Kandyzowana dynia w domu: jak ją zrobić w piekarniku, suszarce elektrycznej, mikrofalówce, powolnej kuchence i grillu powietrznym

Prosty przepis na kandyzowaną dynię: gotuj w piekarniku i „cudowne garnki”

Bursztynowe kawałki dyni, obficie posypane cukrem pudrem, przypadną do gustu nawet tym, którzy w ogóle nie przepadają za daniami z owoców pomarańczy. Słodkie „słodycze”, które w czasach Katarzyny II nazywano „suchymi dżemami”, zwykle nie zalegają na talerzu. Dlatego decydując się na gotowanie kandyzowanych owoców, martw się o jedno – że każdy ma dość.

Kandyzowana dynia: 6 wskazówek dotyczących gotowania

Kandyzowana dynia to jedno z najprostszych dań. Nie trzeba być kucharzem ani zaawansowaną gospodynią domową, aby samodzielnie zrobić bursztynowe słodycze. Jedyne, czego potrzeba, to czas. Przygotowanie owoców kandyzowanych trwa średnio od dwóch do trzech dni. Jeśli po raz pierwszy decydujesz się na zrobienie kandyzowanej dyni, postępuj zgodnie z tymi sześcioma prostymi wskazówkami.

  • Wybór dyni. Do przygotowania słodkich kandyzowanych owoców można użyć prawie każdej dyni odmian deserowych. Owoce powinny być dobrze dojrzałe, z jędrnym, gęstym miąższem. Odmiany pastewne nie są odpowiednie. Zrobione z nich cukierki będą miały szorstkie, nieprzyjemne włókna. Odmiany delikatne i nadmiernie soczyste są niepożądane. Przysmak z takiej dyni podczas gotowania mięknie do stanu owsianki. Najsmaczniejsze słodycze pozyskuje się z odmiany gałki muszkatołowej. Wizualnie taka dynia wygląda jak butelka wina.
  • Cięcie kawałków. Jakość gotowych owoców kandyzowanych zależy od wielkości surowca. Pokrój miąższ dyni na równe kawałki, aby były równomiernie nasączone i wysuszone. Kawałki nie powinny być zbyt duże. Optymalne rozmiary plastrów to kostki o rozmiarze żeber 2-3 cm.
  • Zapobieganie uszkodzeniom. Aby chronić suchy dżem przed zepsuciem i szkodnikami, zaleca się moczenie plasterków dyni przez 10-15 minut w soli fizjologicznej. Następnie są myte pod bieżącą wodą i przechodzą do procesu gotowania.
  • Proces przygotowania. Aby słodycze nie rozpadały się podczas procesu produkcyjnego, pamiętaj o jeszcze jednej sztuczce. Przed przystąpieniem do suszenia słodyczy plastry dyni należy marynować przez dziesięć godzin w syropie.
  • Gotowanie. Suchy dżem należy przygotować analogicznie do klasycznego. Ugotuj dynię w kilku etapach. Umieść pojemnik na kuchence, pozwól przedmiotowi gotować przez około pięć minut. Wyłącz ogień, poczekaj, aż całkowicie się ochłodzi. Powtórz gotowanie ponownie przez pięć minut. Kontynuuj gotowanie przyszłych kandyzowanych owoców, aż kawałki nabiorą charakterystycznej miękkości.
  • Gotowy surowiec. Jak tylko wyjmiesz blachę do pieczenia z piekarnika, natychmiast usuń kawałki dyni. Gorące kandyzowane owoce łatwo pozostają w tyle. Ale jeśli nie udało Ci się usunąć wszystkich kawałków, nie zniechęcaj się. Umieść blachę do pieczenia w gorącym piekarniku i podgrzej surowce. Aby orientalne słodycze się nie sklejały, obtocz je w cukrze pudrze.
  • Owoce kandyzowane z dyni na desce

    8 przepisów

    Istnieje wiele przepisów, które pozwalają gotować kandyzowaną dynię. Pachnące pomarańczowe surowce można łączyć z różnymi owocami, jagodami, owocami cytrusowymi, a także przyprawami i przyprawami. Wszystko zależy od Twojego gustu i upodobań.

    A jeśli unikasz cukru, zastąp słodki składnik miodem lub fruktozą. W tym ostatnim przypadku owoce kandyzowane mogą być spożywane nawet przez diabetyków.

    Prosty

    Opis. Jeśli dopiero zaczynasz gotować orientalne przysmaki, nie zaczynaj od wieloskładnikowych odmian. Aby przygotować bursztynowe słodycze, skorzystaj z najłatwiejszej opcji. Prosty przepis na kandyzowane dynie w piekarniku, oprócz głównego składnika pomarańczowego, zawiera cytrynę.

    Składniki:

    • miazga dyniowa – 0,5 kg;
    • cytryna – jeden cytrus;
    • cukier – 0,35 kg;
    • cukier puder – 50-60 g.

    Produkcja

  • Pokrój dynię na ćwiartki.
  • Łyżką stołową zeskrobać rdzeń z nasionami.
  • Odetnij skórkę z powstałych „łodzi”.
  • I pokrój mięso na kawałki.
  • Opuść pomarańczowe surowce do grubościennego kociołka.
  • Pokrój cytrynę w cienkie plasterki, odrzucając wszystkie nasiona.
  • Umieść cytrusy w kociołku na wierzchu kostki dyni.
  • Ciasto posyp cukrem.
  • Mieszaj mieszaninę, pozostaw do zaparzenia na 10-12 godzin.
  • Preparat dyniowo-cytrynowy uwolni dużo soku.
  • Aby syrop nasączył się równomiernie, masę należy regularnie mieszać.
  • Po 12 godzinach postawić kociołek na małym ogniu, zagotować.
  • Gotuj od trzech do pięciu minut.
  • Wyłącz ogień.
  • Odczekaj dwie do trzech godzin, aż przedmiot ostygnie.
  • Powtórz gotowanie i schładzanie jeszcze dwa razy, uważając, aby kawałki nie zaczęły się rozpadać.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Połóż na nim kandyzowane plasterki dyni i cytryny w jednej warstwie.
  • W temperaturze nie przekraczającej 120°C i uchylonym piekarniku susz kandyzowane owoce przez trzy godziny.
  • Regularnie sprawdzaj gotowość, naciskając elementy.
  • Gdy staną się dość gęste, ale jednocześnie sprężyste, można uzyskać surowiec z pieca.
  • Usuń je z patelni.
  • Schłodzone kandyzowane owoce obficie posyp proszkiem.
  • Wybierając przepisy na kandyzowaną dynię z cytryną, zwróć szczególną uwagę na cytrusy. Powinna być duża i cienkoskóra.

    W suszarce elektrycznej

    Opis. Kandyzowaną dynię łatwo jest ugotować w suszarce elektrycznej. Bursztynowe słodycze okryte cienkim pudrowym szalem można przygotować z dodatkiem cytryny. Jeśli nie ma pod ręką cytrusów, weź kwas cytrynowy.

    Składniki:

    • miazga dyniowa – 1,3 kg;
    • kwas cytrynowy – 9 g;
    • cukier – 750 g;
    • cukier puder – 120 g.

    Produkcja

  • Pokrój dynię na połówki lub ćwiartki.
  • Usuń z niego nasiona i skórkę.
  • Pokrój surowiec na półpierścienie lub ćwiartki o grubości 5 mm.
  • Opuść obrabiany przedmiot do grubościennego kotła.
  • Posyp cukrem, wymieszaj.
  • Pozostaw do zaparzenia na pięć do siedmiu godzin.
  • W tym czasie wyróżni się dużo soku, a cukier całkowicie się rozpuści.
  • Przenieś kocioł do ognia.
  • Gotuj na małym ogniu przez dwie lub trzy minuty.
  • Przechowuj przedmiot w lodówce przez sześć godzin.
  • Przy wielokrotnym trzyminutowym gotowaniu wlej do kociołka kwasek cytrynowy.
  • Przełóż surowce do durszlaka i odcedź syrop.
  • Połóż plastry dyni na ruszcie suszarki elektrycznej.
  • Suszyć przyszłe owoce kandyzowane przez pięć godzin.
  • Okresowo wymieniaj kratki, aby zapewnić równomierne suszenie.
  • Surowiec usuwamy w momencie, gdy pozostaje sprężyście miękki, przezroczysty, ale nie klei się już do dłoni.
  • Zanurz długie półpierścienie w cukrze pudrze.
  • Suszone kawałki dyni

    w kuchence mikrofalowej

    Opis. Aby ugotować pachnącą kandyzowaną dynię, możesz skorzystać z kuchenki mikrofalowej. Tej metody nie można nazwać prostą. Ale pozwala to znacznie przyspieszyć proces.

    Składniki:

    • miazga dyniowa – 0,5 kg;
    • woda – 400 ml;
    • cukier – 0,5 kg;
    • goździk – jeden pączek;
    • cynamon – jedna trzecia łyżeczki;
    • cukier puder – 120 g.

    Produkcja

  • Pokrój miąższ pomarańczowy w kostkę.
  • Zacznij robić syrop.
  • Wsyp cukier do rondla (który można używać w kuchence mikrofalowej), wlej wodę.
  • Wymieszaj płyn, wstaw do kuchenki mikrofalowej na dwie minuty.
  • Ponownie zamieszaj syrop i ponownie włącz kuchenkę mikrofalową na dwie minuty.
  • Zanurz plastry dyni w garnku z gorącym syropem.
  • Wlej cynamon, dodaj goździki.
  • Włóż przedmiot do kuchenki mikrofalowej na dziesięć minut.
  • Po wyjęciu patelni z piekarnika poczekaj, aż całkowicie ostygnie, a następnie ponownie gotuj w kuchence mikrofalowej przez dziesięć minut.
  • Powtórz ogrzewanie mikrofalowe co najmniej pięć razy.
  • Kiedy kawałki dyni nabiorą pięknego bursztynowego koloru i staną się przezroczyste, przenieś obrabiany przedmiot na durszlak.
  • Poczekaj, aż cały syrop spłynie.
  • Ułóż kandyzowane owoce na płaskim talerzu do kuchenki mikrofalowej w jednej warstwie.
  • Piecz plastry bursztynu przez pięć minut.
  • Gotowe kandyzowane owoce posyp cukrem pudrem.
  • W wolnej kuchence

    Opis. To, że gospodyniom domowym udaje się dziś stworzyć prawie wszystkie potrawy w inteligentnym „cudownym garnku”, nikogo nie zaskoczy. Ale możliwość zrobienia kandyzowanej dyni bez cukru rodzi wiele pytań. Niemniej jednak orientalna słodycz może się bez niej okazać nie gorsza niż w wersji klasycznej.

    Składniki:

    • miazga dyniowa – 0,5 kg;
    • woda – 450 ml;
    • cynamon – jedna trzecia łyżeczki;
    • miód – 65 g;
    • fruktoza – 45 g.

    Produkcja

  • Obierz dynię, usuń pestki.
  • Miąższ pokroić na duże kawałki.
  • Zanurz je w misce multicooker, napełnij wodą.
  • Ustaw tryb na „Gotowanie na parze” lub „Zupa”, a minutnik na 15 minut.
  • Taka obróbka cieplna zapewni lekkie zmiękczenie.
  • Teraz pokrój duże kawałki na małe kostki.
  • Do wody wlej fruktozę, cynamon, miód.
  • Ugotuj syrop, wybierając tryb „Zupa” lub „Owsianka”.
  • Zanurz surowce z dyni w pachnącym płynie.
  • Gotuj obrabiany przedmiot przez 15 minut, ustawiając tryb „Steamer” lub „Soup”.
  • Przechowuj pachnącą masę przez 10-12 godzin, aby kawałki miały czas na jak największe zanurzenie się w syropie.
  • Następnie przenieś je do durszlaka.
  • Gdy cały nadmiar syropu spłynie, ułóż kostki na blasze wyłożonej pergaminem.
  • Susz kandyzowane owoce w piekarniku w temperaturze 120-130°C przez godzinę.
  • W grillu powietrznym

    Opis. Możesz szybko, łatwo i bez gotowania przygotować pyszne słodycze. To znacznie skraca czas gotowania. Do produkcji smakołyków zaleca się stosowanie grilla powietrznego.

    Składniki:

    • dynia – 0,5 kg;
    • cukier – 0,3 kg.

    Produkcja

  • Oczyść dynię ze skórki i nasion.
  • Pokrój na małe kawałki.
  • Obrabiany przedmiot obtoczyć w cukrze.
  • Umieść kostki dyni na parze.
  • Ustaw go na ruszcie we frytownicy.
  • Suszyć przez około godzinę w temperaturze 120°C, zapewniając wysoki przepływ powietrza.
  • Po wyschnięciu kandyzowane owoce można posypać cukrem pudrem.
  • Owoce kandyzowane w proszku

    Z pomarańczami

    Opis. Jeśli do dyni dodasz sok i skórkę z pomarańczy, otrzymasz pachnące i apetyczne słodycze. Mogą być używane do robienia ciast, ciast. Są w stanie uzupełnić deser, a nawet zamienić zwykłą owsiankę w ucztę. Aby przygotować kandyzowaną dynię z pomarańczą, skorzystaj z tego przepisu.

    Składniki:

    • miazga dyniowa – 1 kg;
    • cukier – 0,65 kg;
    • pomarańczowy – jeden cytrus.

    Produkcja

  • Pokrój miąższ dyni w średniej wielkości kostkę.
  • Włóż surowce do emaliowanej patelni, posyp cukrem.
  • Lekko nim potrząśnij.
  • Włóż przedmiot do lodówki na trzy do czterech godzin.
  • Dokładnie umyj pomarańczę.
  • Pokrój na dwie połówki.
  • Wyciśnij sok.
  • Ostrożnie usuń włókna ze skórki.
  • Pokrój skórkę pomarańczową w cienkie paski.
  • Wlej sok do mieszanki dyni.
  • Podpal garnek.
  • Gdy mieszanina się zagotuje, dodaj paski skórki.
  • Gotuj masę przez trzy do pięciu minut, delikatnie potrząsając patelnią.
  • Schłodzić półfabrykat pomarańczowo-dyniowy przez dwie godziny.
  • Powtórz gotowanie smakołyków jeszcze dwa razy.
  • Następnie odcedź syrop.
  • Połóż plasterki dyni i skórkę pomarańczową na blasze wyłożonej pergaminem.
  • Wysuszyć przedmiot w piekarniku w temperaturze 120 ° C przez cztery godziny i zawsze przy uchylonych drzwiach.
  • Owoce kandyzowane schłodzić, posypać cukrem pudrem.
  • Możesz zachować to puste miejsce na zimę. Aby to zrobić, weź czysty szklany słoik. Zanurz w nim kandyzowane owoce. Pojemnik szczelnie zamknąć pokrywką zwijaną.

    Mieszany

    Opis. Owoce kandyzowane można przygotować z prawie wszystkich warzyw, owoców, jagód. Nawet z cukinii, która nie ma ani smaku, ani aromatu, dostaniesz apetyczne słodycze. Asortyment można przygotować na dwa sposoby. Najpierw wymieszaj wszystkie przetwory i razem ugotuj warzywa. Jeśli chcesz zachować indywidualny smak każdego produktu, pracuj z każdym z nich osobno.

    Składniki:

    • miazga dyniowa – 0,5 kg;
    • cukinia – 0,5 kg;
    • marchewki – 0,5 kg;
    • woda – 600 ml;
    • cukier – 0,75 kg;
    • cytryna – dwa cytrusy.

    Produkcja

  • Cukinię obrać, odrzucić duże nasiona, pokroić w drobną kostkę.
  • Zrób to samo z dynią.
  • Obierz marchewki.
  • Pokrój w cienkie plasterki.
  • Połącz wszystkie puste miejsca.
  • W osobnym rondlu zagotuj syrop, łącząc wodę z cukrem.
  • Gotuj na małym ogniu przez około pięć do dziesięciu minut.
  • Kiedy syrop zacznie gęstnieć, obniż do niego surowce roślinne.
  • Gotuj masę przez dwie do trzech minut.
  • Wyłącz ogień.
  • Kandyzowane warzywa nalegają na 10-12 godzin.
  • Powtórz proces gotowania dwukrotnie.
  • Podczas ostatniej obróbki cieplnej wlej na patelnię sok z cytryny.
  • Przenieś wszystkie surowce do durszlaka, aby syrop mógł swobodnie spływać.
  • Na blasze do pieczenia (z arkuszem pergaminu) ułóż kandyzowane owoce w jednej warstwie.
  • Włóż je do piekarnika.
  • Suszyć przez około godzinę w temperaturze 100-120°C.
  • Następnie wszystkie kostki obtocz w cukrze pudrze.
  • Jeśli chcesz, aby Twoje kandyzowane owoce były chrupiące, namocz pokrojone warzywa w roztworze sody. Aby go przygotować, musisz rozpuścić łyżkę sody w 3 litrach wody. Namocz surowiec w tym roztworze przez dwie godziny. Następnie spłucz pod bieżącą wodą i ugotuj w zwykły sposób.

    Kandyzowana galaretka dyniowa

    z pigwą

    Opis. Połączenie dyni i pigwy to bardzo udane połączenie. Takie cukierki okażą się bardzo smaczne i pachnące.

    Składniki:

    • pigwa – 0,5 kg;
    • miazga dyniowa – 0,5 kg;
    • cukier – 1,5 kg;
    • cytryna – jedna;
    • pomarańczowy – jeden;
    • cukier puder.

    Produkcja

  • Pigwę umyć, obrać, usunąć wszystkie nasiona.
  • Przygotuj dynię.
  • Pokrój wszystkie surowce na równe kostki.
  • Umieść go w dużej misce.
  • Dokładnie umyj cytrynę i pomarańczę.
  • Wraz ze skórką posiekaj cytrusy na cienkie plasterki, odrzucając nasiona.
  • Dodaj je do preparatu dyniowo-pigwowego.
  • Posyp cukrem i delikatnie wstrząśnij pojemnikiem.
  • Pozostaw masę na dwie do trzech godzin, aby sok wypłynął.
  • Gotuj przyszłe kandyzowane owoce na małym ogniu przez około dwie do trzech minut.
  • Następnie wstaw do lodówki na dziesięć godzin.
  • Po drugim ugotowaniu odcedź syrop, możesz użyć durszlaka.
  • Umieść przezroczyste kawałki owoców i cytrusów na blasze do pieczenia.
  • Suszyć w piekarniku przez półtorej do dwóch godzin.
  • Owoce kandyzowane wyjąć z blachy do pieczenia, ostudzić, a następnie posypać proszkiem.
  • Każdy przepis na kandyzowaną dynię polega na spuszczeniu syropu. Ale nie spiesz się, aby wylać ten napój. Może stać się podstawą do robienia dżemu z cukinii lub służyć jako koncentrat do tworzenia kompotów.

    Inne domowe przepisy

    Smażona papryka na zimę Dżem
    malinowy Galaretka
    agrestowa
    Dżem truskawkowy Dżem z
    kiwi

    Smacznego!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author