Kanapki z wątróbką z dorsza według przepisu krok po kroku 🥪ze zdjęciem

Kanapki z wątróbką dorsza - pyszna i prosta przekąska

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • kołek;
  • patelnia;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • prasa do siekania czosnku;
  • mała głęboka miska;
  • piękne naczynie lub płaski talerz.

Składniki

Produkt Ilość
bagietka francuska 6 plasterków
kurze jajo 1 szt.
wątróbka z dorsza w puszkach 100 gramów
masło 72% 30 gramów
świeży ogórek ½ sztuki
czosnek 2 zęby
zieleń 15 gramów
sól, mielony czarny pieprz smak
majonez do dekoracji

Gotowanie krok po kroku

  • Jajko gotować na twardo przez 5 minut, ostudzić i obrać. Aby nie dopuścić do przedostania się okruchów skorupki jaj do nadzienia, obrane jajko można lekko zanurzyć pod bieżącą wodą i w ten sposób zmyć resztki. Następnie weź głęboką miskę i zetrzyj jajko na drobnej tarce.

    Trzy jajka na twardo na drobnej tarce.

  • Do miski wrzuć wątróbkę z dorsza bez soku i płynu.

    Dodaj wątróbkę z dorsza w puszkach do jajka.

  • Wyślij tam czosnek przepuszczony przez prasę. W razie potrzeby czosnek można wcierać tylko w opieczone kromki chleba lub w ogóle nie można go dodać.

    Do tej masy wycisnąć czosnek przez prasę.

  • Koperek i pietruszkę umyć, drobno posiekać i dodać do zawartości.

    Dodaj posiekane świeże zioła.

  • Wszystko razem wymieszać, aż do uzyskania jednorodnej masy. Jeśli planujesz podawać kanapki z takim rozsmarowaniem w kilka godzin, to należy je przykryć pokrywką lub zacisnąć folią spożywczą i odesłać do lodówki.

    Masę wymieszać do uzyskania gładkości.

  • Cienką bagietkę francuską pokrój w plastry o grubości około 1 – 1,5 cm Jeśli wybrałeś bochenek lub „cegłę”, to kromkę chleba należy pokroić po skosie, aby kawałek miał trójkątny kształt i wyglądał bardziej apetycznie i wyrafinowanie. Na płycie rozgrzej patelnię z dodatkiem masła i usmaż każdą kromkę chleba z każdej strony, aż się lekko zrumieni.

    Na patelni z masłem usmażyć kilka kromek bagietki.

  • Wyjmij chleb z patelni i pozwól mu ostygnąć. Nałóż powstałą pastę z wątroby dorsza, jajek i zieleniny w przybliżeniu w tej samej ilości na każdy kawałek chleba i równomiernie wypoziomuj na powierzchni.

    Schłodzone plastry bagietki posmarować przygotowaną wcześniej masą.

  • Ogórka umyć, pokroić w cienkie plasterki o grubości 2-3 mm i położyć na wierzchu pasty do smarowania. Zamiast ogórka możesz użyć dowolnego warzywa. Na przykład może to być awokado, pomidor, sałata, plasterek cytryny, oliwki lub czarne oliwki.

    Kanapki z wątróbką z dorsza można uzupełnić kółeczkami świeżego ogórka.

  • W razie potrzeby kanapki na wierzchu mogą być trochę soli i pieprzu, udekorować majonezem. Również jako dekorację możesz użyć czarnego i czerwonego kawioru, startego żółtka lub twardego sera. Kanapki pięknie układają się na półmisku i można je podawać przy stole.

    Podczas serwowania takie kanapki można dodatkowo ozdobić majonezem. zieleń.

  • Czy wiedziałeś? Alternatywnie możesz podpiekać kromki chleba na suchej patelni bez dodawania oleju lub ugotować te tosty za pomocą tostera.

    Przepis

    W przepisie zobaczysz kolejne kroki przygotowania kanapek z wątróbką dorsza i przybliżoną opcję podania.

    Jak często robisz kanapki? Większość ludzi je kanapki prawie codziennie, ponieważ jest to doskonała i szybka przekąska, której przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i wysiłku. Ale kanapki z wątróbką z dorsza to danie dla smakoszy. Czy uważasz, że takie kanapki powinny być przygotowywane tylko na świąteczny stół, czy jest to dobra opcja na co dzień?

    Inne przepisy rybne

    Tartlets z tuńczykiem i parmezanem
    Dorsz murmański zapiekany w folii w piekarniku Tatar z
    łososia
    Polski dorsz
    Faszerowany różowy łosoś

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author