
Sprzęt i przybory kuchenne: kuchenka, chochla lub patelnia, miarka, łyżka stołowa, nóż.
Składniki
Produkt | Ilość |
Gryka | 1 stos |
Woda | 2 stosy |
Masło | 30 gramów |
Sól | ½ łyżeczki |
Gotowanie krok po kroku
1 szklankę gryki myjemy kilka razy, aby usunąć kurz, ewentualne zanieczyszczenia i niejadalne elementy. Najlepiej używać niemielonej gryki, ponieważ zachowuje ona więcej przydatnych pierwiastków śladowych, w przeciwieństwie do kruszonej lub polerowanej. 
Na 1 szklankę kaszy gryczanej bierzemy 2 szklanki wody. Nie ma znaczenia, jaką objętość będą miały te okulary, najważniejsze jest zachowanie tej proporcji. Kładziemy rondel lub patelnię na kuchence i włączamy silny ogień. Wlej 2 szklanki wody i zagotuj. Do gotowania gryki najlepiej używać metalowych naczyń do gotowania, ponieważ szybko się nagrzewa, a owsianka nie przykleja się do ścian. 
Jak tylko woda się zagotuje, dodaj do niej około ½ łyżeczki. posolić i umytą kaszę gryczaną, wymieszać i obniżyć temperaturę na kuchence do minimum. Przykrywamy kadzi pokrywką, ale nie do końca: zostawiamy otwór, aby para mogła się wydostać. 
Po 5 minutach sprawdzamy poziom wody pozostałej w kadzi: powinien być widoczny, natomiast nie ma potrzeby ingerowania w owsiankę. Jeśli jest woda, gotuj kaszę gryczaną pod przykryciem jeszcze przez kilka minut. 
Jak tylko woda wyparuje, wyłącz piec i dodaj 30 g masła do owsianki. Jeśli nie ma śmietany, dodaj dowolne warzywo (oliwka, słonecznik itp.). Całkowicie przykryj i gotuj przez 10 minut. 
Po tym czasie otwórz pokrywkę, wymieszaj owsiankę, aby roztopione masło dobrze rozpłynęło się w kadzi. Możesz ułożyć owsiankę na talerzach i podawać. Nie musisz niczym dekorować gotowej owsianki, jeśli Twoim celem jest tylko jedzenie i uzyskanie wystarczającej ilości węglowodanów. Ale opcjonalnie możesz dodać do owsianki świeże warzywa, duszone lub smażone mięso, klopsiki, plasterki sera i kiełbasy, warzywa i inne produkty według własnego gustu. 
Przepis
Możesz również zapoznać się z przepisem dania, jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące któregokolwiek z kroków opisanych w artykule. Autor w prosty i jasny sposób wyjaśni, dlaczego trzeba wybrać właśnie taką odmianę kaszy gryczanej i jak ją ugotować, aby owsianka wyszła pachnąca, atrakcyjna dla oka i, co najważniejsze, bardzo smaczna.
Więc zapoznałeś się z klasycznym przepisem na kaszę gryczaną. Ta owsianka będzie prawdziwym znaleziskiem dla tych, którzy o tym nie wiedzieli lub z jakiegoś powodu jej nie ugotowali. A dla tych, którzy już wcześniej gotowali kaszę gryczaną, przepis zawiera kilka praktycznych wskazówek, dzięki którym można „napompować” śniadanie i sprawić, by było o wiele smaczniejsze. Lubisz kaszę gryczaną? Z czym zwykle go używasz? Czy Twoja rodzina ma specjalny przepis na tę owsiankę? Opowiedz nam o tym w komentarzach. Jeśli masz coś do dodania do przepisu, również napisz. Dzięki za czas poświęcony na artykuł, niech wszystkie Twoje dania wyjdą na najwyższym poziomie!