
Sprzęt AGD: kuchenka elektryczna lub gazowa, piekarnik z regulacją temperatury.
Sprzęt kuchenny:
- deska do krojenia;
- nóż;
- dwie patelnie z grubym dnem;
- Łopatka;
- łyżka;
- sito;
- Papier do pieczenia;
- papier do pieczenia.
Składniki
Dynia | 1 kg |
Cukier | 400 gramów |
Woda | 100 gramów |
Cytrynowy | połowa |
skórka pomarańczy | 4-5 g |
Cynamon | 1 kij |
Cukier puder | 30 gramów |
Skrobia kukurydziana | 30 gramów |
Czy wiedziałeś? Najlepiej wziąć dynię z gałki muszkatołowej, jej górną część. Nie zawiera nasion, łatwiej będzie obrać i pokroić w kostkę.
Gotowanie krok po kroku
Przygotujmy dynię
Pokrój górną połowę 1 kg dyni piżmowej na plastry o grubości 1,5 cm. 
Obierz ze skórki każde koło i pokrój w kostkę o wymiarach 1,2×2 centymetry. Kawałki tej wielkości idealnie nasączone są syropem i nie schną bardzo długo. W rezultacie powinieneś otrzymać około 800 gramów posiekanej dyni. 
Zróbmy syrop
Do rondla z grubym dnem wlej 400 gramów cukru. Dodaj do niego 100 gramów wody, wyciśnij sok z połowy cytryny. 
Umieść rondel na średnim ogniu i zagotuj syrop, cały czas mieszając. W tym momencie cukier powinien zostać całkowicie rozpuszczony. 
Po ugotowaniu syrop gotuj na średnim ogniu przez kolejne 5 minut. Powinien mieć jasny karmelowy kolor. 
Namoczmy dynię
Kawałki dyni przełożyć do rondla i polać gorącym syropem. Jeśli wydaje ci się, że płyn nie wystarczy – nie martw się. Dynia wypuści sok, a kawałki ugotują się w wystarczającej ilości syropu. 
Umieść rondel na średnim ogniu. Dodaj 4-5 gramów skórki pomarańczowej i laski cynamonu. Doprowadź mieszaninę do rondla do wrzenia. Po ugotowaniu gotuj dynię przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając zawartość rondla. Zdejmij garnek z ognia, przykryj pokrywką i ostudź całkowicie. 
Następnie ponownie zagotuj przyszłe kandyzowane owoce, gotuj przez 5-7 minut i pozostaw do ostygnięcia pod pokrywką. Tę procedurę należy powtórzyć jeszcze 3-4 razy. Po ostatnim zagotowaniu przełóż kandyzowane owoce na sitko i pozwól syropowi spłynąć. Najlepiej robić to, gdy dynia jest gorąca, aby syrop był mniej lepki i lepiej spływał. 
Ugotujmy kandyzowane owoce
Gdy dynia ostygnie na sicie, przełóż kawałki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostały syrop można wlać do słoika i przechowywać w lodówce, dodając do naleśników lub impregnatu herbatników. Blachę do pieczenia wkładamy do piekarnika w temperaturze 80-90°C w trybie „góra-dół” iz włączoną konwekcją. 
Owoce kandyzowane suszymy od 2 do 4 godzin do uzyskania pożądanej konsystencji. Powinny wyschnąć, ale jednocześnie nie stracić elastyczności i pewnej elastyczności. 
Zbierz kandyzowane owoce z papieru do pieczenia. Wymieszaj 30 g cukru pudru i 30 g skrobi kukurydzianej. 
Wlać wysuszone kawałki dyni powstałą mieszanką. Dzięki temu nie będą się kleić do siebie i będą trwać dłużej. 
Przechowuj kandyzowane owoce w hermetycznym słoiku w temperaturze pokojowej. Smacznego!
Przepis
Ten film pokazuje cały proces robienia kandyzowanej dyni w domu. Spójrz przed gotowaniem, a na pewno ci się uda!
Tutaj przygotowaliśmy wspaniałe domowe kandyzowane owoce. Taka słodycz z pewnością ucieszy zarówno dzieci, jak i dorosłych. Można go postawić na stole jako samodzielny deser. Możesz też dodać do swojego ulubionego musli, babeczek, serników i dowolnych innych dań. Ponadto takimi słodyczami możesz zaskoczyć przyjaciół i krewnych – nigdy nie zgadną, z czego je przygotowałeś.
Lubisz kandyzowane owoce? Podobały Ci się słodycze przygotowane według powyższego przepisu? Znasz inne przepisy na ten przysmak? Podziel się wrażeniami i doświadczeniami w komentarzach, jest to ciekawe i przydatne dla innych czytelników!
Inne przepisy warzywne
Dżem z dyni
dynia z miodem
Manti z dynią
Placki dyniowe
ciasto dyniowe
Miłego czytania!