
Sprzęt AGD i przybory kuchenne
- lodówka;
- wagi kuchenne;
- słoik z pokrywką;
- ucisk;
- deska do krojenia;
- nóż;
- tarka do kapusty;
- tarka do marchwi po koreańsku;
- miska jest głęboka;
- łyżka.
Składniki
- kapusta biała – 3-3,5 kg
- jabłko – 1-2 szt.
- marchewki – 2 szt.
- miód – 2-3 łyżki. l.
- sól – 2 łyżki. l.
- groszek ziele angielskie – 12-15 szt.
- liść laurowy – 2-3 szt.
Gotowanie krok po kroku
Najpierw przygotuj kapustę. Wybierz dość późno dojrzałe głowy o gęstych liściach. Dokładnie opłucz około 3-3,5 kg kapusty pod zimną bieżącą wodą i w razie potrzeby usuń uszkodzone górne liście. Pokrój kapustę na pół i posiekaj specjalną tarką. Jeśli nie masz takiej tarki, pokrój kapustę nożem na małe paski. Umieść posiekaną kapustę w głębokiej misce.
Jabłka na kiszoną kapustę najlepiej wybierać odmiany słodko-kwaśne. Opłucz około 1-2 jabłka, w zależności od wielkości, pod bieżącą wodą, następnie pokrój na pół i usuń rdzeń z pestkami. Następnie pokrój jabłka w cienkie plasterki i przełóż do miski z kapustą.
Obierz 2 małe marchewki i dobrze opłucz pod bieżącą wodą, a następnie zetrzyj na koreańskiej tarce do marchwi. Dodaj posiekaną marchewkę do miski z resztą składników. Możesz użyć więcej marchewek, jeśli chcesz.
Dodaj do miski 2 łyżki. l. sól, 2-3 liście laurowe i około 12-15 groszków ziela angielskiego. Następnie podlej wszystko około 2 łyżkami. l. miód i wszystko dobrze wymieszaj rękami, aby składniki były równomiernie rozłożone między sobą. Skosztuj kapusty i w razie potrzeby dodaj sól.
Pozostaw kapustę do zaparzenia w misce przez około 30 minut.
Po 30 minutach przełóż kapustę do czystego słoika i nałóż odpowiednią ucisk na samą kapustę i lekko dociśnij. Przykryj słoik pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 3 dni. Jednocześnie codziennie wykonuj nakłucia w kapuście, aby uwolnić nadmiar powietrza. Zamiast słoika możesz użyć miski lub innego odpowiedniego pojemnika na kiszoną kapustę.
Po wyznaczonych 3 dniach kapusta kiszona jest gotowa. Wychodzi bardzo chrupiąca i soczysta. Umieść kapustę w lodówce do późniejszego przechowywania. Podczas serwowania można dodać cebulę do kapusty i polać wszystko olejem roślinnym.
Przepis
Możesz dokładnie zobaczyć, jak przygotować kapustę i inne składniki, aby uzyskać soczysty, chrupiący preparat.
Niesamowita kapusta kiszona według tego prostego przepisu okazuje się bardzo soczysta i apetyczna – nie sposób się oprzeć takiej delikatności. Oryginalne połączenie kapusty i jabłek zachwyci delikatnym smakiem z przyjemną kwaskowatością. Taki przysmak może być podawany jako samodzielna przekąska lub jako dodatek warzywny do dań mięsnych. Koniecznie spróbuj ugotować taką kapustę, a ten przepis stanie się Twoim tradycyjnym. I podziel się w komentarzach wrażeniami z pachnącej kapusty kiszonej. Powiedz nam, które jabłka wolisz używać do zbioru kwaśnego.