Karp w piekarniku z ziemniakami przepisy kulinarne, w folii, w rękawie, faszerowany karpem, zapiekany w śmietanie,

Karp w piekarniku przepis jak pysznie gotować w całości i w kawałkach w domu

Jeszcze 10 lat temu karpia można było nazwać przysmakiem tylko z uśmiechem. Ale dziś ryby, owoce morza i dary rzek zasłużenie należą do tej kategorii. Dlatego często gotujemy je na święta i staramy się, aby były bardzo smaczne. Szczupak smażony w śmietanie, kalmary faszerowane małżami i ryżem, karp w piecu z ziemniakami… Dlaczego nie uroczyste menu! Najważniejsze jest, aby odpowiednio i smacznie przygotować marynatę, aby marynować w niej rybę w domu. Jak długo należy marynować? warto marynować przez noc, aby nie tracić czasu i rano przygotować pyszne danie dla całej rodziny. Ponadto gotowanie ryb wcale nie jest trudne!

Co to za zwierzę, karpie?

Ta ryba należy do rodziny karpiowatych. A z czego słyną wszystkie karpie? Zgadza się: dużo kości i zapach błota. Chociaż nasz bohater i tak jest lepszy od zwykłego karpia: oczywiście są w nim kości, ale jest ich znacznie mniej. Tak, a na beczkach jest tyle mięsa, że ​​tę rybę nazwano nawet „rzeczną świnią”. Dlatego przy odpowiednim przetwarzaniu uzyskuje się z niego pyszne, soczyste, delikatne potrawy.

Ale zanim je ugotujesz…

  • Wybierz odpowiednią rybę. Aby karp pieczony w piekarniku nie „rozlewał się” na talerzach gości, nie kupuj kopii lodów. Powinien być wyjątkowo świeży, z „szklistymi” przezroczystymi oczami i czerwonymi skrzela. Waga nie ma znaczenia, ale im większa ryba, tym odpowiednio więcej mięsa.
  • Podziel poprawnie. Nie będziemy mówić szczegółowo o patroszeniu ryb, nie jest to trudne. Najważniejsze jest, aby jakościowo usunąć wnętrze z wyciętego brzucha, usunąć ostre płetwy i dobrze wypłukać tuszę przed gotowaniem.
  • Jeśli planujesz podawać całą rybę na stole, tuszę należy pozostawić z głową. Jeśli wolisz porcje, podziel filet na 2 części wzdłuż kręgosłupa, usuń duże kości.
  • Prawidłowo wyeliminuj zapach. Aby danie nie pachniało błotem rzecznym, moczyć tuszę na 20-30 minut w mleku. Jeśli planujesz upiec całego karpia, zamiast moczyć go, możesz włożyć w brzuch pęczek koperku, który wchłonie nieprzyjemny „zapach”.

Jak gotować i podawać ryby?

Pomimo wielu przepisów na robienie karpia, istnieje kilka ogólnych zasad.

  • Ryby można smażyć, gotować, dusić. Ale najsmaczniejszy karp oczywiście upieczony. Dodatkowo jest to najniższa kaloryczność.
  • Jak gotować karpia w piekarniku? W folii! Tylko w ten sposób ryba pozostanie soczysta, a reszta składników osiągnie gotowość.
  • Aby danie na 10 minut przed gotowaniem nabrało pięknej skórki, należy usunąć folię.
  • Rybę przygotowuje się szybko: dużą – około 40 minut, małą – około 20 minut.Wkładamy ją do dobrze nagrzanego piekarnika.
  • Podawaj tylko na gorąco: z piekarnika na stół.
  • Jako dodatek nadają się wszystkie warzywa bez wyjątku.

4 przepisy na pieczone karpie

Teraz wybierz swój przepis na pieczonego karpia w piekarniku. Niech ryba jak na zdjęciu jest soczysta i smaczna. I gotuj z przyjemnością!

Klasyczny przepis: karp z cebulą

Będziesz potrzebować:

  • duży karp,
  • duży pęczek koperku
  • 2 duże cebule
  • 100 gramów masła,
  • sól i pieprz.

Gotowanie krok po kroku

  • Przygotować rybę, natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem.
  • Obierz i grubo posiekaj cebulę, umyj zieleninę i odstaw w pęczek.
  • Ułóż tuszę na blasze do pieczenia wyłożonej folią. W brzuch ułożyć kawałki masła, cebulę i zioła.
  • Umieść pozostałą cebulę i kilka gałązek zieleni na wierzchu ryby. Zawiń w folię.
  • Piecz w piekarniku w temperaturze 200°, aż będzie gotowe.
  • Przed podaniem usuń zieleninę z cebulą z brzucha. Ale ich smaki pozostaną w daniu!
  • Karp na talerzu z ziołami

    Przepis krok po kroku. Karp w piekarniku w śmietanie w folii lub rękawie

    Będziesz potrzebować:

    • duży karp,
    • 300 gramów cebuli
    • 300 ml kwaśnej śmietany
    • sól i pieprz.

    Gotowanie

  • Zmiel tuszę, usuń duże kości. Sól i pieprz.
  • Cebulę obrać, pokroić w krążki.
  • Umieść kawałek cebuli w naczyniu do pieczenia. Góra – filet z karpia w dół. Połóż na nim resztę cebuli.
  • Grubo posmarować śmietaną i przykryć folią.
  • Piecz około 30 minut, następnie zdejmij folię i włóż foremkę do piekarnika na kolejne 15 minut.Ten upieczony w piekarniku karp w folii okazuje się niesamowicie delikatny!
  • Obfity przepis: karp z ziemniakami

    Ten prosty przepis na gotowanie karpia w piekarniku z ziemniakami może uratować życie w dni powszednie i święta. Ale ponieważ wszystkie składniki dania są jadalne, tusza musi być namoczona w mleku!

    Będziesz potrzebować:

    • karp,
    • 4-5 dużych ziemniaków,
    • duża żarówka,
    • papryka,
    • sól, pieprz, ulubione przyprawy,
    • majonez.

    Gotowanie

  • Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie kółka, posolić.
  • Cebulę pokroić w półpierścienie, paprykę w kostkę.
  • Przygotować rybę, natrzeć przyprawami, solą i pieprzem.
  • Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym, włóż ziemniaki, cebulę, paprykę. Połóż tuszę rybną na wierzchu.
  • W razie potrzeby posmaruj majonezem i przykryj folią.
  • Piecz do ugotowania, następnie zdejmij folię i przyrumieniaj naczynie przez 10 minut.
  • Faszerowany karp pieczony w piecu

    Będziesz potrzebować:

    • duży karp,
    • co najmniej 500 gram ulubionych warzyw (odpowiednie są ziemniaki i marchew, brokuły i kalafior, cebula i zielony groszek),
    • 150 ml kwaśnej śmietany
    • 1 jajko
    • łyżka bułki tartej,
    • 200 gramów sera
    • zieleń.

    Gotowanie

  • Warzywa obrać i pokroić w kostkę, wszystko (oprócz ziemniaków) smażyć na patelni przez 5-7 minut, lekko doprawić solą i pieprzem.
  • Tuszę rybną obrać, namoczyć w mleku, włożyć do naczynia do pieczenia, zetrzeć z solą i pieprzem.
  • Do środka włożyć smażone warzywa i ziemniaki.
  • Przygotuj sos z mieszanki bułki tartej, śmietany i jajek, zalej go rybą.
  • Przykryj folią i piecz przez 30 minut.
  • Formę wyjąć z piekarnika, zdjąć folię i obficie polać karpia startym serem. Włóż z powrotem do piekarnika na 10 minut.
  • Teraz wiesz, jak upiec całego karpia w piekarniku i ugotować pyszny filet. Spróbuj tej ryby w różnych potrawach, a nigdy się nie zawiedziesz!

    : jak gotować karpia w piekarniku

    Inne przepisy rybne

    Jak gotować kalmary

    Sushi i bułki

    Przepisy na smażone szczupaki

    Quiche z rybą

    Kawior śledziowy

    Miłego czytania!

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author