleb z patelni i pozwól mu ostygnąć. Nałóż powstałą pastę z wątroby dorsza, jajek i zieleniny w przybliżeniu w tej samej ilości na każdy kawałek chleba i równomiernie wypoziomuj na powierzchni. 
Ogórka umyć, pokroić w cienkie plasterki o grubości 2-3 mm i położyć na wierzchu pasty do smarowania. Zamiast ogórka możesz użyć dowolnego warzywa. Na przykład może to być awokado, pomidor, sałata, plasterek cytryny, oliwki lub czarne oliwki. 
W razie potrzeby kanapki na wierzchu mogą być trochę soli i pieprzu, udekorować majonezem. Również jako dekorację możesz użyć czarnego i czerwonego kawioru, startego żółtka lub twardego sera. Kanapki pięknie układają się na półmisku i można je podawać przy stole. 
Czy wiedziałeś? Alternatywnie możesz podpiekać kromki chleba na suchej patelni bez dodawania oleju lub ugotować te tosty za pomocą tostera.
Przepis
W przepisie zobaczysz kolejne kroki przygotowania kanapek z wątróbką dorsza i przybliżoną opcję podania.
Jak często robisz kanapki? Większość ludzi je kanapki prawie codziennie, ponieważ jest to doskonała i szybka przekąska, której przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i wysiłku. Ale kanapki z wątróbką z dorsza to danie dla smakoszy. Czy uważasz, że takie kanapki powinny być przygotowywane tylko na świąteczny stół, czy jest to dobra opcja na co dzień?
Inne przepisy rybne
Tartlets z tuńczykiem i parmezanem
Dorsz murmański zapiekany w folii w piekarniku Tatar z
łososia
Polski dorsz
Faszerowany różowy łosoś
Smacznego!