Kandyzowana dynia w domu według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pachnąca kandyzowana dynia w domu - pyszny deser

Sprzęt AGD: kuchenka elektryczna lub gazowa, piekarnik z regulacją temperatury.

Sprzęt kuchenny:

  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • dwie patelnie z grubym dnem;
  • Łopatka;
  • łyżka;
  • sito;
  • Papier do pieczenia;
  • papier do pieczenia.

Składniki

Dynia 1 kg
Cukier 400 gramów
Woda 100 gramów
Cytrynowy połowa
skórka pomarańczy 4-5 g
Cynamon 1 kij
Cukier puder 30 gramów
Skrobia kukurydziana 30 gramów

Czy wiedziałeś? Najlepiej wziąć dynię z gałki muszkatołowej, jej górną część. Nie zawiera nasion, łatwiej będzie obrać i pokroić w kostkę.

Gotowanie krok po kroku

Przygotujmy dynię

  • Pokrój górną połowę 1 kg dyni piżmowej na plastry o grubości 1,5 cm.

    Jak gotować kandyzowaną dynię w domu?

  • Obierz ze skórki każde koło i pokrój w kostkę o wymiarach 1,2×2 centymetry. Kawałki tej wielkości idealnie nasączone są syropem i nie schną bardzo długo. W rezultacie powinieneś otrzymać około 800 gramów posiekanej dyni.

    Aby przygotować kandyzowaną dynię w domu, przygotuj składniki

  • Zróbmy syrop

  • Do rondla z grubym dnem wlej 400 gramów cukru. Dodaj do niego 100 gramów wody, wyciśnij sok z połowy cytryny.

    Aby przygotować kandyzowaną dynię w domu, przygotuj syrop

  • Umieść rondel na średnim ogniu i zagotuj syrop, cały czas mieszając. W tym momencie cukier powinien zostać całkowicie rozpuszczony.

    Aby przygotować kandyzowaną dynię w domu, zaparzyć syrop

  • Po ugotowaniu syrop gotuj na średnim ogniu przez kolejne 5 minut. Powinien mieć jasny karmelowy kolor.

    Aby przygotować kandyzowaną dynię w domu, schłódź syrop

  • Namoczmy dynię

  • Kawałki dyni przełożyć do rondla i polać gorącym syropem. Jeśli wydaje ci się, że płyn nie wystarczy – nie martw się. Dynia wypuści sok, a kawałki ugotują się w wystarczającej ilości syropu.

    Aby zrobić kandyzowaną dynię w domu, połącz składniki

  • Umieść rondel na średnim ogniu. Dodaj 4-5 gramów skórki pomarańczowej i laski cynamonu. Doprowadź mieszaninę do rondla do wrzenia. Po ugotowaniu gotuj dynię przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając zawartość rondla. Zdejmij garnek z ognia, przykryj pokrywką i ostudź całkowicie.

    Aby przygotować kandyzowaną dynię w domu, przygotuj składniki

  • Następnie ponownie zagotuj przyszłe kandyzowane owoce, gotuj przez 5-7 minut i pozostaw do ostygnięcia pod pokrywką. Tę procedurę należy powtórzyć jeszcze 3-4 razy. Po ostatnim zagotowaniu przełóż kandyzowane owoce na sitko i pozwól syropowi spłynąć. Najlepiej robić to, gdy dynia jest gorąca, aby syrop był mniej lepki i lepiej spływał.

    Aby zrobić kandyzowaną dynię w domu, odcedź syrop

  • Ugotujmy kandyzowane owoce

  • Gdy dynia ostygnie na sicie, przełóż kawałki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostały syrop można wlać do słoika i przechowywać w lodówce, dodając do naleśników lub impregnatu herbatników. Blachę do pieczenia wkładamy do piekarnika w temperaturze 80-90°C w trybie „góra-dół” iz włączoną konwekcją.

    Aby zrobić kandyzowaną dynię w domu, rozgrzej piekarnik

  • Owoce kandyzowane suszymy od 2 do 4 godzin do uzyskania pożądanej konsystencji. Powinny wyschnąć, ale jednocześnie nie stracić elastyczności i pewnej elastyczności.

    Aby zrobić kandyzowaną dynię w domu, wysusz składniki

  • Zbierz kandyzowane owoce z papieru do pieczenia. Wymieszaj 30 g cukru pudru i 30 g skrobi kukurydzianej.

    Aby przygotować kandyzowaną dynię w domu, przygotuj cukier puder

  • Wlać wysuszone kawałki dyni powstałą mieszanką. Dzięki temu nie będą się kleić do siebie i będą trwać dłużej.

    Zrób kandyzowaną dynię w domu

  • Przechowuj kandyzowane owoce w hermetycznym słoiku w temperaturze pokojowej. Smacznego!

    Przepis

    Ten film pokazuje cały proces robienia kandyzowanej dyni w domu. Spójrz przed gotowaniem, a na pewno ci się uda!

    Tutaj przygotowaliśmy wspaniałe domowe kandyzowane owoce. Taka słodycz z pewnością ucieszy zarówno dzieci, jak i dorosłych. Można go postawić na stole jako samodzielny deser. Możesz też dodać do swojego ulubionego musli, babeczek, serników i dowolnych innych dań. Ponadto takimi słodyczami możesz zaskoczyć przyjaciół i krewnych – nigdy nie zgadną, z czego je przygotowałeś.

    Lubisz kandyzowane owoce? Podobały Ci się słodycze przygotowane według powyższego przepisu? Znasz inne przepisy na ten przysmak? Podziel się wrażeniami i doświadczeniami w komentarzach, jest to ciekawe i przydatne dla innych czytelników!

    Inne przepisy warzywne

    Dżem z dyni

    dynia z miodem

    Manti z dynią

    Placki dyniowe

    ciasto dyniowe

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author