Kapusta kiszona z jabłkami według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Kapusta kiszona z jabłkami i miodem

Sprzęt AGD i przybory kuchenne

  • lodówka;
  • wagi kuchenne;
  • słoik z pokrywką;
  • ucisk;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • tarka do kapusty;
  • tarka do marchwi po koreańsku;
  • miska jest głęboka;
  • łyżka.

Składniki

  • kapusta biała – 3-3,5 kg
  • jabłko – 1-2 szt.
  • marchewki – 2 szt.
  • miód – 2-3 łyżki. l.
  • sól – 2 łyżki. l.
  • groszek ziele angielskie – 12-15 szt.
  • liść laurowy – 2-3 szt.

Gotowanie krok po kroku

  • Najpierw przygotuj kapustę. Wybierz dość późno dojrzałe głowy o gęstych liściach. Dokładnie opłucz około 3-3,5 kg kapusty pod zimną bieżącą wodą i w razie potrzeby usuń uszkodzone górne liście. Pokrój kapustę na pół i posiekaj specjalną tarką. Jeśli nie masz takiej tarki, pokrój kapustę nożem na małe paski. Umieść posiekaną kapustę w głębokiej misce.
    Drobno posiekaj kapustę.
  • Jabłka na kiszoną kapustę najlepiej wybierać odmiany słodko-kwaśne. Opłucz około 1-2 jabłka, w zależności od wielkości, pod bieżącą wodą, następnie pokrój na pół i usuń rdzeń z pestkami. Następnie pokrój jabłka w cienkie plasterki i przełóż do miski z kapustą.
    Jabłka pokroić w cienkie plasterki i dodać do kapusty.
  • Obierz 2 małe marchewki i dobrze opłucz pod bieżącą wodą, a następnie zetrzyj na koreańskiej tarce do marchwi. Dodaj posiekaną marchewkę do miski z resztą składników. Możesz użyć więcej marchewek, jeśli chcesz.
    zetrzyj marchewki w koreańskim stylu.
  • Dodaj do miski 2 łyżki. l. sól, 2-3 liście laurowe i około 12-15 groszków ziela angielskiego. Następnie podlej wszystko około 2 łyżkami. l. miód i wszystko dobrze wymieszaj rękami, aby składniki były równomiernie rozłożone między sobą. Skosztuj kapusty i w razie potrzeby dodaj sól.
    Do kapusty dodać sól, pieprz, liść laurowy.
  • Pozostaw kapustę do zaparzenia w misce przez około 30 minut.
    Kapustę wymieszać, zagnieść i odstawić na 30 minut.
  • Po 30 minutach przełóż kapustę do czystego słoika i nałóż odpowiednią ucisk na samą kapustę i lekko dociśnij. Przykryj słoik pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 3 dni. Jednocześnie codziennie wykonuj nakłucia w kapuście, aby uwolnić nadmiar powietrza. Zamiast słoika możesz użyć miski lub innego odpowiedniego pojemnika na kiszoną kapustę.
    Po pół godzinie kapustę szczelnie układamy w słoiku i tak odstawiamy na 3 dni.
  • Po wyznaczonych 3 dniach kapusta kiszona jest gotowa. Wychodzi bardzo chrupiąca i soczysta. Umieść kapustę w lodówce do późniejszego przechowywania. Podczas serwowania można dodać cebulę do kapusty i polać wszystko olejem roślinnym.
    Kapusta kiszona z jabłkami jest bardzo smaczna.
  • Przepis

    Możesz dokładnie zobaczyć, jak przygotować kapustę i inne składniki, aby uzyskać soczysty, chrupiący preparat.

    Niesamowita kapusta kiszona według tego prostego przepisu okazuje się bardzo soczysta i apetyczna – nie sposób się oprzeć takiej delikatności. Oryginalne połączenie kapusty i jabłek zachwyci delikatnym smakiem z przyjemną kwaskowatością. Taki przysmak może być podawany jako samodzielna przekąska lub jako dodatek warzywny do dań mięsnych. Koniecznie spróbuj ugotować taką kapustę, a ten przepis stanie się Twoim tradycyjnym. I podziel się w komentarzach wrażeniami z pachnącej kapusty kiszonej. Powiedz nam, które jabłka wolisz używać do zbioru kwaśnego.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author