Kasza gryczana w doniczce według przepisu krok po kroku ze zdjęciem

Pyszne danie z kaszy gryczanej na ciepło w garnku

Sprzęt i przybory kuchenne:

  • piekarnik;
  • kilka średnich garnków do pieczenia;
  • nóż kuchenny;
  • deska do krojenia;
  • kołek;
  • patelnia;
  • Łopatka;
  • mała i duża tarka;
  • głęboka miska;
  • łyżka stołowa i łyżeczka;
  • głębokie miski do serwowania.

Składniki

Produkt Ilość
Mięso z udka kurczaka 600 gramów
sucha kasza gryczana 200-250g
Cebula średniej wielkości 2 szt.
średniej wielkości marchewka 2 szt.
Pomidor 1 szt.
Czosnek 4 goździki
Woda 500 ml
koncentrat pomidorowy 1 ul. l. jazda konna
Sól 1-1,5 łyżeczki
Zmielony czarny pieprz Smak
Zira Szczypać
Olej roślinny 2-3 łyżki. l.

Gotowanie krok po kroku

  • Przygotowaliśmy wszystkie warzywa potrzebne do dania. Pokrój obrane i umyte marchewki na małe słomki. Będziesz potrzebował 2 szt. średniej wielkości marchewki W ten sam sposób zmiel 1 duży pomidor. Pokrój kilka średnich cebul w kostkę.

    Pokrój cebulę, pomidory, marchewki.

  • Wlej na patelnię 2-3 łyżki. l. olej roślinny i włącz średnie ciepło. Gdy się nagrzeje, smaż po kolei warzywa. Najpierw w rozgrzany olej wrzuć posiekaną cebulę. Smaż, aż lekko się zrumieni.

    Cebulę podsmażyć na patelni.

  • Marchewki pokrojone w paski razem z cebulą smażymy przez 5 minut na średnim ogniu. Aby warzywa nie przypaliły się, nie zapomnij ich zamieszać.

    Dodaj marchewki na patelnię.

  • Po 5 minutach wysyłamy pokrojone pomidory w słomki na patelnię do pozostałych składników. Wszystko wymieszaj szpatułką.

    Dodaj pomidory.

  • Pokrój 4 ząbki czosnku w drobną kostkę. Można je również posiekać na drobnej tarce. Warzywa mieszaj i smaż przez 2-3 minuty.

    Zmiel czosnek i dodaj do warzyw.

  • Pokrój na małe kawałki 600 g mięsa z kurczaka. Zaleca się wybrać część udową, ponieważ wtedy danie okazuje się bardziej soczyste.

    Mięso z kurczaka pokroić na kawałki.

  • Kawałki kurczaka przekładamy do głębokiej miski, solimy do smaku i doprawiamy czarnym pieprzem. W razie potrzeby dopraw kurczaka szczyptą kminku. Wszystko dobrze wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy i sól.

    Dodaj przyprawy i sól do mięsa.

  • Na dno doniczek kładziemy kaszę gryczaną. W sumie potrzebujemy 200-250 g suchej gryki. Najpierw trzeba go posortować ze śmieci.

    Kasza gryczana myjemy i wkładamy do doniczek.

  • Połóż warstwę kurczaka na kaszy gryczanej. Nie trzeba go wcześniej smażyć, aby sok się pojawił, a danie okazało się bardziej soczyste.

    Połóż mięso na kaszy gryczanej.

  • Połóż smażone warzywa na mięsie z kurczaka.

    Połóż warzywa na wierzchu mięsa.

  • Wlej 500 ml zimnej wody do dużego naczynia i posol 1 łyżeczką. sól kuchenna.

    Rozpuść sól w wodzie.

  • Dodaj do płynu 1 łyżkę. l. z wierzchu koncentratu pomidorowego i wszystko dobrze wymieszaj, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.

    Pastę pomidorową również rozpuszczamy w osolonej wodzie.

  • Powstały płyn wlewa się do garnków z kaszą gryczaną i mięsem. Wodę trzeba nalać tak mocno, aby jej poziom był nieco wyższy niż poziom warzyw. Zamykamy garnki pokrywką. Nie wypełniaj ich do samej góry, ponieważ kasza gryczana nadal będzie zwiększać swoją objętość.

    Kasę gryczaną zalewamy wodą z dodatkiem koncentratu pomidorowego i solą.

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz grykę w garnkach przez 1 godzinę. Godzinę później kasza gryczana i mięso są już gotowe. Są bardzo soczyste i mają bogaty smak. Gotowe danie możesz podawać w garnkach porcjowanych lub ułożyć kaszę gryczaną z mięsem na głębokich talerzach.

    Kasza gryczana w doniczce to danie smaczne, sycące i pachnące.

  • Przepis

    Film przedstawia przepis, dzięki któremu można w domu upiec pyszną kaszę gryczaną z kurczakiem i warzywami. Wszystkie potrzebne składniki są wymienione na początku w odpowiednich proporcjach. Wszystkie produkty liczone są na 3 doniczki. Przepis jest dość prosty i nawet niedoświadczony szef kuchni będzie w stanie ugotować podobne danie, ponieważ każdy etap jest szczegółowo opisany.

    Zapiekasz kaszę gryczaną z warzywami w piekarniku w garnkach, czy wolisz gotować w rondlu czy dusić na patelni? Jakiego mięsa zwykle używasz do dania? Interesujące jest przeczytanie przepisu, według którego pieczesz kaszę gryczaną w garnku.

    Jadwiga Mazurek

    Edytor

    Rate author