Kapusta z burakami i czosnkiem – przepis błyskawiczny

Kapusta Błyskawiczna Z Burakami i Czosnkiem

Sprzęt i przybory kuchenne: płyta grzewcza, rondel, miska, łyżka stołowa, miarka, nóż, deska do krojenia, tarka.

Składniki

Składniki Ilość
Kapusta biała 1,5 kg
Czerwona papryka, ostra 1 szt.
Buraczany 1 szt.
Ocet 150 ml
Olej roślinny ½ stosu
Cukier ½ stosu
Sól 3 art. l.
Woda 1,5 litra
Liść laurowy 2 szt.
Czosnek 6 plasterków

Gotowanie krok po kroku

  • Weź 1,5 kg białej kapusty, umyj i usuń górne liście. Pokrój kapustę na 8 kawałków. Nie usuwaj łodygi, pomoże to nie rozpadać się liści kapusty.

    Jak szybko ugotować kapustę z burakami i czosnkiem

  • Obierz 1 buraka i zetrzyj na grubej tarce.

    Przygotuj składniki do gotowania

  • Obierz 6 ząbków czosnku, pokrój w małą kostkę. Posiekaj 1 czerwoną ostrą paprykę.

    Posiekaj czosnek do ugotowania

  • Weź duży pojemnik. Włożyć do niego kapustę, posypując startymi burakami, posiekanym czosnkiem i pieprzem.

    Aby przygotować danie, wymieszaj składniki

  • Aby przygotować marynatę, weź 1,5 litra wody, dodaj 3 łyżki. l. sól, ½ stosu. cukier, ½ stosu. olej roślinny i 2 liście laurowe.

    Przygotuj solankę do przygotowania dania

  • Zagotować wodę, zdjąć z ognia i dodać 150 ml octu. Zalej kapustę gorącą marynatą, przykryj pokrywką lub talerzem i dociśnij uciskając.

    Aby przygotować danie, dodaj solankę do kapusty

  • Kapustę pozostawić na 24 godziny w chłodnym miejscu, następnie usunąć ucisk i pozostawić na kolejne 48 godzin.

    Aby przygotować danie, połóż kapustę na prasie

  • Przechowuj kapustę w lodówce, smacznego.

    Kapusta Błyskawiczna Z Burakiem i Czosnkiem

  • Wskazówki dotyczące gotowania

    • Wybierz twardą białą kapustę bez zgnilizny i widocznych uszkodzeń.
    • W razie potrzeby kapustę można pokroić w kwadraty o długości około 3-4 cm.
    • Aby ułatwić wyjmowanie buraków, pokrój je w duże paski lub kółka.
    • W razie potrzeby możesz dostosować ilość ostrej papryki, a nawet zastąpić ją ziarnami czarnego pieprzu.
    • Taką kapustę podawaj do dań mięsnych i rybnych, a także do różnych sałatek np. w sosie winegret.

    Przepis

    W tym przepisie krok po kroku możesz zobaczyć wszystkie procesy gotowania kapusty z burakami.

    Koniecznie gotuj taką kapustę z burakami i czosnkiem. Daj nam znać w komentarzach, czy spodobał Ci się ten przepis.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author