Jeszcze 10 lat temu karpia można było nazwać przysmakiem tylko z uśmiechem. Ale dziś ryby, owoce morza i dary rzek zasłużenie należą do tej kategorii. Dlatego często gotujemy je na święta i staramy się, aby były bardzo smaczne. Szczupak smażony w śmietanie, kalmary faszerowane małżami i ryżem, karp w piecu z ziemniakami… Dlaczego nie uroczyste menu! Najważniejsze jest, aby odpowiednio i smacznie przygotować marynatę, aby marynować w niej rybę w domu. Jak długo należy marynować? warto marynować przez noc, aby nie tracić czasu i rano przygotować pyszne danie dla całej rodziny. Ponadto gotowanie ryb wcale nie jest trudne!
Co to za zwierzę, karpie?
Ta ryba należy do rodziny karpiowatych. A z czego słyną wszystkie karpie? Zgadza się: dużo kości i zapach błota. Chociaż nasz bohater i tak jest lepszy od zwykłego karpia: oczywiście są w nim kości, ale jest ich znacznie mniej. Tak, a na beczkach jest tyle mięsa, że tę rybę nazwano nawet „rzeczną świnią”. Dlatego przy odpowiednim przetwarzaniu uzyskuje się z niego pyszne, soczyste, delikatne potrawy.
Ale zanim je ugotujesz…
- Wybierz odpowiednią rybę. Aby karp pieczony w piekarniku nie „rozlewał się” na talerzach gości, nie kupuj kopii lodów. Powinien być wyjątkowo świeży, z „szklistymi” przezroczystymi oczami i czerwonymi skrzela. Waga nie ma znaczenia, ale im większa ryba, tym odpowiednio więcej mięsa.
- Podziel poprawnie. Nie będziemy mówić szczegółowo o patroszeniu ryb, nie jest to trudne. Najważniejsze jest, aby jakościowo usunąć wnętrze z wyciętego brzucha, usunąć ostre płetwy i dobrze wypłukać tuszę przed gotowaniem.
- Jeśli planujesz podawać całą rybę na stole, tuszę należy pozostawić z głową. Jeśli wolisz porcje, podziel filet na 2 części wzdłuż kręgosłupa, usuń duże kości.
- Prawidłowo wyeliminuj zapach. Aby danie nie pachniało błotem rzecznym, moczyć tuszę na 20-30 minut w mleku. Jeśli planujesz upiec całego karpia, zamiast moczyć go, możesz włożyć w brzuch pęczek koperku, który wchłonie nieprzyjemny „zapach”.
Jak gotować i podawać ryby?
Pomimo wielu przepisów na robienie karpia, istnieje kilka ogólnych zasad.
- Ryby można smażyć, gotować, dusić. Ale najsmaczniejszy karp oczywiście upieczony. Dodatkowo jest to najniższa kaloryczność.
- Jak gotować karpia w piekarniku? W folii! Tylko w ten sposób ryba pozostanie soczysta, a reszta składników osiągnie gotowość.
- Aby danie na 10 minut przed gotowaniem nabrało pięknej skórki, należy usunąć folię.
- Rybę przygotowuje się szybko: dużą – około 40 minut, małą – około 20 minut.Wkładamy ją do dobrze nagrzanego piekarnika.
- Podawaj tylko na gorąco: z piekarnika na stół.
- Jako dodatek nadają się wszystkie warzywa bez wyjątku.
4 przepisy na pieczone karpie
Teraz wybierz swój przepis na pieczonego karpia w piekarniku. Niech ryba jak na zdjęciu jest soczysta i smaczna. I gotuj z przyjemnością!
Klasyczny przepis: karp z cebulą
Będziesz potrzebować:
- duży karp,
- duży pęczek koperku
- 2 duże cebule
- 100 gramów masła,
- sól i pieprz.
Gotowanie krok po kroku
Przepis krok po kroku. Karp w piekarniku w śmietanie w folii lub rękawie
Będziesz potrzebować:
- duży karp,
- 300 gramów cebuli
- 300 ml kwaśnej śmietany
- sól i pieprz.
Gotowanie
Obfity przepis: karp z ziemniakami
Ten prosty przepis na gotowanie karpia w piekarniku z ziemniakami może uratować życie w dni powszednie i święta. Ale ponieważ wszystkie składniki dania są jadalne, tusza musi być namoczona w mleku!
Będziesz potrzebować:
- karp,
- 4-5 dużych ziemniaków,
- duża żarówka,
- papryka,
- sól, pieprz, ulubione przyprawy,
- majonez.
Gotowanie
Faszerowany karp pieczony w piecu
Będziesz potrzebować:
- duży karp,
- co najmniej 500 gram ulubionych warzyw (odpowiednie są ziemniaki i marchew, brokuły i kalafior, cebula i zielony groszek),
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- łyżka bułki tartej,
- 200 gramów sera
- zieleń.
Gotowanie
Teraz wiesz, jak upiec całego karpia w piekarniku i ugotować pyszny filet. Spróbuj tej ryby w różnych potrawach, a nigdy się nie zawiedziesz!
: jak gotować karpia w piekarniku
Inne przepisy rybne
Jak gotować kalmary
Sushi i bułki
Przepisy na smażone szczupaki
Quiche z rybą
Kawior śledziowy
Miłego czytania!